ŠTÍTEK: lékař

Novou chirurgickou ordinaci naleznou pacienti v druhém patře stříbrské polikliniky.
Po více jak roční přestávce začne ve Stříbře opět fungovat chirurgická ordinace. Dveře se pro první pacienty otevřou ve čtvrtek 11. ledna v 8 hodin ráno. Nově se oproti dřívější ordinaci nachází ve druhém patře stříbrské polikliniky. Provozovat ji bude společnost Chirurgie Bor a v péči o pacienty se bude střídavě starat pět lékařů a lékařek.

Stříbro má po roce zase svoji chirurgickou ordinaci. Začíná 11. ledna

Tachovsko
Nemocnice KKN.
Ani jeden ze čtyřiadvaceti lékařů Karlovarské krajské nemocnice (KKN) zatím nestáhl výpověď z dohody o dobrovolné přesčasové práci. Přesto ale vedení KKN doufá, že se situace co nejdříve stabilizuje. "Podané výpovědi platily pouze pro daný kalendářní rok a nově podané výpovědi zatím neevidujeme," uvedla Markéta Singerová, mluvčí KKN. 
7 fotografií

Výpovědi z přesčasů lékaři v krajské nemocnici nestáhli

Chebsko
Po dvě desetiletí už se Zdeněk Pařízek z Prahy snaží žít zdravě. Cestu, kudy se vydat, mu ukázala mrtvice.
/VIDEO, FOTO/ Změnit svůj život je možné ze dne na den, a to i poměrně razantním způsobem. Že to jde, ukazují osudy Zdeňka Pařízka z Prahy. Jeho příběh může naznačit cestu třeba lidem, kteří v rámci úvah o novoročních předsevzetích dospěli k závěru: tak jako dosud to dál vést nejde. Byť v jeho případě na počátku nestálo bouchnutí do stolu podpořené pevnou vůlí, ale mozková mrtvice. O to přesvědčivěji může prohlásit: už by neměnil. A má to podpořené bezmála dvěma desetiletími zkušeností: s cévní mozkovou příhodou ho rodina vezla do nemocnice již v dubnu 2004.
13 fotografií

Změnit životní styl se dá ze dne na den. Když chcete zůstat s blízkými

Praha
Generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek
Největší česká zdravotní pojišťovna VZP v součinnosti s ministerstvem zdravotnictví již rok podporuje otevírání ordinací a registraci nových pacientů v místech se zhoršenou dostupností péče. Kupříkladu v příhraničních oblastech. Program vznikl ve shodě se zástupci praktiků, pediatrů i zubařů. A podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka určité ovoce v podobě nových úvazků přináší.
8 fotografií

Dostupnost péče je, že se každý včas dostane k té kvalitní, říká ředitel VZP

Zdravotnictví
Doktor Lukáš Kielberger, koordinátor dárcovského programu transplantačního centra Fakultní nemocnice v Plzni, byl jedním z lékařů, kteří během divadelního představení řešili skutečnou transplantaci
Mohlo to být představení jako kterékoliv jiné. Jen kromě pravidelných diváků zaplnili tři řady hlediště Nové scény Divadla J. K. Tyla v Plzni lékaři a zdravotní sestry z oddělení intenzivní péče plzeňské Fakultní nemocnice. Jako poděkování za jejich práci jim prosincové představení tematického příběhu Srdce zorganizovala Česká transplantační společnost.
8 fotografií

Během divadelní hry řešili lékaři skutečnou transplantaci. Zachránili dva životy

Plzeňsko
Doktor Lukáš Kilberger, koordinátor dárcovského programu transplantačního centra Fakultní nemocnice v Plzni, byl jedním z lékařů, kteří během divadelního představení řešili skutečnou transplantaci
Mohlo to být představení jako kterékoliv jiné. Jen kromě pravidelných diváků zaplnili tři řady hlediště Nové scény Divadla J. K. Tyla v Plzni lékaři a zdravotní sestry z oddělení intenzivní péče plzeňské Fakultní nemocnice. Jako poděkování za jejich práci jim prosincové představení tematického příběhu Srdce zorganizovala Česká transplantační společnost.
8 fotografií

