ŠTÍTEK: lékař

Primářka očního oddělení přerovské nemocnice Monika Daňková
Monika Daňková je primářkou očního oddělení přerovské nemocnice. Do tohoto oboru vstupovala kdysi jako do neznámých vod. A volba byla správná - v očním oboru se podle svých slov našla. Přerovské rodačky jsme se zeptali, zda jsou preventivní prohlídky očí důležité, jaké operace se na oddělení provádějí nejčastěji, či zda přibývá dětí s očními vadami.

Očních vad přibývá. Na vině jsou mobily, říká primářka Monika Daňková

Zdraví
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek
Odbory podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) odmítly navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví příští rok o 8,5 miliardy korun a pětiprocentní růst platových tarifů, což byla podle něj nejvyšší možná nabídka. Řekl to novinářům po jednání s protestujícími lékaři. Česká lékařská komora (ČLK) a odbory podle prezidenta Milana Kubka trvá na sjednocení odměňování v nemocnicích a napojení základní mzdy lékaře na průměrnou mzdu. Od prosince část lékařů odmítla sloužit přesčasy, čímž chtějí podpořit své požadavky na změny v odměňování a přesčasové práci. V nemocnicích proto může být omezená plánovaná péče, na akutní ošetření se podle ČLK může déle čekat.
21 fotografií

Ministerstvo se s lékaři na růstu platů nedohodlo. Nemocnice počítají s protesty

Ekonomika
Nemocnice KKN.
Nesouhlas lékařů s nárůstem přesčasové práce zkomplikuje prosincový provoz dětského oddělení karlovarské nemocnice. Vyplývá to z vyjádření Markéry Singerové, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN). K výpovědím z dobrovolné přesčasové práce se připojilo přibližně 30 lékařů z celé KKN, tedy v Karlových Varech a Chebu. Plánovaná péče by být omezena neměla.

Výpovědi lékařů z přesčasů omezí provoz dětského oddělení v nemocnici

Chebsko
Lékaři. Ilustrační snímek.
Zajišťování pomoci jen v akutních případech; s odkládáním plánovaných zákroků včetně operací, výkonů i vyšetření, pokud nejde o ohrožení života nebo zdraví. Tak bude podle lékařských odborů vypadat od prosince fungování leckterých nemocnic kvůli nedostatku personálu. Jednání ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o přesčasech lékařů, zvýšení jejich základních platů a penězích pro zdravotnictví obecně ještě pokračují, ale nemocnice, kde větší počty doktorů vypověděly přesčasovou práci, se už chystají na prosincové omezování provozu.
5 fotografií

Lékaři odmítající přesčasy? Na některých pracovištích všichni do jednoho

Praha
Nejen dětskému oddělení ve Svitavách hrozí kolaps. Omezení péče se totiž týká i ARO, chirurgie, interny a gynekologicko-porodnického oddělení. Snímek je z nových oddělení JIP ve Svitavách.
/ODEMČENO PRO NAŠE ČTENÁŘE, AKTUALIZOVÁNY POČTY VÝPOVĚDÍ VE VŠECH NEMOCNICÍCH/ Vedení nemocnic v Pardubickém kraji má na stole desítky výpovědí lékařů, kteří od prosince odmítají sloužit přesčasy. Odpracují svých 40 hodin a konec. Ohrožena je však péče o pacienty a některým lůžkovým oddělením hrozí uzavření. Například ve Svitavách protestují proti přesčasům všichni lékaři z dětského a interního oddělení. Situace je vážná i v dalších nemocnicích, výjimkou je Litomyšlská nemocnice. A nejen v Pardubickém kraji. Na dohodu s ministerstvem přitom zbývá jen pár dní.

Lékařů, kteří podali výpověď z přesčasů, stále přibývá. Už jich je v kraji 311

Svitavsko
Šestiletá Maruška z Plzeňska, která trpí hned několika závažnými nemocem.
Když se narodila, nevážila Maruška, která se svými rodiči bydlí v Líních na Plzeňsku, ani kilogram a vešla se do větší dlaně. Prognózy lékařů nebyly optimistické, maminka s tatínkem byli dokonce varováni, že z ní bude téměř jistě ležák. Později jí byla mimo jiné diagnostikována dětská mozková obrna či epilepsie. Přesto je z ní dnes veselá a usměvavá holčička, která v září začala chodit do běžné předškolní třídy v mateřské škole, kde jí pomáhá asistentka pedagoga. Stojí to ale ji i její rodiče hodně úsilí.
7 fotografií

Co chci od Ježíška? Zdraví, sní holčička, která se při narození vešla do dlaně

Zdraví
Lékárna - Ilustrační foto
Příští týden dorazí do ČR další dodávka antibiotických sirupů, další ministerstvo zdravotnictví (MZd) očekává v prosinci a lednu. Tabletových antibiotik je podle MZd dostatek a budou se dál dodávat pravidelně. Novinářům to řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Mohou chybět některá antidepresiva a antipsychotika, lékaři se jejich uživatele budou snažit převádět na jiný lék.

