ŠTÍTEK: Keňa

Kenya porazila ve finále hokejbalové ligy Čuníky.
Přelouč – My to letos vyhrajeme! Kenya si dala před vypuknutím 32. ročníku Přeloučské hokejbalové ligy jediný cíl. Vrátit se na zlatou vlnu z roku 2016. A když jim osudového soupeře odklidili z cesty Čuníci, nebylo skoro co řešit. Vlastně bylo, „poděkovat“ finálovému protivníku. Na Cepy tak zbyl souboj o třetí příčku. V něm udolaly torzo Rockets. A jak to viděli samotní aktéři?
3 fotografie

Kenya šla za cílem jako beran

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Přelouč – Alea iacta est, nebo-li Kostky jsou vrženy… Zítra vyvrcholí další ročník Přeloučské hokejbalové ligy. O zlato se střetnou předpokládaný finalista Kenya a překvapení vyřazovacích bojů Čuníci. Těm se předpovídal konec už ve čtvrtfinále. V souboji zklamaných semifinalistů vyzve nejlepší tým desetiletky Cepy obrozené Rockets. Více o šancích jednotlivých týmů prozradí Vladimír Fáda Novotný (na snímku). chodící encyklopedie této soutěže.

Předpokládaný finalista Kenya vyzve na kordy senzaci Čuníky

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Přelouč – Nevydržel ani jeden. Dosavadní suveréni Přeloučské hokejbalové ligy se buď šetřili na play off, nebo jim došel dech. A je tu ještě jedna věc. Cepy nasadily do hry hráče, který nefiguroval na jejich soupisce. Základní část tak obhájce prvenství zakončil dvěma administrativními prohrami.

Obhájce zlata si pokazil renomé „černochem“

Ostatní sporty
Mládě vzácného nosorožce dvourohého je celkově už 45. nosorožcem tohoto druhu narozeným ve dvorské zoo. Matkou se podruhé stala samice Etosha.
Dvůr Králové - Před dvěma měsíci ZOO Dvůr Králové přivítala mládě vzácného nosorožce dvourohého. Byla jím samička, kterou v pátek slavnostně pojmenovali zástupci hlavního partnera zoologické zahrady, Skupiny ČEZ a rovněž Nadace ČEZ. Mládě dostalo jméno Emilka.
16 fotografií

Nosorožčí mládě má jméno Emilka

Krkonoše
V pražské zoo se narodilo osmnáct hroznýšků pestrých.
V teráriích pražské zoologické zahrady je pořádně živo. Nyní zde přišlo na svět 18 hroznýšků pestrých. Odchovy těchto hadů z afrických polopouští se daří. Jen letos se v Zoo Praha narodilo celkem padesát mláďat.

V pražské zoo se narodilo 18 hroznýšků pestrých

Praha
Ilustrační foto.
Zítra se Česká republika stane oficiálně smluvní stranou Pařížské klimatické dohody, na jejímž přijetí se v prosinci 2015 podílela. Dohoda začala globálně platit před rokem, 4. listopadu 2016. Státy světa se v ní shodly, že kvůli probíhající změně klimatu ukončí využívání fosilních paliv a ničení pralesů. ČR k dohodě přistoupila v EU jako poslední.  
8 fotografií

V sobotu Česko přistoupí k Pařížské klimatické dohodě. Jako poslední země v EU

Ekonomika
Nepokoje v Keni během prezidentských voleb
V Keni se ve čtvrtek opakují prezidentské volby. Stalo se tak z nařízení ústavního soudu, podle něhož bylo srpnové hlasování sporné. Volby však již od počátku provází násilí, při kterých zemřeli tři lidé a další byli zraněni. V baště opozice Kisumu se dokonce neotevřely volební místnosti a policisté zasáhli slzným plynem proti demonstrantům, kteří na ně házeli kameny.
6 fotografií

Keňa znovu volí prezidenta. Hlasování provází nepokoje a násilí. Tři mrtví

Svět
Sama mluví o tom, že Keňa se stala jejím druhým domovem a mezi jednotlivými příběhy si dává jen takovou marketingovou pauzu.
Nelahozeves /FOTOGALERIE/ – Spisovatelka Hana Hindráková má na svém kontě již pěknou řádku knižních titulů od cestopisných příběhů až po romány, odehrávající se na africkém kontinentě. Se svým novým románem Smrtící byznys a s povídáním o další africké zemi – Keni, se představila v nelahozeveské knihovně.
13 fotografií

Falešné léky je možné objednat i na internetu

Volný čas