ŠTÍTEK: ledovec

Ladovská zima
Stěžujeme si na počasí, jak to jde – buď je moc zima, nebo je málo sněhu… Je poetická ladovská zima už nadobro minulostí? Podívejme se, jaké počasí mívali na Vánoce naši předkové a proč mohli bruslit na Vltavě.

Kam se poděla ladovská zima

Ostatní
Šéfkuchař Daniel Georgiev se raduje z vysokého ocenění.
/FOTOGALERIE/ Odjakživa rád jedl, miloval noblesu stolování. Bylo mu deset, když začal pomáhat mámě v kuchyni. První sen stát se kuchařem se mu vyplnil. Teď, když je mu třiačtyřicet, se mu splnil další sen - dostal se na špičku kuchařského ledovce: získal michelinskou hvězdu. A co víc, v Německu…
13 fotografií

Kuchař z Ostravy získal v Německu michelinskou hvězdu

Česko
Výbuch sopky Bárdarbunga na Islandu v roce 2014
/VIDEO/ Čtyři silná zemětřesení zaznamenaly islandské úřady koncem října v oblasti sopky Bárdarbunga na jihozápadě země. Podle expertů by tak sopka, kterou pokrývá ledovec Vatnajoekull, mohla znovu hrozit erupcí. Její případný výbuch by mohl narušit leteckou dopravu v Evropě, stejně jako se to stalo v roce 2010, když islandský vulkán Eyjafjallajoekull vychrlil mrak vulkanického popela, píše list The Sun. 
5 fotografií

Vybuchne, nebo ne? Islandská sopka opět hrozí letecké dopravě

Svět
Dopis Oskara Holversona napsaný na lodi Titanik
Britská aukční síň Henry Aldridge and Son bude v sobotní dražbě nabízet prozatím poslední nalezený dopis, který byl napsán na Titaniku před jeho potopením. Jeho autorem je Alexander Oskar Holverson, který na lodi plul s manželkou. Napsal ho 13. dubna 1912, tedy den před tím, než se obří luxusní loď potopila. Podle odhadů by se dopis mohl vydražit za 60 až 80 tisíc liber, v přepočtu asi 1,7 až 2,3 milionu korun.
19 fotografií

V Británii budou dražit poslední dopis napsaný na lodi Titanic. Matce pasažéra

Svět
Hallstattský ledovec a. d.
Hallstattský ledovec na Dachsteinu, o němž se říkalo, že je „věčným ledem“, ztrácí na objemu. „Jeho konec už není utopií – v roce 2025, nejpozději 2030 už na Dachsteinu nebude žádný ledovec,“ říká v OÖN Klaus Reingruber, meteorolog, který se podílí na výzkumném projektu k záchraně tohoto přírodního jevu.
5 fotografií

Konec ledovce na Dachsteinu již není utopií. Roztaje do roku 2030

Svět
Hallstattský ledovec a. d.
Linec - Hallstattský ledovec na Dachsteinu, o němž se říkalo, že je „věčným ledem“, ztrácí na objemu. „Jeho konec už není utopií – v roce 2025, nejpozději 2030 už na Dachsteinu nebude žádný ledovec,“ říká v OÖN Klaus Reingruber, meteorolog, který se podílí na výzkumném projektu k záchraně tohoto přírodního jevu.

Za pár let sousedům zmizí ledovec

Z okolí
Hrající sportovní ředitel hodonínských Drtičů Daniel Vaněk nebyl po prohraném zápase se Šumperkem v žádném případě spokojený.
Hodonín /ROZHOVOR/ – Nehledal žádné výmluvy ani se neschovával za prázdné fráze. Útočník a hrající sportovní manažer Drtičů Daniel Vaněk nebyl po domácím zápase se Šumperkem v žádném případě spokojený. Výkon i výsledek jednoho z nejzkušenějších domácích hráčů hodně mrzel. Lídr východní skupiny druhé ligy navíc přišel o letošní neporazitelnost, když ve 4. kole prohrál s Draky 0:3. „Doma musíme hrát hlavně svoji nátlakovou a disciplinovanou hru, což nám tentokrát moc nevedlo,“ říká třicetiletý zlínský rodák, který na první letošní branku stále čeká.

