ŠTÍTEK: Dubenec

Zemědělci z Trutnovska dojeli při společné protestní jízdě z Trutnova na hraniční přechod Královec/Lubawka.
„Zemědělství dělám už 40 let a takovou krizi jako je teď, nepamatuji. Jako Češi si příliš nestojíme za svými českými výrobky, ale kupujeme to, co je nejlevnější,“ řekl Libor Sedláček, ředitel společnosti Karsit Agro z Dubence, během čtvrtečního protestu zemědělců. „Na Trutnovsku nepamatuji takový protest,“ přitakal další zkušený farmář Jiří Diviš z Radvanic. „Myslím, že okres Trutnov je zářící výjimka, kdy malí i velcí zemědělci jsou pospolu. Držíme pohromadě,“ doplnil Diviš.
37 fotografií

Kupujte české výrobky a buďte patrioti, vyzývá farmář z Trutnovska

Krkonoše
Největší zahradní trpaslík na světě bude měři 11 metrů. Čepici by měl dostat koncem října.
V lomu v Dubenci na Trutnovsku v těchto dnech zapálení kameníci dokončují velkou pískovcovou čepici, která bude od konce října zahřívat hlavu Obřího trpaslíka na kopci nad Hořicemi poblíž hlavní silnice I/35. Informaci tento týden přinesla ČTK. Skončí tím pět let trvající stavba, na jejímž konci slibují iniciátoři z Okrašlovacího spolku Rašín vizi největšího zahradního trpaslíka na světě.
7 fotografií

Obří trpaslík u Hořic neumrzne. Čepici dostane ještě před zimou. Podívejte se

Jičínsko
Kameníci tesají poslední kámen o tvaru čepice pro sochu obřího trpaslíka u Hořic
Kameníci v lomu v Dubenci na Trutnovsku tesají poslední kámen pro dokončení sochy obřího pískovcového trpaslíka, který roste na návrší u Hořic na Jičínsku. Kámen ve tvaru čepice by mohl být na trpaslíka usazen do konce října. Slavnostní odhalení monumentu by se mělo odehrát na jaře příštího roku, protože ještě bude třeba upravit jeho okolí. ČTK to v úterý řekl iniciátor vzniku sochy František Kozel.

Kameníci tesají poslední kámen o tvaru čepice pro sochu obřího trpaslíka u Hořic

Jičínsko
Starosta Petrovic Petr Štěpánek a za ním halda hlušiny po těžbě uranu
Rozebírání hald po těžbě uranu na Příbramsku je citlivé téma především pro lidi, kteří žijí v těsné blízkosti těchto odvalů. Současný záměr likvidace hald bývalých uranových šachet 11, 15 a 19 po desítky let ovlivní život obyvatel obcí Brod, Bytíz, Dubenec, Dubno, Háje, Jerusalem, Konětopy, Lešetice a Žežice. Nejvíce postižená bude obec Háje, kam se bude veškerý odvalový materiál transportovat a kde vznikne jeden nový, centrální odval, dále obec Brod a Žežice, která jsou od haldy vzdáleny desítky metrů.

Pravdy a mýty o haldách na Příbramsku

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
O víkendu se v místě nárazově tvořily kolony - a v pondělí 20. července oprava svodidel pokračovala. Na práce na dálnici D4 v pravém jízdním pásu ve směru na Příbram upozornil Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic ČR. A připomíná, že opravy svodidel při krajnici budou pokračovat.

Oprava svodidel na D4 může řidiče zpomalit

Z okolí
Ilustrační foto.
O víkendu se v místě nárazově tvořily kolony - a v pondělí 20. července oprava svodidel pokračovala. Na práce na dálnici D4 v pravém jízdním pásu ve směru na Příbram upozornil Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic ČR. A připomíná, že opravy svodidel při krajnici budou pokračovat.

