ŠTÍTEK: lékař

Barva hlenu může při rýmě pomoci odhalit, zda se jedná o bakteriální či virovou infekci
Proč po smrkání kontrolovat obsah kapesníku? Barva hlenu vám může napovědět, zda bojujete s virovou či bakteriální rýmou a zda je vhodné nasazení antibiotik. Na virovou infekci totiž žádná antibiotika nezabírají, proto byste ji měli umět odlišit od té bakteriální. O čem tedy vypovídá barva hlenu, jak dlouho trvá rýma a je takzvaná zelená rýma opravdu bakteriální?

Infekce, nebo nachlazení? Jak z barvy hlenu poznáte, že potřebujete antibiotika

Zdraví
Moderní přístroje v radiologickém oddělení nemocnice v Boskovicích.
Nemocnice Boskovice letos slaví pětašedesát let. Poslední značně turbulentní týdny, ale moc radosti k oslavám nad virtuálním narozeninovým dortem nepřináší. Vedení nemocnice a potažmo i dvanáctitisícového města na Blanensku, které ji provozuje, je nyní totiž v pořádné mlýnici. Kromě nákladné rekonstrukce, která v těchto dnech omezila plánované operace na minimum, se Boskovičtí podobně jako ostatní zdravotnická zařízení v republice potýkají s hrozbou výpovědí lékařů z přesčasové práce.
7 fotografií

Nemocnice Boskovice ve varu. Opravy omezí operace, lékaři vypovídají přesčasy

Blanensko
Netolický: Nejvážnější krize pro malé nemocnice za posledních 12 let? Bohužel to tak vypadá. Požádal jsem proto o schůzku ministra zdravotnictví.
Po dlouhodobém nedostatku lékařů, sester či ambulantních zdravotníků přišel další problém. Nedávná novela zákoníku práce totiž zdvojnásobila případný počet přesčasových hodin ve zdravotnictví. Sekce mladých lékařů proti tomu protestuje, viditelnými se chtějí stát i zdravotníci z Pardubické nemocnice. Kromě snížení množství přesčasů požadují také růst platů. Pokud se lékaři s ministerstvy práce a zdravotnictví na novele zákoníku práce nedohodnou mohou v prosinci v nemocnicích chybět. 
4 fotografie

Hejtman Netolický: Nemocnice v nejhorší krizi za 12 let. Chci řešení od ministra

Pardubicko
Lék ozempic
Ministerstvo zdravotnictví (MZd) a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varují před užíváním léku ozempic získaného jinak na předpis lékaře a vyzvednutého v lékárně, například koupeného přes internet. Může jít o padělek, jehož aplikace může způsobit vážné zdravotní komplikace s ohrožením života. MZd o tom, že se tyto padělky objevily v EU, informovalo v tiskové zprávě. V Rakousku několik lidí po aplikaci takové látky skončilo v nemocnici.

České úřady varují před padělkem léku ozempic. Může ohrozit život

Zdraví
Základem léčby lipedému jsou liposukční metody. Hanka Čechová už absolvovala liposukci nohou i rukou. Na fotce je její hojící se ruka po operaci.
Maminka dvou malých dětí Hana Čechová nedávno sebrala odvahu a vystoupila před novináři se svým příběhem. Vyprávěla o tom, kolik snahy ji vždy stálo zhubnutí pár kilogramů. Jak už téměř hladověla, a přesto stále přibírala. Jak dlouho nenacházela pochopení od lékařů. Nakonec ji k odhalení příčiny jejího trápení, kterou je málo známá, ale přesto poměrně častá nemoc, přivedla její kamarádka. Hana Čechová má nemoc s názvem lipedém.
21 fotografií

Nehubnete, i když držíte dietu a hýbete se? Příčinou může být málo známá nemoc

Zdraví
Dětský lékař Jiří Jiráček.
/FOTO, VIDEO/ Sporná novela zákona s vyššími přesčasy lékařů, kterou kritizují zdravotníci i pacienti, má být dočasným řešením nedostatku personálu v nemocnicích Česku. Co si o ní myslí zástupce primářky dětského oddělení v Nemocnici v Hořovicích Jiří Jiráček? Zákon by podle něho měl směřovat vše k celkovému úvazku 1,0 s odpovídajícím ohodnocením, aby nedocházelo k nadměrnému přetěžování lékařů a násobení jejich úvazků pro různé zaměstnavatele.
4 fotografie

Hořovický lékař: Zvolil jsem nemocnici, kde jsem mohl jít po čtyřiadvacítce domů

Berounsko
Akutní kašel je takový, který trvá méně než tři týdny
Kašel je přirozený obranný mechanismus, kterým se nás tělo snaží zbavit prachu nebo jiného nepořádku v dýchacích cestách. Je tedy normální si odkašlat. Pokud jde o kašel akutní, krátkodobý, ten dá se zvládnout pomocí volně prodejných léků. U chronického kašle už ale nastává problém. Jak dlouhý kašel je ještě normální a člověk vystačí se samoléčbou? Kdy už raději určitě vyrazit k lékaři a jaká vyšetření zřejmě budete muset podstoupit? Bát se jich nemusíte.

