ŠTÍTEK: Jan Nedvěd

Takto by mohla podle vizualizace vypadat Vřídelní kolonáda v historické podobě.
Karlovy Vary - Historicky první referendum k Vřídelní kolonádě v Karlových Varech sice neplatí, ale probralo lidi ve městě z letargie. Pro repliku původní kolonády se vyslovilo devět a půl tisíce lidí, proti byly téměř čtyři tisíce občanů.

Referendum sice neplatí, ale probralo lidi z letargie

Karlovarsko
Wabi Daněk.
Poslední rozloučení s folkovým písničkářem Wabim Daňkem se uskuteční 23. listopadu od 12 hodin v Praze ve Velké obřadní síni ve Strašnicích. ČTK o tom dnes informovala vdova po zemřelém Eva Daňková. Folkový písničkář, autor a původní interpret neoficiální trampské hymny Rosa na kolejích, zemřel 16. listopadu po dlouhé nemoci ve věku 70 let.

Poslední rozloučení s Wabim Daňkem se koná 23. listopadu v Praze

Volný čas
Fotbalisté FC Žďár (v bílém) rozhodli o vítězství na hřišti Velké Bíteše (v modrém) dvěma slepenými góly z 60. a 62. minuty zápasu. Nejprve se z dálky trefil záložník Komínek, druhý gól pak hlavičkou přidal Nedvěd.
Žďársko – Víkendovým 15. kolem se završila první polovina letošního ročníku fotbalové moravskoslezské divize D. V dobrém na něj budou vzpomínat hráči Vrchoviny, kteří si suverénním způsobem poradili s Bzencem, navíc na jeho hřišti. Spokojenost zavládla také ve Žďáře nad Sázavou, s čímž ovšem kontrastoval smutek fotbalistů Velké Bíteše, protože ve vzájemném souboji se z bodů radoval celek z města pod Santiniho památkou UNESCO.

Konečně! Žďár venku poprvé naplno bodoval

Fotbal
Jarmark na dvoře Cífkova statku ve Třebízi.
Třebíz /FOTOGALERIE/ - Jako každý rok na sklonku léta otevřel Cífkův statek v Třebízi svou bránu návštěvníkům tradičního řemeslného jarmarku. Na nádvoří předváděli svou dovednost znalci starých řemesel, stánkaři nabízeli vlastnoručně zhotovené výrobky, děti si mohly vyzkoušet přesnost oka střílením z luku, kuše a praků, též svou šikovnost v dětských dílničkách.
26 fotografií

Třebíz se rozloučila s prázdninami staročeským řemeslným jarmarkem

Volný čas
Trenér divizních fotbalistů Žďáru nad Sázavou Jozef Vanko mohl být po nedělní premiéře spokojený. Jeho svěřenci na úvod soutěže rozstříleli Třebíč 8:0.
Žďár nad Sázavou – Hodně očekávané bylo krajské derby prvního kola moravskoslezské divize D mezi fotbalisty Žďáru nad Sázavou a Třebíče. A to hned z několika důvodů.

Třebíč na úvod nebyla překážkou

Fotbal
Kouč Richard Zeman.
Nové Město na Moravě – V polovině října loňského roku sledoval současný trenér fotbalistů Vrchoviny Richard Zeman porážku 5:0 ve Žďáře z tribuny. Tou dobou měli Novoměstští na kontě nicotné dva body, zatímco z domácího týmu sálala pohoda.

Vrchovina předvádí obrození, Žďáru hrozí pád

Fotbal
Divize D – Žďár nad Sázavou proti Brumovu.
Žďár nad Sázavou, Velká Bíteš – Jde o hodně. Fotbalisté Žďáru v sobotu v rámci 25. kola divize D přivítají od 17 hodin Velkou Bíteš. Pro oba týmy jde o záchranářský zápas, který může být v konečném zúčtování hodně klíčový.

Žďárská pouť nabídne záchranářské derby

Fotbal
Jazz fest Znojmo letos organizuje Jiří Ludvík se svým týmem již podesáté.
Znojmo /ROZHOVOR/ – Ve Znojmě lidé Jiřího Ludvíka znají jako pedagoga, muzikanta a především organizátora hudebních festivalů. Příznivci jazzové muziky se již za pár dní mohou těšit na pravidelnou lednovou dávku své oblíbené hudby. Oblíbené večery v klubech, koncerty jazzových hvězd nebo třeba swingová tančírna lákají rok od roku více návštěvníků. Letošní jubilejní ročník startuje již 17. ledna.

Jazzový festival byl původně dárek pro mou ženu, říká prezident festivalu Ludvík

Volný čas
Festival JazzFest Znojmo opět zahájí jeho patron Peter Lipa a jeho hosté.
Znojmo – O den delší jazzový festival nastartuje v novém roce kulturní dění ve Znojmě. Organizátoři v lednu nabídnou bohaté festivalové menu složené z koncertů znojemských kapel, slovenských jazzmanů i hosta ze zámoří. Na chuť si přijdou milovníci jazzu, swingu ale i blues. Pořadatelé v úterý představili program JazzFestu. „Při jubilejním desátém ročníku nás čekají kromě festivalových stálic i nové jazzové hvězdy," podotkl prezident festivalu Jiří Ludvík.

Jubilejní znojemský JazzFest bude delší. Přiveze Lipu, Spilku i Perfettiho

Volný čas
Jazzový hudebník Vilém Spilka.
Brno – Nejdřív Nedvědovy písně hrával u táboráků, to když ještě coby student jezdíval na vandry. Po téměř třiceti letech se k hudbě folkového písničkáře Jana Nedvěda vrací znovu. Nyní už coby ostřílený jazzový hudebník, který se svou kapelou Vilém Spilka Quartet vzal tehdejší folkové hitovky, vtiskl jim jazzové aranžmá a uspořádal na novém albu s názvem Podvod.

Jazzman Vilém Spilka: Název Podvod je cimrmanovský dvojsmysl

Volný čas
Bzenecký útočník Adam Peš (na snímku) se v zápase se Žďárem nad Sázavou střelecky neprosadil. Slovan i tak nad soupeřem z Vysočiny zvítězil 3:1.
Bzenec – Proti Staré Říši a Uherskému Brodu jim to ještě nevyšlo, se Žďárem nad Sázavou se však dočkali. Fotbalisté Bzence zvládli utkání šestého kola, když soupeře z Vysočiny zdolali 3:1 a společně s dvěma stovkami diváků oslavili první domácí vítězství. O branky Slovanu, který se dál drží ve středu divizní tabulky, se podělili Horňák, Kasala a Pyclík.

Bzenec si poradil se Žďárem nad Sázavou a v divizi oslavil první domácí výhru

Fotbal