ŠTÍTEK: ledovec

Psi zachránění z množírny v Dešné na Dačicku.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Podlaha pokrytá několikacentimetrovou vrstvou výkalů, vyzáblá a zubožená těla a matky požírající své děti. Nejedná se o popis středověkého hladomoru, ale o jednu 
z „hromadíren", kterou objevila vedoucí kočičího útulku
v Kraslicích Alexandra Jančová. „Některé kočičky se nám povedlo zachránit, jiné ne. Jde přitom o špičku ledovce. Problematika množíren psů je palčivá, ale na jednoho trpícího psa připadne tisíc koček žijících v podmínkách, které si neumíme představit," uvedla pro Deník Jančová.

Peklo pro kočky a psy má jméno. Množírna

Česko
60 let Jihoštýrské vinné stezky
K 60. výročí nejstarší vinné trasy v Rakousku se bude celých 8 měsíců na 21 kilometrech bohatě slavit.Nově: Putování s vínem, GPS Track na 130 kilometrech trasy.

60 let Jihoštýrské vinné stezky

Reklama
Jeskyně Na Špičáku
Jeskyně Na Špičáku severně od Jeseníku patří mezi nejstarší písemně doložený podzemní labyrint ve střední Evropě, první zmínka je z roku 1430. Jeskyně, která o víkendu oslaví již 130 let od svého zpřístupnění, loni představila zrestaurovanou renesanční jeskynní malbu. V roce 2014 ji navštívilo téměř 15.000 lidí.

Jeskyně Na Špičáku oslaví 130 let od svého zpřístupnění

Cestujeme
U sousedů dostali šest nových zvonů.
Pasov - V Aldersbachu vysvětil v neděli pasovský biskup Stefan Oster šest nových zvonů. „Zvuk zvonů je jako volání Boží," řekl a vyzval věřící, aby zvonění pro ně nebylo jen jedním z mnoha zvuků… Svěcení bylo součástí celkové obnovy okolí chrámu, do níž stát vložil 3,9 milionu eur. Pasovská diecéze přispěla 800 000 eur. „Na rok 2017 ohlášená sanace vnitřních prostor přijde ovšem násobně dráž," dodává PNP.

U sousedů světili soupravu šesti zvonů

Z okolí
Společná věc
Lovosice – Hru na jedinečný nástroj – vodnářský zvon – představí v úterý 12. května od 18.30 hodin v sále KS Lovoš v Lovosicích Tomáš Pfeiffer. Jeho koncert nazvaný Společná věc je podle koordinátora projektu Pavla Kosiny jedinečným souzněním velkoplošné parabolické projekce a nástroje, tvořící tak neopakovatelný umělecký zážitek.

Sál Lovoše rozezní vodnářský zvon. Vyhrajte vstupenky!

Litoměřicko
Ilustrační foto.
Moskva – Ruská armáda počínaje dnešním dnem začíná sledovat oblast Arktidy pomocí bezpilotních letadel. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Mise, jejíž cílem je oficiálně monitorovat stav životního prostředí, souvisí s novou ruskou doktrínou, která považuje ochranu národních zájmů v Arktidě za jednu z priorit.

Ruská armáda začala sledovat oblast Arktidy pomocí dronů

Svět
Dmitrij Rogozin
Moskva – Rusko se musí navždy usadit v Arktidě a přisvojit si ji, přinejmenším tu část, která jí patří. Prohlásil to dnes při otevírání nové ruské polární stanice Severní pól 2015 viceprezident Dmitrij Rogozin, odpovědný v ruské vládě za zbrojní program. Prezident Vladimir Putin a ruská vláda podle něj věnují prvořadou pozornost tomuto regionu, v němž chce Moskva upevnit své pozice.

Viceprezident Rogozin: Rusko se musí navždy usadit v Arktidě

Svět
Ilustrační foto
Washington – Množství mořského ledu v Arktidě bylo během letošní zimy nejnižší od začátku měření v roce 1979. Podle zprávy amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu (NSIDC) v oblasti kolem severního pólu zamrzla plocha o rozloze 14,5 milionu kilometrů čtverečních, což je o zhruba 1,1 milionu kilometrů čtverečních méně, než činil průměr pro období let 1981–2010.

Množství ledu v Arktidě bylo tuto zimu nejnižší za dobu měření

Svět
Severočeské divadlo opery a baletu.
Ústí nad Labem - Chci se ohradit proti výtce senátora Jaroslava Doubravy v souvislosti s článkem o divadle s představením Toscy a k mému „neadekvátnímu" chování.