Během divadelní hry řešili lékaři skutečnou transplantaci. Zachránili dva životy

Regiony
Osobnosti roku 2023
Jejich otisk v kalendáři končícího roku je zřetelný. Hodně se o nich mluvilo, byli středem pozornosti médií i celé veřejnosti. Ovlivňovali naše životy, někteří bezprostředně, jiní svými činy, jimiž dělali republice čest a jejím obyvatelům radost. Muži a ženy roku 2023. Každý čtenář si zajisté sestavuje vlastní pětku lidí, kteří pro něj hodně znamenají, váží si jich, fandí jim jako politikům či sportovcům. Budeme rádi, když nám svoje postřehy ze světa slavných i svých výjimečných sousedů budete posílat po celý příští rok, abychom z nich sestavili žebříček osobností roku 2024.

Hýbaly Českou republikou. Deník vybral osobnosti roku 2023

Česko
Před rozpraskanými rty vás ochrání živočišné sádlo a vazelína, ostatní složky jsou přídatné.
Suché a rozpraskané rty jsou již jakýmsi symbolem chladných dnů. Tenká pokožka je na zimu, vítr i mráz citlivá a často dochází k bolestivým prasklinám. Na suché rty je proto nejlepší pořídit si vhodný balzám. Některé balzámy však obsahují složku, která by se na rty používat v zimě neměla, protože může způsobit ještě větší škody. A co by naopak „jelení lůj“ obsahovat měl za každou cenu? Možná vás překvapí, jak jednoduché to může být. A poradí vám i zkušený dermatolog Petr Arenberger.
4 fotografie

Jaký balzám použít na popraskané rty? Dermatolog radí, kterou složku si pohlídat

Zdraví
ilustrační foto
Kam budu chodit k zubaři? To je otázka, kterou na přelomu roku řeší řada obyvatel sedmitisícového Hanušovicka. Končí zde oba zubní lékaři, region tak od ledna zůstane zcela bez stomatologa. Místní usilují o to, aby byl problém pouze dočasný.

Na Hanušovicku končí všichni zubaři

Šumpersko
Lékař Martin Palička
Jakákoliv domluva, která odvrátí omezování péče, je dobrá pro pacienta. Tak lze podle ostravského onkologa Martina Paličky hledět na dohodu mezi ministerstvem zdravotnictví, VZP, mladými lékaři a odboráři o růstu odměňování lékařů. Jiný je ale podle něj pohled zdravotnický. „Nejdiskutovanější problémy – masivní přesčasy lékařů a porušování zákoníku práce – se dohodou nevyřešily,“ řekl v rozhovoru pro Deník.
5 fotografií

Bez politické vůle ke změnám se výpovědi přesčasů mohou opakovat, varuje lékař

Zdravotnictví
Suchý vzduch, mráz i vítr pokožku obličeje vysušuje.
Pokožka našeho obličeje vyžaduje v zimě odlišnou péči. Ne každý to však ví, čímž si zadělává na řadu problémů. Na rozdíl od léta je například největší chybou nanášet hydratační či opalovací krém před odchodem z domova. Co na obličej v zimě namazat, jak pleť chránit a jak o ni pečovat poradil Deníku uznávaný dermatolog a český lékař Petr Arenberger.
5 fotografií

5 chyb v péči o pleť, které ženy v zimě dělají. Lékař Arenberger radí, jak na to

Ženy
Ilustrační snímek.
Zemřela mu žena, dceru měl v Anglii. OSN ho vyslala do Afghánistánu, kde pracoval jako lékař. Na podzim si přes sociální sítě začal psát s 51letou ženou z Podbořanska. Řekl jí, že jí chce poznat osobně, vrátit se. Že tento příběh zní jako pohádka? Také byla. Místo příběhu, který sliboval pěkný vztah, musí ale nyní žena řešit podvod. Podvodník využil její důvěřivosti a vylákal z ní téměř sto tisíc korun.

Z ženy z Podbořanska lákal peníze. Podvodník se vydával za lékaře v Afghánistánu

Zločiny a soudy
Peníze. Ilustrační snímek.
Vše začalo přátelstvím na faceboooku. Jedenašesátiletá žena z Chomutova se tam seznámila s někým, kdo se vydával za lékaře působícího v Gaze. Údajný vdovec ženě psal, že má po vyostření konfliktu v Gaze strach, chce odejít a žít s ní. Jenže… Aby to bylo možné, měla žena zaplatit různé kauce, poplatky nebo právníka. Pravda to ale nebyla, žena naletěla. A tak místo příběhu, na jehož konci měl být krásný vztah, musí řešit podvod. Přišla o své úspory, „lékař” ji připravil o 488 tisíc korun.

