ŠTÍTEK: lékař

Opravdu potřebujete multivitaminové infuze? Otestovat to moc nelze.
Cesta k rychlému a efektivnímu posílení imunity vede podle nabídky některých klinik přes koktejl vitaminů, který je poslaný přímo do žíly. Multivitaminové infuze mají být mnohem účinnější než podávání vitaminů a minerálů ústy. Trend, který začal před lety v Americe, už dorazil i k nám. A stejně jako v USA, i tady rozdělil odborníky na dva tábory – propagátory a odpůrce. Pro koho jsou tyto infuze vhodné a jak zjistit, které vitaminy či minerály daný člověk potřebuje doplnit? A existují důkazy, že na zlepšení zdraví opravdu zafungují? Zeptali jsme se odborníků.

Superkoktejl přímo do žíly slibuje divy. Trend z Ameriky už dorazil i k nám

Zdraví
Miloš Zeman - Ilustrační foto
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.

Stav bývalého prezidenta Zemana se lepší. Na odhad termínu propuštění je brzo

Česko
Třiašedesátiletá učitelka Marie Pátková stále učí i přes fakt, že už deset let trpí Parkinsonovou chorobou. Třes v končetinách od února potlačuje voperovaná elektroda v mozku.
Jak probíhá hluboká mozková stimulace? Pacienti s Parkinsonovou chorobou se mimo jiné vyznačují silným třesem končetin. Ten jim ve většině případů znemožňuje normálně žít. Marie Pátková v únoru podstoupila operaci, kdy jí lékaři zavedli do mozku na unikátní místo elektrodu, díky které může i ona sama třes ovládat. Jak se nemoc projevuje bez léčby a s léčbou byla ochotná ukázat na kameru.
19 fotografií

Jak vypnout Parkinsona. Marie žije bez příznaků díky elektrodě v mozku

Zdravotnictví
Třiašedesátiletá učitelka Marie Pátková stále učí i přes fakt, že už deset let trpí Parkinsonovou chorobou. Třes v končetinách od února potlačuje voperovaná elektroda v mozku.
Jak probíhá hluboká mozková stimulace? Pacienti s Parkinsonovou chorobou se mimo jiné vyznačují silným třesem končetin. Ten jim ve většině případů znemožňuje normálně žít. Marie Pátková v únoru podstoupila operaci, kdy jí lékaři zavedli do mozku na unikátní místo elektrodu, díky které může i ona sama třes ovládat. Jak se nemoc projevuje bez léčby a s léčbou byla ochotná ukázat na kameru.
19 fotografií

Jak vypnout Parkinsona. Marie žije bez příznaků díky elektrodě v mozku

Praha
Postcovidový syndrom u malé části pacientů může přetrvat i rok či dva. Projevuje se i velkou únavou
Prodělali jste někdy v minulosti covid a nyní se u vás objevily třeba poruchy paměti, únava, nebo bolesti svalů? Problémů, které vznikají po vyléčení z akutní covidové infekce, existuje dlouhá řada. Nyní ovšem lékaři zjistili, že postcovid, nazývaný také long covid, může lidi stále trápit třeba až dva roky po prodělané nemoci. Existuje již lék na postcovid? A jak rozeznat, jestli mé potíže s postcovidem souvisí? Zeptali jsme se pneumologa Vladimíra Koblížka, předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Psychické problémy i bolesti svalů: Jak poznat long covid a jak ho úspěšně léčit

Zdraví
Exprezident Miloš Zeman
Bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je od minulého týdne v pražské Fakultní nemocnici (FN) Motol, lékaři v pátek přeložili z jednotky intenzivní péče (JIP) na kardiovaskulární klinice na interní kliniku. Na dotaz ČTK před 17:00 to bez dalších podrobností uvedla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Zeman i tam bude v prvních dnech na JIP, poté lékaři plánují jeho přesun na standardní oddělení, řekla novinářům již dnes dopoledne náměstkyně pro léčebně preventivní péči FN Motol Lucie Valentová Bartáková. Stav bývalého prezidenta Zemana je podle lékařů z podstaty jeho onemocnění nadále závažný, ale vývoj léčby je příznivý. Hrozí i opakování trombózy, čemuž lékaři přizpůsobili léčbu.
12 fotografií

