ŠTÍTEK: ledovec

Dešťová voda
Stoupající ceny vodného a stočného nás nutí s vodou šetřit. Jednou z možností, jak snížit výdaje a současně využít vodu, která nám „spadne z nebe", je jímat ji do zásobníků.

Využijte dešťovou vodu a ušetřete

Domácnost
Tradiční velikonoční Kraslicování v Ledcích na Plzeňsku.
Plzeň – Nabarvené, pogumované, pokapané voskem, vrtané či obalené v písku nebo třeba korálcích. I tak mohou vypadat kraslice pro nadcházející velikonoční svátky. Do jejich zdobení se v sobotu zapojili návštěvníci velikonočního Kraslicování, již tradiční akce, kterou na faře v Ledcích na Plzeňsku každoročně pořádá nezisková organizace Ledovec. Ta napomáhá lidem se zdravotním postižením zapojit se do normální společnosti.
14 fotografií

FOTO: Kraslice, pomlázky, jidáše. Fara v Ledcích ožila Velikonocemi

Plzeňsko
Ilustrační foto.
Nymburk – Kauzu tří nepravomocně odsouzených lékařů interny nymburské nemocnice pečlivě sledují na ministerstvu zdravotnictví. Krajský úřad oznámil, že pošle do nemocnice kontrolu stavu personálu. Prezident lékařské komory Milan Kubek Nymburskému deníku řekl, že tato kauza je jen špičkou ledovce a bezpečnost lékařské péče v současné době nelze garantovat i v dalších nemocnicích.
5 fotografií

Kraj posílá do nymburské nemocnice kontrolu

Nymbursko
Ilustrační foto.
Brno, jižní Morava /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Dospělý muž přijde o práci i o byt a nastěhuje se zpátky k rodičům, kteří už jsou v důchodu. Na domácnost nepřispívá a rodiče využívá, mnohdy i týrá. S podobnými případy se setkávají pracovníci krizové linky důvěry Senior telefon prakticky denně.

Psycholog: Důchodce týrají hlavně příbuzní. Proto mlčí

Brněnsko
DANIEL HONZIG. Česká jednička akrobatického lyžování.
Jablonec n. N. – /ROZHOVOR/ Na 28. Zimní světové univerziádě v kazažské Almatě má Jablonecko svého zástupce i v extrémním lyžování. Ve skiresortu Shymbulak závodí Daniel Honzig, jehož domácím „rajónem" je Tanvaldský Špičák.

Honzig: Zajel jsem zatím nejtěžší trať

Ostatní sporty
Ilustrační foto
České Budějovice – Poslední pár dnů vyžaduje pohyb na ledovce značnou šikovnost. V úterý v nemocnici ošetřili po uklouznutí 14 dospělých a dítě, po autonehodách v důsledku smyku sedm dospělých a dítě.

Za zimní úrazy může nebe i lidé

Českobudějovicko
Ilustrační foto.
Praha - Také v noci na pátek hrozí v části České republiky tvorba ledovky. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká Pardubického, Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Ledovka komplikovala dopravu na mnoha místech už ve čtvrtek. Největší problémy hlásil sever a západ Česka.

Ledovka hrozí části Česka i během čtvrteční noci

Praha
Nehoda na ledovce. Ilustrační foto.
Praha /FOTOGALERIE/ - Ledovka, před níž varovali meteorologové, se metropoli nevyhnula. Kolem čtvrteční desáté dopolední, kdy se dalo do deště a na promrzlém povrchu komunikací srážky okamžitě namrzaly, počasí potrápilo řidiče i pěší. Před polednem pražští záchranáři během jediné hodiny pomáhali 21 chodcům, kteří se zranili při pádu! Do odpoledne se počet chodníkových pacientů vyšplhal na půl stovky – nejčastěji se jednalo o lidi s úrazy horních končetin a hlavy. Jestliže to klouzalo všude, na dlažebních kostkách dvojnásob. Řidiči si stěžovali i v centru, třeba v oblasti Pohořelce nebo Břevnova.
15 fotografií

Řidiči bourali na ledovce. Po celé Praze

Praha
Balony z Břestku se zúčastnily Balonové fiesty v rakouském alpském městečku Filzmoos.
Filzmoos, Břestek /REPORTÁŽ/  – Je to zhruba rok a půl, co jsem se stal baronem. Baronem z Boršic. Ne, nedozvěděl jsem se, že mám modrou krev a tudíž jsem žádný zámeček ani pozemky s honitbami nezdědil, ale stejně to stálo za to. Ti, co už absolvovali let balonem, vědí, o čem mluvím, ostatním rád vysvětlím: po prvním letu je totiž každý pasažér pasován na barona či baronku – odkud, to záleží na místě, kam balon zrovna přistane.
36 fotografií

VIDEO: Pohled z balonu na Alpy ve mně zahnal myšlenky na strach

Slovácko
Neodklizené chodníky v zimě lidem způsobují řadu zranění.
Ústí nad Labem – Zlomené ruce, nohy, kotníky. Desítky podobných úrazů už během letošní zimy museli ošetřit ústečtí lékaři. Velká část zraněných přitom uklouzla na neuklizeném chodníku patřící pod správu města. Po ústeckém magistrátu za to mohou žádat náhradu.