Z ženy z Chomutova vylákal půl milionu. Podvodník se vydával za lékaře v Gaze

Zločiny a soudy
Osmiletý vážně nemocný Jiřík z Plzně se svými blízkými.
Jiřík z Plzně, jemuž je osm let, se narodil s kombinací několika těžkých vývojových vad. Prodělal desítky velmi náročných operací. Je to ale velký bojovník, který se může spolehnout na podporu svého brášky a především rodičů, Martiny a Martina Chybových. Ti teď ale mají problém. Potřebují zakoupit automobil, aby měli možnost dojíždět s chlapcem na nezbytné rehabilitace, k lékaři i do vzdálené speciální školy. Není to však v jejich finančních možnostech. Se žádostí o pomoc se proto obracejí na veřejnost.
11 fotografií

Ozdobit stromeček a od Ježíška spoustu knížek, přeje si vážně nemocný chlapec

Zdraví
Lékaři na operačním sále. Ilustrační snímek.
Očekávaná změna postoje významné části lékařů sloužících v nemocnicích, kteří odmítají přesčasovou práci, se zatím nedostavila. Omezení provozu, které kvůli nedostatku personálu nemocnice naplánovaly na prosinec, zůstává z podstatné části beze změn. A jakkoli v době kolem přelomu listopadu a prosince zazněly různé výzvy či vyjádření, zřejmě další týdny potvrdí listopadové předpoklady: pokud se nemocnicím, kde museli sáhnout k omezením (neplatí to totiž o všech) podaří brzy nastartovat standardní provoz, nebude to dřív než v lednu.
5 fotografií

K běžnému provozu bez omezení by se nemocnice mohly začít vracet v lednu

Praha
Učenec Nostradamus
Smrt krále Jindřicha II., zvolení Francoise Mitterranda prezidentem, atentát na Jana Pavla II., útok na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září, koronavirová pandemie. To vše údajně předpověděl francouzský lékař, astrolog a vědec Michel de Nostredame, který je známější pod jménem Nostradamus. Podle některých vykladačů Nostradamových proroctví obsahují i předpověď událostí pro rok 2024.
12 fotografií

Co předpověděl Nostradamus na rok 2024? Má dojít ke střetu na moři i pádu krále

Historie
Tisková konference k podpisu dohody mezi ministerstvem zdravotnictví, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), Českou lékařskou komorou (ČLK), Lékařským odborovým klubem - Svazem českých lékařů (LOK-SČL) a Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR
Zástupci zdravotníků, vlády a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) podepsali dohodu, která má ukončit odmítání přesčasové práce ze strany tisíců nemocničních lékařů. Z peněz, které jdou nemocnicím příští rok z veřejného zdravotního pojištění, dává 9,8 miliardy korun na růst odměňování zaměstnanců. Viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda po podpisu lékaře vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Totéž očekává i premiér Petr Fiala (ODS). Většina nemocnic by se příští týden měla vrátit k běžnému provozu, jsou ale výjimky. Někteří lékaři zatím výpovědi stáhnout nehodlají.
16 fotografií

Vláda i lékaři podepsali dohodu. Nešlo jen o platy, ale i podmínky, uvedl Fiala

Česko
Elenka teď musí musí každých 14 dní na operační sál
Když byla Elenka miminko, prošla si doslova peklem. Už v prvních měsících po předčasném narození podstoupila opakovaně operaci dutiny břišní a byla jí vyvedena stomie, tedy umělý vývod střeva na povrch těla. Po osmi letech bez komplikací jí lékaři doporučili stomii zanořit a vyšít nový konečník. Tato operace měla dívce pomoci, ovšem od té doby trpí desetiletá Elenka bolestmi, nemůže jíst, pít a při každém dosednutí téměř plakala bolestí.
10 fotografií

Elenka nemůže jíst ani pít. Operace měla pomoci, ale všechno se jen zhoršilo

Zdraví