ŠTÍTEK: léto

Po desítkách let plánování a více než třinácti rocích příprav získal obchvat Náchoda klíčové stavební povolení od Královéhradeckého kraje.
/FOTO, VIDEO/ Po desítkách let plánování a více než 13 letech příprav získal obchvat Náchoda klíčové stavební povolení od Královéhradeckého kraje. V létě začnou demolice, následovat bude archeologický výzkum a výběr zhotovitele. Podle Ředitelství silnic a dálnic stavbaři vše odstartují na podzim příštího roku. A kdy bude hotovo? Možná už v roce 2027.
11 fotografií

Obchvat Náchoda má stavební povolení! Už v létě vše odstartují demolice objektů

Náchodsko
Alois Grussmann (vlevo) a Luděk Mikloško.
/EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR – 2. ČÁST/ Jedna starost skončila, další však začíná. Po záchraně FORTUNA:LIGY se Luděk Mikloško chystá na své druhé přestupní období ve funkci sportovního ředitele Baníku Ostrava. A ví, že ho čekají pracovně nabité letní týdny. „Příchodů bude určitě více, než v zimě, kdy jsme udělali jen Bitriho,“ přiznává fotbalový funkcionář ve druhé části obsáhlého rozhovoru pro Deník, v níž se vyjádřil k jednáním o setrvání Srdjana Plavšiče a Cadua, budoucnosti veteránů Jana Laštůvky s Jiřím Fleišmanem, nadějným i zavedeným mladíkům, či slovům trenéra Pavla Hapala.
17 fotografií

Mikloško o létu v Baníku: Nejsme nuceni prodávat. Kolik chce posil a co mladíci?

FORTUNA:LIGA
Stanislav Svozil slaví gól v dresu inline hokejistů Přerova
Tak trošku po vzoru kamaráda a spoluhráče z Reginy Connora Bedarda si vzal na vlastní polovině puk, přejel celé hřiště a nekompromisně rozhodl v prodloužení. Stanislav Svozil válí i na kolečkách, v rámci inline hokejové extraligy takto vystřelil týmu Přerova zatím poslední výhru. „Už to bylo dlouhé, tak jsem si řekl, že to trošku urychlíme a ukončíme. Vyšlo to,“ smál se po zápase.

Svozil: Mrzelo mě, že jsem se nedostal na šampionát. Bedarda lákal do Přerova

MS v hokeji 2023
Ilustrační foto
Krásná příroda a kvalitní muzika. Spojení, které nabízí nejmladší multižánrový festival na Olomoucku - Šternberský Žleb. U rybníka poblíž Šternberku by letos neměli chybět fanoušci Buty. Léto na Olomoucku bude akcemi nabité. Během festivalové sezony si přijdou na své rockeři i vyznavači českého a slovenského popu. Ve Šternberku pak dopřejí lahůdku všem obdivovatelům legendární britské skupiny Queen.
208 fotografií

Tipy na festivalové hity na Olomoucku: Buty, Queenie, Kabáti i Kryštof

Olomoucko
Prezident Petr Pavel poskytl Deníku exkluzivní rozhovor v první den své návštěvy Vysočiny.
/ROZHOVOR/ Na sklonku května zavítal na Vysočinu v rámci oficiální návštěvy prezident Petr Pavel spolu s manželkou Evou. V rámci exkluzivního rozhovoru pro Deník hovořila hlava státu o svém vztahu k Vysočině i o plánech na léto. „Rád se přijedu podívat,“ odpověděl prezident ve čtvrtek odpoledne na dotaz týkající se trávení letní dovolené v kraji na pomezí Čech a Moravy.
11 fotografií

Vzpomínek i kamarádů tady mám hodně, říká o Vysočině prezident Petr Pavel

Jihlavsko
Srdjan Plavšič.
/FOTOGALERIE/ Setrvání Srdjana Plavšiče v Baníku? Věc, kterou by si přáli fanoušci, spoluhráči, i vedení ostravského klubu. Byť z nejrůznějších vyjádření se to jeví jako úplné sci-fi, na Bazalech tuto variantu ještě nebalí. Na začátku týdne dokonce mělo podle informací Deníku dojít ke schůzce nejvyšších představitelů Slezanů a pražské Slavie, které srbský křídelník patří.
13 fotografií

