ŠTÍTEK: ledovec

 V Česku přibývá domácího násilí i rozvodů. Ilustrační foto.
Jižní Čechy – Stres, agrese, násilí, vystupňované emoce a nahromaděné problémy přerůstají v ponižování, nadávky a rány. Opakující se případy násilí a varovné policejní statistiky ukazují, že kromě pomoci obětem je třeba věnovat se i násilníkům.

Odbornou pomoc potřebují oběti i násilníci

Zločiny a soudy
Hitlerův rodný dům v Braunau.
Linec - Po mnohaletém neúspěšném vyjednávání s majitelkou Hitlerova rodného domu v Braunau Gerlinde Pommerovou chce rakouské ministerstvo vnitra přezkoumat možnost vyvlastnění nemovitosti a podniknout „tomu odpovídající legislativní opatření", napsaly OÖN.

Vyvlastní sousedé Hitlerův dům?

Z okolí
Ilustrační foto.
Ženeva - Statisíce dětí v Jemenu jsou kvůli podvýživě ohroženy na životě a miliony dalších nemají přístup ke zdravotní péči a pitné vodě. Uvedl to Dětský fond OSN (UNICEF) ve své zprávě o důsledcích rok trvající války na jemenském území.

Statisíce dětí v Jemenu trpí těžkou podvýživou

Svět
Pavel Bohun
Zlo je třeba odhalit, pojmenovat a veřejně odsoudit. O tom jsem nikdy nepochyboval. Nebezpečným však je to, že jeho vzepětí v současnosti vybízí nás, obyčejné lidi, čím dál častěji k černobílým, přímočarým a o to radikálnějším řešením. Jejich slepým přejímáním se tak bohužel můžeme snadno dostat na okraj temné mlýnice nenávisti. Právě ta je základním zdrojem zběsilé atmosféry, v jejímž víru přestávají být lidé mezi sebou lidmi, a stávají se pouhou bezejmennou masou, střídavě se proměňující z prchajících štvanců v krvelačné pátrače po lidech ocejchovaných známkou kolektivní viny a naopak.

Zlo ovládne svět, pokud se mu nepostavíme

Názory z regionu
Z výstavy Titanic na výstavišti v pražských Letňanech.
Praha - V době velikonočních prázdnin, tedy v pátek 25. a v pondělí 28. dubna, mají fanoušci slavné lodi Titanik, další možnost k návštěvě unikátní světové výstavy věnované tomuto legendárnímu plavidlu. V areálu PVA Expo Letňany v Praze je k vidění unikátní expozice, díky které se návštěvníci ocitnou na palubě Titaniku, projdou reálnými částmi lodi a uvidí více než dvě stě exponátů vytažených z vraku Titaniku i mnoho dalšího.
21 fotografií

Na výstavu Titanik i v době velikonočních prázdnin

Ostatní
Ilustrační foto
Na cestopisnou besedu se ve čtvrtek 10. března mohou těšit zájemci v Krnově i v Bruntále. Zatímco v Městské knihovně Krnov bude Jiří Jůzl přednášet o Západní Kanadě a Aljašce, v bruntálské knihovně se o své zážitky ze Svatojakubské poutní cesty podělí Jaroslav Vrubl.

Dvě cestovatelské besedy v knihovnách

Bruntálsko
Dětská šikana. Ilustrační foto
Rychnovsko - Šikana je poslední dobou velmi časté téma rozhovorů, a to nejen ve školách, ale i doma u rodinného stolu. Pokud k nějakému psychickému nebo dokonce i fyzickému napadení dojde, nejdůležitější je podle odborníků komunikace a včasné řešení.

Šikana mezi dětmi může mít nové formy

Rychnovsko
Ilustrační foto
Brno – Automatická měřicí stanice Masarykovy univerzity loni v březnu nejspíš zachytila dosud nejvyšší naměřenou teplotu v Antarktidě: 17,8 stupně Celsia. Mezinárodního uznání se rekordu dostane po ověření přístrojů a publikaci. Vědci obsluhují stanici jednou ročně, zaznamenaný údaj tak z paměti zařízení vyzvedla až letošní expedice, která se z Antarktidy vrátila minulý týden.

