ŠTÍTEK: lékařství

K úrazu elektrickým proudem může dojít doma i při procházce. Dobré je proto dávat chrániče na zásuvky, kam dosáhnou malé děti mající tendenci strkat tam sponky či prsty.
Každoročně se v Česku poraní elektrickým proudem asi čtyři sta lidí, z toho 170 dětí. Pokud člověk zásah přežije, lékaři umí zázraky. Léčba je ale dlouhá a dotyčný se potýká s traumatem i celoživotními následky. Odborníci varují před velkým nebezpečím, kterému by se měli vyvarovat hlavně teenageři a děti, které léto láká k dobrodružstvím.

Jako náraz auta do zdi. Experti varují děti a teenagery před elektrickou šlehou

Zdravotnictví
Archiv Jany Bastien
Nadaní hudebníci z Moravskoslezského kraje se často z logických důvodů stěhují do Prahy. Co když se ale ze Slovenska do Ostravy přestěhuje lékařka, která ukazuje, že se dá skloubit nejen umělecká branže za hranicemi velkoměsta, ale i život doktorky přes den a vyprodaná Lucerna v noci? V rozhovoru odkrývá Jana Bastien, proč zůstává v moravskoslezském regionu i jaké to je, na jednu stranu zažívat úspěchy v medicíně, a na druhé čekat dlouhé roky, než vás šoubyznys objeví, aby pak jela turné s Mirai nebo psala písně s Jiřím Krhutem.
10 fotografií

Cítím se jako Ostravačka, říká slovenská zpěvačka a objev letošního FM City

Frýdecko-Místecko
Dost nenápadný, ale nejdražší v Německu...
K studiu medicíny na linecké Keplerově univerzitě se hlásí 1511 zájemců. Přijato jich bude 320. Test proběhl ve Welsu. V celém Rakousku chtělo na tento obor 11 904 studentů. Studijních míst je na čtyřech univerzitách 1900. Z nich je 85 vyhrazeno pro umístění ve veřejném zájmu – uchazeči budou povinni po absolvování pracovat určitý čas jako pokladniční, nemocniční, vojenští nebo úřední lékaři.

Od sousedů: Na medicínu přijmou 320 ze 1511 uchazečů

Z okolí
Margita Dohnalová Řezníčková bojuje s rakovinou prsu. Na léčbu její tělo nereaguje.
Pro kadeřnici Margitu Dohnalovou Řezníčkovou byla její práce vším. Bavilo ji dodávat ženám dobrými účesy sebevědomí. Pak ale Margita onemocněla rakovinou prsu. Bohužel ani přes okamžité zahájení chemoterapie její tělo na léčbu nereagovalo. Sama si proto našla alternativní metody, které jí mohou pomoci zachránit život. Vysněná cesta ke zdraví je však velmi nákladná.  
12 fotografií

Oblíbená kadeřnice z Uherského Hradiště bojuje s rakovinou. Léčba nezabírá

Zdraví
Na procházky po Chorvatsku si nezapomeňte repelent.
Cestovní kanceláře na svých stránkách mnohdy ubezpečují klienty, že jim v Chorvatsku nehrozí žádné velké zdravotní nebezpečí, a pokud ano, tak jsou to především spálení od slunce či průjem po snězení nezvyklého jídla. Jenže specialisté na cestovní medicínu mají jiný názor. Na co si dát v Chorvatsku pozor a co v Chorvatsku nedělat, nebo spíše dělat pro své zdraví? Podceňovaným problémem může být bodavý hmyz. Nemusíte si hned pořizovat moskytiéru, stačí koupit jednoduchou pomůcku.

Tropické nákazy můžete chytit už i v Chorvatsku. Ochrání vás jedna pomůcka

Zdraví
Ilustrační foto
Zdravotnický nadační fond Královéhradeckého kraje rozdělí v aktuálním akademickém roce čtyři miliony korun mezi 29 úspěšných žadatelů z řad studentů lékařství. Kraj tak pokračuje v motivování studentů medicíny k setrvání v jednom ze zdravotnických zařízení v regionu.