Sirup s penicilinem do lékáren dorazí příští týden. Chybět mohou antipsychotika

Zdraví
Kardioden - odborná konference Nemocnice Agel Třinec-Podlesí.
Již 24. ročník odborné kardiologické konference Kardioden přilákal do Vendryně na Třinecku na 500 odborníků z řad lékařů i nelékařského zdravotnického personálu. Akce, která je věnována problematice kardiovaskulárních chorob, letos nově přinesla kromě přednášek i široce pojaté workshopy specializovaných ambulancí kardiocentra a telemedicíny.

Kardioden na Třinecku poučil, konference nabídla i workshopy

Frýdecko-Místecko
Situace v jedné z nemocnic nacházejících se v Pásmu Gazy
Izraelská armáda oznámila, že v nemocnici Šífa ve městě Gaza našla zbraně, což podle ní dokládá, že tam palestinské radikální islamistické hnutí Hamás mělo velitelský štáb. Informoval o tom server The Times of Israel. Podle něj armáda rovněž sdělila, že v nemocnici nenašla známky toho, že by tam Hamás držel některé z rukojmích. Agentura Reuters s odvoláním na jednoho z lékařů napsala, že lide v nemocnici se musí držet dál od oken, protože na budovy se střílí. Tento lékař rovněž popřel, že by Hamás měl v nemocnici velitelství.
43 fotografií

Izraelský zásah v nemocnici Šífa: V areálu jsme našli zbraně, oznámila armáda

Svět
Odborníci našli nedaleko Mnichova kostru muže pocházejícího z 15. až 16. století. Samotný objev by nebyl až takovou senzací, kdyby kostra neměla k levé paži připevněnou železnou protézu. Jak vypadala? Podívejte se do článku
Odborníci našli nedaleko Mnichova kostru muže středního věku pocházejícího z 15. až 16. století. Samotný objev by nebyl až takovou senzací, kdyby kostra neměla k levé paži připevněnou železnou protézu. Umělá ruka nahrazovala čtyři prsty, o něž pravděpodobně přišel při amputaci. Ukazuje to, že se už tehdejší lékaři zajímali o blahobyt takto zraněných lidí.

Jako robot: 600 let stará kostra muže šokovala vědce, měla železnou ruku

Objevy
Primář interny Nemocnice Třebíč Lenka Mrázová
Lidé z Třebíčska, kteří mají chronické potíže, možná mají také takovou zkušenost. Měli by chodit na kontroly k odborníkovi, ten však už nemá kapacitu. Týká se to zejména kardiaků, podobné problémy ale řeší i další nemocní. „Ještě donedávna jsme kardiakům mohli doporučovat pana doktora Daniela Šulce v Moravském Krumlově. To sice už není náš region, ale byla to pořád ještě dojezdová vzdálenost. Ale i ten už má kapacitu naplněnou,“ konstatuje smutný fakt primářka interny Nemocnice Třebíč Lenka Mrázová.
2 fotografie

Primářka třebíčské interny: Kardiaky posíláme na pojišťovnu, oni se ale vracejí

Třebíčsko
Ilustrační foto
Přesčasová práce lékařů se drží mezi hlavními tématy posledních měsíců. V klidu nenechává ani sestry, laboranty, sanitáře a další pracovníky pardubické nemocnice. Zdravotníků je málo a jsou vyčerpaní. Neřešená personální krize podle nich může vést k horší péči o pacienty. „Chce se po nás bezchybná stoprocentní práce, ale ani my nejsme stroje,“ zní z pardubické nemocnice.

Odboráři z pardubické nemocnice vyzývají ministra: Zlepšete naše podmínky

Pardubicko
Walt Disney na jedné z posledních fotografií z roku 1966.
Zkraje roku 1964 začal být Walt Disney, jehož společnost The Walt Disney Studios letos oslavuje 100 let od svého vzniku, častěji nevrlý než dříve. Byl to signál, že je u konce fyzických sil. Kouřil dvě až tři desítky cigaret denně a pracoval dlouho do noci, mimo jiné na televizních pořadech pro ABC, ustavičně něco nového vymýšlel. O odpočinku nechtěl slyšet. Jeho novou hračkou byl robot. Budoucí atrakce Disneylandu Abraham Lincoln.
4 fotografie

