ŠTÍTEK: Keňa

Atlet Jiří Homoláč.
Praha - Skvělý světový rekord Joyciline Jepkosgeiové z Keni, ale i další výborné výkony elitních i domácích vytrvalců ozdobily sobotní 19. ročník Sportisimo 1/2Maratonu. Celá Praha byla v pohybu. Nadšení organizátorů z RunCzech bylo o to větší, že Keňanka Joyciline Jepkosgeiová dosáhla světového času 1:04:52 jako členka RunCzech Racing Teamu, který se v Praze snaží soustředit nadějné vytrvalce.

Homoláčovi pomohl ke zlepšení času v půlmaratonu trénink v Keni

Ostatní sporty
Běžkyně Eva Vrabcová Nývltová.
Praha, Brno - Nejlepší česká běžkyně Eva Vrabcová hájící barvy Olympu Brno v přípravě na pražský půlmaraton nejen trénovala, ale také trávila čas na stavbě svého domu. Nejlepší Čech z loňského půlmaratonu, brněnský vytrvalec Jiří Homoláč, stejně jako loni strávil několik týdnů v Keni. Z Itenu se vrátil ve čtvrtek po 28 hodinách cesty. V sobotu by v Praze rád zaútočil na čas pod 63 minut.

Vrabcová byla před půlmaratonem na stavbě, Homoláč přijel z Keni

Ostatní sporty
Lenka Klicperová
Novinářka a fotografka. Pochází z Pardubic. Začínala jako zpravodajka, od roku 2002 pracuje v časopise Lidé a Země, který patří mezi nejstarší dosud vydávaná periodika v ČR a zaměřuje se na reportáže z cizích zemí. Od roku 2004 zastává funkci šéfredaktorky.

Lenka Klicperová, novinářka

Pardubický kraj
Vybudovali školu v Keni.
Linec – Před půldruhým rokem se Verena Prinzová, Michael Kragl a Heinz Wegerer z Arbingu, každý hodně pod 30 lety věku, rozhodli, že v Kamobo na západě Keni, nedaleko Viktoriina jezera, založí privátní školu, píší OÖN. Jejich projekt nyní roste obrovskými kroky.

Sousedé provozují školu v Africe

Z okolí
Břevnovský klášter.
Praha - V Břevnovském klášteře v Praze bude v úterý pohřben válečný veterán z bojů o Dunkerque a virolog Juraj Strauss. Zemřel 11. března ve věku 100 let. Pohřeb se na přání rodiny uskuteční v komorní atmosféře bez vojenských poct, řekla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

V Břevnovském klášteře bude pohřben válečný veterán Strauss

Praha
Pečecká desítka je oblíbeným běžeckým závodem s dlouhou historií.
Pečky – Do startu Pečecké desítky zbývá několik málo dnů a přípravy na závod vrcholí. Pořadatelé očekávají v Pečkách okolo tisícovky závodníků. Na startu by neměli chybět keňští běžci i zástupci naší běžecké špičky.

Pečky tuto sobotu ožijí během

Ostatní sporty
Světová rekordmanka v půlmaratonu Peres Jepchirchirová.
Keňská běžkyně Peres Jepchirchirová je novou světovou rekordmankou v půlmaratonu. Třiadvacetiletá úřadující mistryně světa z této distance vyhrála dnešní závod v Rás al-Chajma ve Spojených arabských emirátech v čase 1:05:06 hodiny a o tři sekundy vylepšila dva roky staré maximum krajanky Florence Kiplagatové.

Keňanka Jepchirchirová zaběhla světový rekord v půlmaratonu

Atletika
Nenávistné komentáře na sociální síti vyvolala reklama jedné slovenské firmy na sportovní oblečení, která jako modela angažovala muže tmavé pleti. Podnik se černocha zastal.
Nenávistné komentáře na sociální síti vyvolala reklama jedné slovenské firmy na sportovní oblečení, která jako modela angažovala muže tmavé pleti. Podnik se černocha zastal. V České republice se podobný případ stal ohledně černošského modela v letáku mezinárodního obchodního řetězce Lidl.

