ŠTÍTEK: Keňa

Záplavy na východě Afriky si vyžádaly přes 155 obětí.
Nejméně 155 lidí zahynulo při záplavách a sesuvech půdy v Tanzanii v důsledku silných dešťů z posledních týdnů, způsobených jevem El Niño. S odkazem na vyjádření tanzanské vlády o tom informovala BBC. V sousední Keni mají záplavy do pátku 70 obětí, uvedla agentura DPA. Silné deště především v keňské metropoli Nairobi očekávají meteorologové i v průběhu nadcházejícího víkendu.

Na východ Afriky udeřily silné deště a záplavy. V Tanzanii zemřelo přes 155 lidí

Svět
Děsivý klaun, herec, moderátor, spoluzakladatel a manažer prvního českého hororového cirkusu Ohana, Matěj Břešťák, letos v Táboře oslavil 30. narozeniny.
/ROZHOVOR/ Děsivý klaun, herec, moderátor, spoluzakladatel a manažer prvního českého hororového cirkusu Ohana, Matěj Břešťák, se pro Deník v rámci jihočeské tour rozpovídal o cirkusu i o sobě. Letos totiž během táborského angažmá v neděli 31. března oslavil 30. narozeniny. Hororová rodina až do neděle 5. května hostuje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích.
29 fotografií

Hororový klaun Špína oslavil narozeniny v Táboře. Dostal vskutku podivný dárek

Táborsko
Dušan Oslej.
Běžecká sezona začala, v Praze se 6. dubna sešlo na trati dlouhé 21.2 km 15500 běžců ze 115 zemí. Mezi muži vyhrál úřadující mistr světa na této trati Sabastian Sawe (Keňa) v čase 58:24. nejrychlejším českých závodníkem byl Patrik Vebr (1:06:05). Běželo se historickým jádrem hlavního města, určitě to byla paráda. Startovní číslo obléklo i několik amatérských běžců z Ústí nad Labem, mezi kterými byl šestapadesátiletý Dušan Oslej.
4 fotografie

Pražský půlmaraton očima Ústečana: Doběhl jsem hodinu a půl po vítězi

Čtenář reportér
Součástí 17.ročníku Pardubického vinařského půlmaratonu, který se již tradičně konal ulicemi města bylo i mistrovství ČR mužů a žen v půlmaratonu 2023.
Tak už může do kina na film od osmnácti… Podobnou metaforu lze použít na číslo akcí s názvem Pardubický vinařský půlmaraton. V sobotu se totiž koná jeho osmnáctý ročník. A není to jen tak obyčejný půlmaraton. Nekoná se sice v Praze, ale již několik let si pořadatelé hýčkají dovětek mistrovství České republiky. O závodě se už dávno ví za hranicemi, okresu, kraje i celé země. Kromě běhání se centrum města bude otřásat také pod koly handbiků a koloběžek. Dohromady se očekává účast kolem čtyř tisíc sportovních nadšenců všech věkových skupin.
62 fotografií

Půlmaraton v Pardubicích s chutí vína. Správné město má svůj běh, říká Bujnoch

Ostatní sporty
Sabastian Kimaru Sawe z Keni.
/FOTO, VIDEO/ Organizátorům z RunCzech se podařilo do Česka zlákat velkou hvězdu – aktuálního mistra světa na půlmaratonu. Sabastian Kimaru Sawe z Keni bude na vyprodaném 1/2Maratonu Praha útočit na rekord závodu (58:47). I proto přicestoval do české metropole o několik dní dopředu, aby tu dostatečně potrénoval. Prahu si za tu dobu velice oblíbil. „Překvapilo mě, kolik lidí tu sportuje. Stromovka byla plná běžců,“ zaujalo Saweho. Oblíbený závod odstartuje v sobotu v 10 hodin.
26 fotografií