Bohužel jsme přistoupili na hru Šumperka, mrzí Drtiče Vaňka

Hokej
Aun Schan Su Ťij
/VIDEO/ Barmská ministryně zahraničí Do Aun Schan Su Ťij je faktickou vládkyní země a zároveň držitelkou Nobelovy ceny za mír. O to nemilosrdnějším výtkám nyní čelí ze strany kritiků, kteří jí vyčítají, že nekoná maximum pro ochranu muslimského etnika Rohingů. To v Barmě čelí eskalaci násilí, desítky tisíc uprchlíků přijala sousední Bangladéš. 
9 fotografií

Su Ťij čelí zuřivé kritice. Odeberte jí Nobelovu cenu

Svět
Lékařka Miroslava Navrátilová.
/ROZHOVOR/ – Nezájem rodičů, šikana ve škole nebo zneužívání. Takové jsou nejčastější problémy, které mladé dívky i chlapce vedou k problémům s příjmem potravy. Podle Miroslavy Navrátilové z Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích, která se poruchami výživy zabývá téměř třicet let, těchto pacientů přibývá. „U anorektiků i bulimiků je odmítání jídla jen vrchol ledovce. Berou ho jako ventil, jak si poradit s něčím, co je potkalo. Nemoc se je přitom snaží zabít,” říká.

Anorexii se lékařka věnuje 30 let. Někteří lidé berou nemoc jako kamarádku, říká

Zdraví
Lékařka Miroslava Navrátilová.
Brno /ROZHOVOR/ – Nezájem rodičů, šikana ve škole nebo zneužívání. Takové jsou nejčastější problémy, které mladé dívky i chlapce vedou k problémům s příjmem potravy. Podle Miroslavy Navrátilové z Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích, která se poruchami výživy zabývá téměř třicet let, těchto pacientů přibývá. „U anorektiků i bulimiků je odmítání jídla jen vrchol ledovce. Berou ho jako ventil, jak si poradit s něčím, co je potkalo. Nemoc se je přitom snaží zabít,” říká.

Anorexii se lékařka věnuje 30 let. Někteří lidé berou nemoc jako kamarádku, říká

Brněnsko
Ilustrační foto.
Karvinsko - Rodiče, buďte opatrní! Případ dvanáctileté dívenky z Ostravy, kterou po internetu sexuálně obtěžoval šestačtyřicetiletý muž a málem ji vylákal i na schůzku, může být jen pomyslná špička ledovce.

Pedofil čeká na svou šanci

Zločiny a soudy
Ivan Hoffman
Kdo si otevře noviny, lehce může nabýt dojmu, že korupčníkům již u nás pšenka nekvete. V kauze manipulací se sportovními dotacemi je nově obviněn další prominentní sportovní činovník, Miroslav Jansta.

Den Ivana Hoffmana: Špička ledovce

Hoffmanův deník
V pondělí uplynulo šedesát let od chvíle, kdy horolezci vystoupili na do té doby bezejmenný vrchol. Pojmenovali jej Pik Brno.
Brno /FOTOGALERIE/ - Byla to trochu partyzánská akce. Když v roce 1957 vyjel do tehdejšího Sovětského svazu zájezd cestovní kanceláře, mezi účastníky bylo i devatenáct horolezců z Brna. Ti se po tajné domluvě s průvodci od zájezdu na dvanáct dní oddělili, aby s ruskými horolezci mohli lézt po Kavkaze. Zdolali několik štítů. V pondělí uplynulo šedesát let od chvíle, kdy vystoupili na do té doby bezejmenný vrchol. Pojmenovali jej Pik Brno. „Na vrchol jsme dosáhli v deset hodin dopoledne,“ říká člen výpravy Arnošt Mader (uprostřed).
12 fotografií

Horu pojmenovali po Brně. Před šedesáti lety

Brněnsko
Lukáš Pollert
Č. Budějovice /ROZHOVOR/ - Víkend bude patřit v areálu Lídy Polesné v Č. Vrbném u Č. Budějovic slalomu na divoké vodě. „A pojede se také mistrovství České republiky v paddleboardingu,“ doplňuje za pořadatele Ondřej Pinkava. Přímo u trati bude dvojnásobný olympijský medailista Lukáš Pollert, který velice ochotně odpovídal na naše dotazy.

Lukáše Pollerta Vltava nezlákala

Ostatní sporty
Základní umělecká škola Václava Kálika v Opavě. Ilustrační foto.
Odvolat či neodvolat ředitele? V takovém duchu se nyní diskutuje v Základní umělecké škole Václava Kálika v Opavě. Učitelé se nedávno vyjádřili většinou hlasů pro odvolání ředitele a jeho zástupce.

Uměleckou školou zmítají problémy

Opavsko