ŠTÍTEK: Kryštof Kolumbus

Podle odborníků může ananas účinně bojovat proti celulitidě.
Celulitida trápí devět žen z deseti. Snaha zbavit se hrbolků na kůži je tak jedním z nejčastěji řešených kosmetických problémů. K odstranění celulitidy existuje nespočet prostředků, ale jen málokterý je skutečně funkční. K těm, které by mohly pomoci, patří ananas. Podle odborníků je právě toto ovoce s jemnou chutí účinným bojovníkem proti celulitidě. Je ovšem nutné podpořit jeho působení i zdravým životním stylem.

Zkrášlete se: V boji proti celulitidě pomáhá ovoce, na kterém si pochutnáte

Zdraví
Nejen v kuchyni - i v lékárničce má přírodní jablečný ocet svoje místo.
Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek. 
6 fotografií

Zázrak, nebo mýtus? Jablečný ocet vědce zatím nepřesvědčil, kuchaře rozhodně ano

Za jídlem
Španělský konkvistador a muž, který zničil Aztéckou říši, Hernán Cortés.
Přesně před 505 lety dorazil k břehům dnešního Mexika Španěl Hernán Cortés. Nepřišel sem objevovat, nýbrž získat bohatství místních indiánských civilizací. A podařilo se mu dobýt mocnou říši Aztéků. Při svém tažení za sebou zanechával krvavou stopu. Vyhladit množství indiánů mu pomohly nejen zbraně a brutalita, ale i jeho domorodá milenka a neštovice.
7 fotografií

Krvavý dobyvatel Tenochtitlánu Cortés: K úspěchu mu pomohly neštovice a milenka

Historie
Bratři Polové, Marcův otec Niccolo a strýc Matteo, podnikli coby benátští kupci výpravu do Mongolské říše už v 60. letech 13. století. Na obraze je přijímá chán Kublaj
Téměř 200 let před Kryštofem Kolumbem se v Evropě objevil muž, jenž velmi podrobně líčil tehdejší společnosti úplně jiný svět, než jaký znala. Tento svět se však nerozkládal kdesi na západě za mořem, ale ležel daleko na východě a dalo se tam cestovat po zemi. Oním mužem byl Marco Polo, Benátčan vyprávějící o letech strávených ve službách chána Kublaje. Zde je několik zajímavých faktů z jeho příběhu.
12 fotografií

Cestovatel Marco Polo: Pomohl stvořit výraz pro vraha, ukázal Evropě bankovky

Historie
Zdeňka Staňková.
Většina lidí si psychiatrické oddělení či kliniku představuje jako ve filmu Dívka na koštěti. Pacienty jako osoby očekávající připlutí Kryštofa Kolumba vodovodem, případně trpící představou, že jsou Napoleon. Primářka psychiatrické kliniky Masarykovy nemocnice Zdenka Staňková by vám ale vysvětlila, že taková porucha osobnosti je ve skutečnosti docela vzácná.

Primářka psychiatrie v Ústí: Chybí nám sestry. V klinice funguje jen jedno patro

Ústecko
Ametyst na mistrovství Evropy v Chorvatsku.
Nýrské mažoretky se 20. června ve večerních hodinách vydaly na dlouhou cestu do Chorvatska, kde se konalo mistrovství Evropy v mažoretkovém sportu. Letos se soutěžilo ve dvou dnech, což pro Ametyst znamenalo, že měly den na relaxaci a chytání bronzu. Právě proto se hned ve středu odpoledne, poté co se ubytovaly, vydaly na pláž a užívaly si nic nedělání.
15 fotografií

Nýrské mažoretky Ametyst přivezly z mistrovství medaile i titul mistryně Evropy

Čtenář reportér
Ze třetího ročníku multižánrového fairtradového festivalu Bašta pro všechny na hradbách v Čáslavi.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Třetí ročník multižánrového fairtradového festivalu na hradbách „Bašta pro všechny“ se konal v neděli 18. června v latinsko-americkém stylu. Nechyběly pochoutky latinsko-americké kuchyně, divadelní přestavení a koncert zpěvačky Marty Töpferové. A děti se dočkaly pravděpodobně historicky první mexické piñaty v Čáslavi.
69 fotografií

Fairtradový festival na hradbách v Čáslavi se konal v latinsko-americkém stylu

Čtenář reportér
Pláž Cayo Levantado, na níž se natáčela slavná reklama na Bacardi, prý skrývá obrovský pirátský poklad
Statisíce diváků sledovaly každý z dílů televizní realityshow Survivor. Více než dvouměsíční souboj čtyřiadvaceti soutěžících o výhru je atraktivní nejen nekončícími dramaty, piklemi, tajnými strategiemi a odhaleními, která mají diváci tak rádi. Úžasná je i kulisa tropického ostrova Hispaniola, kde se show odehrává. Kde se vůbec nachází onen ostrov, na kterém se bojovalo o dva a půl milionu korun?
9 fotografií