Čeští vědci v Antarktidě naměřili rekordní teplotu 17,8 stupně

Svět
Šikana.
Praha - Šikana - smrt - trest? Veřejnost se jen těžko vzpamatovává z otřesného případu psychického trýznění učitelky vlastními studenty na jedné z pražských průmyslovek. Je otřesena. Je zhnusena. Volá po drakonických sankcích pro viníky. Z větší části žasne, jako by něco takového snad ani nebylo možné.

Šikanu najdete na každé škole, řekl psycholog

Praha
Ilustrační foto
Washington – Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zaznamenal už podeváté za sebou globálně nejteplejší měsíc. Letošní leden byl podle měření amerického úřadu 1,13 stupně Celsia teplotně nad normálem, což je nejvyšší lednový údaj od počátku měření. Na rekordně nejnižší lednové úrovni je v důsledku vysokých teplot síla arktických ledovců.

Arktické ledovce tají. Leden přinesl další globální teplotní rekord, hlásí NASA

Svět
Ilustrační foto
Londýn – Asi 150.000 tučňáků kroužkových zahynulo za posledních pět let v zálivu Commonwealth u Antarktidy, který je největrnějším místem na planetě. Vyplývá to z průzkumu australské univerzity, o kterém informoval britský deník The Guardian. V roce 2010 totiž místo, kde žila jejich kolonie, zahradila obří ledová kra a tučňáci se tak museli začít vydávat pro potravu do vzdálenosti šedesáti kilometrů.

Na východě Antarktidy za pět let zahynulo 150 tisíc tučňáků

Svět
Ilustrační foto.
Pokud sledujete sníh mizící ze strání hor a blížící se termín plánovaného odjezdu za lyžováním vás naplňuje obavami, jestli už nebude na nějaké zimní radovánky pozdě, věnujte prosím pozornost následujícím tuzemským i zahraničním lyžařským střediskům. Ano, i u nás se ještě najdou sjezdovky, kde zatím nevyrašil první jarní květiny.

Kde se ještě lyžuje

Cestujeme
Ondřej Vrkoč
Praha – Byl poslední z žijících mužských pasažérů legendárního Titaniku. Zítra to bude přesně 15 let, kdy zemřel francouzský psycholog slovenského původu Michel Marcel Navratil (*1908). Spolu se svým bratrem Edmondem přežili zkázu lodi. Takové štěstí už ovšem neměl jejich otec. Titanic je jednou z nejznámějších lodí na světě a vlastně na ostrou plavbu vyrazila pouze jednou. Možná i kvůli tomu se v té době největší loď na světě nesmazatelně zapsala do povědomí lidí.

Odborník Ondřej Vrkoč: Postavíme nový Titanic za jedenáct miliard

Ekonomika
Psycholožka Jana Nováčková.
Praha /ROZHOVOR/ - Pololetí ve školách skončilo, děti dostaly vysvědčení. Pro někoho radost, pro jiného trauma. Jak se vypořádat se známkami své ratolesti? A proč je špatné děti trestat, ale i chválit? O vysvědčení, hodnocení 
a známkování dětí jsme se bavili s psycholožkou Janou Nováčkovou. Proč podle ní známky dětem spíše škodí, místo, aby je motivovaly?

Psycholožka: Pochvaly a tresty za vysvědčení? Spíše si s dětmi promluvte

Praha
Miroslav Čolakovič ze Šebetova a jeho model Titanicu.
Šebetov – Plastový model tramvaje. To byl donedávna nejsložitější kus ve sbírce modeláře amatéra Miroslava Čolakoviče ze Šebetova. Teď ho však trumfnul více než metr dlouhý model legendárního Titanicu. Na začátku dvacátého století největšího osobního parníku na světě. Při první plavbě v roce 1912 ho však ke dnu poslala srážka s ledovcem. Při neštěstí tehdy zahynulo přibližně patnáct set lidí. „Ten příběh lidi fascinuje i po více než sto letech. Jedním z nich jsem i já," usmál se devětatřiceti­letý muž.

S kopií Titanicu oživuje modelář amatér ze Šebetova legendu

Blanensko
Ilustrační foto
Karáčí (Pákistán) - Karáčí v roce 2050. Ve městě je nedostatek vody, chléb je nesmírně drahý a obyvatele stále častěji sužují vlny smrtících veder. Je to fikce, nebo skutečnost? Počínaje rychlým táním místních ledovců a konče prudkým růstem počtu obyvatel má již nyní Pákistán všechny ingredience časované klimatické bomby. Píše o tom agentura AFP.

