ŠTÍTEK: kameraman

Jaroslav Kolčava
Narodil jsem se v roce 1951 v Teplicích, kde maminka pracovala, ale původem je z Brna. Tam jsem prožil 28 let. Vystudoval jsem gymnázium, tři roky po maturitě začínám studovat vysokou školu zemědělskou, fakultu provozně ekonomickou. Od roku 2012 žiji se svou ženou v Milovicích. Jsem předsedou pražského Českého klubu kinoamatérů, točím filmy o zajímavých věcech, které zveřejňuji na YouTube.

Jaroslav Kolčava: Natáčím to, co je nějakým způsobem zajímavé

Zprávy z Česka
Kamery. Ilustrační snímek
Obyvatelé Velkého Meziříčí se mohou opět cítit o něco bezpečněji. Město totiž rozšířilo kamerový systém o novou kameru, která sleduje nábřeží řeky Balinky za budovou městského úřadu. Mimo to byly navíc aktualizovány systémy kamer dohlížejících na sportoviště za Základní školou Školní, na křižovatku ulic Poštovní a Čechova, a také monitorovací pracoviště městské policie.

Velké Meziříčí rozšířilo a zmodernizovalo kamerový systém

Žďársko
Ilustrační foto.
Poděbrady rozšiřují městský kamerový systém. A to nejen kvůli štědrovečerní loupeži, při níž dva cizinci napadli muže u bankomatu a dvě ženy v nádražním podchodu. Rozšiřování systému probíhalo už v průběhu loňského roku a za pozornost stojí kamerový bod na mostě přes Labe.

Kamera na mostě snímá espézetky

Nymbursko
Ilustrační fotografie.
Několik nových kamer městského monitorovacího systému přibude v těchto týdnech na veřejných místech v Boru. Záběry z bezpečnostních kamer budou sledovat ve své služebně policisté.

Bezpečnost budou hlídat nové kamery

Tachovsko
Ilustrační foto
V Liberci před časem nastoupilo šestileté dítě omylem do špatného autobusu. Z něj vystoupilo až v Turnově. „Našli jsme jej nakonec v hračkářství. Pátrání trvalo dvě hodiny od vyhlášení,“ popsal velitel turnovských strážníků Luboš Trucka. Zatímco dosud strážníci museli hledané osoby hledat v záznamech kamer sami, nově dostali pomocníka – kameru, která hledané nalezne sama.

Turnov hlídají kamery, které najdou hledaného podle fotky

Z okolí
Ilustrační snímek.
Šestileté dítě před časem nastoupilo v Liberci omylem do špatného autobusu. Z něj vystoupilo až v Turnově. „Našli jsme jej nakonec v hračkářství. Pátrání trvalo dvě hodiny od vyhlášení,“ popsal velitel turnovských strážníků Luboš Trucka. Zatímco dosud museli hledané osoby hledat v záznamech kamer strážníci, nově dostali pomocníka – kameru, která hledané nalezne sama.

Turnovští policisté mají nového pomocníka. Kamery najdou člověka podle fotky

Regiony
Záběr z kamery na park Střed.
Věra Deylová se opírá o chodítko a pozoruje holé stromy, pod kterými si v létě budou hrát děti. Bývalé vrchní sestře z mostecké chirurgie je 93 let a i v zimě dodržuje svůj malý rituál. Už patnáct let chodí na pravidelné procházky k parku mezi fotbalovým stadionem a knihovnou. „Park se mi líbí, pro mě je to pohoda,“ říká žena, která v roce 1946 přišla z pražské Bulovky pomáhat nemocným do pohraničí.
4 fotografie

Parky v Mostě jsou pod větším dohledem. Operátoři je sledují nepřetržitě

Regiony
VK ČEZ Karlovarsko.
Závěrečné vystoupení mají v tomto roce před sebou volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko, tedy vedoucího týmu UNIQA extraligy mužů. A loučení to bude velkolepé, jelikož se odehraje za doprovodu televizních kamer.

Karlovarsko opět před kamerami

Ostatní sporty
Kamera. Ilustrační foto.
Poničená autobusová zastávka se škodou bezmála dvacet tisíc korun či zcizené dvě kola před kostelem. To byly pověstné poslední kapky pro vedení obecního úřadu v Nivnici. Nově tam veřejné prostory monitorují dvě kamery. Právě jejich instalacemi obec dlouhodobě bojuje s vandalismem.  

Kamery v Nivnici mají ochránit obec před vandaly

Slovácko
Pražský tramvaják Josef Chodounský alias Rezistor zaujal videem se záchranou chlapce. Dopravní podnik s ním chystá spolupráci.
Řidič tramvaje z Prahy v minulém týdnu zaujal srdceryvným videem, kde pomohl mimo zastávku ztracenému chlapci z ciziny. Josef Chodounský alias Rezistor je už pár let úspěšným tramvajákem youtuberem. Ale ani jeho předvánoční příběh plný laskavosti pravděpodobně nezmění postoj dopravního podniku hlavního města (DPP), který už nechce, aby zaměstnanci natáčeli videa a umísťovali je na sociální sítě.
8 fotografií

Tramvajáci youtubeři mohou být i vyhozeni. Nezmění to ani dojemné video

Praha
Ilustrační foto.
Městská policie doporučila městu nainstalovat kameru u vlakového nádraží v Mělníku. Důvodem je především obava z možných krádeží vozů na parkovišti P+R, které v tomto roce vzniklo a nabízí prostor pro osmdesát parkovacích míst. Kromě samotného parkoviště bude kamera monitorovat také nástupní prostor celého nádraží.

Na vlakovém nádraží v Mělníku bude kamera

Mělnicko
Ilustrační foto.
Zhruba sto padesát moderních kamer nyní hlídá ulice Karviné. Kamery už dávno nejsou jen monitorovacím zařízením. Současný karvinský systém umožňuje širokou škálu využití a navíc je koncipován tak, že do něj mohou být takřka „za pochodu“ zaváděny i další funkce, které se ukáží být užitečné podle praxe.

Karvinské kamery umí upozornit i na to, když se někdo pohybuje divně

Karvinsko
Kamery. Ilustrační foto.
Chotěboř – Nová kamera ohlídá v současné době prostory kolem letního stadionu a sportovní haly. Jedná se o kameru typu rybí oko. Podle odborníků jde o kameru s ultraširokým úhlem záběru. Například dveřní kukátka jsou konstruována z rybího oka.

Sportovní areál v Chotěboři hlídá rybí oko

Havlíčkobrodsko
Ilustrační foto.
Město Slaný získalo dotaci ministerstva vnitra na pořízení dalšího kamerového bodu. Na bezpečí Slaňáků díky tomu dohlíží už osmnáctá kamera. Tentokrát je umístěna v sídlišti Cyrila Boudy. „Máme radost, že projekt byl úspěšný. Dotace byla ve výši 220 korun a město se podílelo bezmála 59 tisíci korunami,“ řekl starosta města Martin Hrabánek (ODS).

Na bezpečí Slaňáků dohlíží další kamera

Kladensko
Milan Daněk.
“SAMET“ OČIMA… Milan Daněk, penzista (předtím strojvedoucí), amatérský dokumentarista dění v Chebu; před 30 lety také nadšenec ve službách Občanského fóra

Samet očima Milana Daňka

Chebsko