Zde trpěli a bojovali účastníci show Survivor. Tisíce diváků netuší, kde to bylo

Do světa
Sierra Nevad a pak do Granady.
Pyrenejský poloostrov na jihozápadě Evropy je, i když největší jeho část zaujímá rozsáhlá náhorní plošina zvaná meseta, pohořími přímo přeplněný. Jedno z nich, Sierra Nevada, které se vypíná v jižní části subkontinentu, v překladu Sněžné či Zasněžené pohoří, je pohořím zcela zvláštním. Velkou část roku svítí do dáli svou bílou sněžnou čepicí, což je pro obyvatele jiných částí Španělska něčím zcela neobvyklým. A pro Maury (Araby, muslimy), kteří se sem, v 10. a 11. století dostali, to bylo o to víc.
9 fotografií

Ochlazení ze Španělska: Sierra Nevad, Granada a symbolický hrob Kryštofa Kolumba

Čtenář reportér
Folkový kolotoč, 3. června 2022 v Ostravě. Hradišťan a Jiří Pavlica
Přepadá vás podzimní deprese? Náladu může vylepšit magazín Víkend, který vyjde v sobotu 5. listopadu a přinese hned jedenadvacet pozitivních zpráv. Chmury jistě zažene i rozhovor s hudební legendou Jiřím Pavlicou, který přiblíží nejen přípravy Hradišťanu na adventní období. Příloha Deníku čtenáře vezme také na výlet, a to rovnou do Dominikánské republiky. Turisticky atraktivní ráj na zemi představí obsáhlá fotoreportáž. 

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: 21 dobrých zpráv z domova i ze světa

O Deníku
Kamenná komora v lokalitě Amerického Stonehenge
O Stonehenge, prehistorické památce rozprostírající se na Salisburské planině v jižní Anglii, slyšel už jistě každý. Tušili jste však, že i za „velkou louží“ mají svou záhadnou megalitickou památku? Místo dříve nazývané Mystery Hill (z angl. záhadný kopec) se sice jmenuje Americké Stonehenge, ale s tím evropským ho spojuje pouze to, že se jedná o kamenný komplex, který obestírá více otázek než odpovědí.
10 fotografií

Americké Stonehenge naznačuje, že Evropa objevila Nový Svět dávno před Kolumbem

Do světa
Galerie moderního umění v Hradci Králové
Galerie moderního umění Hradec Králové ve čtvrtek 6. října v 18.00 hodin otevře hlavní výstavu s názvem Naťuknout špičku vejce: Kolumbus jindy a dnes, která se zaměřuje na zobrazování a prezentaci Kryštofa Kolumba v české kultuře, převážně od poloviny 19. století do současnosti.

Galerie zahájí cyklus podzimních výstav Kryštofem Kolumbem

Volný čas
Zámek v Náměšti ovládli Španělé a Kolumbus objevil Ameriku
Hlavu mu chce král setnout. Za drzost a nekřesťanské požadavky. Hlava Kryštofa Kolumba nakonec zůstává na krku. A král jeho požadavky plní. Potřebuje zlato, stříbro, koření. To vše mu Kolumbus naslibuje. „Polovina veškerých zisků ale bude má!“ šermuje objevitel Ameriky ve vzduchu výhružně prstem v zámku v Náměšti nad Oslavou, kde v sobotu a neděli ožívá historie.
42 fotografií

VIDEO: Zámek v Náměšti ovládli Španělé a Kolumbus objevil Ameriku, podívejte se

Třebíčsko
Představení výletní lodě Harta pro 45 pasažérů, 20. května 2019 v Leskovci nad Moravicí.
Koho zajímá jachtařský sport, může vyrazit o víkendu 2. a 3. července na závody Bermuda Cup 2022 v Razové. Jedná se o veřejně přístupný závod, kterého se účastní i zahraniční závodníci. K vidění bude jak okruhový jachting tak i dálkové plavby, jež závodníkům nabídnou úchvatné scenérie tamní krajiny. Pořadatelem je Yacht Club Razová.
68 fotografií

Tohle bude parádní podívaná, jachting, dálkové plavby a další na Slezské Hartě

Bruntálsko
Haag
Zaletět si na víkend do Barcelony? To není díky době laciných letenek žádný problém. Jenže také kvůli nim jsou populární turistické destinace přeplněné, a to část cestovatelů odrazuje. Co raději poznat neokoukané cíle, kde se navíc nemusíte tísnit ve frontách na toalety či cokoliv jiného? V právě začínajícím pětidílném seriálu představíme vždy čtyři evropská místa nezasažená masovým cestovních ruchem, která k návštěvě doporučuje přední světový travel blogger Dan na svém webu Dan Flying Solo.
4 fotografie

Neobjevené perly Evropy: země dobyvatelů i Romeovo vyhnanství

Cestujeme
Pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví
Odedávna je považováno za symbol života, plodnosti a vzkříšení. Navíc bylo prokázáno, že pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví. Mýtu o jejich škodlivosti kvůli vysokému obsahu cholesterolu tak definitivně odzvonilo.
7 fotografií

Škodí nám cholin ve vejcích?

