ŠTÍTEK: Keňa

Ilustrační foto
Sezimovo Ústí - Cestovatelka, spisovatelka a bývalá dobrovolnice Hana Hindráková si Keňu zamilovala natolik, že se tam stále vrací.

Můj Africký příběh

Táborsko
Britská premiérka Theresa Mayová
V britském Birminghamu dnes vyvrcholil sjezd Kozervativní strany premiérky Theresy Mayové. Ta nejprve na pódiu zatančila, následně ale přešla na vážnější notu. Před svými spolustraníky promluvila o budoucnosti konzervativců, politické scény v Británii i jednání ohledně brexitu. Politiky vyzvala k nalezení kompromisu a upozornila, že v krajním případě by k žádnému brexitu nemuselo dojít.
13 fotografií

Mayová na sjezdu konzervativců varovala: Riskujeme, že žádný brexit nebude

Svět
Pivovar dvorského Safari Parku podporuje nosorožce.
Dvůr Králové nad Labem - Světový den nosorožců výjimečným způsobem oslavil královédvorský safari park. Veřejnosti představil nový Safari pivovar, lidé tu mají možnost ochutnat řadu druhů piv, které podle originální receptur vaří přímo v reálu zahrady. Korunou z každého zakoupeného piva přispívají návštěvníci na chov nosorožců a jejich ochranu ve volné přírodě.
6 fotografií

Pivovar dvorského safari parku podporuje nosorožce

Krkonoše
Jihlavská zoo. Ilustrační foto.
Jihlava – Jihlavská zoologická zahrada opět připravila cyklus podzimních klubových večerů se zajímavými hosty. Ve čtvrtek 4. října cestovatel a fotograf Tomáš Havel povypráví o svých cestách a zážitcích z Norska. Podělí se o tipy, které využije každý milovník aktivního cestování, promítne ty nejlepší snímky z této kouzelné země a rád zodpoví každou otázku.

Zoo zve na podzimní klubové večery

Jihlavsko
Spisovatelka Hana Hindráková založila Dárky s myšlenkou. Začala nakupovat šperky od skupin žen z chudinských čtvrtí a prodává je v České republice.
Mělnicko /ROZHOVOR/ - Hanu Hindrákovou znám už od začátku jejích cest do Afriky. Během té doby začala o Africe psát, nepřestala cestovat a změnila styl pomáhání. Požádala jsem ji proto o popovídání o zkušenostech s dobrovolnictvím v tomto – pro většinu z nás – jiném světě. Po několika letech jsme si na jednom ze křtů její knihy potykaly, takže proto ten osobnější přístup.
3 fotografie

Hana Hindráková: Afrika je nevyčerpatelná studnice silných příběhů

Volný čas
Městské informační centrum na Eliščině nábřeží v Hradci Králové.
Hradec Králové - Infocentrum v pátek návštěvníky přenese z Hradce Králové přímo do Afriky. Od 16 hodin se zde koná happening s názvem Originální africké zážitky.

Infocentrum přiblíží Afriku

Hradecko
Poslední samec nosorožce severního bílého Sudán zemřel letos v březnu.
Dvůr Králové nad Labem – Poslední dvě samice nosorožce severního bílého přežívají v keňské rezervaci. Jejich druh je na pokraji vyhynutí. Šanci mu dávají už jen špičkoví vědci, kteří před několika dny v laboratoři díky umělé reprodukci poprvé vyvinuli hybridní embryo spojením semene ze samce bílého severního a vajíčka samice příbuzného nosorožce bílého jižního.

Vědecký průlom. Vyhynulí nosorožci se rodí v laboratoři

Krkonoše
První keňský satelit 1KUNS-PF
Keňa se stala první subsaharskou africkou zemí, která vypustila do vesmíru svůj vlastní satelit. Na oběžnou dráhu byl vypuštěn z japonského experimentálního modulu Kibo, který je součástí Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Deseticentimetrová krychlička o hmotnosti 1,2 kilogramů by měla obíhat kolem Země ve vzdálenosti 4000 kilometrů příštích 12 až 18 měsíců. Poté shoří v atmosféře.

Keňa vstoupila do kosmického klubu. Na oběžnou dráhu vypustila první satelit

Svět
Na východě Keni se protrhla přehrada
Na východě Keni se během středeční noci v důsledku prudkých dešťů protrhla přehrada. Neštěstí vyhnalo z domovů stovky lidí a vyžádalo si nejméně 47 lidských obětí včetně dvaceti dětí, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní policii. Za poslední dva měsíce v Keni kvůli záplavám zemřelo bezmála 180 osob.
5 fotografií

V Keni se protrhla přehrada. Voda zabila nejméně 47 lidí

Svět
Zemřel nosorožec Sudán
V keňské rezervaci Ol Pejeta proběhlo emotivní rozloučení se Sudánem, posledním samcem nosorožce severního bílého. Ten zemřel minulý týden. Přibližně pětačtyřicetileté zvíře, které patřilo zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem, totiž muselo být kvůli zhoršení zdravotního stavu utraceno. Na jeho počest zde byl také odhalen pomníček. Rezervace o tom informovala na svém Facebooku.
11 fotografií

"Teď už je to jen na nás." V Keni proběhlo rozloučení s nosorožcem Sudánem

Svět
Hana Hindráková o své nové knize Smrtící byznys
Hronov - Na literárně cestopisnou přednášku mladé spisovatelky Hany Hindrákové zve dnes odpoledne od 17 hodin Městská knihovna Egona Hostovského v Hronově. V rámci projektů rozvojové spolupráce se autorka dostala několikrát do země, která se stala hlavním tématem pro její knihy. Ty představí v autorském čtení "Keňa v románech" .

Spisovatelka nachází inspiraci v Keni, o příběhy se rozdělí s posluchači

Volný čas
Učí africké děti.
Linec – Devatenáctileté Theresa Polzerová z Freistadtu (na snímku) a Katharina Hacklová z Lince působí jako volontérky ve škole ve Mtwapě, kousek severně od pobřežní Mombasy v Keni.

Sousedky učí děti v Keni

Z okolí