Stipendia až 150 tisíc. Kraj láká mladé lékaře do nemocnic

Jičínsko
Roztroušená skleróza - její příznaky a léčba
Roztroušená skleróza je nevyléčitelné onemocnění, které postihuje především mladší lidi. Ještě před pár desítkami let znamenala její diagnóza vážné omezení života a nezvratnou invaliditu. Věda však pokročila neuvěřitelně kupředu, takže dnešní medicína dokáže postup nemoci výrazně zpomalit. Je k tomu však potřeba včasná diagnóza. Jaké jsou příznaky roztroušené sklerózy?

Sedm příznaků, které mohou signalizovat onemocnění roztroušenou sklerózou

Zdraví
Kokoška pastuší tobolka se stala součástí tradiční medicíny Číny a Japonska. Využívaly se zejména její močopudné účinky a schopnost zastavit krvácení.
Rostlinku s poetickým názvem kokoška pastuší tobolka můžete najít téměř všude, což rozhodně netěší zahrádkáře ani zemědělce, kteří ji považují za obtížný plevel. Ale kokoška pastuší tobolka má i svou světlou stránku. A tou je její léčebné využití. Je velkou pomocnicí pro ženy a dívky, které trpí gynekologickými problémy, ale umí také zmírňovat krvácivost z nosu i z ran a regulovat krevní tlak. Kokoška pastuší tobolka byla dlouho jen součástí lidového léčitelství, vědecké výzkumy však naznačují, že její potenciál je opravdu velký.

Plevel s tajemným jménem zázračně pomáhá při ženských zdravotních problémech

Zdraví
Brněnská fakultní nemocnice od května jako první v České republice otevřela Centrum precizní medicíny.
/VIDEO/ Bolest břicha, návštěva obvodního lékaře, vyšetření a zdrcující zjištění. Takový je příběh jedenašedesátileté Jany Králíkové, které lékaři před dvěma lety diagnostikovali velký nádor slinivky s metastázemi. S takovýmto onemocněním přežívají léčení pacienti obvykle rok. Nádor Jany Králíkové se ale začal díky léčbě na míru zmenšovat, až úplně zmizel. Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno se začnou takzvanou precizní medicínou ještě více zabývat.

Dávali jí rok života, po dvou letech je zdravá. Pomohla precizní medicína z Brna

Regiony
Brněnská fakultní nemocnice od května jako první v České republice otevřela Centrum precizní medicíny.
/VIDEO/ Bolest břicha, návštěva obvodního lékaře, vyšetření a zdrcující zjištění. Takový je příběh jedenašedesátileté Jany Králíkové, které lékaři před dvěma lety diagnostikovali velký nádor slinivky s metastázemi. S takovýmto onemocněním přežívají léčení pacienti obvykle rok. Nádor Jany Králíkové se ale začal díky léčbě na míru zmenšovat, až úplně zmizel. Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno se začnou takzvanou precizní medicínou ještě více zabývat.

Dávali jí rok života, po dvou letech je zdravá. Pomohla precizní medicína z Brna

Brněnsko
Lékařka Gabriela Moslerová se nedávno stala posilou Gynekologicko-porodnického oddělení rakovnické nemocnice.
/ROZHOVOR/ Mladá lékařka Gabriela Moslerová se nedávno stala posilou Gynekologicko-porodnického oddělení rakovnické nemocnice. Narodila se v Praze, kde také vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, kterou ukončila v minulém roce. K medicíně ji přivedli doktorka Lucie Hrdličková svým pozitivním přístupem a úsměvem, dřívější partneři a bývalá spolužačka. Absolvovala stáž v proslulé berlínské nemocnici Charité. Oceňuje na ní špičkovou péči o novorozence a rodičky. V Českých Budějovicích se u dipl. homeopatky Hany Červenkové vzdělávala v oboru psychosomatiky a terapeutické metody rodinných konstelací.