Divadlo potřebuje nastartovat

Volný čas
Jihotyrolské archeologické muzeum v Bolzanu.
Ve městě Bolzano, ležícím v Jižním Tyrolsku, má v posledních letech vyhrazena tři patra rozlehlé budovy. Jsou z velké části přístupná veřejnosti; jen část druhého patra zůstává pro nepovolané zcela uzavřena. Prostory otevřené pro návštěvníky jsou zasvěceny pouze jemu. Jít o kohokoli jiného, rovnou bych psal o budování kultu.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Výjimečný muž

Názory z regionu
Vydra říční. Ilustrační foto.
Praha - Pytláci mohou v Česku zabíjet až desítky vyder ročně, vyplývá z odhadů společnosti ALKA Wildlife. Zabíjeny jsou i další chráněné druhy živočichů, například draví ptáci nebo i šelmy. Trend vývoje v posledních letech přitom není nijak pozitivní, uvedl na dnešní tiskové konferenci Jan Šíma z oddělení druhové ochrany ministerstva životního prostředí.

Pytláci mají na svědomí životy až desítek vyder ročně

Česko
Ilustrační fotografie.
Washington - Válka proti Islámskému státu (IS) přešla i na síť Twitter, která od loňského podzimu zrušila kolem 18.000 účtů spojených s touto radikální organizací. Při slyšení ve výboru amerického Kongresu to podle agentury AFP řekl expert na boj proti islámskému terorismu J.M. Berger.

Válka proti Islámskému státu se dostala i na Twitter

Svět
Jakub Malivánek čistí chodníky od sněhu ve Vojnově Městci.
Vysočina - "Kvůli odstranění odstavených nebo nepojízdných vozidel z předchozích nehod a ledovce na Pohledeckém kopci policie kolem 14:00 uzavřela silnici mezi Novým Městem na Moravě a Jimramovem," řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Zatím podle ní nelze určit, jak dlouho uzavírka potrvá.

Silnice mezi Novým Městem a Jimramovem je uzavřená

Žďársko
Cestovatel Jiří Kolbaba zavedl mezi gejzíry i sopky Islandu.
Brno - Do oblasti termálních pramenů, bouřících gejzírů, třpytivých ledovců i vulkanicky barevné půdy zavedl zájemce na pondělní přednášce v Brně cestovatel Jiří Kolbaba. Známý brněnský fotograf, cestovatel a dobrodruh přiblížil v Kulturním domě Rubín zážitky ze svých výprav a cest na ostrov Island, který navštívil již dohromady devětkrát. „Cestovatelské besedy pořádáme s Jiřím Kolbabou v Rubínu už asi osm let, a pořád je o ně velký zájem. Přiblížení dané země prostřednictvím nádherných fotografií, navíc doplněné o autorovy vlastní zážitky a besedu s diváky, je totiž mimořádně poutavá forma," uvedla Jitka Dubská z Kulturního centra Rubín.
8 fotografií

OBRAZEM: Cestovatel Jiří Kolbaba zavedl mezi gejzíry i sopky Islandu

Brněnsko
Tři první
Jablonec n. N. - Vydařený vstup do sezóny má za sebou akrobatický lyžař Daniel Honzig z Jablonce. V předvánočním boulařském FIS závodě na rakouském ledovci Kitzsteinhorn obsadil třetí příčku za francouzským reprezentantem Gaiddonem a Švýcarem Tadem.

Jablonecký boulař Honzig boduje ve světě

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Vídeň - Na Mölltalském ledovci na jihu Rakouska se dnes utrhla rozsáhlá lavina. Podle záchranářů zasypala celkem dvanáct lidí, všechny se ale už podařilo nalézt. Většina z nich se ze sněhového závalu vyprostila vlastními silami. Červený kříž ohlásil jen tři lehce zraněné lyžaře. Informovala o tom místní agentura APA.

Na jihu Rakouska spadla lavina, všichni pohřešovaní se už nalezli

Svět
Ilustrační foto
České Budějovice - Původní zbarvení divokých koní v Evropě a Asii bylo hnědé. Vyplývá to z výzkumu, na němž se letos podíleli vědci z několika českých univerzit a ústavů. Vyvrací to tak teorii, že divoký kůň v Evropě a Asii měl původně šedivou barvou. Informoval o tom Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích.

Vědci zjistili, že původní barva divokých koní byla hnědá

Česko