Úprk do zahraničí? Naděje umírá poslední. Baník jedná se Slavií o Plavšičovi

FORTUNA:LIGA
Srdjan Plavšič.
/FOTOGALERIE/ Setrvání Srdjana Plavšiče v Baníku? Věc, kterou by si přáli fanoušci, spoluhráči, i vedení ostravského klubu. Byť z nejrůznějších vyjádření se to jeví jako úplné sci-fi, na Bazalech tuto variantu ještě nebalí. Na začátku týdne dokonce mělo podle informací Deníku dojít ke schůzce nejvyšších představitelů Slezanů a pražské Slavie, které srbský křídelník patří.
13 fotografií

Naděje umírá poslední! Baník jedná se Slavií o Plavšičovi, jaké jsou šance?

FORTUNA:LIGA
Elektrokoloběžky jsou novým fenoménem na silnicích nejen v Nymburce.
/VIDEO, FOTO/ O elektro koloběžky je na začátku letní sezony mezi kupujícími velký zájem. Potvrdil to prodejce z nymburského Elektra Kutílek Radek Bárta. „Zájem o elektro koloběžky s nastupující sezonou samozřejmě stoupá. V nabídce máme koloběžky v kategorii od 7 500 korun až do 55 tisíc korun. Záleží na síle motoru, na nosnosti, i na délce dojezdu," vysvětlil prodejce.
8 fotografií

Většina koloběžek prodávaných v Nymburce nesmí na silnici. Přesto je o ně zájem

Nymbursko
Pavel Melichar, opora Nového Sedla, má důvod k úsměvu. I v 48 letech pálí jako zamlada.
Šťastná sedmička. Nové Sedlo porazilo v jarní záchranářské bitvě Rumburk 5:3. Hned o čtyři branky domácích se při sedmé výhře v sezoně postaral nestárnoucí snajpr Pavel Melichar a přiblížil tak nováčka fotbalové I. A třídy po 25. kole a před nedělním zápasem v Roudnici, hrát se bude od pěti odpoledne, k udržení. "Zápas to nebyl jednoduchý, pro nás byl důležitý, udělali jsme krok k záchraně," má jasno nyní 48letý obdivovatel střelce mnichovského Bayernu Roberta Lewandowskeho.

Melichar dál deptá obrany... A bude dál? Rozhodnu se v létě, říká spasitel Sedla

Kraje
Léto 2023 by mělo přát vodním radovánkám
Jak vypadá dlouhodobá předpověď počasí na léto roku 2023? Teď v půli května je do léta ještě daleko a odborníci jsou tak na předpovědi skoupí. Přesto lze už nyní podle nejrůznějších modelů a indikátorů předpokládat, že také letošní léto přinese velmi teplé počasí. Dočkáme se i tropických teplot. A navíc, pranostiky horké podobě léta přejí.
7 fotografií

Předpověď počasí na léto 2023: Modely slibují horko, Česko čekají i tropické dny

Věda
Patrik Hořeňovský, šéf fotbalového klubu FC Slavia Hradec Králové
/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Čtvrtým rokem buduje fotbalový klub FC Slavia Hradec Králové a daří se mu to. Na mládežnické úrovni klub z Orlické Kotliny zaznamenal velký rozvoj a šanci na postup do divize má po počátečním kolísání i A-tým mužů. „Za prozatímní největší úspěch Slavie považuji oblasti mládeže,“ říká sedmatřicetiletý podnikatel Patrik Hořeňovský, předseda FC Slavia, který od léta podporuje také ženský klub FC Hradec Králové, kde byl loni jmenován členem výkonného výboru.
16 fotografií

Šéf Slavie Hořeňovský: Máme na to Solnici ještě prohnat a možná i předehnat

Kraje
Festival Jamrock v Letohradě
Festivalové léto na Orlickoústecku nabídne hned několik významných akcí. Odstartuje to letohradský JamRock, v samotném Ústí nad Orlicí se uskuteční festival Město v pohybu. Příznivci dobré hudby si přijdou na své rovněž v červenci během 15. ročníku festivalu Orlická brána v Žamberku, kde vystoupí například David Koller nebo kapela J.A.R. Tahákem druhé poloviny prázdnin by zase měl být 24. ročník multižánrového festivalu Týden hudby ve Vysokém Mýtě.
6 fotografií

