ŠTÍTEK: Dubenec

Ilustrační foto.
Dubenec - Na silnici I/4 v obci Dubenec se stala tragická dopravní nehoda. Stala se v pátek 28. dubna po šesté hodině večer, kdy se jednašedesátiletý chodec střetl s autobusem jedoucím ve směru od Prahy na Strakonice, a to v těsné blízkosti za přechodem.

KRIMIMIX: Muž nepřežil střet s autobusem

Nehody
Nehoda u Lanového mostu.
Praha - Bez závažnějších komplikací se v pondělí odpoledne i vpodvečer obešel návrat Pražanů z prodlouženého velikonočního víkendu. Nepotvrdily se ovšem předpoklady, že ochlazení spojené s deštěm přispěje k rozptýlení podvečerní dopravní špičky už do odpoledne, protože se lidé budou vracet domů dřív. Což o to; odpoledne sice provoz zhoustl a patrné to bylo zvláště na dálnici D7 v omezení u letiště – kde se ostatně postávalo i večer – neznamenalo to však, že by se pak vpodvečer motoristé vyhnuli kolonám. Těch horších si ale „užili" ještě dost daleko od Prahy.
6 fotografií

Návrat z Velikonoc se obešel bez větších malérů. Ne však bez kolon

Praha
Stavbaři začali 25. března ráno bourat most přes dálnici D4 na křižovatce Skalka na Příbramsku.
Skalka - Stavbaři od sobotního rána bourali na křižovatce Skalka na Příbramsku most přes dálnici D4. Demolice zabrala celý den, v noci a v neděli na ni navážou odklízecí práce, řekl hlavní stavbyvedoucí Jiří Pöschl. Auta úsek už od pátku objíždějí po souběžné silnici třetí třídy, okružní křižovatce a nové silniční spojce na Dubenec.

Do mostu na křižovatce Skalka se zakously bagry

Příbramsko
Ilustrační foto.
Skalka - Na dálnici D4 na Příbramsku v pátek začíná dlouhodobá uzavírka u 41. kilometru kvůli přestavbě mostu přes dálnici. "Auta nebudou moci projíždět pod mostem, ale budou se mu vyhýbat po souběžné silnici třetí třídy od Dlouhé Lhoty, okružní křižovatce a nové silniční spojce na Dubenec.

Na D4 začne uzavírka kvůli přestavbě mostu

Příbramsko
Slamák v Dubenci.
Hořice / Dubenec – Antikvariát a knihkupectví Abnormalizace v Hořicích si dovoluje pozvat na akci Návštěva slamáku v Dubenci. Dům je postaven ze slaměných balíků a omítnut vápennou omítkou.

Máte zájem o exkurzi ve "slamáku"?

Jičínsko
Lukáš Pelc (vlevo), stavba modelu synagogy (vpravo)
Dvůr Králové - Dva úkoly si dali organizátoři Královédvorského kulturního festivalu, který se konal na svátek sv. Václava. Podpořit projekt výstavby památníku na místě bývalého židovského hřbitova a nabídnout občanům možnost kulturního vyžití.

Festival připomněl komunitu Židů

Z okolí
DUŠEKRAJ, rodinný festival, okouzlil Hospitalu Kuks. Zaměřený byl na zábavu, ale i poznání. U nejmenších bodovala třeba kaskáda žlabů, z níž spouštěly vlastnoručně pomalovaný míček.
Kuks - Divadelní představení Jaroslava Duška také v letošním roce završila festival, který pořádá organizace Žen sen pro rodiny s dětmi. Jeho výtěžek poputuje na podporu alternativního školství v regionu.

DušeKraj okouzlil areál Kuksu

Volný čas
Ilustrační foto.
Příbramsko /Z POLICEJNÍCH SVODEK/ – Kontroly dopravních policistů uplynulou neděli vykázaly varující informaci. Dvanáct zastavených motoristů usedlo za volant pod vlivem omamných látek. Během dopoledne bylo při silničních kontrolách, převážně na Milínsku, zaznamenáno u devíti řidičů ovlivnění alkoholem. Nejvyšší naměřená hodnota činila 0,93 promile.

Dvanáct alkoholem a drogami posilněných šoférů nachytala policie v jednom dni

Nehody
Auto po vytažení z rybníku.
Malá Hraštice /Z POLICEJNÍCH SVODEK/  – Přes 2,5 promile alkoholu v dechu měl dvaapadesátiletý cizinec, který havaroval 18. července ve večerních hodinách v obci Malá Hraštice. „Po projetí zatáčky dostal řidič s vozem značky Opel Corsa smyk a narazil do sloupu telefonního vedení. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda je 15 tisíc korun," uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová.

Řidič po nehodě nadýchal přes dvě a půl promile alkoholu

Nehody
Zdena Fibichová.
Hořice – Město si letos připomíná 50. výročí prvního Mezinárodního sochařského symposia. Jako entrée k oslavám tohoto výročí uspořádalo městské muzeum a galerie přednášku historičky umění Venduly Vašátkové, která promluvila v sále radnice o díle významné české sochařky Zdeny Fibichové, účastnice dvou prvních ročníků hořického sympozia.

Sochaři se scházejí v Hořicích padesát let

Volný čas
Kroupy a zatopené ulice na Hořovicku
Příbramsko - Předpověď meteorologů se naplnila a bouřky se v pondělí odpoledne prohnaly i Příbramskem. K večeru a večer pak přicházely další bouřky. Velké kroupy poškodili i několik aut v Milíně.

Kroupy zasáhly Příbramsko

Příbramsko
Ilustrační foto
Dvůr Králové - Děti ze včelařského kroužku Včeličky z Jedničky, fungující pod DDM Jednička ve Dvoře Králové, se v sobotu 16. dubna vydaly do Základní školy v Dubenci, aby si zde poměřily síly s dalšími mladými včelaříky z celého kraje.

Včeličky z královédvorské Jedničky bodovaly

Z okolí
Ilustrační foto.
Příbram - Práce na dálnici D4 u Příbrami si v úterý vyžádaly uzavírku nájezdu na mimoúrovňové křižovatce Skalka ve směru na Prahu. Dopravní omezení potrvá do čtvrtka 9. června, řekl médiím mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Objížďka vede přes Příbram a měří 17 kilometrů. Kvůli uzavírce se v úterý tvořily kolony.

Provoz na D4 u Příbrami komplikuje uzavírka nájezdu na Prahu

Z okolí
Mrazík
Dubenec - Těžce nemocnou Terezu z Dubence, která se před lety stala účastnicí vážné dopravní nehody, chce svým vystoupením podpořit i Docela velké divadlo z Litvínova. Profesionální soukromý soubor chce svým dílem pomoci rodině s financováním léčby dívky, která se nachází v tzv. bdělém kómatu.

Divadelní představení podpoří nemocnou Terezu z Dubence

Krkonoše
Ilustrační snímek.
Dubenec - Před třemi lety byla Tereza z Dubence účastnicí vážné automobilové nehody. Přežila, je ovšem od té doby ve vigilním kómatu. To znamená, že je ve stavu, v němž působí dojmem přítomnosti. Má otevřené oči, které však jen bezcílně bloudí a kontakt s nemocnou není možné navázat.

Sběr víček má pomoci Terezce

Krkonoše
Ilustrační foto.
Trutnovsko - Od nového týdne se změnil jízdní řád některých autobusových spojů. Změny navazují na požadavky cestujících i na celostátní požadavky dopravců. V některých případech se dotknou i obslužnosti Trutnovska.

Pozor, některé spoje mají nový jízdní řád

Krkonoše