Jak se nejrychleji zbavit kašle? Pneumolog radí, co opravdu pomůže

Zdraví
Ilustrační snímek
Do konce listopadu bude v České republice 360 tisíc balení penicilinu. V nedělním pořadu Partie na CNN Prima News to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Penicilin se podle šéfa resortu zdravotnictví postupně dostává do lékáren, distributoři ale podle něj nedodávají lék do všech lékáren rovnoměrně. Poslanec Kamal Farhan z opozičního hnutí ANO uvedl, že není zaručeno, že bude na podzim v lékárnách dostatek dalších léků.
21 fotografií

Nedostatek penicilinu? Do konce listopadu bude v ČR 360 tisíc balení, řekl Válek

Zdraví
Krevní sraženiny vznikají při trombóze nejčastěji v žílách na nohou či v pánevní oblasti
Znáte ten pocit, když si při dlouhém sezení s nohou přes nohu způsobíte nepříjemné brnění dolních končetin? Pokud se mravenčení objevuje častěji a bez zjevné příčiny, důvodem může být i nejzávažnější žilní onemocnění – hluboká žilní trombóza. V nejhorším případě vás může ohrozit na životě i smrtelná embolie plic. Co vše může brnění končetin způsobovat a kdy jet okamžitě k lékaři?
4 fotografie

Brní vás často končetiny? Mravenčení nohou nepodceňujte, může jít i o váš život

Zdraví
Psychiatr Jan Cimický
Psychiatr Jan Cimický je podle serveru Blesk.cz ve vážném stavu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích. Server uvedl, že šlo o intoxikaci léky. Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, soud má začít 7. listopadu. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel už dřív obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.
4 fotografie

Psychiatr Cimický leží ve vážném stavu v nemocnici. Měl se předávkovat léky

Česko
Nemocnice Na Bulovce.
Spor o primáře ARO a urgentního příjmu ve Fakultní nemocnici Bulovka se přiostřuje. Ve čtvrtek dokonce na několik hodin omezil provoz oddělení. Původní protest proti jmenování primáře ARO Josefu Školovi, který ale po měsíci ve funkci a po zahájení protestů dočasně odstoupil, přerostl v zákopovou válku. Část lékařů protestuje dál a vzdor projevuje tím, že na poslední chvíli nenastupuje na slíbené služby. Druhá část lékařů, kteří rozhodnutí vedení nemocnice podporují, mluví o atmosféře podezřívavosti a špatných vztazích na pracovišti.
20 fotografií

Bulovka je rozdělená na dva tábory. Část lékařů protestuje, druhá vedení hájí

Praha
Na operaci pracuje celý tým lékařů.
/VIDEO/ Aortální stenóza neboli zúžení srdeční chlopně je závažné onemocnění srdce, které nejčastěji postihuje starší pacienty. Jediným řešením je chlopeň vyměnit. Klasickou chirurgickou operaci na otevřeném srdci lze nahradit i méně invazivní metodou TAVI. Zákrok je vhodný zejména pro starší pacienty, pro které by chirurgická operace představovala velké riziko.
21 fotografií

Operace srdce bez celkové narkózy. Podívejte, jak lékaři v Brně vyměňují chlopeň

Brněnsko
Zapáchající dech může mít na svědomí banalita i vážné onemocnění
Páchnoucí dech není nic příjemného a způsobuje řadu potíží a společenských faux pas. Není však ničím výjimečným a v určitém období života se s ním setkala zhruba třetina populace. Někdy jej může způsobovat chyba v ústní hygieně, jindy může jít o vážný zdravotní problém. Jak se zápachu z úst zbavit a co bývá jeho příčinou? Kdy může být páchnoucí dech nebezpečný a signalizovat vážné onemocnění?

Jednoduchý test zjistí, zda vám páchne z úst. Odhalení příčiny to pomůže vyřešit

Zdraví
Hlavním úkolem robota je být prodlouženou rukou operatérů při chirurgických výkonech, které se provádějí v břišní dutině.
V Českých Budějovicích měl ve čtvrtek premiéru nejnovější operační robot Hugo. Jeho hlavním úkolem je být prodlouženou rukou operatérů při chirurgických výkonech, které se provádějí v břišní dutině. Dálkově ovládaná robotická ramena umožní operovat přesněji, rychleji a šetrněji, s menší ztrátou krve a lepšími výsledky. Nový robot Hugo je navíc mobilní a lékaři ho tak mohou podle potřeby přesouvat mezi sály.
7 fotografií

Ruce lékařů při operacích nahrazují roboti. V Budějovicích se představil Hugo

Českobudějovicko
Zleva Prokop Voleník, Jan Bilík a Prokop Seif.
Proč se vrtulníku ústecké letecké záchranky říká Barča? Nejen to zjistí diváci v 17. díle pořadu Prokopni to. Prokop lékař a Prokop záchranář se svého hosta, kterým byl vedoucí lékař Letecké záchranné služby Ústí nad Labem MUDr. Jan Bilík, ptali také na to, jak letecká záchranná služba funguje, jak daleko vrtulník létá, kolik lidí tvoří posádku nebo třeba na případy, ve kterých vrtulník vzlétnout nemůže.