Na Orlickoústecko přijedou v létě zahrát Nazareth, Mirai, Koller nebo Laco Deczi

Orlicko
Dny města každoročně navštíví několik tisícovek lidí.
Jindřichův Hradec si připomene 730 let od založení města ve velkém. Oslavy vypuknou o prvním červnovém víkendu a nabídnou pestrý program ve stylu Rozmarného léta. Kromě koncertů, stánků a dalšího doprovodného programu se návštěvníci mohou těšit i na pokus o nový český rekord v co největším počtu lidí v plážovém oblečení na jednom místě. Loňské Dny města přilákaly na pět tisícovek návštěvníků.
3 fotografie

Hradecké Dny města se blíží. Těšte se na koncerty, bleší trh i pokus o rekord

Jindřichohradecko
Vlaky, které jedou Českých Budějovic přes Český Krumlov na Šumavu, v letní sezóně ještě zpomalí. Na ilustračním snímku nádraží v Českém Krumlově.
Špatnou zprávu pro ty, co v letní sezóně rádi využívají vlaky na Šumavu, přináší Jihočeský kraj. Správa železnic totiž označila jako havarijní technický stav tratě č. 194 z Českých Budějovic do Černého Kříže. Chce proto přes léto na některých úsecích snížit rychlost „Šumavské střely“ až na 20 km/h, což vyvolá zpoždění všech vlaků a současně to zhorší kvalitu dopravní obslužnosti. Změny kvůli tomu doznají i jízdní řády, část vlaků bude končit už na Černém Kříži a u některých nebudou rychlíkové přípoje.
8 fotografií

Vlaky na Šumavu ještě více zpomalí. Některé nedojedou ani do Nového Údolí

Českokrumlovsko
Skiareál a Město Špindlerův Mlýn uklidí před létem nejen sjezdovky. Dobrovolníci mohou vyhrát pobyty v hotelích, vstupy na lanovky, adrenalinové atrakce a mnoho dalšího.
Tradiční úklidovou akci s názvem Zelený Špindl pořádá Skiareál a město Špindlerův Mlýn v pátek 19. května. Zúčastní se jí i Igor Rattaj, předseda představenstva společnosti Tatry Mountain Resorts provozující Skiareál Špindlerův Mlýn. Pokud máte rádi hory a čistou přírodu, zapojte se i vy a pomozte s úklidem sjezdovek a okolní přírody. Kromě dobrého pocitu získají všichni dobrovolníci jednodenní skipas na zimu nebo zpáteční jízdenku na letní sezónu. Chybět nebude ani workshop. Zájemci se mohou do úklidu poprvé zapojit během celého víkendu 20. a 21. května, kdy na Medvědíně vystoupí zpěvačka Anna Slováčková.
7 fotografií

Skiareál a město Špindlerův Mlýn uklidí před létem nejen místní sjezdovky

Krkonoše
Ilustrační foto
Sdílené elektrokoloběžky se do Hradce Králové nevrátí ani letos. Pro město v minulosti představovaly velký problém. Vozítka nasadily do ulic krajského města v polovině léta 2021 dvě firmy a hned začaly peripetie s odkládáním samohybů. Město zareagovalo speciální vyhláškou, která regulovala provoz sdílených vozítek. Firmy na ně nepřistoupily a už loni se elektrokoloběžky do ulic města nevrátily. A jasné je, že se tak nestane ani letos.

Sdílené elektrokoloběžky se v Hradci příliš neohřály. Letos se do ulic nevrátí

Hradecko
Brněnské letiště. Ilustrační foto.
/FOTO/ S větší časovou rezervou před odletem by měli v letošní sezóně počítat cestující z Brna a okolí. Zájem o odlety z regionálních letišť roste. To brněnské by přitom mělo letos v počtu odbavených cestujících dosáhnout historického rekordu. Projít by jím mělo v tomto roce více než šest set tisíc pasažérů. Počet letů pak jen v letní sezóně oproti minulému roku vzroste o polovinu.
10 fotografií

Více letů a nové destinace. Lidé mají o brněnské letiště enormní zájem

Brněnsko
Ilustrační foto, jihočeští přepravci.
Slevové jízdné, letní akce i víkendové skupinové a časově omezené levnější cestovní doklady lze pořídit napříč Jihočeským krajem i republikou. Deník se zaměřil na to, jak ušetřit na přepravě hromadnými dopravními prostředky a užít si volno bez nutnosti řídit osobní automobil. Není nad to nostalgicky vyjet na výlet vlakem či autobusem za rozumnou cenu. Buďte chytří a využijte třeba v létě Jihočeskou krajskou jízdenku.
30 fotografií

