ŠTÍTEK: lékař

Na některých pracovištích nemocnice dojde k omezení části plánovaných operací a vyšetření.. Ilustrační foto.
/VIDEO/ Razantní omezení péče, odkládání operací a vyšetření. Tak bude v prosinci vypadat provoz největší nemocnice na východě Čech. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové odmítají sloužit přesčasy čtyři stovky lékařů. Nemocnice tak bude v posledním měsíci roku zčásti paralyzovaná. Situaci může ale změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.
4 fotografie

Přesčasy odmítají stovky lékařů. Hradecká nemocnice ruší operace a vyšetření

Hradecko
Uherskohradišťská nemocnice. Ilustrační foto
Ke změnám v provozu v souvislosti s očekávanou protestní akcí lékařů dojde od začátku prosince také v Uherskohradišťské nemocnici. Sloužit přesčasy tam podle informací nemocnice odmítlo 96 ze 149 lékařů napříč téměř všemi odbornostmi. Bude to mít dopad na fungování pohotovosti pro dospělé. Situaci může ale změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.
20 fotografií

Dvě třetiny lékařů hradišťské nemocnice odmítají přesčasy. Omezí to pohotovost

Slovácko
Ondřej Dostál, ředitel Masarykovy nemocnice v Rakovníku.
Mnohé nemocnice v Česku po vypovězení přesčasů řady lékařů omezí od prosince neakutní péči. Na plánované operace tak budou pacienti čekat ještě déle. Rakovnická Masarykova nemocnice se však k podobnému kroku nechystá. Podle ředitele Ondřeje Dostála je naopak schopna v případě potřeby přijímat i pacienty z jiných regionů. Situaci v nemocnicích může změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.

Nemocnice v Rakovníku péči omezit nemusí. Lékaři dále slouží přesčasy

Rakovnicko
Nemocnice Mělník. Ilustrační foto.
Mnohé nemocnice v Česku po vypovězení přesčasů řady lékařů omezí od prosince neakutní péči. Na plánované operace tak budou pacienti čekat ještě déle. V jaké míře výpovědi zasáhly i přesčasový systém v nemocnicích v Mělníku a Neratovicích, jejich majitel nemíní zveřejnit. Péče o pacienty má ale zůstat zajištěna ve stejné míře jako dosud. Jaká je situace v nemocnicích v Kladně a Boleslavi? Situaci v nemocnicích může změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.

Nemocnice v Mělníku a Neratovicích kvůli lékařům bez přesčasů péči neomezí

Mělnicko
Krajská nemocnice Pardubice. Ilustrační foto.
/CELÝ TEXT PROHLÁŠENÍ/ Vedení Nemocnice Pardubického kraje se ohradilo proti včerejšímu exkluzivnímu rozhovoru Deníku s lékařkou gynekologicko-porodnického oddělení Svitavské nemocnice Ester Hladíkovou. Ta v něm mimo jiné řekla, že lékaři na porodnici ve Svitavách stáhli výpovědi kvůli nátlaku z vedení. Níže přinášíme plné znění prohlášení vedení krajských nemocnic týkající se situace na gynekologicko-porodnickém oddělení ve Svitavách, který zaslalo Deníku jako reakci na rozhovor.

Nemocnice se ohradila: Situace je extrémní a hrozba protestů lékařů stále trvá

Svitavsko
Oblastní nemocnice v Příbrami.
Nemocnice v Příbrami omezí neakutní zákroky. Omezení se dotkne například oddělení gynekologie, zobrazovacích metod, gastroenterologického nebo interního oddělení. Akutní péče zůstane zachována. Vypovědět od 1. prosince přesčasy se rozhodlo 64 lékařů Oblastní nemocnice Příbram. Situaci v nemocnicích ale může změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.

Lékaři v Příbrami nebudou sloužit přesčasy. Některá oddělení omezí péči

Příbramsko
Krajská nemocnice Tomáše Baťi
Chystané prosincové protesty lékařů nebudou mít podle podle vedení Zlínského kraje v nemocnicích dopad na zajištění akutní neodkladné péče. Ve krajské nemocnici ale dopředu varují před možnou delší čekací dobou na urgentním příjmu. Protesty se dotknou hlavně pacientů, kteří mají plánované operace, mnohdy dlouho dopředu. Situaci může ale změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.
9 fotografií

