ŠTÍTEK: ledovec

Snow film fest. Ilustrační foto
Chomutov, Kadaň - Pět filmů o absolutním extrému polárních expedic, šokujících výkonech sportovců i o tom jak prožívají své životy, když opadne adrenalin a je třeba se vyrovnat se situacemi na pokraji života a smrti. To je večerní festival Snow Film Fest, který uvedou v Chomutově a Kadani.

Mrazivý festival: Pět filmů o extrémních expedicích

Volný čas
Tahle věc je zkrátka jistá: Být kyhanka sivolistá mimo jiné znamená zůstat stále zelená!
Hluboké jámy Krkonošského národního parku, jež kdysi vyplňovaly ledovce, dnes mají zvláštní mikroklima s dostatečnou vlhkostí a s obnaženými skalními stěnami. Díky tomu zde vznikl pestrý ekosystém, v němž se setkávají horští a severští živočichové s těmi z podhůří a nížin, chladnomilné organismy tu žijí vedle teplomilných, světlomilné vedle stínomilných. Mluvíme především o prostředí krkonošských botanických zahrádek, kterým naši předchůdci dali poetická jména – třeba Krakonošova nebo Čertova.

V Krakonošově zahrádce

Cestujeme
Tomáš Březina u olomouckého soudu
Olomouc – Lihový boss Radek Březina dnes před olomouckým krajským soudem opět plně doznal svou vinu. Očekává od soudu nejpřísnější trest. Žalobce pro něj navrhl nejvyšší možnou sazbu 13 let a čtyři měsíce. Březina také přiznal, že dostával naprostou většinu zisku z nelegálně vyrobeného lihu. Nesouhlasí však s množstvím a výší škody, kterou uvádí obžaloba. Vyplynulo to z jeho závěrečné řeči, kterou si naplánoval až na čtyři hodiny. Soud pokračuje v pátek, po Březinovi by mělo přijít na řadu dalších sedm obžalovaných. Případ soud poté odročí.

Radek Březina plně doznal svou vinu, očekává nejpřísnější trest

Česko
Královna lyžařek Anna Fenningerová s glóbem za obří slalom.
Sölden - Nejlepší alpská lyžařka současnosti Rakušanka Anna Fenningerová si při pádu vážně poranila koleno a přijde o celou sezonu, která začne v sobotu. Vítězka posledních dvou ročníků Světového poháru se zranila při tréninku v Söldenu na úvodní obří slalom seriálu. Ihned se podrobila operaci a čeká ji minimálně devítiměsíční pauza.

Lyžařská královna Fenningerová se zranila a přijde o celou sezonu

Zimní sporty
Pavel Kapler si "odskočil" z Antarktidy do Týnce nad Sázavou na Zamykání Sázavy.
Týnec nad Sázavou – Jedním, kdo i několikrát v průběhu léta sjíždí se svými kamarády z Týnce do Pikovic řeku Sázavu, tedy i při jejím zamykání, je Pavel Kapler, správce české vědecké stanice Johanna Gregora Mendela v Antarktidě.

Mini rozhovor Benešovského deníku

Benešovsko
Uhynulé ryby z řeky Dědiny.
Rychnovsko - Na začátku září došlo na říčce Dědina u Dobrušky k ekologické katastrofě. Jak informoval Deník, při havárii v čistírně odpadních vod došlo k úniku nevyčištěné odpadní vody do říčky, která zapříčinila hromadný úhyn ryb.

Rybáři už výši škody znají

Rychnovsko
TOMÁŠ KRAUS ještě lyže neodloží.
Praha, Děčín - Jednačtyřicetiletý skikroař Tomáš Kraus ještě kariéru nekončí. Po loňském vážném zranění, kdy si při závodu Světového poháru v Arose zlomil stehenní kost, se zotavil, má za sebou první lyžařský trénink na ledovci a i když není v ideální formě, chce některé pohárové závody v blížící se sezoně absolvovat. Už nyní potvrdil start ve druhém dílu Světového poháru ve francouzském Val Thorens, kde se uskuteční dva závody 11. a 12. prosince.

Skikrosař Kraus si po vážném zranění ještě prodlouží kariéru

Ostatní sporty
Ráno na Luční hoře.
Když se řekne tundra, každý si představí území v polární nebo subpolární oblasti. Pokud by vám někdo řekl, že pravou nefalšovanou tundru najdete 160 kilometrů od Prahy, asi byste mu nevěřili. Ale je to tak. V Krkonošském národním parku máte šanci setkat se s mrazivcem, huňatcem, všivcem, čepičatkou, okáčem, zoubkočepkou, stračkou, bezkolencem, bezkřídlatkou, punčoškářem, kropenáčem, smilkou, slíďákem, kyhankou a dalšími představiteli života tundry s těmito magickými jmény, která se stala dokonce námětem právě probíhající informační kampaně Správy Krkonošského národního parku. Nechte se zlákat!
10 fotografií

Výlet do opravdové tundry

Cestujeme
Tomáš Kraus
Praha - Fanoušci se radují, soupeři už tolik ne. Skikrosař Tomáš Kraus ještě nekončí kariéru. Po loňském vážném zranění, kdy si při závodu Světového poháru v Arose zlomil stehenní kost, se zotavil, má za sebou první lyžařský trénink na ledovci a i když není v ideální formě, chce některé pohárové závody v blížící se sezoně absolvovat.

