ŠTÍTEK: ledovec

Fotografie Merkuru ve skutečných barvách, kterou v roce 2008 pořídila americká sonda Messenger.
Kolem Slunce obíhá proti Zemi v třetinové vzdálenosti a průměrná teplota na jeho povrchu se pohybuje kolem 170 stupňů Celsia. Jakkoli se to může zdát překvapivé, dokonce i planeta Merkur, která je nejblíže Slunci a druhou nejžhavější ve sluneční soustavě, může mít své vlastní ledovce. Astronomové o jejich existenci ví již od 90. let minulého století. Teprve nová studie však pomohla výrazně rozšířit naše chápání, kde přesně se zde led vzal a jak se pohybuje a mění v průběhu času.
7 fotografií

Tajemství Merkuru odhaleno. I žhavá planeta může mít své ledovce

Věda a technika
Ilustrační foto.
Gang zhruba 130 mladých lidí operující v okolí brněnského obchodního domu Vaňkovka, novináři pojmenovaný Vaňkovka gang, může být zodpovědný za sérii útoků na děti i dospělé. Podle policie mají jeho členové prokazatelně na svědomí vážná zranění čtrnáctiletého chlapce. Je to však jen vrcholek ledovce: nákupní centra po celé republice jsou tikající bombou, protože lákají problémovou mládež a je jen otázkou času, kdy dojde k dalším incidentům.

Streetwork Beztíže: Nákupní centra jsou tikající bombou

Česko
Plující ledová kra
Sucho v jihoafrickém Kapském Městě by mohly vyřešit ledovce z Antarktidy. Stačí jediné - přepravit obrovský kus ledu k africkému pobřeží. S odvážným plánem na záchranu vysušeného města přišel jihoafrický námořní kapitán Nick Sloane, jehož firma dokázala vyprostit uvízlou loď Costa Concordia. Ta v roce 2012 ztroskotala u italského pobřeží.  
5 fotografií

Vysušené Kapské Město by mohly zachránit ledovce. Musí je přivézt z Antarktidy

Ekonomika
Ledovec, který ohrožuje grónskou vesnici Innaarsuit.
/VIDEO/ Více než sto metrů vysoká ledová kra ohrožuje malou vesnici Innaarsuit v severozápadním Grónsku. Kusy ledu odpadávající od kry nebo dokonce její celkový rozpad by totiž způsobily okamžitou vlnu tsunami. Úřady proto evakuovaly obyvatele z nejohroženějších míst do vyšších poloh.

Hora ledu ohrožuje grónskou vesnici. Hrozí vlnou tsunami

Svět
Umělecká představa HMS Habbakuk
Když se po útoku na Pearl Harbor v prosinci 1941 zapojily Spojené státy do II. světové války, zintenzivnila se bitva o Atlantik. Jen od 13. ledna do 6. února 1942 potopily německé ponorky v severním Atlantiku mezi Grónskem a Islandem spojenecké obchodní lodě o celkovém výtlaku 157 tisíc tun. V té době se zrodily plány na HMS Habbakuk, obří letadlovou loď z ledu, proti které by žádná ponorka neměla šanci. 
7 fotografií

Churchillova tajná zbraň. Proti Hitlerovi chtěl nasadit plovoucí ledovec

Magazín
Tak by měl vypadat nový pavilon psychiatrie, který bude vystaven v lochotínském areálu nemocnice
Plzeňský kraj - U čtyřicetiletého Adama propukla paranoidní schizofrenie, řadu let strávil v dobřanské léčebně. Pak dostal šanci začlenit se zpátky do běžného života. Využil chráněného bydlení, které nabízí nezisková organizace Ledovec, později přešel do sociálního bytu. V dubnu nastupuje do práce.

