ŠTÍTEK: Keňa

Novoměstská Zdravěnka Drahuška nabízí několik druhů kvalitních káv. Vyberou si i fajnšmekři.
O tom, že je káva nejen dobrá a povzbuzující, ale že také rozhodně nemá negativní vliv na náš organismus, jak se někdy tvrdí, svědčí i fakt, že je tento produkt nedílnou součástí nabídky prodejen se zdravou výživou. Například novoměstská Zdravěnka Drahuška má ve svém sortimentu pro zákazníky zařazeno hned několik druhů kvalitních káv.  
16 fotografií

Jak uskladňovat kávu? Prý nejlépe v ledničce

Žďársko
Státní pohřeb bývalého jihoafrického prezidenta Roberta Mugabeho v Harare
Stát Zimbabwe na jihu Afriky se rozloučil s někdejším dlouholetým autoritářským prezidentem Robertem Mugabem, státního pohřbu se zúčastnili mimo jiné prezidenti Jihoafrické republiky a Keni Cyril Ramaphosa a Uhuru Kenyatta. Rakev bude uložena ve svatyni hrdinů boje za nezávislost v hlavním městě Harare za zhruba měsíc, až bude dokončeno nové mauzoleum. Mugabe zemřel před týdnem ve věku 95 let.
4 fotografie

Nechceme se rozloučit. Pohřeb Mugabeho zájem obyvatel Zimbabwe nevzbudil

Svět
Cesare Galli z institutu Avantea v italské Kremoně vede celý zákrok související s oplodněním vajíček nosorožců bílých severních a vývoje embrya. Je to italský veterinář a embryolog, který jako první úspěšně naklonoval koně. Na snímku kontroluje, jestli va
/FOTOGALERIE/ Po úspěšném čtvrtečním odběru deseti vajíček z posledních dvou samic nosorožce bílého severního je tu další úspěch. Mezinárodnímu týmu odborníků se v neděli podařilo sedm z deseti vajíček uměle oplodnit zamrazeným spermatem dvou uhynulých nosorožců. Podílejí se na tom i odborníci ze Dvora Králové nad Labem. Také nosorožčí dárci vajíček (samice Nájin a Fatu) i spermatu (samci Suni a Saut) pocházejí z dvorské zoo.
8 fotografií

Odebraná vajíčka nosorožců byla úspěšně oplodněna

Krkonoše
Pohled z Plechého na Plešné jezero.
Nová Pec – Divokou přírodu a k tomu dobrou kávu si budou moci vychutnat ti, kteří vyrazí v pátek mezi 10. a 16. k šumavskému Plešnému jezeru. Přímo na hrázi ledovcového jezera, které leží v Národním parku Šumava, se koná akce s příznačným názvem Káva v divočině.

Na Plešném se bude popíjet káva v divočině

Českokrumlovsko
Václav Cikán před Kafírnou Dogvil.
Před pětadvaceti roky otevřel jednu z prvních čajoven na jižní Moravě. Po deseti letech se začal věnovat také kávě. Dnes v jeho Kafírně Dogvill v bývalé židovské čtvrti v Boskovicích mohou lidé ochutnat kávu prakticky z celého světa včetně košer kávy. „Nabízíme šestnáct druhů káv. Nejžádanější jsou z Brazílie a Kolumbie a poslední dobou také z Afriky, třeba Keňa a Burundi," říká Václav Cikán, který před deseti roky začal kávu sám pražit.  

Lidé už poznají dobrý čaj a kávu, říká kavárník z Boskovic

Příběhy
Mezinárodní folklorní festival v Písku.
Písek - Už se to blíží. Opět po roce se bude v druhé polovině srpna konat Mezinárodní folklorní festival v Písku, a to 22. – 25. srpna. Tentokráte nás čeká jubilejní 25. ročník, na který jsme si pro diváky připravili mnoho zajímavostí a novinek.

Roztančené léto s Písečanem je za dveřmi

Písecko
Žáci se učili od studentů z Nikaraguy či Zambie.
Druhým rokem pokračuje projekt Kosmopolita, během kterého navštěvují zahraniční studenti z Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové (UHK) základní školu SNP. Zde jejím žákům zábavnou formou přibližují své rodné země, a to z pohledu geografického, politického, socioekonomického i kulturního.

Žáci se učili od studentů z Nikaraguy či Zambie

Hradecko
Švýcarský soud dočasně zrušil platnost pravidla mezinárodní atletické federace IAAF, jež zakazuje běžkyním s vyšší hladinou testosteronu závodit bez hormonální léčby na středních tratích. Nejznámější atletkou, na kterou se pravidlo vztahovalo, je dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Caster Semenyaová, jež léčbu odmítla.  

Soud dal za pravdu Semenyaové. Pravidlo o hormonální léčbě dočasně zrušil

Atletika
Přednáška, ilustrační foto
Můj africký příběh. Tak se jmenuje beseda a setkání s cestovatelkou, spisovatelkou a bývalou dobrovolnicí v Keni, Hanou Hindrákovou. Akci připravila orlovská knihovna na čtvrtek 23. května od 16 hodin. Na místě budou k prodeji i šperky, které vyrábějí ženy v chudinských čtvrtích Keni.

TIP Deníku: Beseda Můj africký příběh

Volný čas
Přednáška, ilustrační foto
Jihlava – Muzeum zve na přednášku, která se v Malovaném sále uskuteční ve středu 22. května od 18 hodin. Lidé se dozvědí o boji proti nelegálnímu obchodu se slonovinou a dalšími produkty z chráněných zvířat v Africe.

Tip Deníku: Přednáška bude o boji s pašeráky

Jihlavsko
Nezlomný Njoro se setkal se čtenáři.
Rodačka z Trutnova Hana Hindráková se sešla v Praze s hlavní postavou svého románu Nezlomný. Joseph „Njoro“ Njoroge se zúčastnil besedy na veletrhu Svět knihy, kterou pořádala autorka a nakladatelství Alpress. Besedu uvedla herečka Eva Hrušková.
6 fotografií

Nezlomný Njoro se setkal se čtenáři

Krkonoše
Centrem Prahy proběhlo 5. května 2019 při pražském Pražském maratonu 10 600 bězců.
/FOTOGALERIE/ Na letošní mezinárodní maraton v Praze se bude vzpomínat hned z několika důvodů. Zaprvé šlo o jubilejní pětadvacátý ročník, zadruhé běžcům nepřálo počasí a zatřetí nedominovali závodníci z Afriky. Pražský vyhrál Maročan Mahdžúb Dazza startující pod vlajkou Bahrajnu, který se dostal těsně pod dvě hodiny a šest minut. Nejlepší žena Lonah Salpeterová reprezentující Izrael časem 2:19:45 stanovila nový traťový rekord.
19 fotografií

Pražský maraton vyhrál Dazza. Mezi ženami padl traťový rekord

Ostatní sporty
Jarmila Kratochvílová
Golčův Jeníkov – V neděli 21. dubna se v Golčově Jeníkově běžel už pětatřicátý závod nazvaný Běh městem Jarmily Kratochvílové. Na běhu, který se tradičně koná o velikonoční neděli, nemohla chybět ani místní rodačka, bývalá československá atletka, běžkyně na krátkých a středních tratích a držitelka světového rekordu na 800 metrů Jarmila Kratochvílová.
10 fotografií

Myslím, že už letos bude můj rekord překonán, říká Jarmila Kratochvílová

Ostatní sporty