ŠTÍTEK: ledovec

Novozélandská lyžařka Alice Robinsonová se raduje ze svého vítězství v závodu obřího slalomu Světového poháru v rakouském Söldenu.
První vítězkou sezony Světového poháru lyžařek se v obřím slalomu v Söldenu překvapivě stala sedmnáctiletá Novozélanďanka Alice Robinsonová. Juniorská mistryně světa porazila na rakouském ledovci o šest setin sekundy královnu předchozích tří ročníků Mikaelu Shiffrinovou z USA. Česká reprezentantka Gabriela Capová obsadila 55. místo a do druhého kola nepostoupila.

Senzace na úvod. Favoritka Shiffrinová nestačila na novozélandskou juniorku

Zimní sporty
Souostroví Nová země (Novaja Zemlja)
Klimatické změny s sebou přináší celou řadu negativních důsledků, které mohou život na Zemi výrazně ovlivnit. V určitých momentech však může být přínosem alespoň pro vědce a pomoci jim s dalším poznáváním naší planety. Příkladem je tající arktický led, který v souostroví Nová země (Novaja Zemlja) na severu Ruska odhalil neznámé ostrovy.
16 fotografií

Arktida odhalila další tajemství. Pod ledem se ukrývaly dosud neznámé ostrovy

Věda a technika
Rekonstrukce
Stále více stoupá zájem o starší rodinné domy v lokalitách s dobrou dostupností. Základem jejich úspěšné proměny v pohodlné bydlení je pečlivý a důkladný průzkum objektu, který odhalí skryté vady. Samotná rekonstrukce je jen vrcholem ledovce. „To hlavní se totiž odehrává předtím, než začne první den přestavby,“ upozorňuje zkušený projektant a konzultant Martin Perlík.

Rekonstrukce staršího rodinného domu. Víte, jak na ni?

Česko
Ledové kry v Antarktidě
V Antarktidě se minulý týden utrhla obří ledová kra o rozloze 1636 kilometrů čtverečních, což je zhruba trojnásobek území českého hlavního města Prahy. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na vědce z australského antarktického programu, kteří oblast dlouhodobě sledují. Podle nich tato událost nesouvisí s klimatickými změnami, ale je částí normálního cyklu šelfových ledovců.
12 fotografií

V Antarktidě se odtrhla obří ledová kra. Má rozměry jako tři Prahy

Věda a technika
Až 250 tisíc kubických metrů ledu by se mohlo utrhnout z ledovce Planpincieux který se nachází na italské straně masivu Mont Blancu, nejvyšší evropské hory
Až 250 tisíc kubických metrů ledu by se mohlo utrhnout z ledovce Planpincieux který se nachází na italské straně masivu Mont Blancu, nejvyšší evropské hory. Úřady nedalekého města Courmayeur proto v úterý uzavřely silnice v alpském údolí Val Ferret, nad kterým se ledovec nachází. Nařídily rovněž evakuaci horských chat v okolí. Případný pád části ledovce by však neměl ohrozit rezidenční ani turistická obydlí, informoval dnes zpravodajský server BBC.

Evakuace chat a uzavřené cesty. Z Mont Blancu se může utrhnout obří kus ledovce

Svět
Kateřina Šardická z Čejče pracuje na Islandu jako Glacier Guide
/FOTOGALERIE/  Pracovní den tráví venku v mrazech. Přesto by jí mohl leckdo závidět. Kateřina Šardická je průvodkyní po ledovcích na Islandu. Zrovna provázela skupinku turistů po okraji ledovce, kde se led svažoval zhruba sto metrů do ledovcového jezera. Jedné klientce najednou spadl telefon a začal sklouzávat po ledu dolů, takže za ním žena skočila šipku. 
9 fotografií