Lékaři přesunou exprezidenta Zemana z JIP. Jeho stav ale zůstává závažný

Česko
Po svém prvním covidu čelila Dobromila Zamykalová řadě zdravotních potíží. Foto z roku 2021
Je to už tři a půl roku od chvíle, kdy se manželé Zamykalovi z Olomoucka nakazili covidem. Oba nakonec skončili v těžkém stavu v nemocnici, oba přežili. Ale ani jeden z nich se už stoprocentně nevyléčil. Jaké jsou zdravotní následky po covidu a jak se projevuje postcovidový syndrom? Příběh o svém i manželově boji s covidem vypráví Dobromila Zamykalová.
7 fotografií

Jak se žije po opakovaném covidu: V příběhu Zamykalových se možná najdete i vy

Zdraví
Od února 2021 vystavují všeobecní praktičtí lékaři pacientům ve věku od 45 do 61 let doporučení na preventivní vyšetření u oftalmologa
Když člověk špatně vidí, pořídí si brýle. V lepším případě to udělá v optice, v tom horším třeba v drogerii. Ovšem jestli jeho špatně vidící oči nejsou náhodou i nemocné, už řeší málokdo. Zanedbávání oční prevence teď může skončit. Umělá inteligence totiž vstoupila i do některých očních optik. A s ní i možnost absolvovat během jedné návštěvy jak vyšetření špatného vidění pro zhotovení brýlí, tak i orientační vyšetření některých očních onemocnění.
8 fotografií

Nejnovější trend při výběru brýlí: Lidem se nechce na oční, i proto pomůže AI

Zdraví
Soud s hejtmanem Moravskoslezského kraje Janem Krkoškou.
Projednávání další etapy trestní kauzy spojené s uplácením doktorů za předepisování léků od konkrétních dodavatelů zahájil ve čtvrtek 21. března Obvodní soud pro Prahu 2. V roli obžalovaného figuroval hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO), ten také v případu uznal svou vinu. Soud ho posléze uznal vinným a uložil mu peněžitý trest ve výši 200 tísíc korun. Verdikt není pravomocný. Krkoška následně na svou funkci rezignoval.
11 fotografií

Hejtman Krkoška je vinen v kauze uplácení lékařů, dostal peněžitý trest

Z okolí
Pacienti z Krumlovska musí očního lékaře hledat jinde v kraji. Ilustrační foto.
Mirka Divišová, českokrumlovská oftalmoložka, k níž na polikliniku na Špičáku chodily generace pacientů, odešla do penze. Druhá oční lékařka, Jitka Heřmánková, má beznadějně plno, a tak pacientům nezbývá než si najít nového doktora v regionu. Stejný problém měli v Kaplici. Tam místostarosta domluvil očařku v Písku, nicméně pacienti z města jezdí třeba i do Tábora nebo do Příbrami.

V Krumlově zavřela ordinaci očařka. Kapličtí jezdí na oftalmologii až do Písku

Českokrumlovsko
Malá Johanka z Lomu u Tachova společně s maminkou Michaelou bojují s Johančino mutací genu COL4A1.
V rodině Michaely Pipotové se radost ze zdravého miminka proměnila v boj s neznámou genetickou mutací. Dcera Johanka se narodila s vzácným postižením, které zasáhlo její celkový vývoj a způsobilo řadu komplikací. Příběh rodiny odhaluje nejen jejich každodenní výzvy, ale i nedostatečnou podporu systému a nejistotu, která s takovou diagnózou přichází.
9 fotografií

Johanka z Lomu u Tachova bojuje s vzácným genetickým postižením

Tachovsko
Jan Žamberský se pere s těžkým osudem. Jeho největším přáním je znovu se postavit na vlastní nohy.
Pracovitému, aktivnímu a šikovnému muži z Českobudějovicka se loni změnil život ze dne na den. Ačkoliv se už od dětství musel vyrovnávat s cukrovkou, i tak žil Jan Žamberský naplno. Poslední půlrok si doslova prošel peklem. Začalo to únavou, problémy s očima, častou nevolností, pokračovalo to složitou operací srdce, umělým spánkem a nakonec ochrnutím.
60 fotografií