Reforma psychiatrie: Pacientům pomohou specializované týmy

Plzeňsko
Fotbalové utkání HET ligy mezi celky AC Sparta Praha a SK Slavia Praha 17. března v Praze. V souboji zleva Václav Kadlec a Josef Hušbauer.
V pořadí již 289. derby pražských "S" sledovali diváci dva rozdílné poločasy. V tom prvním kralovali domácí fotbalisté, kteří odcházeli do šaten s vedením 3:0. Slavia ale dokázala napsat velký fotbalový příběh, když ztracený zápas ve druhé půli, i díky penaltě Škody z páté minuty nastavení, srovnala na konečný výsledek 3:3.
50 fotografií

Neskutečné derby: Slavia získala na Spartě bod

Fotbal
Ledovka na silnici způsobila dopravní nehodu u Senetářova
Senetářov /FOTOGALERIE/ – Lehkým zraněním skončila dopravní nehoda, která se před sedmou hodinou ranní stala u obce Senetářov. Osobní auto sklouzlo na ledovce na silnici a narazilo zadní částí do stromu. Mladému řidiči hasiči ošetřili tržné rány a nasadili mu krční límec.
11 fotografií

Náraz do stromu odnesl otřesem mozku

Nehody
S ledovými útvary na Jihlavsku se v posledních letech roztrhl pytel. V Řídelově mají jeden nedaleko místního kulturního domu, už přilákal celou řadu turistů.
Řídelov – Loni o něm vědělo jenom pár nadšenců, letos už za ním turisté vyráží ve velkém. Řeč je o řídelovském ledopádu, který má na svědomí místní občan Jiří Bláha. Využil vodu ze studny na poli nedaleko kulturního domu. Výsledkem je asi tři a půl metru vysoký a několik metrů široký ledový monument.
2 fotografie

Řídelovský ledopád vyrostl na šípkovém keři

Jihlavsko
Ilustrační foto.
Vanovice – Dvě jednotky hasičů z Boskovic a Velkých Opatovic v pondělí ráno zasahovaly u dopravní nehody osobního auta v Drválovicích, části obce Vanovice. Mladý muž nezvládl řízení na zledovatělé silnici, dostal smyk a sjel do příkopu.

Uklouzl s autem na ledovce, nehodu odnesl zraněnou rukou

Nehody
Ilustrační foto.
Chůze po namrzlých chodnících si žádá maximální obezřetnost, stačí neopatrný pohyb, kluzká podrážka a úraz je na světě. Jak bezpečně chodit na ledovce, poradila primářka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí Michaela Tomanová. Zdůraznila, že chůze na zledovatělém povrchu je především otázkou biomechaniky lidského těla. 
10 fotografií

Na ledovce ruce z kapes, radí lékařka

Česko
O ÚČAST na olympiádě v Koreji připravil Pavlu Klicnarovou těžký pád ze Svatého Mořice.
Hronov - Místo sjíždění olympijských svahů nyní lyžařka z Hronova PAVLA KLICNAROVÁ léčí komplikovanou zlomeninu nohy, která ji před dvěma měsíci vystavila olympijskou stopku. „Myslela jsem si, že olympiáda bude takovým hezkým ukončením té mé kariéry,“ říká lyžařka, jež věří, že Ester Ledecká může vybojovat v Koreji medaili ve sjezdovém lyžování.

Klicnarová: Špička je stále taková plandavá

Ostatní sporty
Filip Blažek, režisér Jakub Nvota a Miroslav Vladyka
Příběh luxusního zaoceánského parníku autory a potažmo i diváky stále fascinuje. John Fiske, který tvoří společně s Paulem Kesselem populární komediální dvojici oblíbenou hlavně ve Skandinávii, se jej ale chopil co do hereckých příležitostí i celkového pojetí poněkud úsporně.

Zkáza Titaniku v podání komiků Vladyky a Blažka

Divadlo
Filip Blažek, režisér Jakub Nvota a Miroslav Vladyka
Příběh luxusního zaoceánského parníku autory a potažmo i diváky stále fascinuje. John Fiske, který tvoří společně s Paulem Kesselem populární komediální dvojici oblíbenou hlavně ve Skandinávii, se jej ale chopil co do hereckých příležitostí i celkového pojetí poněkud úsporně.

Zkáza Titaniku v podání komiků Vladyky a Blažka

Volný čas