Na Islandu musíte umět zachránit člověka z ledové trhliny, říká česká průvodkyně

Cestujeme
Psí spřežení brodící se vodou na tajícím mořském ledu v Grónsku
Tým vědců působících v Grónsku zveřejnil alarmující snímek, na němž je vidět psí spřežení brodící se vodou na tajícím mořském ledu. Vědci s pomocí psího spřežení odváželi v polovině června přes zamrzlý Inglefieldův fjord na severozápadě Grónska zařízení z místní meteorologické stanice, rychle tající mořský led ale změnil jejich cestu v nebezpečné dobrodružství, napsal dnes deník The Guardian.
9 fotografií

Znepokojivá fotografie z Grónska. Psí spřežení se brodí vodou z tajících ledovců

Věda a technika
Snímky NASA zachytily vznik ledovcového jezera
Asijská pohoří, včetně Himaláje, se v posledních letech potýkají s prudkým úbytkem ledové pokrývky. Zprávy o ústupu ledovců, hlavně vlivem globálního oteplování, jsou sice alarmující, na některých místech však dochází i k opačnému jevu. V pohoří Karákórám, které se rozkládá v pákistánském Kašmíru, Indii a Číně, totiž ledovce prokazatelně nabývají na mase. Informoval o tom server Newsweek s odvoláním na snímky NASA.  
3 fotografie

Paradox? Některé asijské ledovce netají, ale rostou, potvrdily snímky NASA

Věda a technika
Ilustrační foto.
Plzeň – Zástupci poskytovatelů sociálních služeb Ledovec z. s. a Naděje chtějí získat dotaci v rámci programu Housing First s městem Plzeň jako partnerem.  

Plzeň pomůže lidem bez domova

Plzeňsko
Konec lyžařské sezony 2018/2019 ve Špindlerově mlýně
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Největší tuzemské skiareály ukončují v těchto dnech zimní sezónu. Zatímco v Peci pod Sněžkou a na Černé Hoře vyjely lanovky a vleky naposledy o prvním dubnovém víkendu, stejně jako na Červenohorském sedle v Jeseníkách, ve Špindlerově mlýně skončila sezona 14. dubna. Rekordmanem bude v letošním roce krušnohorský Klínovec, kde udrží provoz až do velikonočního pondělí.
8 fotografií

České skiareály končí sezonu, v Rakousku ale zima pokračuje

Cestujeme
Mladá vědkyně Olga Flegontova z českobudějovického Biologickégo centra Akademie věd České republiky při plavbě v Antarktidě.
Na palubě německého výzkumného ledoborce Polarstern, který se právě probíjí ledem Weddellského moře k Antarktickému poloostrovu, se plaví i Olga Flegontova, molekulární a evoluční bioložka z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR. Ta míří společně s pětačtyřicetičlennou německou expedicí k šelfovému ledovci Larsen C, od nějž se v roce 2017 odlomil obří kus ledovce A68 a odhalil tak pruh oceánu, který se skrýval před sluncem více než sto tisíc let.

Odhalí tajemství evoluce mořského života? Češka se účastní unikátní expedice

Věda a technika
Aneta Loužecká, studentka třetího ročníku Dvořákova gymnázia v Kralupech nad Vltavou se věnuje ledolezení. A dokonce v ní i závodí. V české ledolezecké reprezentaci je jednou z nejmladších adeptek uvedeného sportu.
Kralupy /FOTOGALERIE/ - Ledolezení je speciální sportovní disciplína, při které horolezci zdolávají ledové masívy vytvořené z vodopádů či tekoucí vody ve skalách v zimním období. V republice je známo několik míst pro jejich sportovní vyžití. Nejvyšší český ledopád bývá při velkých mrazech pod Vírskou přehradou na řece Svratce. Tuhle čtyřicetimetrovou skálu mohou zlézt nejen profesionálové, ale i úplní začátečníci. Spolek „Ledová stěna Vír“ a Český horolezecký svaz tu pořádají už v sobotu 16. února 2019 první kolo letošního Českého poháru v ledolezení na rychlost.
6 fotografií