Atletická hvězda z Keni: Překvapilo mě, kolik lidí v Praze běhá

Ostatní sporty
Vytrvalecké hvězdy se těší na sobotní půlmaraton.
Rekordní účast závodníků, v běžeckém poli mistr světa, start a cíl na novém místě, trasa vedoucí centrem metropole. Vyprodaný 1/2Maraton Praha, který startuje v sobotu v 10 hodin, je plný novinek. „Letošní závod bude opravdu speciální. Jsem nadšený z toho, že se po temnějším období lidé k běhání vrací a snaží se hýbat. To je pro Česko a celou společnost skvělá zpráva,“ uvedl Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech. 
6 fotografií

Rekordní 1/2Maraton: s mistrem světa proběhne metropolí přes 15 tisíc běžců

Ostatní sporty
Tři slonice a jeden sloní samec dostali telemetrické obojky z Česka. Safari park zahájil výzkum slonů v Tanzanii
Tým odborníků z Česka a Tanzanie označil v tamějším Národním parku Mkomazi čtyři slony savanové telemetrickými obojky. Data, která budou přístroje pravidelně poskytovat, pomohou ochráncům přírody poznat způsob života těchto majestátních zvířat, předcházet jejich konfliktům s lidmi a chránit je. Projekt je dalším krokem v rámci dlouhodobé spolupráce mezi safari parkem a NP Mkomazi, který povede k ochraně populací tamějších zvířat i celého prostředí.
3 fotografie

Tři slonice a jeden sloní samec dostali telemetrické obojky z Česka

Krkonoše
Sto třicet hasičů, turistů a občanů se zúčastnilo 30. ročníku Pochodu za Pavlem Vávrou
V sobotu 24. února tomu bylo přesně na den 30 let, co při výkonu svého povolání tragicky zahynul ve věku nedožitých 38 let velitel Sboru dobrovolných hasičů Tupesy Pavel Vávra. Sto třicet členů sboru, jeho přátelé a členové tupeského Klubu českých turistů se zúčastnili o poslední únorové sobotě již 30. ročníku Memoriálu Pavla Vávry aneb Zimního putování po blízkých Chřibech.
41 fotografií

Hasiči putovali za Pavlem Vávrou s medailemi na krku

Slovácko
Sára Kousková
Dobrý start do golfové Ladies European Tour se povedl Sáře Kouskové. Na turnaji Magical Kenya Ladies Open (price money fond 300.000 EUR) se stala vítězkou 3. dne a celkově dělenou 16. hráčkou turnaje. Odváží si tak body do světového a olympijského žebříčku. Další Češky Kristýna Napoleaová ani Jana Melichová na úvod sezony cutem neprošly. Všechna děvčata by měla v létě startovat na berounském vrcholném turnaji série - Tipsport LET.

Češké golfisky začaly špatně, ale Kousková málem vyletěla až do elitní desítky

Ostatní sporty
Spisovatelka Hana Hindráková.
Miluje Afriku, ale v jejích knížkách se o krásách Afriky většinou nedočtete. Zajímá se totiž hlavně o hluboká témata se sociálním přesahem, která poté zpracovává čtivou beletristickou formou. V jejích příbězích se dočtete o falešných lécích, čarodějnictví, voodoo, o životě v dětském gangu či o zakázané keňské sektě Mungiki. Většina čtenářů Hany Hindrákové se shoduje, že jak jednou vezmou do ruky její knihu, neodloží ji, dokud ji nedočtou. A jiné to není ani u její nejnovější knihy Obchodníci s dětmi.

„Jsem chodící paradox,“ říká o sobě spisovatelka Hana Hindráková

Zajímavosti
Africká savana.
Ostravská zoo zve ve středu 6. prosince všechny zájemce na poslední letošní přednášku z cyklu Zajímavosti ze světa zoologie. V tomto mrazivém období nás zavede do teplých krajů východní Afriky a představí několik národních parků. Těšit se můžete i na bonus v podobě adventního kalendáře zoo.