Zranili jste se na neuklizeném chodníku? Žádejte odškodné

Ústecko
Orel mořský/ilustrační foto
Otrávené návnady nastražené na vydry, kuny či lišky, na něž často umírají také draví ptáci, začne letos v Česku dohledávat první speciálně vycvičený pes. Česká společnost ornitologická (ČSO) ho získá díky mezinárodnímu projektu dotovanému unií. Podle ochránců přírody případů otrav volně žijících živočichů přibývá. 

Otrávené návnady na zvířata v přírodě bude dohledávat cvičený pes

Česko
Ilustrační foto.
Mrazivé počasí, které trvá v Česku již několik týdnů, způsobilo nárůst pojistných událostí. Pojišťovny evidují hlavně růst počtu úrazů chodců na zledovatělých chodnících a také již více škod na popraskaném vodovodním potrubí, vyplývá z ankety mezi největšími pojišťovnami. Velký růst počtu škod očekávají v dalších dnech až týdnech.
6 fotografií

Pojišťovny: Mráz zvýšil počty úrazů chodců na ledovce

Ekonomika
Ilustrační foto.
Údaje o zaznamenaných teplotách ukazují, že rok 2016 byl nejteplejším v dějinách měření. V průměru překonal předchozí rekordní rok 2015 o 0,07 stupně Celsia, vyplývá z dat shromážděných Světovou meteorologickou organizací (WMO). Průměrné teploty z předprůmyslové éry překonal loňský rok o 1,1 stupně.
7 fotografií

Rok 2016 byl ve světě nejteplejší v historii měření

Svět
Ilustrační foto
Praha - V celé České republice v polohách do 600 metrů nad mořem hrozí až do sobotního rána náledí. Ve vyšších polohách a na horách se pak mohou až do nedělního večera tvořit sněhové jazyky. O situaci v pátek informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
11 fotografií

Mráz se vrací, náledí bude i v nížinách

Česko
Ilustrační foto.
Brno, jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Vysočina si na chvíli oddychne. Právě tam totiž obvykle míří za svezením na běžkách davy Jihomoravanů. Po vydatné sněhové nadílce však mohou vyrazit v podstatě kamkoli. „Když je dost sněhu, dá se lyžovat všude. Raději však nechávám doma závodní běžky, abych je nezničil. Vystačím si pro jistotu se staršími," říká závodník a trenér Michal Vank z oddílu SK Sokol Brno.

Běžkování na jižní Moravě? K dispozici je ledovec i golfová hřiště

Ostatní sporty
Pláně Antarktidy se v noci na úterý rozprostřely před prvními čtyřmi členy vědecké expedice z Masarykovy univerzity. Zbytek sedmnáctičlenného týmu stále vyčkává na základně vojenského letectva v Argentině. Jejich leteckou přepravu komplikuje počasí.
Brno – Pláně Antarktidy se v noci na úterý rozprostřely před prvními čtyřmi členy vědecké expedice z Masarykovy univerzity. K břehům kontinentu, na němž budou zkoumat klima, ledovce či rozšíření rostlin, připluli na ledoborci. Zbytek sedmnáctičlenného týmu stále vyčkává na základně vojenského letectva v Argentině. Jejich leteckou přepravu komplikuje počasí.

Na Antarktidu připluli první čeští vědci. Ostatním cestu komplikuje počasí

Česko
Pláně Antarktidy se v noci na úterý rozprostřely před prvními čtyřmi členy vědecké expedice z Masarykovy univerzity. Zbytek sedmnáctičlenného týmu stále vyčkává na základně vojenského letectva v Argentině. Jejich leteckou přepravu komplikuje počasí.
Brno – Pláně Antarktidy se v noci na úterý rozprostřely před prvními čtyřmi členy vědecké expedice z Masarykovy univerzity. K břehům kontinentu, na němž budou zkoumat klima, ledovce či rozšíření rostlin, připluli na ledoborci. Zbytek sedmnáctičlenného týmu stále vyčkává na základně vojenského letectva v Argentině. Jejich leteckou přepravu komplikuje počasí.

Na Antarktidu připluli první vědci. Ostatním cestu komplikuje počasí

Brněnsko
Ilustrační foto
Oslo - Ledová kra o odhadované rozloze více než 5000 kilometrů čtverečních se podle vědců v nejbližší době odlomí od šelfového ledovce na západě Antarktidy. V posledních letech se totiž v ledu vytvořila 80 kilometrů dlouhá prasklina a pouhých 20 kilometrů ledu nyní drží kru na místě, aby neodplavala. Uvedla to agentura Reuters.

Vědci očekávají, že se od Antarktidy odlomí mocná ledová kra

Svět
Ilustrační foto
Bělá pod Bezdězem (Mladoboleslavsko) - Cestovatel Ladislav Holeček pozve všechny zájemce o cestování a poznávání cizích krajin do komorního sálu Městských kulturních zařízení Bělá pod Bezdězem.

Na cestě islandským vnitrozemím

Cestujeme
logo VK ČEZ Karlovarsko
Karlovy Vary – Volejbalový klub ČEZ Karlovarsko má za sebou rok, ve kterém zažil spoustu nového a zároveň stabilizoval svou pozici na domácí sportovní scéně. „Máme šest družstev na všech úrovních a řadu dalších menších družstev Barevného minivolejbalu," vypočítal prezident klubu Jakub Novotný.

Do nového roku vstoupí Karlovarsko druhé

Ostatní sporty