Největším přáním Honzy z Budějovicka je znovu stát na nohou. Pomoct může každý

Českobudějovicko
Bývalý prezident republiky Miloš Zeman
Bývalý prezident Miloš Zeman zahájil v motolské nemocnici po prodělané operaci rehabilitaci a absolvoval krátký nácvik chůze s chodítkem. Zůstává však na jednotce intenzivní péče. I když se laboratorní výsledky zlepšují, jeho stav lékařské konzilium nadále hodnotí jako závažný, uvedla dnes Fakultní nemocnice Motol v tiskové zprávě. Jak dlouho potrvá hospitalizace, lékaři stále nechtějí odhadovat. Na konci týdne by nicméně mohl být exprezident přeložen na interní kliniku.
13 fotografií

Zemanův stav zůstává vážný. Stále je na JIP, podle lékařů začal s rehabilitací

Česko
Daniel Black (vlevo) s Bohumilou Čihákovou
Transsexualita je obrovský byznys. Po operaci musíte brát do konce života hormony, přidají se komplikace a přidruží se další psychické poruchy, které nebyly řešeny. Takže každého trans pak čekají další léky a další operace. A z toho člověka si nakonec udělají celoživotní kasičku, říká Daniel Black, který kritizuje lékaře i trans komunitu a tvrdí, že problém trans lidí tkví především v hlavě. Přitom si sám a dobrovolně před pár lety tranzicí prošel.  
5 fotografií

Prošel si kastrací. Tranzice Danielovi zničila život, žena z něj nikdy nebyla

Česko
Několikatýdenní dítě utrpělo vážná poranění. Krajský soud v Brně nyní zjišťuje, kdo je viníkem. Snímek je ilustrační.
S krvácením do mozku a deseti zlomeninami skončila v brněnské nemocnici několikatýdenní dcera obžalovaného muže z Brněnska. Podle obžaloby byla zranění výsledkem hrubého zacházení. Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová otce viní z těžkého ublížení na zdraví a týrání. V úterý případ začal projednávat Krajský soud v Brně.

Zlomeniny, krvácení do mozku. Otec z Brněnska měl týrat kojence, stojí u soudu

Krimi
Deprese. Ilustrační foto
Společností v posledních měsících rezonuje téma užívání ketaminu. Tato droga je pro mnohé cesta z depresí a traumat. V malých dávkách ji předepisují i lékaři. Velkou debatu o její bezpečnosti na sociálních sítích vyvolala smrt Matthewa Perryho, který se látkou loni v říjnu předávkoval. V posledních dnech se pozornost obrátila k miliardáři Elonu Muskovi, který ketamin také užívá.

Lék na deprese i nebezpečná droga: K čemu je ketamin a proč se o něm tolik mluví

Věda
Hejtman Jan Krkoška bude u soudu stát na straně obžalovaných.
/ANKETA/ Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (48 let) má velký problém. Dostihla jej dvanáct let stará kauza. Je obžalován z trestného činu podle paragrafu 361 odstavce 1 – účasti na organizované zločinecké skupině. Na takovéto jednání pamatuje zákon trestem od dvou do deseti let. Případem se ve čtvrtek začne zabývat soud. Kromě Jana Krkošky čelí žalobě i další lidé.
24 fotografií

Hejtmana MS kraje Jana Krkošku z hnutí ANO čeká soud. Čelí závažné obžalobě

Ostravsko
Ilustrační foto.
V Česku v únoru zemřel člověk nakažený černým kašlem. Byl ve věku 55 až 64 let, uvedl v pondělí Státní zdravotní ústav ve své pravidelné zprávě. Mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí ČTK řekla, že šlo o muže z hradeckého kraje, který zemřel 10. února a měl i další vážná onemocnění. Onemocnění černým kašlem nebylo bezprostřední příčinou jeho úmrtí, uvedla.

