ŠTÍTEK: ledovec

Ledovka. Ilustrační foto.
Příbram - Ledovka komplikuje od rána dopravi na Příbramsku. Silničáři jsou v terénu a ošetřují vozovky, které namrzají po mrholení nebo mlze. Středočeští záchranáři zaznamenali značný nárůst výjezdů k osobám, které si pádem na ledovce způsobily nějaký úraz, a to hlavně v oblastech na východ od Prahy. Jsou to hlavně zlomeniny končetin a úrazy hlavy.

Ledovka komplikuje dopravu, záchranáři ošetřují lidi po pádech

Nehody
Ilustrační foto.
Střední Čechy - Ledovka komplikuje od rána dopravu nejen ve středních Čechách. Silničáři jsou v terénu a ošetřují vozovky, které namrzají po mrholení nebo mlze. Středočeští záchranáři zaznamenali značný nárůst výjezdů k osobám, které si pádem na ledovce způsobily nějaký úraz, a to hlavně v oblastech na východ od Prahy. Jsou to hlavně zlomeniny končetin a úrazy hlavy.

Ledovka komplikovala dopravu, záchranáři ošetřují lidi po pádech

Regiony
Silná námraza, která láme větve stromů a narušuje elektrické vedení se vlivem mrznoucí mlhy a nízkých teplot tvoří především ve vyšších polohách Vysočiny a Jihomoravského kraje.
Vysočina - Ledovka v pátek zastavila provoz na některých silnicích Vysočiny, hlavně na Pelhřimovsku. Policie řeší od 07:00 několik dopravních nehod, skončily většinou bez zranění."Kvůli ledovce je nesjízdná například silnice z Červené Řečice na Pelhřimov, podobné problémy hlásí silničáři i z dalších míst," řekl Jiří Havel z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.
9 fotografií

Mrznoucí mlha komplikuje dopravu na Vysočině

Žďársko
Ilustrační foto.
Podivín, Perná – Tři nehody, tři zranění. Takový je výsledek pondělních ranních nehod na Břeclavsku. První se stala před čtvrtou hodinou na dálnici D2 u Podivína. Na místě zasahovali zdravotníci, policisté i hasiči. „Šlo o střet nákladního auta a dodávky. Při kolizi se zranil jeden člověk. Dálnice zůstala průjezdná. Z místa jsme odjeli kolem šesté hodiny," informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Řidiči bourali na D2 i v Perné, v Drnholci se na ledovce převrátilo auto

Nehody
Cyklista Roman Kreuziger
Praha - Od pondělí je opět v akci český cyklista Roman Kreuziger. V italském Gavirate se poprvé začlenil mezi nové kolegy v týmu Orica-BikeExchange. Po nezbytných procedurách se ve středu celý tým přesunul do Švýcarska, kde členy australské stáje majitele Gerry Ryana čekají první čtyři dny sportovních aktivit.

Kreuziger se seznamuje s novým týmem, chystá se pokořit ledovec

Ostatní sporty
Známka, která vyšla v roce 1927 omylem. Je na ní vyznačena hodnota "50/50h Doplatit".
Praha - Poštovní známka, kterou hledaly generace filatelistů, jde v sobotu v Praze do dražby s vyvolávací cenou jeden milion korun. Jde o známku, která vyšla v roce 1927 omylem. Je na ní vyznačena hodnota "50/50h Doplatit". Podle filatelistů jde o nejvzácnější československou známku, která je také jediným českým zástupcem mezi světovými raritami. Dům filatelie, který o aukci informoval, ji označil za „jakýsi náš malý Modrý Mauritius".

