ŠTÍTEK: léto

Sokol v létě na výletě
Prázdniny jsou v plném proudu, tak si je pojďme užít spolu s aktivitami, které doporučuje Sokol. Vydejte se znovu na velké letní dobrodružství se sokolíkem Pepíkem a jeho partou zvířátek. Velká letní soutěž „Sokol v létě na výletě“ navazuje už tradičně na projekt pro děti ze školek „Se sokolem do života“ a přináší více než stovku výletních tipů, zajímavé pohybové i nepohybové úkoly a navíc soutěž o ceny.

Sokol v létě na výletě - 3. týden: Voda

Čtenář reportér
Z úvodního večera Kolínského kulturního léta 2023.
/FOTO, VIDEO/ Šťastnou ruku měly tentokrát referentky kolínského odboru školství, kultury a sportu městského úřadu při obsazování prvního podvečera Kolínského kulturního léta konaného v neděli na Karlově náměstí. Sáhly po dvou na první pohled hodně vzdálených souborech, a to ABBA World Revival a Poletíme? Nakonec to bylo spojení více než šťastné.
96 fotografií

Začalo Kolínské hudební léto, náměstí roztančily ABBA World Revival a Poletíme?

Kolínsko
Z minulých ročníků celoprázdninového festivalu Kutnohorské léto.
/FOTO, VIDEO/ „Přijměte naše vřelé pozvání na Hory Kutné, do města stříbra, chrámových věží, půvabných uliček a malebných zákoutí. Do města dvou katedrál, města vpravdě královského, které před Vašimi zraky v letních měsících ožije nejen historickými postavami, ale nabídne vám i neobvyklé pohledy na život našich předků i současníků. Města, na jehož poznání jen jeden den nestačí,“ řekl Václav Veselý, jeden ze zakladatelů Kutnohorského léta, už v roce 2009.
17 fotografií

Tip na výlet: Prázdninový festival Kutnohorské léto slaví patnácté narozeniny

Cestujeme
Food festival Sokolov
Brazilskou, mongolskou, vietnamskou nebo maďarskou kuchyni. Slavnosti vína s cimbálovkou. Letní kino na pláži. Koncerty mezi paneláky anebo hudební star Mirai. To vše a mnoho dalšího mohou ochutnat a zažít návštěvníci Sokolovského kulturního léta, které potrvá až do poloviny září. Jak potvrdil ředitel městského domu kultury Tomáš Melč, nabídka je pestrá a vybere si každý.
13 fotografií

Kulturní léto nabídne exotické chutě, víno s cimbálovkou i koncert Mirai

Volný čas
V Brně přibudou nová pítka
I přes třicet stupňů Celsia se vyšplhaly v posledních dnech teploty v Brně. Lidé tam vítají každou možnost osvěžení. K tomu slouží pítka, letos přibydou další čtyři: v Lesné u polikliniky, v Černých Polích ve Volejníkově ulici, v Jundrově ve Veslařské a v Králově Poli v Hlaváčkově. Jenže funkční mají být nejdřív až na konci léta. Podle některých lidí je ale jejich zprovoznění až na konci letní sezony zvláštní.
26 fotografií

Nová osvěžení pro obyvatele Brna? Po konci tropů. Načasování je nesmysl, zaznívá

Brněnsko
Již 46. ročník hudebního festivalu Kladrubské léto přinese sérii čtyř koncertů v kostele kladrubského benediktinského kláštera.
Komorní hudba, bravurní výkony vystupujících spojené s úžasnou hrou světel, jakou dokázal architekt Santini zabudovat do svého mistrovského díla v Kladrubech. Milovníci vážné hudby si i v letošním roce přijdou na své. Jeden z nejstarších hudebních komorních festivalů v regionu, Kladrubské léto, i tentokrát nabídne hudební lahůdky.

Varhany či saxofony. Vše zazní v rámci hudebního festivalu Kladrubské léto

Volný čas
Strážníci v ulicích Mostu, ilustrační foto.
Městská policie v Mostě na léto posílila pěší hlídky v problémových lokalitách, na sídlištích, v parcích a ve volnočasových areálech. Lidé zde budou moci potkat více pěších hlídek strážníků i asistentů prevence kriminality. Do volnočasových areálů vyjíždějí cyklohlídky a motocyklohlídky. Informovalo o tom město na svých webových stránkách.