Protesty lékařů v krajské nemocnici? Pacienti si počkají na urgentním příjmu

Zlínsko
Areál Kroměřížské nemocnice dozná změn. V plánu je přístavba i výstavba zcela nové budovy.
Chystané prosincové protesty lékařů nebudou mít podle vedení Zlínského kraj v nemocnicích dopad na zajištění akutní neodkladné péče. Dotknou se však pacientů, kteří mají naplánované operace častokrát dlouho dopředu. Ovlivní také provoz specializovaných ambulancí a lékařské pohotovostní služby. Situaci může ale změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.
9 fotografií

Deník zjišťoval, jak ovlivní chod Kroměřížské nemocnice protesty lékařů

Kroměřížsko
Nemocnice ve Vsetíně
Chystané prosincové protesty lékařů nebudou mít podle podle vedení Zlínského kraje v nemocnicích dopad na zajištění akutní neodkladné péče. Dotknou se však pacientů, kteří mají naplánované operace častokrát dlouho dopředu. Ovlivní také provoz specializovaných ambulancí a lékařské pohotovostní služby. Situaci může ale změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.
14 fotografií

Protesty lékařů? Ve Vsetínské nemocnici omezí plánované operace i pohotovost

Valašsko
Svitavská nemocnice
/PROHLÁŠENÍ LÉKAŘŮ SVITAVSKÉ NEMOCNICE K UZAVŘENÍ CHIRURGICKÉHO, UROLOGICKÉHO A ODDĚLENÍ ORL/ První prosinec se nezadržitelně blíží a s tím i omezené péče na některých odděleních Nemocnice Pardubického kraje. Svitavská nemocnice od prosince zavírá lůžkové oddělení chirurgie, urologie a ORL. Na konci článku přinášíme prohlášení lékařů svitavské nemocnice, kteří v něm žádají kraj a vedení nemocnic o fér jednání a sdělení dalších plánů se Svitavskou nemocnicí. 

Dopis svitavských lékařů. Nemocnice zavírá tři oddělení, stopne operace na chíře

Svitavsko
Lékařka Ester Hladíková ze svitavské porodnice.
/ROZHOVOR/ „Atmosféra v nemocnici je mrazivá,“ říká lékařka Ester Hladíková ze svitavské porodnice. Ta si minulý týden prožila na svém oddělení velký kolotoč, situace se měnila každou chvilku. Nejdříve stažení výpovědí z přesčasů, pak oznámení o přijímání rodiček a nakonec se jede dál beze změny. „Boj ale nevzdáváme,“ upozorňuje mladá lékařka. V rozhovoru pro Deník otevřeně popisuje, co jí na práci v porodnici vadí, co by mělo vedení změnit a jak se bude situace dál vyvíjet.     

Výpovědi jsme stáhli pod tlakem vedení, říká lékařka ze svitavské porodnice

Svitavsko
Ilustrační foto
Zralá žena naletěla podvodníkovi. Falešný americký lékař na misi v Jemenu kontaktoval na Facebooku devětačtyřicetiletou ženu z Přerovska. Komunikovali spolu od září, až se mu ji podařilo přesvědčit, aby mu poslala finanční hotovost. Následně se po něm slehla zem a žena je chudší o 410 tisíc korun.

Podvodný lékař z USA vylákal z ženy téměř půl milionu

Zločiny a soudy
Fakultní nemocnice Olomouc. Ilustrační foto
Přes šest tisíc lékařů v Česku podalo výpovědi z přesčasů a budou chybět ve směnách v nemocnicích, kde od 1. prosince zajistí akutní péči, ale odloží se stovky operací. Někde může nastat vážný problém. Na přesčasové práci české zdravotnictví stojí. V největší středomoravské nemocnici, Fakultní nemocnici Olomouci, vypovědělo další přesčasovou práci 110 lékařů. Ve Vojenské nemocnici Olomouc dva. Podle šéfů těchto nemocnic se pacienti nemusejí obávat.

Přesčasy vypovědělo přes 100 lékařů v Olomouci. Co se bude dít v nemocnicích?

Z okolí
Fotbalisté Starého Města se v rámci přípravy utkali s Českou fotbalovou reprezentaci lékařů.
Staré Město – Byla to zajímavá konfrontace, netradiční souboj. Fotbalisté Starého Města si po skončení podzimní části zahráli proti České fotbalové reprezentaci lékařů, která se chystá na mistrovství světa v Austrálii. Sobotní přátelský duel na Širůchu vyzněl jasně pro domácí Jiskru, účastník krajské I. A třídy skupiny B deklasoval soupeře 13:1.