Přednáška v Zoo Ostrava: Národní parky východní Afriky

Čtenář reportér
Ani přívaly sněhu nezkazily náladu návštěvníkům Mikulášských trhů v Kladrubech.
Tradiční Mikulášské trhy v Kladrubech nepokazily ani přívaly sněhu. S těmi se hned ráno museli poprat pracovníci technických služeb města, nicméně náměstí a stánky stihli včas přichystat. Bohužel nakonec sněhová kalamita zabránila v příjezdu několika prodejcům, kteří přislíbili svoji účast. Rozhodně ale ani v letošním roce nechyběl stánek se zabijačkovými hody. A lidé měli skutečně opět z čeho vybírat. Klášterní restaurace přichystala širokou nabídku vepřových pokrmů.
80 fotografií

Mikulášské trhy v Kladrubech sněhová kalamita nepokazila. Lidé si je užili

Tachovsko
Olga Lounová se v prosinci zúčastní náročné soutěže historických vozů East African Safari Classic. Do Afriky pojede se svou dcerou a nejbližšími.
Zpěvačka Olga Lounová se extrémů nebojí. Možná by se dokonce nechala zlákat ke zdolání nejvyšších vrcholů světa. Ale teď má rodinu, své první dítě. Přestože jejím aktuálním životním vrcholem je mateřství a chce se věnovat jen prospěšným věcem, jedna adrenalinová akce ji vzdor tomu čeká. V prosinci se chystá na rally s přesahem do Keni. Pojede tam i s dcerou Arianne, kterou stále kojí.
4 fotografie

Olga Lounová: Mount Everest? Možná bych do extrému šla. Ale teď mám miminko

Společnost
Rekordmanem mezi lidožravými levharty indickými se stal velký samec známý jako levhart z Panaru. Jim Corbett ho nakonec ulovil v roce 1910
Psal se rok 1918, svět se snažil vzpamatovat z hrůz světové války a současně čelil další pohromě v podobě epidemie španělské chřipky. V té době se v severoindické vesnici Benji poprvé objevil levhart, jenž se brzy měl stát nejobávanějším zvířetem v celé Indii. Za osm let zabil nejméně 125 lidí, možná i víc. Zátah na něj se proměnil v souboj kdo s koho.
10 fotografií

Levhart z Rudraprayagu: Řádil osm let, zabil přes 120 lidí. Lovil i uvnitř domů

Historie
Ilustrační foto
Keňa… Nigérie… a další africké státy. Jedná se o země, kde se dá koupit úplně všechno. A bohužel i děti. Právě do těchto dvou zemí zasadila Hana Hindráková hlavní děj své nové knihy Obchodníci s dětmi, která poodhaluje šokující zákulisí afrických adopcí. Kniha vypráví příběh Izabely, která pracuje jako novinářka v Keni. Když se jí nepodaří otěhotnět, rozhodne se dítě adoptovat. Brzy si však začne uvědomovat podivné okolnosti možné adopce a pustí se proto do nebezpečného pátrání, které předčí i její nejhorší obavy

Šokující zákulisí afrických adopcí

Čtenář reportér
Sébastien Ogier
Na startu premiérového ročníku Středoevropské rallye nebudou chybět největší hvězdy současnosti. Pozornost bude upřena na osminásobného mistra světa Sébastiena Ogiera z Francie. Po českých silnicích se poženou také vedoucí závodník a obhájce titulu Kalle Rovanperä z Finska či bývalý šampion Ott Tänak z Estonska a další esa světové rallye. Seznamte se s největšími hvězdami šampionátu WRC.

Seznamte se. Pět největších hvězd šampionátu WRC, které rozzáří Česko

Motorismus
Na trať mezi Hronovem a Náchodem se úderem jedenácté hodiny vydalo 443 běžců. Najdete ve fotogalerie sami sebe nebo své známé?
Trénovaní běžci myslící na vítězství nebo i maminky a tatínkové s kočárky - ti všichni se sešli v sobotu dopoledne na hronovském náměstí, kde startoval již 65. ročník tradičního silničního běhu Hronov - Náchod. Z vítězství a čtyřtisícové prémie se mohli radovat vytrvalci původem z Afriky - mužskou i ženskou kategorii ovládli Keňané.
72 fotografií

