ŠTÍTEK: krása

Zajímavosti o hubnutí.
Kult krásy se během tisíciletí a staletí lidské historie velmi proměňoval, a to, co považujeme za sexy, půvabné a okouzlující dnes, bylo ještě „včera“ naopak považováno za neduživost či ošklivost. Jaké byly symboly krásy a ideály, jimž se lidé snažili přiblížit?

ZAJÍMAVOST: Ideální postava se během tisíciletí měnila

Zajímavosti
Jemnou krásu sněhových vloček zachytila čtenářka Vlasta Zlámalová. Foto: Vlasta Zlámalová
Každé roční období pozorného člověka odmění při vycházce něčím jiným. Na prahu zimy a při prvním sněhu čaruje chlad jinovatkou a námrazou, při blízkém pohledu odhalíte i jemnou krásu sněhových vloček. Tak jako čtenářka Vlasta Zlámalová, která se podělila o své snímky. Na vaše zážitky a postřehy z vycházek se těšíme na e-mailu redakce.blanensky@denik.cz
3 fotografie

Čtenářka objevuje jemnou krásu sněhových vloček. Podělte se o své zážitky

Čtenář reportér
Listy břízy se suší a poté užívají jako nálev nebo se drtí na prášek. Vhodná je i matečná tinktura, tedy roztok, který se připravuje macerováním listů v alkoholu.
Ševelící břízky známe ze sovětských filmů, vídáme je na obrazech ruských malířů a předpokládáme, že březovými proutky by nás sešlehali v ruské baňi. U nás tyto útlé stromky rostou často podél silnic nebo v řídkých sídlištních lesících. Málokdo ale tuší, že v přírodní medicíně je bříza bělokorá vysoce ceněna pro své antivirové účinky.
5 fotografií

Bříza pro krásu a zdraví. Má antivirové účinky a očišťuje tělo

Zdraví
Krušné Hory
Série #světovéČesko / Pokud jste příznivci aktivního odpočinku, lázeňské Karlovarsko pro vás možná není synonymem sportovního vyžití a adrenalinu. Určitě vás proto překvapí, že i tady se „vyblbnete” co hrdlo ráčí a hned na několik způsobů.

Na kole za krásami Karlovarského kraje

Cestujeme
Údolí Bystřice
Navštivte s rodinou či přáteli přírodní park v širším okolí řeky Bystřice, která se hluboko zařezala do plošiny Domašovské vrchoviny.

Za krásami Údolí Bystřice

Cestujeme
Výstava Skleněný šperk.
Jen pár dní po ukončení prázdnin otevřelo děčínské muzeum novou inspirativní výstavu Skleněný šperk výtvarné novoborské výtvarné skupiny Natělo. Čtyři výtvarnice Šárka Bartko, Karolína Kopřivová, Eva Ranšová a Bohdana Vydrová založili roku 2012 uměleckou skupinu zaměřenou na výrobu autorských skleněných šperků s názvem Natělo. Dohromady je spojuje láska ke sklu a k tradičním sklářským technikám.

Skleněný šperk láká do Oblastního muzea Děčín

Čtenář reportér
Majitel firmy Classic Auto Petr Fiala
Klasická auta, vytvořená a vyrobená od konce 50. do začátku 70. let, především sporťáky – kupé, roadstery a kabriolety –, pořád uchvacují svou krásou. Dokonce i ty, kdo se jinak za auty moc neotáčejí. Ve srovnání se současnými vozy připomínají charismatická sportovní auta zlaté éry často větší šlapací autíčka, a přitom stále budí respekt a obdiv. A navíc to mohou být i dobře uložené peníze.
11 fotografií

Novodobá továrna na sny. Z michelské dílny vyjíždějí klenoty, které budí respekt

Hobby
Orchidejí existuje přes 28 tisíc druhů a jsou rozšířené po celé planetě, nejvíce v tropech.
Ještě před pár desítkami let jste se mohli těšit krásou orchidejí jen v botanických zahradách. Jejich masivní rozšíření do našich obýváků je podle mínění floristky Lenky Hrubé z ateliéru Zahrada na niti zásluhou šlechtitelů a velkopěstíren, díky nimž si tyhle noblesní rostliny se zvláštními květy může pořídit každý. Jakou péči vyžadují?
16 fotografií

Kráska z pralesů v obýváku: orchideje potřebují speciální péči, ne však náročnou

Hobby
Martin Douša.
V sobotu 12. září od 17:00 proběhne v Městské knihovně Loket vernisáž výstavy Portréty krásy karlovarského spisovatele a výtvarníka Martina Douši. Portréty jsou k vidění v atriu knihovny už od úterý 8. září. Rozhovor vedl kurátor Expozice umělecké knižní vazby při Městské knihovně Loket Vladimír Kalný a protože se oba pánové znají, v rozhovoru si tykají.
3 fotografie

Do každého portrétu se musím, než začnu, zamilovat, říká Martin Douša

Čtenář reportér
V Plavech žádná krása
V pořádném slejváku fanoušci Plavů a Lučan moc hezký fotbal neviděli. A nebylo divu. Během první minuty oba mančafty zmokly až na kost. A trávník zrovna také nebyl nejkvaltinější.
6 fotografií

V Plavech žádná krása

Okresy
Lesní studánky
Vydejte se objevovat studánky Prostějovska. Další výlet za přírodními krásami regionu povede po lesních cestách ze Seče přes Pohodlí až do Ptení.

Za studánkami i potokem Ptenka

Cestujeme