Vzácná poštovní známka jde o víkendu do aukce za milion korun

Praha
Výstava Řeč kamene v minoritském klášteře znojemského Jihomoravského muzea.
Znojmo – Už jen do poloviny příštího týdne se mohou návštěvníci vydat na výstavu Řeč kamenů v minoritském klášteře Jihomoravského muzea ve Znojmě. „Připravil jsem výstavu kamenů, které dokáží vyprávět zajímavé příběhy. Návštěvníci uvidí například přes dvacet milionů let starý zkamenělý kmen listnatého stromu, ve kterém jsou stále jasně patrné otvory vzniklé působením dřevokazného hmyzu. Nebo třeba ohlazený kámen, který do zdejšího kraje připutoval pod velmi poamalu se sunoucím ledovcem až ze Skandinávie," řekl autor výstavy a kurátor geologické sbírky muzea Jaroslav Šmerda.
9 fotografií

OBRAZEM: V minoritském klášteře vypráví příběhy kameny. Už jen týden

Znojemsko
Potapěč s částí trupu Titanicu. Ilustrační foto
Londýn - Rezavý klíč k jedné osobní skříňce na Titaniku se prodal na aukci v Londýně za 85.000 liber (2,6 milionu Kč). Pořadatelé sobotní dražby počítali maximálně s 50.000 librami. Klíč patřil mladému stevardovi Sidneymu Sedunarymu, který byl jedním z 1500 lidí, kteří po srážce slavného parníku s ledovcem v roce 1912 zahynuli.

Rezavý klíček z Titaniku se v Londýně prodal za 2,6 milionu korun

Svět
Lara Gutová a její radost po zisku malého křišťálového glóbu za super-G
Praha/Sölden - Lyže nechá doma, dá si pořádnou snídani. A poté ukáže světu, kdo je na zasněžených svazích nejlepší. Ona ne: Tina Mazeová se těsně před startem letošní sezony rozhodla, že končí. Definitivně. A tak Šárce Strachové a spol. zamává od televize: dění Světového poháru už bude komentovat jen pro stanici Eurosport. Poprvé o víkendu. Tak brzy? Nedivte se: lyžaři se jako už tradičně sjedou na ledovec do Söldenu.

Hurá na sníh, lyžařům začíná Světový pohár! První zastávka: Sölden

Zimní sporty
Ilustrační foto.
Brusel – Pouhým „vrcholkem velkého ledovce" jsou podle europoslanců případy ukrývání příjmů lidí i firem v daňových rájích, jak to v posledních měsících odhalily takzvané Panamské dokumenty a další úniky informací. Europoslanci to uvedli po prvním jednání vyšetřovacího výboru, který byl ustaven v červnu. Výbor v úterý v Bruselu zahájil práci diskusí s novináři, kteří s dokumenty o daňových rájích přišli.

Europoslanci: Odhalení z Panamských dokumentů jsou jen vrcholkem ledovce

Svět
Pravěký muž Ötzi, jehož mimořádně dobře zachované tělo bylo nalezeno před 25 lety v alpském ledovci na pomezí Rakouska a Itálie, trpěl nesnášenlivostí mléčného cukru, laktózy, a měl problémy s krevním oběhem.
Bolzano – Před 25 lety byla v ledovci v rakouském Ötztalu objevena mimořádně zachovalá mumie muže. Lovec z doby bronzové, známý jako Ötzi, nepřestal zajímat vědce. Ti nyní vyřkli zajímavou teorii o jeho smrti. Doteď se mělo za to, že pravěký lovec byl zastřelen šípem do zad, když prchal v horách před útočníkem.

Jak zahynul Ötzi? Byla to zřejmě vražda

Svět
Provoz lanovky, která se táhne nad ledovci v údolí Vallée Blanche a spojuje Francii s Itálií, přerušilo kolem 16:00 SELČ zkřížení kabelů, a to z neznámých důvodů.
Grenoble (Francie) - Technici dnes opět zprovoznili lanovku na francouzské straně hory Mont Blanc, která se ve čtvrtek porouchala. V kabinách bylo v době poruchy 110 lidí. Většinu se podařilo záchranářům evakuovat, 33 turistů včetně desetiletého dítěte však muselo noc strávit v gondolách, uvedla agentura Reuters. Všichni jsou již v bezpečí zpět na pevné zemi.

