ŠTÍTEK: lékař

Nemocnice Znojmo
Pacienti si musejí zvykat na omezenou činnost některých oddělení v Nemocnici Znojmo. Oddělení ORL (ušní, krční, nosní – pozn. autora) už na počátku léta omezilo provoz ambulancí a pohotovostní služby, operace kvůli nedostatku lékařů neprovádí vůbec. Lékaři napříč všemi odbornostmi chybí v nemocnici na šestnácti pozicích. Nelékařským zdravotnickým personálem by nyní potřebovali Znojemští obsadit přes dvacet míst.

Omezení provozu ambulancí, konec operací. Nemocnice Znojmo hledá šestnáct lékařů

Znojemsko
Park Antonína Steidla v Domažlicích.
Je tomu již 110 let, kdy zemřela jedna z významných osobností Domažlic, kterou byl Antonín Steidl (31. března 1832 – 26. srpna 1913). Byl rakouský a český lékař a politik, ve 2. polovině 19. století a počátkem 20. století poslanec Českého zemského sněmu a Říšské rady. Dokonce byl také osobním lékařem ruského cara, ale po čase ho to táhlo zpět domů do Domažlic. Jeho pravnuk Antonín Sichrovský je na něj patřičně hrdý.
12 fotografií

Před 110 lety zemřel Antonín Steidl, starosta Domažlic, ale i lékař ruského cara

Domažlicko
Lékaři Nemocnice Šumperk úspěšně testují umělou inteligenci pro čtení rentgenových snímků. Na fotografii primář RDG oddělení Jiří Gerold.
Lékaři Nemocnice Šumperk začali při své práci využívat umělou inteligenci. Testují asistenční software, který dokáže na rentgenovém snímku diagnostikovat zápal plic nebo najít miniaturní nádorové ložisko.Novinku v závěrečné fázi vývoje testuje více než půl roku pětice lékařů radiodiagnostického oddělení. Systém za tu dobu vyhodnotil snímky hrudníku více než tří a půl tisíc pacientů.

Umělá inteligence dokáže číst rentgen. První v Česku

Podnikání
V trutnovské porodnici mohou maminky od 1. září rodit pouze s porodní asistentkou. Pokud se neobjeví komplikace.
Maximální vstřícnost k přání rodičky – to je hlavní motivace pro zavedení další novinky v trutnovské porodnici. Nově zřízené Centrum porodní asistence (CPA) umožní budoucím maminkám rodit bez lékaře, přitom za odborného doprovodu porodní asistentky a s jistotou, že lékař i moderní přístrojové vybavení jsou na dosah.

Novinka v trutnovské porodnici. Maminky mohou rodit bez asistence lékaře

Krkonoše
Profesor David Cibula je přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Zhoubná onemocnění u mladých žen dnes gynekologové vidí vzácně. S přibývajícími léty a zvlášť po padesátém roce ale počty nádorů prsu, vaječníků nebo dělohy narůstají. Chodit na pravidelné gynekologické prohlídky se zralým ženám leckdy nechce. Onkogynekolog profesor David Cibula pro ně má pochopení. Povídali jsme si s ním o tom, co pro sebe ženy mohou udělat, aby rakovině předešly. Jak se nejlépe na rakovinu otestovat, co chtít od svých lékařů, a kdy naopak nepodlehnout strachu a nedělat zbytečné testy, které ničemu nepomohou a někdy dokonce mohou ženu ohrozit.

Ženu zbytečně operovali kvůli rakovině. Nádor totiž zřejmě nikde neměla

Zdraví
Piva si dejte třetinku, maximálně půl litr denně. O léčivý nápoj rozhodně nejde.
V konzumaci piva jsou Češi světovými rekordmany. Loni se jej u nás vypilo 141 litrů na obyvatele, což je o šest velkých piv více než předloni. A v létě samozřejmě jeho konzumace stoupá. Svou obrovskou spotřebu milovníci piva omlouvají oblíbeným tvrzením, že pivo je lék. Je tomu ale opravdu tak? Je pivo plné vitaminů a minerálů? Podporuje naše trávení, pleť, imunitu, zkrátka celkové zdraví? A kolik piva lze vypít, aby nám prospívalo a neohrozila nás třeba pivní potománie?

Pivní potománie či sládkovo povadnutí. Pojmy, které by pivaři raději měli znát

Zdraví
Josef Mucha na dovolené.
Aneurysma, tedy rozšíření tepny způsobené změnami v její stěně, při kterém hrozí prasknutí aorty a vykrvácení, postihlo letos na jaře jednasedmdesátiletého Josefa Muchu z Tachova. Měl ale velké štěstí, protože se dostal včas na Kardiochirurgické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, kde podstoupil operace.

Na kardiochirurgii mě operovali do tří do rána, vzpomíná pacient

Plzeňsko
Aleš Hrdlička (1869-1943) byl v letech 1904 až 1941 kurátorem antropologie v Národním muzeu USA, nyní Národním přírodovědném muzeu. Český rodák shromáždil kosterní pozůstatky původních obyvatel kontinentu a založil Smithsonovu sbírku antropologie
Český antropolog světového věhlasu Aleš Hrdlička měl a má ve své rodné zemi pověst zaníceného vlastence, který i přesto, že většinu profesního života strávil ve Spojených státech amerických, nikdy nezapomněl na svou domovinu. Potomci původních obyvatel severoamerického kontinentu na něj ale začínají nahlížet jinak. A sice jako na zloděje lidských mozků, jejichž sběrem chtěl prý prokázat nadřazenost bílé rasy.
14 fotografií

Pro Čechy hrdina, pro indiány zloděj mozků. Odkaz Aleše Hrdličky se komplikuje

Svět
Ilustrační foto
Praktičtí a zubní lékaři jsou nedostatkové zboží a platí se za ně zlatem. Větší i menší města se snaží lékaře motivovat a nalákat do ordinací. V Rožnově pod Radhoštěm se blýská na lepší časy a jednání s novou lékařkou a dalšími zdravotnickými profesionály přinášejí pozitivní vyhlídky.