V hradeckém kraji zemřel muž nakažený černým kašlem, měl jiná vážná onemocnění

Zprávy
Profesor Miloš Velemínský.
Uplynulý víkend přinesl smutnou zprávu. Ve věku 87 let zemřel v sobotu uznávaný lékař, pedagog a průkopník péče o novorozence v Česku profesor Miloš Velemínský. Za svoji činnost obdržel také řadu prestižních ocenění. Po studiích působil na dětském oddělení nemocnice v Jindřichově Hradci. V roce 1969 nastoupil jako ordinář na dětské oddělení krajské nemocnice v Českých Budějovicích, 13 let byl primářem novorozeneckého oddělení a jeho zásluhou vznikla v 70. letech 20. století první jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence v Česku. Ještě do konce minulého roku ordinoval ve své dětské ordinaci v Třeboni. Na věhlasného odborníka pro Deník zavzpomínali lidé z jeho nejbližšího okolí.
14 fotografií

Odešel skvělý lékař a ryzí člověk, shodují se lidé kolem Miloše Velemínského

Jindřichohradecko
Exprezident Miloš Zeman. Ilustrační snímek
Bývalý prezident Miloš Zeman zůstává po čtvrteční operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy v péči lékařů pražské Fakultní nemocnice (FN) Motol. Při zákroku mu lékaři kvůli vzniklému otoku nařízli kryty svalů, tyto otevřené nářezy je nyní třeba pravidelně ošetřovat. Zeman je při vědomí, orientován a spolupracuje při rehabilitaci, informovala ČTK v tiskové zprávě mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková po jednání lékařského konzilia. Dobu hospitalizace nelze zatím odhadnout. Zeman podle informací ČTK zůstává na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie FN Motol.
13 fotografií

Exprezident Zeman zůstává v nemocnici. Motol: Dobu hospitalizace nelze odhadnout

Česko
Odběr vzorku stolice uděláte, když jdete doma na velkou.
Každý rok je v České republice zjištěna rakovina tlustého střeva asi u 8000 osob a přes 3000 pacientů na toto onemocnění v naší zemi umírá. Takže určitě není od věci zapojit se do preventivního plošného testování, které plně hradí zdravotní pojišťovny. Jak takový screening rakoviny tlustého střeva a konečníku vypadá a co vás při něm čeká? Lze provést vyšetření střeva bez kolonoskopie? Praktická lékařka detailně popsala, jak doma správně odebrat vzorek k testování a jakým chybám se vyhnout.

Jak si správně odebrat stolici na testy? Jedna chyba zhatí správnost výsledku

Zdraví
Nemocná Lil s maminkou Lenkou a sestrou Laurou.
Díky sbírce na Donio poslali lidé nemocné Lil už 1 milion a 200 tisíc korun. Matka šestnáctileté dívky je ale přesto stále v zoufalé situaci. Ví, že pokud budou nyní její nemocnou dceru operovat, existuje nemalá pravděpodobnost, že zákrok její aktuální stav ještě zhorší. Odbornou lékařskou pomoc ale její dcera potřebuje. Aby však byl případný zákrok úspěšný, potřebuje šestnáctiletá Lil znát přesnou diagnózu, kterou jí žádný lékař v České republice nestanoví. Musí kvůli tomu do nemocnice v zahraničí. Pokud však nevybere dostatek peněz, dveře pro přesnou diagnostiku její dcery zůstanou zavřené. Ačkoli lidé byli štědří a poslali už více než milion, rodině stále chybí posledních 300 tisíc.
10 fotografií

Lidé byli štědří, poslali Lil už 1,2 milionu. Proč chce rodina dalších 300 tisíc

Zdraví
Miloš Zeman při svých návštěvách Vysočiny.
Bývalý prezident Miloš Zeman po čtvrteční operaci krevní sraženiny v motolské nemocnici zůstává na jednotce intenzivní péče. Jeho zdravotní stav je stále vážný, ale stabilizovaný, nezhoršil se, odpověděla dnes na dotaz ČTK mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Zemanův zdravotní stav zhodnotí a o dalším postupu rozhodne v pondělí ráno lékařské konzilium, řekl ČTK Zemanův spolupracovník a někdejší vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.
13 fotografií