Operace počká, řekl Walt Disney a zapálil si. Za pár týdnů zemřel

Film a televize
Tomáš Kábrt v novém operačním sále kliniky.
/ROZHOVOR/ V moderní zubní klinice Vivant Dentes na Mírovém náměstí v Litoměřicích ošetří lékaři a instrumentářky denně kolem stovky lidí. Už třetím rokem tu slouží i nedělní pohotovosti pro spádové desítky tisíc lidí z velké části celého okresu. S tím ale bude možná brzy konec navzdory financím, které město klinice poskytlo zatím na toto pololetí. Podle ředitele zařízení Tomáše Kábrta klinika na pohotovost doplácí, dotace je nedostačující a už nemůže vynahradit ostentativní nezájem místní, ale i krajské samosprávy, kterému klinika čelí. „Nemáme to zapotřebí, kraje a města, která chtějí spolupracovat, se chovají jinak,“ říká ředitel.
10 fotografií

Šéf litoměřické zubní kliniky: Pohotovost neudržíme, kraj a město nespolupracují

Litoměřicko
Milan Krčmář
Témata z posledních dnů, která spolu zdánlivě nesouvisejí: Lidé z Vysočiny mají problém sehnat odborného lékaře. Devadesátiletá cestovatelka Miluška Mrvková z Třebíče chce i nadále poznávat cizí kraje. Nezaměstnaní nad padesát let nemůžou sehnat práci.

Mladí sedmdesátníci, staří padesátníci

Názory z regionu
Primář pelhřimovské nemocnice zavítal mezi žáky základní školy. Povídal o svém povolání.
Inspirativní příběh o cestě ke svému povolání popsal žákům ZŠ Osvobození v Pelhřimově primář ARO Nemocnice Pelhřimov pan Ondřej Kubínek. Žáci 8.B si v rámci vyučovací hodiny s názvem pracovní činnosti vyslechli poslední říjnový den, jak pan primář zahájil svou kariéru jako mladý student medicíny, a dnes je uznávaným odborníkem v oboru.
3 fotografie

Co je nejtěžší na práci lékaře? Primář ARO v Pelhřimově odpovídal žákům

Čtenář reportér
Slánská městská nemocnice v říjnu otevřela modernizované radiodiagnostické oddělení.
/FOTOGALERIE/ Kladenská i slánská nemocnice dlouhodobě shánějí lékaře i zdravotní sestry. V Kladně už nabízejí novým doktorům osm set tisíc, sestrám až půl milionu korun. Přesto dosud nedochází k situacím, kdy by pacienti čekali na ošetření marně. Ovšem za tu cenu, že zdravotníci mnohdy slouží na hraně svých možností. Dlouhodobě je tento stav neudržitelný. A bude ještě hůř, až stárnoucí sestry odejdou do důchodu. Těžké je sehnat v regionu i volný termín u ambulantních specialistů. 
29 fotografií

Nemocnice marně shánějí lékaře. A specialisté v ambulancích mají plné termíny

Kladensko
Stále u nás přibývá lidí, kteří trpí depresemi a syndromem vyhoření
Tma, zima a spousta práce i povinností doma trápí nyní čím dál víc lidí. V posledních letech u nás tak přibývá těch, kdo trpí depresemi a syndromem vyhoření. Odborníci ale upozorňují, že není třeba každému hned předepisovat léky na duši. Klíčové je, aby se člověk postaral o svou psychiku nejprve sám změnou životního stylu. Máme pro vás sedm lékaři doporučených tipů. Když je využijete, s velkou pravděpodobností nebudete antidepresiva potřebovat.
8 fotografií

Jak zvládnout podzimní depresi? Psychiatři poradili 7 už ověřených tipů

Zdraví
Roman Havlík
ROZHOVOR/ Čtyři měsíce je v čele Psychiatrické nemocnice Kroměříž (PNKM) Roman Havlík, který je zároveň ředitelem Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL). Řízením PNKM byl pověřen na začátku července poté, co po neshodách s lékaři rezignovalo bývalé vedení v čele s ředitelem Pavlem Polákem. O tom, jaké byly uplynulé měsíce, co se v nemocnici už podařilo změnit a co dalšího se chystá v dohledné době, se Roman Havlík rozpovídal v rozhovoru pro Deník.
134 fotografií

Ředitel PNKM Havlík: Opravujeme to nejnutnější, nemocnice má velký potenciál

Kroměřížsko
Barva hlenu může při rýmě pomoci odhalit, zda se jedná o bakteriální či virovou infekci
Proč po smrkání kontrolovat obsah kapesníku? Barva hlenu vám může napovědět, zda bojujete s virovou či bakteriální rýmou a zda je vhodné nasazení antibiotik. Na virovou infekci totiž žádná antibiotika nezabírají, proto byste ji měli umět odlišit od té bakteriální. O čem tedy vypovídá barva hlenu, jak dlouho trvá rýma a je takzvaná zelená rýma opravdu bakteriální?

Infekce, nebo nachlazení? Jak z barvy hlenu poznáte, že potřebujete antibiotika

Zdraví