Víme, jak ušetřit na jízdném. Množství akcí a slev nabízí nejen na jihu Čech

Českobudějovicko
Dvoudenní festival hudby a zábavy Pardubický majáles.
Pardubické letní akce uvítají jména jako Chinaski, Kabát, Mirai, Mňága a Žďorp nebo Zdeněk Pohlreich či Leoš Mareš. Další české hvězdy pak zazpívají pod Kunětickou horou. Pardubáci se v létě mohou těšit i na legendární české kuchaře, kteří budou vařit pod širým nebem, extrémní catering, koncerty zadarmo na Dnu Pardubického kraje nebo magické divadlo na Kunětické hoře.
51 fotografií

Do Pardubic zamíří desítky českých hvězd. Festivalové léto odstartuje Majáles

Pardubicko
Mezi nejúspěšnější zboží těchto edicí se zařadily Lidl tenisky.
Opakovaný úspěch zažívá obchodní řetězec Lidl s limitovanými módními kolekcemi, v nichž dominuje jeho logo a korporátní barvy, tedy žlutá, modrá a červená. O trička, ponožky, pantofle, ledvinky či osušky je takový zájem, že vždy zmizí během pouhých pár dní. Pro příznivce této módy jde o velký hit, jiní to berou jako recesi, řada lidí však ani existenci, ani oblibu této kolekce nechápe.

Kolekce s logem známého řetězce budí nadšení i odpor. Z tenisek se stal hit

Hobby
Nová olomoucká náplavka ožívá, 8. května 2023
Nová olomoucká náplavka s blížícím se létem stále více ožívá. Lidé ve volném čase korzují podél řeky a za příznivého počasí relaxují na břehu hned u vody. Po hladině Moravy už plují výletní plavidla, do kterých mohou zájemci o projížďku nastoupit. Počátkem léta by se mohly objevit první stánky s občerstvením a v plánu jsou i menší kulturní akce.
5 fotografií

Občerstvení a koncerty. Jak může vypadat léto na náplavce. Hlasujte v anketě

Olomoucko
Z tréninku vodních záchranářů.
/FOTO, VIDEO/ Je pondělní sváteční ráno, ale mezi menšími skalisky roztroušenými na okraji lesa pod vysoko čnějícími Čtyřmi palicemi ve Žďárských vrších už je živo. Právě zde, pod třicet metrů vysokými skalními stěnami na Českomoravské vrchovině, totiž rozbili svůj jednodenní tréninkový tábor muži a ženy z chrudimské pobočky Vodní záchranné služby (VZS) Českého červeného kříže. Připravují se na náročné záchranné akce mimo vodní hladinu, které je mohou potkat v nadcházející letní sezóně.
11 fotografií

Vodní záchranáři pracují zdarma. Na Chrudimsku hledají posily a cvičí na skále

Chrudimsko
„V minulém životě jsem asi musela být námořník,“ říká Kristýna Frejová. Při jízdě na motorovém člunu nebo lodi je prý nejšťastnější.
Kristýna Frejová je nejen vynikající herečka, ale také velmi vášnivá cestovatelka. Umí si dokonale užít hotelové pohodlí, ovšem mnohem víc ji láká spaní pod stanem. „Jistě, fajn hotelem nebo penzionem taky nepohrdnu, ale ten vodák ve stanu je ve mně asi fakt jak v koze,“ svěřila se v rozhovoru pro časopis Story a prozradila, která místa jsou jejímu srdci nejbližší. 
5 fotografií

Kristýna Frejová: Tatínkovi jsem vypadla ze člunu a chvíli ležela na dně potoka

Společnost
Nový most v Týně nad Vltavou čeká rekonstrukce.
Na Budějovicku čekají na řidiče v létě dopravní omezení. Na hlavních tazích by nemělo dojít k větším komplikacím, jen je třeba od Českých Budějovic po Krasejovku počítat se stavbou dálnice D3 a z toho vyplývajícími lokálními úpravami. Jinak lze z tranzitních tras čekat zdržení hlavně v Týně nad Vltavou, kde se bude rekonstruovat most a pro osobní auta se chystá provizorní přemostění.

Řidičům v létě ztíží cestování hlavně rekonstrukce mostu v Týně

Českobudějovicko