Skončí, nebo ne? Kraus se rozhodl a vysvětluje: Je to o radosti z lyžování

Zimní sporty
Melanie od sousedů je v kalendáři.
Linec - Svaz mladých zemědělců v Rakousku opět vydává nástěnný erotický kalendář ve dvou variacích, pánské a dámské. Letos se k vyfotografování do nich nabídlo 1528 žen a mužů. Všechny vybrané modely musí mít osobní vztah k zemědělství, hlásaly propozice. Někteří z nich prý už dnes mají vlastní podnik, k čemuž sekretář svazu David Süß hrdě dodává, že Rakousko má v Evropské unii třetí nejmladší zemědělství. Mezi „pracujícími manekýnkami" je také Melanie z Horních Rakous (na snímku). Kalendář svaz prodává za 28 eur.

Erotické zemědělství našich sousedů

Z okolí
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/- Vymření korálů 
v oceánech, zánik alpských ledovců, zmizení podstatné části ledovců v Grónsku a v Arktidě. To je jenom část změn, které by naši planetu postihly, jestliže by se ovzduší do roku 2100 oteplilo o pouhé dva stupně Celsia. Jestliže se oteplí ještě více, nastane už vymírání druhů, moře se začnou okyselovat a jejich hladina bude kvůli mohutnému tání ledové pokrývky stoupat.

Oteplování. Jsme dva stupně od katastrofy?

Česko
Ludmila Rakušanová.
Vážení a milí automobilisté,co si budeme vykládat! Každý z nás přece zažil, že v silničním provozu se z průměrné spotřeby pohonných hmot, uváděné v techničáku, stává nedostižná meta. A už z této zkušenosti nám mohlo dojít, že obdobně se to nejspíš má i s údajem výrobců automobilů ohledně výfukových plynů.
0 fotografií

Sobotník Lídy Rakušanové automobilistům

Sobotník Lídy Rakušanové
Měří, jak ubývá ledovec.
Linec - „Ledovec na Dachsteinu je ,výprodejový model´," píší OÖN. V extrémně horkém létě tál nepřetržitě dva měsíce. „Průměrně ztratil tři metry ledu, o metr víc než v dosud rekordním létě 2011," řekl zemský rada pro životní prostředí Rudolf Anschober.

U sousedů rychle mizí ledovce

Z okolí
Evropa by měla přijmout všechny uprchlíky, kteří v ní hledají útočiště a vyhoví daným bezpečnostním opatřením. Jednotlivé země k tomu vyzval papež František.
Lisabon – Evropa by měla přijmout všechny uprchlíky, kteří v ní hledají útočiště a vyhoví daným bezpečnostním opatřením. Jednotlivé země k tomu vyzval papež František, který poskytl rozhovor portugalské rozhlasové stanici Renascença. Podle něj je současná migrační krize jen „vrcholem ledovce" a jádrem problému je panující „nespravedlivý socioekonomický systém".

Papež: Evropa by měla přijmout všechny uprchlíky

Svět
Obžalovaní úředník Filip Kincl (vlevo) a právník Čestmír Sekanina na Okresním soudu v Blansku.
Blansko, Boskovice – Vybourat se na kole, zranit se a policejní hlídce nadýchat přes dvě promile alkoholu. To zavání průšvihem a pořádně mastnou pokutou. Až padesát tisíc korun. Pokud však dotyčný ví, na koho se včas obrátit, nemusí svému bankovnímu účtu zdaleka tolik pustit žilou. I při mnohem závažnějších přestupcích.

Jízdu v opilosti vyžehlili úředník s advokátem. A nové rifle

Zločiny a soudy
Mezinárodní společenství ohledně globálního oteplování a změny klimatu nepostupuje dost rychle. Prohlásil to v pondělí americký prezident Barack Obama.
Anchorage - Mezinárodní společenství ohledně globálního oteplování a změny klimatu nepostupuje dost rychle. Prohlásil to v pondělí americký prezident Barack Obama. „Podnebí se mění rychleji, než úsilí, kterým na to reagujeme," řekl Obama v aljašském Anchorage na mezinárodní konferenci k Arktidě. Varoval, že bez silné a koordinované reakce všech zemí budou mít změny klimatu ničivé dopady.