Barča se dostane i na místa, kam sanitka nemůže. Loni letěla k 630 zásahům

Čtenář reportér
Lékař ústecké interny Jan Mudruňka.
Jan Mudruňka pracuje v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem osmým rokem. Internista a odborář líčí, jak to chodí v ústeckém špitále i dalších menších zdravotnických zařízeních v regionu. Popisuje chronický nedostatek lékařů, služby napříč odděleními i na emergency, které dělají až 120 hodin přesčasů. Vypráví o únavě, práci ve stresu, chybách, vyhoření, dohánění finančního standardu kamarádů i o odchodech lékařů za lepším za hranicemi i v ambulantní sféře.
5 fotografií

Internista o lékařském kolotoči: V nemocnici strávím osm nocí i víkend v kuse

Ústecko
Jihlavský lékař Tomáš Tajč.
/ROZHOVOR/ Obrovskou vlnu nevole u lékařů vyvolala novela zákoníku práce, která legalizuje až 832 přesčasových hodin ročně. Dosud to byla polovina. Mladí lékaři požadují také změnu finančního ohodnocení. Přesčasy v prosinci odmítly sloužit tisíce lékařů v celém Česku, mezi nimi i lékař z jihlavské nemocnice Tomáš Tajč. „Změny určitě nastanou, věřím tomu,“ vyjádřil se Tajč v rozhovoru pro Deník.

Jihlavský lékař má 80 hodin přesčasů měsíčně. V prosinci odmítá přidat další

Jihlavsko
Zrak bychom si měli chránit. Třeba tím, že budeme chodit na pravidelné preventivní prohlídky.
Nemocné oči nebolí a některé změny zraku mohou být už nevratné. Že bychom měli chodit na preventivní oční prohlídku alespoň jednou za rok, upozorňuje i Světový den zraku, ke kterému se letos tradičně připojí také Nemocnice Šumperk. Ve čtvrtek 12. října od 13.00 do 17.00 hodin tak vyšetří její oční lékaři všem zájemcům zrak zdarma a bez nutnosti předchozího objednání.

Světový den zraku: Nemocnice Šumperk nabídne důležité preventivní vyšetření

Čtenář reportér
Operace. Ilustrační foto.
Prezidentem podepsaná novela zákoníku práce znamená pro lékaře výrazné navýšení přesčasů. Podle doktorů jde o vyústění dlouhodobého špatného stavu zdravotnictví, které se pomalu ale jistě řítí do záhuby. Deník přináší dva pohledy přímo z první ruky. Kolínský lékař Pavel Vaněk a chirurg z Prahy, který si přál zůstat v anonymitě, mimo jiné shrnuli, v čem spočívá systémová chyba zdravotnictví a nastínili možné řešení.
5 fotografií

Na sedmou ráno do špitálu, domů další den odpoledne. Lékaři popisují přesčasy

Regiony
V Rudici na Blanensku cvičil speciální zdravotnický tým. V minulosti zasahoval v Nepálu po zemětřesení.
/FOTO, VIDEO/ Ve stanu leží na nosítkách mladý muž. Se staženou zraněnou nohou, napojený na přístroje. Přivřené oči. Kolem něj kmitají zdravotníci. Tlak osmdesát na šedesát! „Hned vám pomůžeme. Jak bude žilka, nachystej infuzi,“ dává instrukce kolegovi jeden z lékařů a souběžné udílí ostatním parťákům pokyny do vysílačky. Do stanu vzápětí přinášejí dalšího muže, který utrpěl rozsáhlé popáleniny. Takto členové Emergency Medical Teamu CZ (EMT CZ) nacvičovali v Rudici na Blanensku ostrý zásah.
28 fotografií

V Rudici cvičil speciální tým. V minulosti zasahoval v Nepálu po zemětřesení

Blanensko
Operace. Ilustrační foto.
Prezidentem podepsaná novela zákoníku práce znamená pro lékaře výrazné navýšení přesčasů. Podle doktorů jde o vyústění dlouhodobého špatného stavu zdravotnictví, které se pomalu ale jistě řítí do záhuby. Deník přináší dva pohledy přímo z první ruky. Kolínský lékař Pavel Vaněk a chirurg z Prahy, který si přál zůstat v anonymitě, mimo jiné shrnuli, v čem spočívá systémová chyba zdravotnictví a nastínili možné řešení.
5 fotografií

Na sedmou ráno do špitálu, domů další den odpoledne. Lékaři popisují přesčasy

Praha