Za finanční grant si horolezkyně splnila svůj velký sen

Mělnicko
Nehoda u Čečkovic
Čečkovice – Naštěstí bez vážnějších zranění se obešla nehoda, která se stala v úterý ráno u Čečkovic u Boru. Havaroval zde kamion s nákladem kulatiny, když po smyku celý náklad převrátil a vysypal mimo komunikaci.
4 fotografie

FOTO: Kamion vysypal na ledovce klády

Nehody
Jiří Janák
Jižní Čechy – Zdolat Nanga Parbat (8 125 m. n. m.) měl 32letý Jiří Janák z Hořic na Šumavě jako benjamínek výpravy. S dalšími třemi kamarády se navíc chtěli pokusit o výstup přes Mummeryho žebro, což se doposud nikomu na světě nepodařilo.

Výstup na Nanga Parbat ukončilo zranění

Českobudějovicko
Ilustrační fotografie.
Horní Kounice – Nepříjemné následky cizí nehody musí řešit majitelé domu v Horních Kounicích. V neděli nad ránem jim do něj totiž narazila řidička osobního auta. Událost se stala před šestou hodinou. „Řidička osobního auta nezvládla řízení na náledí a narazila do domu,“ potvrdila policejní mluvčí Alice Musilová.

Řidička nad ránem narazila do domu. Nezvládla řízení na ledovce

Nehody
Havárie osobního auta a autobusu ve Francově Lhotě, čtvrtek 7. února 2019
Zledovatělá silnice byla hlavní příčinou dvou podobných dopravních nehod, které se staly ve čtvrtek odpoledne na Hornolidečsku. Krátce před třináctou hodinou se nejprve u Prlova čelně srazilo osobní auto s kamionem převážejícím 24 tun plechu. O půl čtvrté odpoledne se pak u Francovy Lhoty střetlo osobní auto s linkovým autobusem. Při nehodách se zranili tři lidé.
14 fotografií

Na ledovce bourala osobní auta, kamion i autobus s jedenácti cestujícími

Nehody
David Gros a jeho přátelé ze znojemského vodáckého oddílu vodáckého oddílu měsíc cestovali po řekách a horách Nového Zélandu. Foto: archiv Davida Grose
Znojmo - Stovky kilometrů na řekách i výšlapy do kopců až ledovcům má za sebou po měsíci na Novém Zélandu David Gros se svými přáteli Alenou Řídkou, Vojtěchem Řídkým a Petrou Anderlovou ze znojemského vodáckého oddílu. Splnil si sen a k protinožcům se ještě někdy zamýšlí vrátit.
21 fotografií

Vodáci pluli po řekách země Pána prstenů

Znojemsko
Thwaitesův ledovec
Skutečnost, že Thwaitesův ledovec, jeden z největších ledovců na planetě, taje mnohem rychleji než se očekávalo, je všeobecně známa. Nyní však vědci došli k ještě znepokojivějšímu zjištění. Objevili v jeho struktuře obrovskou dutinu, která se vlivem stále teplejšího moře rozšiřuje a ledovec tak uvnitř narušuje. Vyplývá to z nejnovější studie zveřejněné v odborném časopise Science Advances.      
4 fotografie

Jeden z největších ledovců světa narušuje obří dutina. Hrozí jeho rychlý rozpad

Věda a technika
Ledopád u Lovětína na Jihlavsku.
Jihlavsko - Oblíbená zastávka turistů i výlet pro běžkaře. U Lovětína na Jihlavsku, se za mrazivého počasí nachází unikátní ledopád. V tamním háječku kousek za Vysokým rybníkem nechají obyvatelé obce vodu tryskat na stromy a příroda spolu s mrazem už se postarají o zbytek. Zamrzající voda vytvoří na stromech ledovec. Ten dosahuje každoročně podle panujících podmínek jiných rozměrů a tvarů.
10 fotografií

OBRAZEM: Mráz vykouzlil krápníky a ledopády

Jihlavsko