ŠTÍTEK: Jan Nedvěd

Vojta Nedvěd, syn Františka, synovec Jana Nedvěda
Ústí nad Labem, Děčín, Teplice /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Bratři Nedvědové - Jan (64) a František (63), legendy české trampské i folkové hudby, jsou opět spolu. Jejich comeback ukazuje výroční živé CD/DVD „Fešáci 40, Nedvědi 60 – Lucerna 2007“ (Universal 2008). Oba spolu ale právě míří na sever. V Krušnohorském divadle Teplice vystoupí v úterý 29. března od 19.00 hodin, ústecký Dům kultury na ně zve ve středu 30. března od 19.30 hodin a den poté se představí v Děčíně. O hraní, repertoáru i vztahu Nedvědů jsme si povídali s Vojtěchem Nedvědem (zpěv, 12–tistrunná kytara), synem Františka. S majitelem sólového CD Bílý měsíc (Universal, 2007), hrajícím ve společné kapele Jana i Františka.

Vojta Nedvěd: Život bez hudby? Ne, to by nešlo

Hudba
Bek Ofis.
Praha - Jestli se někde hudebnímu projektu Bek Ofis vždy hodně dařilo, pak je to určitě pražský smíchovský klub Futurum. Příští týden to tam hodlá kapela rozproudit v novém složení. Skvělá hudba, podpořená výbornou atmosférou však prý bude panovat jako za starých časů, slibují Bek Ofis.

Bek Ofis rozpálí Futurum už s novým kytaristou

Volný čas
Jan Nedvěd
Břeclavsko /TIP NA VÍKEND/ - Pracovní týden opět končí, a tak se nabízí čas na oblíbený víkendový odpočinek. Komu se nechce páteční a sobotní večer trávit u televizní obrazovky, neholduje výhradně relaxaci sportem a rád by naplnil svůj program kulturním vyžitím, tomu je určena tato rubrika.

Bratři Nedvědové se po roce vrací do Břeclavi

Břeclavsko
Jan a František Nedvědovi
Dolní Benešov – Minulou středu Kulturní dům v Dolním Benešově takřka praskal ve švech. Důvod byl prostý. Neuvěřitelné množství návštěvníků si nechtělo nechat ujít výjimečný a vzácný společný koncert českých folkových hrdinů Františka a Jana Nedvědových.

Nedvědi rozezpívali celý sál

Volný čas
Jan a František Nedvědi
Dolní Benešov /SOUTĚŽ/ – Když se vysloví pojmy folk a tramp, každému bezděčně vytanou na mysli tváře Františka a Jana Nedvědových. Písně typu Valčíček, Stánky nebo Kočovní herci a jiné se staly nejen hity, ale přímo lidovou zábavou a nedílnou součástí všech táborákových sešlostí.

Vzácná příležitost: Nedvědi zahrají v D. Benešově

Volný čas
Bratři společně tvoří nepřekonatelné duo.
Hradec nad Moravicí – Před léty vzájemně neodmyslitelně spjatá dvojice písničkářů. Dnes jdou každý svou cestou, i když se nadále věnují hudební branži. Jejich písně si prozpěvují lidé u táboráků po několik generací a jsou součástí učebnic hudební výchovy.

Hradec nad Moravicí hostí bratry Nedvědy

Volný čas
Na belvederském pódiu hráli a zpívali hostující Honza Vyčítal, Ladislav Štěpánek, Josef Kožnar a Jiří Bohuslav (zleva).
Stříbro – Kapela Wyjou vznikla v roce 1988. Každých pět let se se všichni členové sejdou i s bývalými a dělají velkou oslavu. Ta poslední byla v Besedě v roce 2008, kdy kapela slavila dvacetiny.

Wyjou hraje už rovných dvaadvacet let

Volný čas
XIX. Historický seminář Karla Nejdla
Karlovy Vary – Sborníky přednášek z Historického semináře Karla Nejdla už v knihovničce zabírají pěkný kus místa, ten poslední má v záhlaví římskou XIX. Obsahuje rovných dvacet příspěvků, které byly předneseny na 19. Historickém semináři Karla Nejdla v neděli 29. listopadu 2009.

Na světě je nový sborník z Nejdlova semináře

Volný čas
Bára Basiková
Roudnice nad Labem, Ústí nad Labem /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Dámskou jízdou lze bez rozpaků nazvat Koncert pro lepší budoucnost, který začne v pátek 23. dubna v 17.00 hodin na Karlově náměstí v Roudnici nad Labem. Vstup je zdarma. „Za lepší budoucnost tu se stylově pestrým programem vystoupí zpěvačky reprezentující tři generace domácí hudební scény: Monika Bagárová, finalistka česko – slovenské SuperStar, funky a rocková zpěvačka Tereza Černochová a muzikálová i pop hvězda Bára Basiková,“ slíbila Gába Al Dhábba, finalistka 2. ročníku hudební realtity show Česko hledá SuperStar. Právě ona bude roudnický koncert také moderovat. „Kromě uměleckého prožitku si tu návštěvníci mohou užít i tradiční české občerstvení, nudit se nebudou ani děti. Připraven je pro ně zábavní herní koutek,“ doplnila moderátorka. Deníku, který je mediálním partnerem Koncertu pro lepší budoucnost, na otázky odpovídala zpěvačka Bára Basiková krátce poté, co vystoupila v Praze na benefiční akci ve prospěch obětí nemoci AIDS.

Bára Basiková: Nejvyšší čas, aby se národ vzpamatoval!

Hudba
Bratři Nedvědové vystoupí v Šumperku
Šumperk – Ptáčata, Na kameni kámen, Stánky. Písničky, které se vryly pod kůži asi každému trampovi nebo příznivci folkové muziky. Nyní je budou moci po dlouhých letech posluchači slyšet naživo v podání obou jejich autorů. Jan a František Nedvědovi vyrazili na turné, v rámci kterého navštíví v pondělí 12. dubna také šumperský Dům kultury.

Bratři Nedvědové zahrají v Šumperku. Spolu

Volný čas
Jan a František Nedvědovi koncertovali ve čtvrtek v budějovickém Kulturním domě Vltava.
Kopřivnice - Po více než jedenácti letech se letos vydali Honza a František Nedvědovi na společné turné. Po Frenštátu zamíří také do Kopřivnice. Folkové ikony posledních dvou desetiletí tady v sobotu představí písně jak ze svého současného sólového období, tak i hity ze zlaté éry Brontosaurů.

V Kopřivnici zahrají Nedvědi

Volný čas
Oblíbený budějovický klub Solnice (na snímku) na konci roku zavře, provozovatelé nemají peníze na nájem. Míst, která by mohla aspoň část programu převzít, je v krajském městě velmi málo.
České Budějovice /ANALÝZA, FOTOGALERIE/ – Budějovický klub Solnice, který získal za sedm let existence republikové renomé, k 31. prosinci skončí. Jeho provozovatelé tvrdí, že ve městě vyrostla řada scén, které program mohou převzít. Ve skutečnosti jsou však taková místa jen dvě: kluby Velbloud a Fabrika. A oba s velkým sic.
14 fotografií

Solnici mohou nahradit Velbloud a Fabrika

Volný čas