Lanovka na Mont Blancu byla opravena, noc v ní strávilo 33 lidí

Svět
Provoz lanovky, která se táhne nad ledovci v údolí Vallée Blanche a spojuje Francii s Itálií, přerušilo kolem 16:00 SELČ zkřížení kabelů, a to z neznámých důvodů.
Grenoble – Na francouzském svahu hory Mont Blanc se dnes porouchala lanová dráha, v jejíchž kabinách v nadmořské výšce 3800 metrů uvízlo na 110 lidí. Podle horské služby mají cestující přepravit zpátky do údolí vrtulníky. Povětrností podmínky jsou příznivé, takže by neměly nastat potíže.

Na Mont Blanku se porouchala lanovka, uvízlo v ní 110 lidí

Svět
Aksel Lund Svindal v Beaver Creeku
Oslo - Norský sjezdař Aksel Lund Svindal už sice po vážném zranění kolena zahájil přípravu na novou sezonu, stále si však není jistý, zda bude schopen v kariéře pokračovat. Třiatřicetiletý olympijský vítěz a mistr světa si v lednu při pádu ve sjezdu Světového poháru v Kitzbühelu přetrhl zkřížený vaz a poranil meniskus, nejvážnější problémy mu ale stále působí poškozená chrupavka v pravém koleni.

Bude Svindal pokračovat v kariéře? Na sezonu trénuje, má to však háček

Zimní sporty
Ilustrační foto.
Washington - Letošní červenec byl nejteplejším měsícem v zaznamenané historii. V pondělí to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Podle něj už deset měsíců v řadě padají rekordy pro nejvyšší zaznamenanou globální teplotu v dané roční době.

Letošní červenec byl podle NASA nejteplejší v historii

Svět
Ilustrační foto.
Brno - Programy Jihomoravského inovačního centra, které provozuje v Brně podnikatelský inkubátor, lákají firmy. Do projektu Starcube pro začínající společnosti se loni hlásilo osmaosmdesát týmů. „Letos jich je takřka dvojnásobek a to z osmačtyřiceti zemí," uvedla manažerka projektu Starcube Hana Šudáková.

Inkubátor má úspěch. Hlásí se 169 týmů

Podnikání
Francouzští fotbalisté se na domácí Euro chystají v Alpách, kde nejsou pod takovým tlakem.
Neustift, Praha - Jen si to zkuste představit: hrajete fotbalové Euro doma, před vlastními fanoušky. Pokud se vám to povede, jste klikaři, většinu fotbalových generací taková pocta mine. „Na druhou stranu je to i závazek, nesmíme zklamat," vydechl trenér francouzských fotbalistů Didier Deschamps. Jeho tým už příští pátek obstará prolog Eura s Rumunskem.

Čokoláda od ledovce? Francouzům se může hodit

Fotbal
KOUPALIŠTĚ Michal v Sokolově je na sezónu připraveno.
Sokolov – V návrat tisíců návštěvníků doufá sokolovské koupaliště Michal, které loni utrpělo ránu kvůli výskytu cerkárií. V tropických dnech klesla návštěvnost na minimum. Letos by mělo být všechno jinak. Sokolovské moře, jak se mu přezdívá, vysadilo do vody líny, kteří budou přenašeče cerkárií v podobě plžů požírat.Sezónu zahájí Michal oficiálně v sobotu, a to festivalem Rock Beach, který přichystal MDK Sokolov. „Od soboty otevřeme v případě příznivého počasí a dostatečně teplé vody," říká jednatel koupaliště Michal Karel Kotous.

Koupaliště Michal věří v návrat návštěvníků

Sokolovsko
Pořadatel v přestávce vyvádí ze hřiště čtvrtého rozhodčího Marka Pilného (vlevo), který byl při ligovém duelu pod vlivem alkoholu.
Praha /ANALÝZA/ - Miroslav Pelta měl kamennou tvář a padala z něj ostrá slova: „Tohle překonalo všechno, co jsem zažil." Šéf českého fotbalu před sálem plným novinářů promluvil o středečním skandálu v Příbrami. Pro připomenutí: čtvrtý rozhodčí Marek Pilný a brankový sudí Jiří Jech přišli na plac opilí.

Opilý sudí je jen špička ledovce. Kdy se český fotbal dočká revoluce?

Fotbal