Oprava svodidel na D4 může řidiče zpomalit

Z okolí
Ilustrační foto.
Kriminalisté doprovázení dalšími policisty přijeli ve středu 15. července ráno zasahovat do Věznice Příbram, která se nachází v lokalitě Bytíz u Dubence. Více než potvrzení této skutečnosti doprovázené sdělením, že ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR provádějí úkony trestního řízení, však zatím není z oficiálních zdrojů k dispozici.

Kriminalisté rozkrývají zločin za branami věznice

Zločiny a soudy
Narozeniny hasičské hudby
Známé hasičská dechová hudba Šeucouská muzika ze Skutče slaví letos 38 let od svého vzniku. Z toho třiatřicet roků hraje v historických hasičských uniformách, mnozí jsou hasiči, proto v podtitulu názvu mají „hasičská hudba“.

Osmatřicetiny hasičské dechovky

Čtenář reportér
Dětský den v České Lhotě u Dívčic.
Zábavným odpolednem plným her a soutěží oslavila v sobotu 30. května svůj mezinárodní den, připadající oficiálně na pondělí 1. června, téměř padesátka dětí z Dívčic na Českobudějovicku a jejich místních částí na návsi v České Lhotě. Vůbec první dívčická veřejná akce, uspořádaná po vypuknutí koronavirové pandemie, získala mimořádný punc výjimečnosti kromě jiného i tím, že s tříměsíčním zpožděním odstartovala program letošního Oranžového roku v celém okolí Jaderné elektrárny Temelín.
4 fotografie

Dětský den ve Lhotě u Dívčic

Čtenář reportér
Odval po těžbě uranu v okolí Příbrami.
Už více jak tři roky se na Příbramsku mluví o možné likvidaci ekologické zátěže v podobě odvalů po těžbě uranu. Cílem diskutovaného projektu je sanace a rekultivace celého území, aby se zbavilo ekologické zátěže. Tou je mimo jiné kontaminace průsakových vod nebo výskyt radonu, což je nebezpečím především pro zástavbu, která se neustále k odvalům přibližuje. Likvidace se týká celkem jedenácti hald.

Materiál z odvalů by se měl použít na silnice. Město chce znát ekologické dopady

Příbramsko
Stavba Obřího trpaslíka v Hořicích opět o kvádr pokročila.
Další z obrovských pískovcových kvádrů byl v úterý vsazen do sochy Obřího trpaslíka, která pomalu roste na návrší před příjezdem do Hořic. S myšlenkou vybudovat netradiční monument přišel Okrašlovací spolek Rašín v roce 1994. Pod heslem Za ještě větší srandu v Čechách byla stavba 13. října 1995 zahájena. Dílo má dosáhnout výšky více než deset metrů a hotovo má být v roce 2021.

Podívejte se: Trpaslík u Hořic už má nohy

Z okolí
Děti i dospělí vyráběli vánoční ozdoby v sobotu 23. listopadu v Dívčicích na Českobudějovicku.
Přestože do Štědrého dne zbývá ještě celý měsíc, přípravy na Vánoce jsou už leckde v plném proudu. V čele pelotonu nedočkavců jsou samozřejmě jako obvykle obchodníci. Pozadu ale nezůstávají ani města a obce, které finišují s přípravami na advent. Ten letos začíná v neděli 1. prosince a končí v úterý 24. prosince Štědrým dnem. V Dívčicích na Českobudějovicku byly blížící se Vánoce cítit už v pátek 22. listopadu.
3 fotografie

V Dívčicích už zavoněly Vánoce

Čtenář reportér
Borovický pohár
Již devátý ročník Borovického poháru v požárním útoku se v sobotu 20. července konal na hřišti v Borovicích u Mnichova Hradiště. Sjelo se sem 14 ženských a 19 mužských týmů. Počasí vyšlo nejlépe jak mohlo a zejména u mužů padaly skvělé časy.
4 fotografie

V Borovicích padl rekord!

Hasiči