30 škodlivých látek
Nejfotografovanější hřbitov světa je v karibském Guadeloupe.
Je hřbitov místo smutku, nebo radosti? Není tato otázka, obzvlášť v době Památky zesnulých, který lidově nazýváme Dušičky, nevhodná? Není. Pojďme se podívat na hřbitov, kde se u hrobů svých milovaných příbuzní veselí třeba i několik dní! Že nechybí dobré jídlo, pití a tanec? A proč by mělo chybět? Vždyť smrt je pro místní kreolské obyvatelstvo součástí života.
21 fotografií

OBRAZEM: Nejfotografovanější hřbitov světa je v karibském Guadeloupe

Z okolí
Nejfotografovanější hřbitov světa je v karibském Guadeloupe.
Je hřbitov místo smutku, nebo radosti? Není tato otázka, obzvlášť v době Památky zesnulých, který lidově nazýváme Dušičky, nevhodná? Není. Pojďme se podívat na hřbitov, kde se u hrobů svých milovaných příbuzní veselí třeba i několik dní! Že nechybí dobré jídlo, pití a tanec? A proč by mělo chybět? Vždyť smrt je pro místní kreolské obyvatelstvo součástí života.
21 fotografií

OBRAZEM: Nejfotografovanější hřbitov světa je v karibském Guadeloupe

Cestujeme
Dejte si pivo s umělcem Vráťou Brabencem alespoň online.
Pokud nemáte příliš v oblibě sníh, tak momentální situace za okny vám asi příliš radosti nedělá… Pokud chcete zahnat nudu, ale ještě nevíte jak - nebo jste se vrátili ze sněhové koulovačky a přemýšlíte, co dál - podívejte se na pár našich tipů na dnešní den.

Tipy na středu 10. února

Volný čas
Ústecký cestovatel Dostálek navštívil Madeiru.
Naše čtyři a půl hodiny letu z Prahy na rozdíl od někdejší Kolumbovy výpravy (té to trvalo poněkud déle), jež se vydala z Evropy na západ hledat netradiční cestu do Indie, se nachází ostrov Madeira. Proslavený svou nádherou pestrobarevných květů a jarními teplotami uprostřed zimy, představuje v Evropě zcela zvláštní turistický cíl. Málokterý ostrov o rozloze pouhých 800 km2 se může pochlubit tak rozmanitou škálou krajinných typů.
17 fotografií

FOTO: Oblíbená Madeira je plná květin. Na ostrově se narodil Ronaldo

Čtenář reportér
Ústecký cestovatel Dostálek navštívil Madeiru.
Naše čtyři a půl hodiny letu z Prahy na rozdíl od někdejší Kolumbovy výpravy (té to trvalo poněkud déle), jež se vydala z Evropy na západ hledat netradiční cestu do Indie, se nachází ostrov Madeira. Proslavený svou nádherou pestrobarevných květů a jarními teplotami uprostřed zimy, představuje v Evropě zcela zvláštní turistický cíl. Málokterý ostrov o rozloze pouhých 800 km2 se může pochlubit tak rozmanitou škálou krajinných typů.
17 fotografií

FOTO: Oblíbená Madeira je plná květin. Na ostrově se narodil Ronaldo

Čtenář reportér
Ústecký cestovatel Dostálek navštívil Madeiru.
Naše čtyři a půl hodiny letu z Prahy na rozdíl od někdejší Kolumbovy výpravy (té to trvalo poněkud déle), jež se vydala z Evropy na západ hledat netradiční cestu do Indie, se nachází ostrov Madeira. Proslavený svou nádherou pestrobarevných květů a jarními teplotami uprostřed zimy, představuje v Evropě zcela zvláštní turistický cíl. Málokterý ostrov o rozloze pouhých 800 km2 se může pochlubit tak rozmanitou škálou krajinných typů.
17 fotografií

FOTO: Oblíbená Madeira je plná květin. Na ostrově se narodil Ronaldo

Čtenář reportér
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump v sobotním projevu ke Dni nezávislosti slíbil ochraňovat americké hodnoty a mluvil o porážce radikální levice, marxistů nebo anarchistů uvnitř Spojených států. USA si svůj největší svátek připomněly v době, kdy zemi trápí pandemie covidu-19 a některé státy hlásí rekordní počty nově nakažených. Podle Trumpa ale Američané udělali pokrok ohledně potírání nákazy.
12 fotografií

Budeme chránit americký způsob života, uvedl Trump. Protesty pokračují

Svět