Zemanův stav se podle nemocnice nezhoršil. V pondělí ho posoudí konzilium

Česko
Bývalý prezident republiky Miloš Zeman.
Bývalý prezident Miloš Zeman byl ve čtvrtek hospitalizován kvůli náhlému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Lékaři nemocnice v pražském Motole ho proto operovali. ČTK to večer sdělila mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček předtím uvedl, že hospitalizace souvisí i s cukrovkou, kterou devětasedmdesátiletý exprezident dlouhodobě trpí, a bude trvat zhruba týden.
12 fotografií

Bývalý prezident Miloš Zeman je v nemocnici. Operovali ho kvůli krevní sraženině

Česko
Nádory ledvin trpí více muži – ti tvoří až dvě třetiny pacientů.
Lékaři upozorňují, že se rakovina ledvin stala nelichotivou českou specialitou. Tři tisíce nových diagnóz ročně znamenají těsnou druhou příčku ve světových statistikách výskytu, stejně jako tisíc úmrtí každý rok. Přečtěte si, jak se pozná rakovina ledvin a jak lze nádor ledvin včas zachytit, aby byla velká šance na úspěšnou léčbu. A kde umí rakovinu ledvin nejlépe léčit? Na rady jsme se zeptali našich předních odborníků z oboru uroonkologie, docenta Alexandra Popracha a profesora Marka Babjuka. Mimo jiné poradili, jak ledviny před rakovinou ochránit.

Riziko pro Čechy: Mezi Evropany máme dvojnásobek nádorů ledvin. Jak se chránit

Zdraví
Léky si lidé z Česka mohou vyzvednout na eRecept nově i v Lotyšku a Estonsku. Ilustrační foto: ČTK
/ANKETA/ Češi si mohou od minulého týdne vyzvednout léky na základě eReceptu vystaveného jejich českým lékařem v Estonsku a Lotyšsku. Dvě země z Pobaltí se tak přidaly k Chorvatsku, Polsku a Španělsku, kde služba funguje od loňského roku. Léky na eRecept si přímo v Estonsku na zkoušku vyzvedl radní Kraje Vysočina Jan Břížďala.

Zkusíte to také? Radní z Vysočiny si vyzvedl léky na eRecept v Estonsku

Pelhřimovsko
Nedostatek hořčíku se projevuje únavou, nedostatkem energie a špatným soustředěním.
Dvě třetiny lidí na světě nemají v organismu dost hořčíku, a možná i kvůli tomu padají takzvanou jarní únavou. Na co je hořčík dobrý a jak se projevuje jeho nedostatek v organismu? Hodně se mluví o svalových křečích, které nedostatek hořčíku v těle signalizují. Únava je ale dalším významným příznakem. Jak zjistit, jestli právě nám hořčík chybí? A jak to docela jednoduše napravit několika změnami v jídelníčku?

Jarní únavu způsobuje nedostatek jedné minerální látky: Jak ji do těla doplnit

Zdraví
Dobříš chce motivovat své obyvatele, aby si ve městě přihlásili trvalý pobyt.
Obyvatelé Dobříše odpovídali na přelomu února a března na dvě anketní otázky týkající se motivace k přihlášení k trvalému pobytu. Do anonymního hlasování se zapojilo 368 osob. Některé odpovědi byly velmi originální, například obnovit prvomájový průvod. Ovšem obyvatelé Dobříše navrhovali také zajistit lékaře na Dobříši či zrušit parkovací zóny v Praze. 

Deset tisíc, lékař i nižší daně. Dobříš má výsledky ankety k trvalému pobytu

Příbramsko
Barva soplu může říct hodně o tom, co se děje uvnitř vašeho nosu.
Jednou z prvních věcí, kterou využíváme k samodiagnostice příčin rýmy, je její barva. Přesněji tedy zabarvení nosního hlenu, kterému se především na Moravě říká sopel. V Čechách je populární spíše název nudle. Co nám o našem zdraví řekne sopel a co je důležité kromě jeho barvy? Proč se zbytečně bojíme žluté barvy hlenu a je červená barva hodně nebezpečná? Zkuste se sami diagnostikovat podle rad lékařů.

Zelená nebo vodnatá rýma a sopel všude: Jak poznat závažnost nemoci podle hlenu

Zdraví