V Rožnově se letos otevře nová ortodontická ordinace

Valašsko
Ilustrační snímek
Situace s nedostatkem některých léků je podle premiéra Petra Fialy (ODS) složitá v celé Evropě. Její řešení považuje za jeden ze základních úkolů ministerstva zdravotnictví, řekl na úvod tiskové konference po středečním jednání vlády. Ministerstvo by podle něj mělo intenzivně komunikovat a vysvětlovat. S výpadky některých léků, zejména antibiotik, se Česko potýká od loňského podzimu, v posledních dnech média informovala, že hlavní výrobce přerušil dodávky základního penicilinu.
5 fotografií

Výpadek léků? Řešení považuji za prioritu ministerstva zdravotnictví, řekl Fiala

Zdraví
Ilustrační foto: Lékařské prohlídky řidičů seniorů zahrnují také vyšetření zrakové ostrosti a barvocitu
S vyšším věkem přicházejí zdravotní komplikace. Některé mohou být natolik závažné, že kvůli nim nesmíte řídit auto. Takzvaní řidiči senioři se proto musí preventivně podrobit zdravotním prohlídkám, aby jim bylo zachováno řidičského oprávnění. V jakém věku musí běžní neprofesionální řidiči s „papíry“ na osobní auto nebo motorku vyrazit pro potvrzení k lékaři?

Řidiči senioři musí na zdravotní prohlídky. Pohlídejte si jejich termíny

Život řidiče
Zubaři - ilustrační foto
Zubaři a praktičtí lékaři, to je na Svitavsku nedostatkové zboží. Lidé musí k lékařům dojíždět desítky kilometrů. Současní doktoři navíc stárnou a někteří brzy odejdou do penze, sehnat nástupce však není jednoduché. Své o tom ví ve Svitavách, kde nabízí zajímavé finanční odměny. O nich uvažují také v Poličce, kde by na ně chtěli nalákat nové zubaře.

Zubaři nejsou. Polička je zkusí nalákat na peníze a byt

Zprávy
Anička se narodila kvůli komplikovanému porodu mrtvá
Příběh šestnáctileté Aničky, která se měla narodit jako zdravé miminko, rve srdce. Kvůli tomu, že se před porodem nepřišlo na to, že je dívenka omotaná pupečníkem, se narodila mrtvá. I přesto dnes díky zásahu lékařů žije, ale potýká se s velkými zdravotními komplikacemi a silným postižením. Její stav je tak vážný, že se rodiče připravují na nejhorší.
26 fotografií

Jako miminko umírala, oživili ji. Nyní šestnáctiletá dívka znovu bojuje o život

Zdraví
Pouhých 24 stupňů. Kardiochirurgové v Olomouci zachránili život podchlazeného pacienta díky mimotělnímu oběhu.
Specialistům Fakultní nemocnice Olomouc se podařilo téměř nemožné. Když se nedávno dostal do jejich péče osmačtyřicetiletý pacient, byla jeho tělesná teplota pouhých 24 stupňů a měl zástavu srdce. Pokusy o oživování trvaly do té doby už desítky minut. K obnově životních funkcí a návratu pacienta do života pomohla lékařům specializovaná technologie pokročilé resuscitace s využitím mimotělního oběhu.

Pouhých 24 stupňů! Specialisté v Olomouci zachránili podchlazeného muže

Olomoucko
Vulvovaginální atrofie způsobuje nepříjemnou vaginální suchost.
Oblast intimních partií je pro každou ženu velice citlivým tématem, tím spíš, pokud se jedná o nějaký zdravotní problém. Nejčastěji ženy řeší infekci kvasinkami, bakteriemi, bolest při sexu či zánět močových cest. Mykóza a infekce však nejsou jediným problémem, který ženy trápí. Problémem může být i nedostatečná vlhkost a vaginální suchost, jež může provázet například i rakovinu či endometriózu.

Neignorujte vaginální suchost. Může se vyskytnout i při závažných onemocněních

Zdraví
Ilustrační foto.
Zařídit pohřeb je možné za devadesát korun. I v dnešní době všeobecné drahoty. Návod, jak na to, zveřejnila na svém webu i na sociálních sítích Fakultní nemocnice Motol. Jen je třeba rozhodnout v předstihu - o vlastním pohřbu. Heslem dárcovského programu nemocnice je Mrtví učí živé.

Pomoci vědě znamená ušetřit za pohřeb. Lékaři hledají dárce těl

Praha
Margitka je mladá dívka, která díky zákeřné nemoci trpí ukrutnými bolestmi.
Margitka je osmadvacetiletá dívka, která se poprvé před třemi lety ocitla v přímém ohrožení života. Následovalo několik operací, otrava, sepse, vnitřní krvácení, krvácení z jizvy, protržení střeva, stomie, ale hlavně neutišitelné bolesti. Dnes už lékaři vědí, co mladé dívce je. Diagnostikovali jí endometriózu. Její tělo je ale po nespočtu prodělaných operací velice slabé a na každou další operaci reaguje velmi přehnaně a nikdo neví proč.
16 fotografií

Nekonečné utrpení, hnijící břicho a trýznivé bolesti. Dívka dál bojuje o přežití

Zdraví