Přes léto je v ulicích Mostu více strážníků a asistentů prevence kriminality

Mostecko
Hradištěm se prohnala smršť rytmů prešovské kapely IMT Smile.
/FOTOGALERIE/ Parádní tečku za večerními koncerty festivalu Slovácké léto v Uherském Hradišti udělala v sobotu 8. července prešovská formace IMT Smile. Nečekaný výpadek ozvučení sice hned po první skladbě vyhnal kapelu z pódia, vzápětí ale bylo vše v pořádku a slovenská partička během následujících 90 minut rozpoutala v centru města doslova smršť rytmů. 
30 fotografií

VIDEO: Hradištěm se prohnala smršť rytmů prešovské kapely IMT Smile

Slovácko
Valašská dědina - Národní muzeum v přírodě.
Nevíte, kam na výlet? Udělejte si cestu do Valašské dědiny, která je nejrozsáhlejším areálem Valašského muzea v přírodě. Svou členitostí připomíná podobu mnohých skutečných vesnic, rozkládajících se na úbočích Beskyd, jak je známe ještě z počátku 20. století. Během letní sezony jsou chalupy otevřeny a některé i obydleny tetičkami a dalšími osobami, které návštěvníky seznámí s každodenním životem a osudy jejich obyvatel. 
109 fotografií

TIP NA VÝLET: Valašská dědina v létě ožívá, seznámí návštěvníky s osudy obyvatel

Čtenář reportér
Frymburk. Ilustrační foto.
Lipensko je aktuálně téměř plné výletníků. A i když jsou ubytovací kapacity zaplněné z 90 až 100 procent, volná místa jde najít bez většího hledání. Během letošních prázdnin totiž nejsou ubytovací kapacity na Lipensku obsazené tak jako před covidem. Vybrat si z pestré nabídky jedné z nejnavštěvovanějších lokalit v Česku tak je jednodušší než dřív a volná lůžka jsou k dispozici téměř všude.

Část ubytovatelů z Lipenska má plno. Turistů ale jezdí míň než před covidem

Českokrumlovsko
Radek Holub a Bára Hrzánová v komedii Kočka v oregánu
Pátý ročník Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží v Praze je v plném proudu. Zastřešená letní scéna Divadla Kalich a jeho hostů v Mahlerových sadech přivítala první diváky 26. června. Hrát se bude až do 6. září. V žánrově pestrém programu příchozí najdou osvědčené tituly z předchozích ročníků i představení a jména, která se pod žižkovskou věží objeví poprvé. Stálicí je herečka Bára Hrzánová, kterou mohou lidé na kamenné scéně Kalichu vídat v pěti inscenacích. A šestá se chystá. 

Bára Hrzánová: Na rekordy si nehraju, to mají v oblibě jiní kolegové

Divadlo
Jan Tatarka a jeden z jeho kreslených vtipů
Venku panuje léto, lidé se chtějí bavit. Ne vždy však každému musí být zrovna do smíchu. A pomoc porazit trudomyslnost vám mohou rychle třeba kreslené vtipy. Například ty od Jana „Oraze“ Tatarky, renomovaného kreslíře z Hané, bývají svěží, reflektují aktuální témata nebo situace z každodenního života a svým často černým a někdy dosti hraničním stylem humoru nemohou nechat chladným vůbec nikoho. A díky spolupráci Deníku s tímto známým tvůrcem vtipů se z nich můžete těšit i na těchto stránkách a dlouhodobě i na magazínovém FB Deník Styl.
21 fotografií

Zpestřete si léto smíchem. Jan Tatarka kreslí vtipy, žádné téma není tabu

Společnost
Sokol v létě na výletě
Prázdniny začaly! Vydejte se znovu na velké letní dobrodružství se sokolíkem Pepíkem a jeho partou zvířátek. Velká letní soutěž „Sokol v létě na výletě“ navazuje už tradičně na projekt pro děti ze školek „Se sokolem do života“ a přináší více než stovku výletních tipů, zajímavé pohybové i nepohybové úkoly a navíc soutěž o ceny.
3 fotografie

Sokol v létě na výletě - 1. týden: rozhledny

Čtenář reportér