Pákistán je časovanou klimatickou bombou

Svět
Ilustrační foto.
Otrokovicko - 17. ročník Tříkrálové sbírky konané Charitou sv. Anežky Otrokovice letos přinesl úžasný výsledek. Navzdory ledovce, která se utvořila hned zrána a pokryla celé území Zlínského kraje, se v Otrokovicích, Napajedlech, Tlumačově, Spytihněvi, Žlutavě, Pohořelicích, Oldřichovicích, Komárově, Halenkovicích v sobotu vybralo necelých 655 tisíc korun.

Skvěle Otrokovicko. Kde Tři králové vybrali nejvíce?

Zlínsko
Ilustrační foto
Kroměřížsko – Od Nového roku napadlo v regionu několik jen centimetrů sněhu, odklízení proto prozatím obcím ani silničářům velké potíže nedělá. „Všechno zvládáme bez větších překážek," potvrdil jednatel Správy a údržby silnic Kroměřížska Emil Vraník. Zádrhel podle něj vzniká jen v okamžiku, kdy začne foukat vítr. „Problémy bývají na Holešovsku, kde jsou otevřené pláně, takže pokud fouká vítr, sníh nestíháme odklízet," přiznal jednatel.

Odklízení sněhu zatím letos zvládají silničáři i samotné obce

Kroměřížsko
Ilustrační foto.
Kolínsko - Se sněhem to zatím nevypadá příliš nadějně. Z toho nejsou nadšené školy a jejich žáci a studenti, které čeká lyžařský výcvik. Školy v tuto chvíli ve většině případech mají pouze tři možnosti: vyčkávat a doufat, že sníh přijde. Některé využívají i možnosti jet do zahraničí. A nakonec, z některých lyžařských kurzů se v nouzi mohou stát i kurzy turistické.

Sněhu je málo. Lyžařské kurzy škol se mění na turistické

Středočeský kraj
Ilustrační foto.
Miroslav – Cinkat, blikat a polykat peníze hráčů budou i nadále hrací automaty a terminály v Miroslavi. Tamní zastupitelé měli na stole vyhlášku, která by nařídila přístroje pro hazardní hry vypnout. Zákaz ale nenašel většinovou podporu. Odpůrci hazardu s výsledkem víceméně počítali, chtějí dohlédnout na to, zda se zastupitelé k regulaci příští rok skutečně vrátí, jak si odhlasovali.

Zákaz hazardu v Miroslavi neprošel. Jeho budoucnost budou znovu řešit za rok

Znojemsko
Ilustrační foto.
Brno - Ostatky uhynulých tuleňů jsou v polárních oblastech důležité v místech, z nichž ustoupil ledovec, pro vznik života v podobě bakterií, řas, mechů a lišejníků. Tato takzvaná kolonizace tuleních mumií přitom nemá jednoznačná pravidla. Dobré podmínky pro ni jsou, pokud jsou ostatky umístěny ve vlhkém prostředí. Zjistili to vědci z brněnské Masarykovy univerzity, která již jedenáct let provozuje na Rossově ostrově nedaleko Antarktidy Mendelovu polární stanici. Výzkum zveřejnili v mezinárodním vědeckém časopise Antarctic Science.

Ostatky tuleňů napomáhají v polárních oblastech růstu vegetace

Svět
Běžecký závod do vrchu na Zlínský ledovec
Zlín – Ještě pořádně nenapadl sníh a přesto se v uplynulých dnech v krajském městě na „Zlínském ledovci" konaly první závody v nové sezóně. Ovšem ne na lyžích. Právě zlínský svah se totiž snažily pokořit desítky běžců a rodin s dětmi. Jeho pořadatelem byli Svah Zlín a Athletic Club Jaroslava Halvy při zlínském gymnáziu a jazykové škole, kteří nový závod situovali právě do prostředí lyžařského svahu v areálu J. Šperky
27 fotografií

Běžecké závody do vrchu na Zlínský ledovec, patřily k těm náročnějším

Ostatní sporty