MUDr. Moslerová: Chvála žen mne přivedla do rakovnické porodnice

Rakovnicko
Výstavba Centra urgentní medicíny v Liberci pokročila.
/FOTO/ Zajistí městu pod Ještědem odpovídající moderní zázemí pro zdravotnické zařízení typu fakultní nemocnice a zefektivní a spojí provoz urgentních příjmů, centrálních operačních sálů a intenzivní péče. Centrum urgentní medicíny představuje jednu z největších zdravotnických investic v zemi a zároveň je v plném proudu první etapa modernizace Krajské nemocnice Liberec.
21 fotografií

VIDEO: Při stavbě Centra urgentní medicíny vytěžili 40 tisíc kubíků horniny

Liberecko
Primářka oddělení patologie přerovské nemocnice Barbora Weberová.
Patologie je obor opředený řadou mýtů. Většina lidí si představuje patologa jako podivína na pitevně, v zástěře a se skalpelem v ruce, který vlastně nemá co pokazit a na všechno má dost času. „Jde o velmi zkreslenou představu, která u laické veřejnosti stále přetrvává,“ potvrzuje primářka oddělení patologie přerovské nemocnice Barbora Weberová s tím, že patologa už dávno nezaměstnávají jen pitvy.
3 fotografie

Co obnáší práce patologa: Pitvy jsou okrajová záležitost prozradila primářka

Přerovsko
Primář chirurgického oddělení přerovské nemocnice Alojz Haninec.
V dětství chtěl být lesníkem, později veterinářem. Pro medicínu se dnešní primář chirurgického oddělení přerovské nemocnice Alojz Haninec rozhodl až později - vydal se ve šlépějích svého otce, který se tomuto oboru také věnoval. Před deseti lety ho do Přerova přivedl záměr rozvinout miniinvazivní operace. „Klasické budou jistě zůstávat, ale rozvoj endovaskulárních technik je markantní,“ říká primář přerovské chirurgie.

Primář chirurgie v Přerově: Podnapilí pacienti na ambulanci nám ubírají energii

Přerovsko
Univerzitní kampus MEPHARED 2 má být hotový v létě 2016. Takto bude vypadat podle vizualizací.
/VIDEO, FOTO/ Obří investice do vzdělání a vědy začala oficiálně v Hradci Králové. V sousedství Fakultní nemocnice už roste obří kampus Univerzity Karlovy. Sloužit bude studentům medicíny a farmacie, ale také výzkumu. Stavba začala už v minulém roce, přesto na slavnostní zahájení stavby ve čtvrtek 7. března dorazil do Hradce Králové premiér Petr Fiala nebo ministr školství Mikuláš Bek.
24 fotografií

VIDEO: Špičkový kampus za šest miliard už roste. Podívejte se, jak bude vypadat

Hradecko
Centrum hyperbarické medicíny v Městské nemocnici Ostrava.
Jedna z největších a nejmodernějších hyperbarických komor nejen v České republice, ale také v Evropě, začala od pondělí 4. března 2024 sloužit pacientům v Městské nemocnici Ostrava. Nová, kvadratická hyperbarická komora je usazena ve zbrusu nové budově, nabízí větší kapacitu, moderní vybavení, a hlavně také neporovnatelně vyšší komfort léčených lidí.
6 fotografií

V Ostravě se otevřela největší a nejmodernější hyperbarická komora

Podnikání
Pardubická výškařka Zdara Pezinková vyhrála halové MČR.
ROZHOVOR/Necelých šest let ke zlaté. Atletické buňky v sobě objevila až v osmé třídě. Momentálně je ve čtvrťáku gymnázia a na krku se jí houpe nejcennější medaile. A nejenom hodnotou kovu. Zdara Pezinková zvítězila ve skoku vysokém na halovém mistrovstvím republiky dospělých. To není všechno. Její příběh má dokonalý happy ending. Devatenáctiletá závodnice AC Pardubice totiž porazila svůj vzor Michaelu Hrubou. Teď si přeje ještě jeden šťastný konec. Ráda by se z "Mozarťáku" probojovala na medicínu.
9 fotografií

Na výškařský vzor hleděla z výšky. Porazit Míšu je neuvěřitelné, říká Pezinková

Ostatní sporty
Krajská nemocnice v Liberci. Ilustrační snímek.
Doposud největší zátěžovou zkouškou prošla Krajská nemocnice Liberec (KNL), kde kvůli žhářskému útoku aktivovali druhý stupeň traumatologického plánu. Tragická událost se odehrála v pondělí 29. ledna v noci v liberecké ulici 1. máje, když třiatřicetiletý muž vhodil zapálený kanystr do baru Black Panther (Černý panter) a následně utekl.

