ŠTÍTEK: Keňa

Ilustrační foto
Jaké to je vydat se s baťůžkem a hrstkou odhodlání do černé Afriky, o tom povypráví ve čtvrtek 20. února od 18 hodin v KCEV Krtek ve Vrchlabí cestovatel Matěj Švec.

Matěj Švec přiblíží Afriku

Volný čas
Čtvrté mládě nosorožce dvourohého (vpravo) se narodilo na konci října 2019 samici Deborah v tanzanském národním parku Mkomazi, kam byla převezena v roce 2009 ze ZOO Dvůr Králové nad Labem společně s otcem mláděte samcem Jamiem. Opět je to samička.
Vzácným nosorožcům dvourohým, kteří byli v roce 2009 převezeni ze ZOO Dvůr Králové nad Labem do tanzanského národního parku Mkomazi, se loni na konci října narodilo čtvrté mládě. Opět je to samička. ČTK to sdělila dvorská zoo. Hlavním cílem projektu přesunu nosorožců do Tanzanie je obnovit tamní populaci nosorožců, která byla zdecimována dlouhými roky pytlačení.
4 fotografie

Vzácní nosorožci dvourozí převezení z dvorské zoo do Tanzanie mají čtvrté mládě

Krkonoše
Vycpaná samice severního bílého nosorožce 
jménem Nabiré
Vycpaná samice severního bílého nosorožce jménem Nabiré přijela minulý týden do plzeňského obchodního centra ze Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem.

Nosorožec je v plzeňské Plaze

Plzeňsko
Vietnam.
Dobrovolnický pobyt v Keni a Malawi nebyl úplně jejím snem, viděla se spíš na recepci marockého hotelu pro surfaře a na pláži u oceánu. Ale nakonec se Klára Hekrlová s manželem Markem shodli na náročnější africké variantě, ať jejich první taková mise stojí za to. V únoru vyrážejí na tříměsíční cestu a sami jsou zvědaví, jaká bude. Svoji charitativní práci započali už doma, pořádají sbírku sportovního náčiní pro mladé fotbalisty.
12 fotografií

OBRAZEM: Marek bude v keňské vsi trénovat fotbalisty, Klára zabaví děvčata

Jihlavsko
Poušť Atacama v Chile - Ilustrační foto
Nejlepší neznačené treky světa. Tak se jmenuje přednáška Katky Krejčové, která v sále Knihovny Petra Bezruče v Opavě povypráví v úterý 14. ledna od 18 hodin o svých zážitcích z cest. Nečekejte však žádné treky, které jsou v hledáčku masové turistiky.

Seznamte se s nejlepšími divokými treky světa

Volný čas
Manželé Klára a Marek Hekrlovi.
Pomoci mladým fotbalistům z Keni, kterým chybí sportovní vybavení, nyní chtějí manželé Klára a Marek Hekrlovi z Jihlavy. Spolu s dalšími přáteli proto organizují sbírku věcí, bez nichž se afričtí sportovci neobejdou. Na podporu této aktivity se v Projektu Dirty Family na Mostecké ulici v sobotu 18. ledna uskuteční speciální akce Nebuďte lhostejní vol. 3.  

Manželé z Jihlavy pomáhají mladým keňským sportovcům

Jihlavsko
Vrak auta, které bylo použito při bombovém útoku v somálském Mogadišu
Nejméně 79 lidí dnes zemřelo a desítky utrpěly zranění při výbuchu nálože umístěné v autě u kontrolního stanoviště v somálské metropoli Mogadišu. Napsaly to agentury AFP a AP s odvoláním na místní úřady. Obětí na životech ale může být víc. Agentura Reuters citovala nejmenovanou mezinárodní organizaci působící v Somálsku, podle níž je mrtvých 90 a jejich počet nejspíš ještě poroste. Jde o jeden z nejhorších útoků v posledních letech. Nikdo se k němu nepřihlásil, avšak podobné krvavé akce ve městě mají často na svědomí islamistické milice Šabáb, jež dlouhodobě usilují o svržení somálské vlády.

Desítky mrtvých i zraněných. V somálském Mogadišu vybuchla v ranní špičce nálož

Svět
Roman Kozelka: Mezinárodní horský vůdce UIAGM.
Pocházím ze Slaného. Od dětství jsem se ve výškách cítil jako doma. K lezení jsem se dostal až ve dvaceti, při studiích v Ústí nad Labem. Začínal jsem lézt na písku. Stal jsem se instruktorem lezení, potom horským průvodcem a nakonec jsem úspěšně dokončil kurz mezinárodního horského vůdce s nejvyšší celosvětově uznávanou kvalifikací pro profesionální vedení lidí v horách.

Roman Kozelka: Horský vůdce – sebevědomý, opálený a šťastný otec dvou dětí

Zprávy z Česka
Medaile pro laureáty Nobelovy ceny
Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francouzkou Esther Duflovou, a to za experimentální přístup ke zmírnění chudoby ve světě. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd. Duflová je teprve druhou ženou, která Nobelovu cenu za ekonomii dostala, a zároveň nejmladším laureátem.

Nobelovu cenu za ekonomii mají tři vědci za snahu zmírnit chudobu

Svět
Jiří Homoláč
Brno – Pobyt v Keni mu prospívá. V africké zemi, kde se rodí jedni z nejlepších vytrvalostních běžců planety, má Jiří Homoláč klid, shazuje kilogramy a vedle skvělých tréninkových partnerů ve vysoké nadmořské výšce zrychluje. Atlet z Chudčic na Brněnsku se vrátil po dvouměsíčním kempu v Keni na berlínský maraton, kde si vylepšil osobní maximum o dvě minuty a dvacet sekund.

Keňan Homoláč zaběhl nejlepší maraton kariéry, chce opět ovládnout Vokolo priglu

Ostatní sporty
ZOO Jihlava, ilustrační foto
Jihlava - K týdnu seniorů se připojili také v jihlavské zoo. Až do soboty mají všichni návštěvníci starší šedesáti let vstupné do zoo s 50procentní slevou, za vstupenku tedy zaplatí 35 korun.  

V zoo si užijete spoustu zábavy

Jihlavsko