Model tmavé pleti vyvolal na Slovensku rasistické komentáře

Svět
Tříkrálová sbírka. Rozpečetění pokladniček.
Blanensko – Téměř dva miliony. Přesně 1 957 596 korun. Tolik letos vybrali koledníci v tradiční tříkrálové sbírce na Blanensku. Ve 413 zapečetěných kasičkách bylo o sto třicet tisíc víc než před rokem. „Do terénu letos vyrazilo na Blanensku přes šestnáct set koledníků ve sto dvaceti čtyřech obcích. Moc jim za to děkujeme. Stejně tak lidem, kteří do sbírky přispěli, a zástupcům městských a obecních úřadů, kde byly zapečetěné kasičky," řekla koordinátorka sbírky v regionu Marie Sedláková z Oblastní charity Blansko.

Tři králové vykoledovali na Blanensku bezmála dva miliony

Blanensko
Tři králové z Příbrami už před koncem roku překročili hranice
Příbramsko – Tři králové pomáhají měnit svět, všude v obcích, městech i na vesnicích je můžeme potkat a to za každého počasí, v dešti nebo sněhu se vydávají na cestu s radostnou zvěstí Vánoc. Již po páté se dva dny před koncem roku vydali také mladí lidé z Příbrami a bavorského Bodenmais na slavnostní vysílání Tří králů v Neumarktu.
3 fotografie

Tři králové z Příbrami už před koncem roku překročili hranice

Volný čas
Vítězka běh v Sao Paulu Jemima Sumgongová.
Sao Paulo - Olympijská vítězka v maratonu Jemima Sumgongová z Keni vyhrála v traťovém rekordu prestižní Silvestrovský běh v Sao Paulu. Dvaatřicetiletá vytrvalkyně časem 48:35 jako teprve druhá běžkyně v historii závodu pokořila na patnáctikilometrové trati hranici 50 minut. Dosavadní maximum krajanky Priscah Jeptoové z roku 2011 vylepšila o 13 sekund.

Šampionka z Ria Sumgongová vyhrála v rekordu běh v Sao Paulu

Atletika
Baseballista  a atlet Kryštof Kozač
Praha - Astrologové by se podivili. Zdravě sebevědomě působí český baseballista a atlet Kryštof Kozač, přestože je narozený ve znamení Váhy. „Ale taky váhám," usměje se. „Věci si dlouho promýšlím a zvažuji nejlepší varianty. Když se ale rozhodnu, jdu si za tím."

Mezi sporty. Kozač vyniká v baseballu i oštěpu

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Nairobi - Nejméně 39 lidí zahynulo v sobotu v Keni při explozi cisternového vozu, který převážel plyn. Dalších deset osob utrpělo zranění. Upřesněné údaje o obětech neštěstí dnes podle agentury AP sdělily místní úřady. Policie uvedla, že vozidlu selhaly ve svahu brzdy.

Exploze cisterny s plynem v Keni si vyžádala nejméně 39 mrtvých

Svět
Hráči Slavie. Ilustrační foto.
Praha -  Mladá Boleslav je pro fotbalisty pražské Slavie hodně nepříjemným soupeřem, mužstvo z Edenu totiž nedokázalo na Středočechy vyzrát už dlouhých šest let! Naposledy se jim to povedlo v červenci roku 2010. Sobotní zápas začíná v 15 hodin, slávisté do něj jdou z pozice třetího týmu tabulky, hosté jsou na tom o jedinou příčku hůře. „Boleslav je velmi silné mužstvo, jsou v tabulce dva body za námi, takže mají velkou motivaci nám tady zápas znepříjemnit a dostat se eventuálně před nás. Na druhou stranu my máme také velkou motivaci, poslední zápas před domácím publikem.

TIP REDAKCE: Utkání Slavia vs Mladá Boleslav začíná v sobotu od 15.00 hodin

Fotbal
Ilustrační foto.
Soul - Kancelář jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje dnes potvrdila, že v prosinci zakoupila 360 pilulek viagry a podobné léky, které nejsou na předpis. O koupi poprvé informovala opoziční zákonodárkyně, píše agentura AP. Informace přichází ve chvíli, kdy prezidentskou kanceláří zmítá závažný politický skandál.

Korejská prezidentská kancelář koupila 350 pilulek viagry

Svět
Rita Jeptoová
Nairobi - Bývalý agent keňské maratonkyně Rity Jeptoové, jež si odpykává čtyřletý trest za užívání nedovolených látek, byl v Keni zbaven obvinění z napomáhání k dopingu. Italský atletický manažer Federico Rosa byl letos v červenci obviněn, že dodával Jeptoové a ještě další méně známé běžkyni látky zvyšující výkonnost.

Bývalý agent Jeptoové byl zbaven obvinění z napomáhání k dopingu

Atletika