11 pacientů, 90 minut. Žhářský útok prověřil traumaplán liberecké nemocnice

Liberecko
Interní oddělení v Písku. Snímek je ze Světového dne zdraví.
Interní oddělení Nemocnice Písek získává v tuzemsku velmi dobré jméno. Dokládá to rostoucí počet úspěchů a ocenění jeho lékařů v odborných kruzích. Dva z nich budou podle mluvčí a. s. Jihočeské nemocnice dokonce Kateřiny Koželuhové Českou republiku reprezentovat na Mezinárodním kongresu interní medicíny MIRCIM, který se bude konat letos v květnu v polském Krakově.

Písečtí internisté se těší uznání. Dva lékaři byli vybraní na světový kongres

Písecko
Nový přístroj umožní nadstandardní způsoby vyšetření.
Oddělení nukleární medicíny ve Slezské nemocnici se rozloučilo s přestárlými přístroji včetně dvacetileté tomografické gamakamery. Svou přístrojovou techniku výrazně modernizovalo. V rámci dotačního programu se jí podařilo vysoutěžit moderní hybridní tomografický zobrazovací systém SPECT/CT firmy GE Healthcare za třiadvacet milionů korun.

Slezská nemocnice v Opavě modernizovala oddělení nukleární medicíny

Opavsko
Primář gynekologicko-porodnického oddělení přerovské nemocnice Vladimír Boháč.
Je nejmladším primářem přerovské nemocnice. Dříve to možná byla nevýhoda, která spočívala v nejistotě z krátké praxe, ale dnes už to neplatí. Vladimír Boháč šéfuje gynekologicko-porodnickému oddělení pět let. Nebojí se zavádět nové operační postupy v gynekologii a urogynekologii a také prosazuje zkvalitnění péče na porodnickém oddělení.

Nejmladší primář přerovské nemocnice: Bez pokory to v medicíně nejde

Přerovsko
Fakultní nemocnice Olomouc otevřela Centrum zdraví a prevence, 5. prosince 2023
Inovativní pracoviště pro zlepšení kvality života a předcházení nemocem v úterý otevřela Fakultní nemocnice Olomouce. Centrum zdraví a prevence, jehož součástí jsou Ambulance preventivní medicíny, Oddělení praktického lékařství a Ambulance psychosomatické medicíny, najdou klienti v pavilonu F, někdejším sídle Oddělení alergologie a klinické imunologie.
9 fotografií

Fakultka otevřela Centrum zdraví a prevence, s první psychosomatickou ambulancí

Olomoucko
Veletrh hraček, her a potřeb pro děti
Vydejte se o nadcházejícím víkendu s celou rodinou na For Kids, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. Součástí programu, který připravuje Deník s rubrikou Miminek, bude fotografování s vánoční tématikou dětí ale i celých rodin, pořízení snímků do soutěže Školák Deníku a rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma strava v případě alergií a jak si zdravě vybavit lékárničku v době viróz a nachlazení. Těšit se můžete i na několik dárků.

Miminka míří na For Kids: Veletrh plný dárků, fotek, zábavy i užitečných rad

Rodina
Podpora z fondů EU usnadnila výcvik záchranářů.
Záchranáři ze Zlínského kraje získali nové vzdělávací a výcvikové prostory i vybavení. S podporou evropské dotace došlo k rozšíření Vzdělávacího a výcvikového střediska (VVS) Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Zásadně se zvýšila kapacita školicích prostor a kvalita přístrojového vybavení. Středisko navíc nyní slouží nejen složkám Integrovaného záchranného systému (IZS), ale také veřejnosti, dobrovolným hasičům, středním školám, jednotkám městské policie a dalším.
8 fotografií

Resuscitace, válečná medicína i trauma. Záchranáři se školí v novém středisku

Česko a EU
Jihlavský lékař Tomáš Tajč.
/ROZHOVOR/ Obrovskou vlnu nevole u lékařů vyvolala novela zákoníku práce, která legalizuje až 832 přesčasových hodin ročně. Dosud to byla polovina. Mladí lékaři požadují také změnu finančního ohodnocení. Přesčasy v prosinci odmítly sloužit tisíce lékařů v celém Česku, mezi nimi i lékař z jihlavské nemocnice Tomáš Tajč. „Změny určitě nastanou, věřím tomu,“ vyjádřil se Tajč v rozhovoru pro Deník.

Jihlavský lékař má 80 hodin přesčasů měsíčně. V prosinci odmítá přidat další

Jihlavsko