Obama: Podnebí se mění rychleji, bez silné reakce přijdou ničivé dopady

Svět
Velkomeziříčská lyžařka Veronika Čamková se chystá na nadcházející sezonu. Kvůli dalším trofejím rozšířila svůj realizační tým. Pomáhá jí i příprava s reprezentací.
Velké Meziříčí - Nadějné velkomeziříčské lyžařce Veronice Čamkové se podařilo v minulé sezoně získat stříbrnou a bronzovou medaili na mistrovství České republiky žen a celkové prvenství v Českém poháru jak v kategorii žen, tak v kategorii juniorek. Úspěchy ji ženou vpřed a již od konce května se naplno věnuje letní přípravě.

Lyžařka Čamková dře na sezonu. Pestré tréninky střídá s ledovcem

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Bern - Tání ledovců na celém světě nabralo od začátku 21. století rekordní rychlost a je nezadržitelné. K tomuto závěru dospěla podle agentury DPA studie Světového střediska pro monitorování ledovců (WGMS) se sídlem na Curyšské univerzitě. O dokumentu informoval časopis Journal of Glaciology.

Podle vědců tání ledovců se od začátku 21. století zrychlilo

Svět
Jak se sklízelo před lety.
SKLIZEŇ jako zastara. Svaz sedláků okresu Rohrbach uspořádá v neděli 16. srpna od 13 hodin na zámku Helfenburg okresní slavnost. Místní zemědělci na ní předvedou sklizeň jako kdysi, s historickou mlátičkou a s doprovodnými pracemi včetně ručního výmlatu. O hudební doprovod se postarají lidové kapely, mimo jiné s alpskými rohy. Samozřejmě nebude chybět nabídka venkovské kuchyně –koblihy, sorbet z čerstvě nadojeného mléka, domácí mošt atd. Slavnost je koncipována jako svátek rodin, kterým organizátoři nabídnou i pohlídání dětí.

Sousedům za humny letos přibývá práce

Z okolí
Horolezci Marek Holeček (vlevo) a Tomáš Petreček na ledovci.
Extrémní sportovec z Opavy Tomáš Petreček před nedávnem dokončil dlouhou pětidenní aklimatizační přípravu v pohoří Karakoram. Společně s dalším členem expedice Wild Challenge 2015, také horolezcem Markem Holečkem, vystoupali až do třetího výškového tábora pod osmitisícovkou Gasherbrum II, jenž se nachází v 7 100 metrech.

Tomáš Petreček má za sebou náročnou aklimatizační přípravu

Ostatní sporty
Členové expedice Wild Challenge 2015, mezi nimiž je také opavský extrémní sportovec Tomáš Petreček, se opět přiblížili jedenácté nejvyšší hoře světa Gasherbrumu I.
Členové expedice Wild Challenge 2015, mezi nimiž je také opavský extrémní sportovec Tomáš Petreček, se opět přiblížili jedenácté nejvyšší hoře světa Gasherbrumu I. Nejúspěšnější sportovec Opavska za minulý rok před nedávnem poslal i několik zajímavých statistických údajů z treku, který skupina momentálně absolvuje.

S Tomášem Petrečkem putuje pětadvacet nosičů

Ostatní sporty
Radnice Brno-střed. Ilustrační fotografie.
Brno – Podezřele levně a za zvláštních podmínek si podnikatel a podle zdrojů Brněnského deníku Rovnost i sponzor ODS Kamil Pochylý od městské části Brno-střed už devět let pronajímá osm set metrů čtverečních velké prostory na rohu Veselé a Zámečnické ulice. Sídlí tam i Veselá čajovna, jejíž provozovatelé Pochylému dávají několikanásobně vyšší poplatek. „Podobných případů může být mnohem víc," potvrdil starosta městské části Martin Landa.

Radní z Brna-středu řeší pochybné pronájmy komerčních prostor

Jihomoravský kraj
Radnice Brno-střed. Ilustrační fotografie.
Brno – Podezřele levně a za zvláštních podmínek si podnikatel a podle zdrojů Brněnského deníku Rovnost i sponzor ODS Kamil Pochylý od městské části Brno-střed už devět let pronajímá osm set metrů čtverečních velké prostory na rohu Veselé a Zámečnické ulice. Sídlí tam i Veselá čajovna, jejíž provozovatelé Pochylému dávají několikanásobně vyšší poplatek. „Podobných případů může být mnohem víc," potvrdil starosta městské části Martin Landa.

Radní z Brna-středu řeší pochybné pronájmy komerčních prostor

Brněnsko
Ilustrační foto
Řím - Za posledních 11 let se rybolov v oblasti Antarktidy více než zdvojnásobil. Chráněné mořské zóny se tu příliš nedaří vytvářet. A nyní tu vyvstal i problém s pirátskými rybářskými loděmi. V době, kdy tání ledovců otevírá kolem jižního pólu nové cesty, projevují o tuto oblast zvýšený zájem velké rybářské společnosti, které přitahuje bohatství antarktických vod. V posledních 11 letech se objem vylovených ryb více než zdvojnásobil: ze 150.000 tun vzrostl na více než 310.000. 

Nelegální rybolov ohrožuje rovnováhu ekosystému Antarktidy, varují vědci

Svět