OBRAZEM: Keňský tandem ovládl běh Hronov - Náchod. Běželi jste také? Najděte se

Ostatní sporty
Před pěti lety se studentce Pavlíně změnil život. Nikdy se nedozvěděla, zda její nemoc nesouvisela se škrábnutím od opice při dovolené v Keni.
Doslova vzhůru nohama se před pěti lety převrátil život osmadvacetileté Pavlíny Malé z Pardubického kraje. Na konci listopadu roku 2018 byla studentkou oboru nutriční terapie, závodní tanečnicí, cestovatelkou a milovnicí jídla. Tehdy najednou začala pociťovat příznaky podobné chřipce. Bolely ji svaly, klouby, trochu hlava. Nepřikládala tomu ale velký význam a myslela si, že se z toho vypotí.
9 fotografií

Neznámá nemoc dívku z Pardubic málem zabila. Myslela, že se z toho vypotí

Zdraví
Kolínský atlet Milan Janoušek.
Vynikající výkon předvedl při jubilejním 100. ročníku Mezinárodního maratonu míru v Košicích kolínský vytrvalec Milan Janoušek, který dokázal vylepšit o více než minutu již 48 let starý kolínský historický rekord v této disciplíně, který držel časem 2:23:17,0 Jan Štrup.

Skvělý oddílový rekord Milana Janouška v maratonu

Ostatní sporty
Až čtyři tisíce kilometrů daleko putují z Česka hospodářská zvířata do dalších zemí, kde jsou porážena na maso
Namačkaní jeden na druhého, bez vody v horkých dnech, stojící ve vlastních výkalech a cesta, která končí krutou smrtí. Jednou ze snah ochránců zvířat v celé Evropě je vymoci zákaz dálkových transportů hospodářských zvířat. Miliony jich ročně putují do Asie či Afriky. „Hodně často jejich cesta končí rituální porážkou a pomalou útrpnou smrtí,“ konstatuje koordinátor kampaně Lepší zákony pro zvířata organizace Obraz - Obránci zvířat Pavel Buršík.
5 fotografií

Práva zvířat by měla být zakotvena v ústavě, požadují jejich ochránci

Zvířecí deník a chovatelství
Klára Porhajmová reprezentovala Česko v mezinárodní soutěži krásy.
/FOTOGALERIE/ Devatenáctiletá Klára Porhajmová z Brna získala v minulých dnech titul v soutěži krásy Miss World Tourism. O výhru se ucházely modelky z osmadvaceti zemí. „Zúčastnily se dívky různých národností ze všech možných koutů světa, byly tam například soutěžící z Botswany, Keni, Estonska nebo Nového Zélandu,“ svěřuje se Deníku Rovnost Porhajmová, která vyhrála hlavní vedlejší titul Best Figure. Soutěž se konala v Colombu na Srí Lance.
16 fotografií

Kráska z Brna reprezentovala v soutěži na Srí Lance. Viděla i armádní slony

Brněnsko
Viktor Korček z Berouna je stoupající hvězdou africké kinematografie.
/FOTO, VIDEO/ Manažer Viktor Korček se herectví jako koníčku věnuje už od svých studentských let. Považuje se za komika, osobní život mu ale přinesl spíše vážné role, herecký zase gangsterské, které z něho navíc udělaly pravděpodobně nejznámějšího českého padoucha v Africe. Největší radost mu dělá sedmiletá dcera Charlotte, která už také stála před kamerou, zahrála si dokonce s Orlandem Bloomem.
34 fotografií

Nejslavnější český gangster v Africe? Manažer a herec Viktor Korček z Berouna

Berounsko
Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.
/FOTO, VIDEO/ Jedinečné snímky úplného zatmění Slunce pořídili matematici z brněnského Vysokého učení technického. Museli pro ně jet do Austrálie i na neobydlený ostrov v Indickém oceánu. Jejich práce je unikátní. Nadšenci z Brna jsou jediným věděckým týmem na světě, který jezdí na místa zatmění a fotografuje je. „Naše skupina má know-how na to podobnou technicky náročnou operaci zvládnout,” řekla členka expedice Jana Hoderová. Cílem výpravy bylo zkoumat složení slunečních korón a magnetické pole hvězdy.
11 fotografií

Slunce jinak. Brněnští vědci pořídili unikátní snímky sluneční koróny

Brněnsko