Jiskra rozdrtila fotbalovou reprezentaci lékařů, trenér Abrhám u dorostu skončil

Kraje
V Česku opět řádí covid, chřipka i virózy. Rozpoznat je často není snadné. Ilustrační snímek
Pokašlávání, kýchání, smrkání či chraptění je běžnou součástí podzimních i zimních dnů. V Česku se to hemží nakaženými covidem, rýmou nebo jinými virózami způsobenými kupříkladu RS viry. Objevují se už i případy chřipky. Někteří lidé zase uléhají s bakteriální angínou. Deník přináší přehled o současné situaci a možnostech prevence včetně očkování a toho, jak posilovat imunitu.

V Česku opět řádí covid a další virózy. Jak nemoci rozpoznat a jak jim předejít

Zdraví
Ilustrační snímek.
Přes sto lékařů kladenské nemocnice nebude sloužit od letošního prosince přesčasy. Nemocnice už v souvislosti s tím oznámila, že dojde k omezení plánované zdravotnické péče, akutní případy však budou řešeny jako dosud bez prodlení. Pacienti, kteří čekají na některé zákroky už od doby covidové, však mají strach, že na ně snad vůbec nedojde. Mnozí jsou už v pozdním věku.

Na plánované operace v Kladně čekají pacienti měsíce i roky. A bude ještě hůř

Kladensko
Porodnice v Chrudimi má renomé, do její péče se svěřují nejen maminky z okresu, ale i ze vzdálených míst. Zprávě o možném omezení nebo dokonce zrušení provozu vzbudily velké zděšení.
Zpráva o možném - minimálně dočasném - zrušení chrudimské porodnice přišla jako blesk a ženy jí nechtějí uvěřit. Podle všeho se omezení provozu bude týkat dvou porodnic v kraji, tedy nejen té chrudimské. Černého Petra si vytáhla i Svitavská nemocnice. "Stále probíhají jednání, nic není definitivně rozhodnuto. O podrobnostech budeme hned z kraje týdne informovat," řekla Deníku tisková mluvčí krajské nemocnice Kateřina Semrádová.
9 fotografií

Nechte nám chrudimskou porodnici! Maminky odmítají zprávy o jejím uzavření

Chrudimsko
Porodnice ve Svitavách prošla výraznou proměnou.
/CELÝ TEXT PROHLÁŠENÍ/ Boj o porodnici ve Svitavách vygradoval. Zatímco v pátek odpoledne vedení Nemocnice Pardubického kraje avizovalo uzavření od sobotního poledne, za tři hodiny bylo vše jinak. Lékaři ze svitavského gynekologicko-porodnického oddělení své výpovědi z přesčasů stáhli a porodnice tak dál přijímá rodičky. Přinášíme celé prohlášení lékařů. Avizované uzavření porodnice od sobotního poledne tak neplatí.

Zavíračka svitavské porodnice se nekoná. Lékaři stáhli výpovědi

Svitavsko
Operace. Ilustrační foto.
/VIDEO/ Do celostátního protestu se v prosinci zapojí také lékaři z Ústeckého kraje. Už začali vypovídat dohody o přesčasech. Podle Krajské zdravotní (KZ) se ve všech sedmi jejích nemocnicích podaří zajistit akutní péči a péči pro onkologické pacienty. V některých pak bude třeba omezit péči elektivní, tedy výběrovou. Nejhorší situace je v Mostě, kde se do protestu zapojilo 60 ze 192 lékařů. Bude zde potřeba uzavřít některé stanice a redukovat počet lůžek. Dohromady nebude v rámci celé Krajské zdravotní vykonávat přesčasy 91 lékařů.

Nemocnice v Děčíně a Rumburku péči neomezí, vypovídání přesčasů na ně nedopadne

Děčínsko
Operace. Ilustrační foto.
/VIDEO/ Do celostátního protestu se v prosinci zapojí také lékaři z Ústeckého kraje. Už začali vypovídat dohody o přesčasech. Podle Krajské zdravotní (KZ) se ve všech sedmi jejích nemocnicích podaří zajistit akutní péči a péči pro onkologické pacienty. V některých pak bude třeba omezit péči elektivní, tedy výběrovou. Nejhorší situace je v Mostě, kde se do protestu zapojilo 60 ze 192 lékařů. Bude zde potřeba uzavřít některé stanice a redukovat počet lůžek. Dohromady nebude v rámci celé Krajské zdravotní vykonávat přesčasy 91 lékařů.

Nemocnice v Ústí omezí kvůli vypovídání přesčasů plánované výkony

Ústecko
Nádorové onemocnění je jednou z mnoha příčin bolestí v břiše, a podle lékařky není třeba mít automaticky hororové představy
Trpíte častými nevysvětlitelnými bolestmi břicha? Nebo máte problémy s trávením, které provází opakovaně průjem? Oba příznaky mohou mít řadu příčin. Často jde jen o dietní chybu, jindy se takto může projevit třeba zánětlivé onemocnění, ale někdy může být důvod problémů opravdu závažný - rakovina. Kdy je třeba přestat bolest břicha či průjem vnímat tak, že to přejde, a vyhledat doktora? Zeptali jsme se praktické lékařky, která s pacienty tyto potíže řeší každý den.

Bolesti břicha a dlouhodobý průjem nepodceňujte. Mohou signalizovat rakovinu

Zdraví
Český premiér Petr Fiala
V pravidelné premiérské debatě Deníku.cz se předseda vlády Petr Fiala vyjádřil ke spekulacím o jeho oficiální cestě do Číny v příštím roce. Tu nedávno navštívili jeho poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar a šéf české rozvědky Vladimíra Posoldu. Mění se nějak kurs české zahraniční politiky vůči této zemi? „Nemění se nic. Nevím, kde tyto spekulace vznikají. Kdybychom hledali nějaké dezinformace, toto je jedna z těch typických, a mrzí mě, že je šíří i ti, kteří proti nim jinak bojují. Žádná moje cesta do Číny není plánována ani připravována,“ sdělil Fiala.
16 fotografií

Do Číny se nechystám, je to dezinformace, řekl premiér Fiala v debatě Deníku

Česko
Krajská nemocnice Pardubice. Ilustrační foto.
Nemocnicím v Pardubickém kraji hrozí od prosince kvůli nynějším hromadným výpovědím z přesčasů zásadní omezení péče. Bez více než tří stovek lékařů, kteří ji ve zdejších nemocnicích podali, nedokážou nemocnice zajistit plnou péči jako dosud. Téměř polovina lékařů odmítá sloužit přesčasy ve Svitavské nemocnici, podobně je na tom nemocnice v Pardubicích nebo Ústí nad Orlicí. Naopak v Litomyšli se žádný lékař k protestu nepřipojil.

Krize v nemocnicích. V Ústí kvůli výpovědím lékařů skončí plánované operace

Orlicko
Lékaři na operačním sále. Ilustrační snímek.
Přes šest tisíc lékařů v Česku podalo výpovědi z přesčasů a budou chybět ve směnách v nemocnicích, kde od 1. prosince zajistí akutní péči, ale odloží se stovky operací. Někde může nastat vážný problém. Na přesčasové práci české zdravotnictví stojí. V největší středomoravské nemocnici, Fakultní nemocnici Olomouc, vypovědělo další přesčasovou práci 110 lékařů. Ve Vojenské nemocnici Olomouc dva. Podle šéfů těchto nemocnic se pacienti nemusejí obávat.

Ve fakultce vypovědělo přesčasy přes 100 lékařů. Co se bude dít?

Olomoucko
Ilustrační snímek
Pražské nemocnice většinou neočekávají, že by kvůli výpovědím přesčasů nespokojených lékařů musely omezit akutní péči. Některé ale ruší plánované operace či vyšetření a provoz ambulancí, například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV) nebo Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) ale i plánovaná péče zůstane většinou zachovaná. 

Nemocnice v Praze od prosince neomezí akutní péči. Někde zruší plánované operace

Praha
V kladenské nemocnici odmítá přesčasy přes sto lékařů.
/FOTOGALERIE/ Nemocnice v Kladně omezí neakutní zákroky. Pokud nyní čekal pacient na plánovanou operaci týdny až měsíce, může to být nově ještě o poznání déle. Podle nemocnice se omezení nedotknou akutní péče. Vypovědět od 1. prosince přesčasy se rozhodlo 105 lékařů Oblastní nemocnice Kladno.  Situaci v nemocnicích ale může změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.
6 fotografií

Lékaři v Kladně nebudou sloužit přesčasy. Nemocnice omezí péči

Kladensko
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou
Vláda premiéra Petra Fialy schytává v posledních dnech a týdnech kritiku hned z několika stran. Kvůli změně platových podmínek lékařů hrozí nemocnicím omezení plánovaných operací, v pondělí 27. listopadu se navíc v Česku uskuteční Den protestů odborů. Právě aktuální situace tak byla hlavním tématem nejnovější debaty Deníku s Petrem Fialou. Nestihli jste její přímý přenos? Záznam si můžete pustit v článku. 
16 fotografií

VIDEO: O situaci v nemocnicích, stávce i Číně. Fiala odpovídal v debatě Deníku

Česko