ŠTÍTEK: léto

Tomáš Balog (č. 93) ještě v dresu Meteoru Praha
Dostal přihrávku, věděl, že gólman stojí daleko před brankou, pak už jen zamířil a dokonale trefil. Lobkovický Tomáš Balog v utkání III. třídy Mělnicka v Lužci napodobil snový gól Patrika Schicka z mistrovství Evropy. Úchvatnou trefou, kterou se navíc podařilo zachytit na mobilní telefon, odstartoval svou cestu za hattrickem. Hosté pomýšlející v soutěži na nejvyšší mety nakonec domácí béčko rozebrali 7:0.

VIDEO: Lobkovický Schick. Balog zavěsil z půlky, k fotbalu ho vrátila Bohemka

Fotbalové perličky
Tomáš Balog (č. 93) ještě v dresu Meteoru Praha
/OSOBNOST DENÍKU/ Dostal přihrávku, věděl, že gólman stojí daleko před brankou, pak už jen zamířil a dokonale trefil. Lobkovický Tomáš Balog v utkání III. třídy v Lužci napodobil snový gól Patrika Schicka z mistrovství Evropy. Úchvatnou trefou, kterou se navíc podařilo zachytit na mobilní telefon, odstartoval svou cestu za hattrickem. Hosté pomýšlející v soutěži na nejvyšší mety nakonec domácí béčko rozebrali 7:0.

Lobkovický Schick! Balog zavěsil z půlky hřiště, k fotbalu ho vrátila Bohemka

Okresy
Letiště České Budějovice.
Největší tuzemské aerolinie Smartwings chtějí příští letní sezonu létat jen ze tří největších českých letišť. Malá regionální letiště pro ně nemají dostatečné zázemí. Spadá mezi ně i letiště v Českých Budějovicích, které nedávno zahájilo provoz pro turisty. Mezi další dvě patří letiště Karlovy Vary a Pardubice. Informaci přinesl server idnes.cz. Podle Čedoku se ale turisté bát nemusejí.

Smartwings nechtějí létat z malých letišť. Patří mezi ně i České Budějovice

Českobudějovicko
Letiště České Budějovice
Největší tuzemské aerolinie Smartwings chtějí příští letní sezonu létat jen ze tří největších českých letišť. Malá regionální letiště pro ně nemají dostatečné zázemí. Spadá mezi ně i letiště v Českých Budějovicích, které nedávno zahájilo provoz pro turisty. Mezi další dvě patří letiště Karlovy Vary a Pardubice. Informaci přinesl server idnes.cz

Smartwings nechtějí létat z malých letišť. Patří mezi ně i České Budějovice

Regiony
Vodohospodáři s ochránci přírody usilují o změnu v hospodaření s vodami na Nových Mlýnech.
K rozkolísání hladiny Nových Mlýnů, které má přispět k navrácení přirozeného stavu a pomoci v boji se suchem na jihu Moravy, zřejmě jen tak nedojde. Jihomoravský krajský úřad sice letos v létě rozhodl o povolení změny k nakládání s vodami na střední a dolní nádrži Nových Mlýnů, jejíž součástí je například v určitých obdobích možnost zvýšení vodní hladiny o pětatřicet centimetrů a získat kolem devíti milionů kubíků vody navíc.
15 fotografií

Napadení kolísání hladiny Nových Mlýnů. Voda má pomoci zemědělství a lesům

Břeclavsko
Ofenzivní záložník Ibrahim Aldin (v bílém) přišel do Líšně v létě, o víkendu si připsal první druholigový start v základní sestavě.
Je mu teprve jedenadvacet let, přesto už prošel hned několika předními moravskými kluby. V mládežnických kategoriích Ibrahim Aldin oblékal dres Zbrojovky, následně zkusil prorazit ve Slovácku a v zimě byl na neúspěšných testech ve Vyškově. Do A týmu se ale brněnský rodák s íránskými kořeny prosadil až v Líšni, kterou v létě posílil a v jejímž dresu si v sobotu odbyl premiérový debut v základní sestavě při druholigovém utkání.

Vyškov nevyšel, v Líšni je Aldin rád. Po špatném úvodu jsme dostali céres, říká

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Ilustrační foto.
Ostrava se letos poprvé nepřipojí k tzv. odpouštěcí akci Milostivé léto, a to i přes velké výhrady opozice. Letošní Milostivé léto III se zaměřuje na dluhy vůči státu, které vznikly na daních, poplatcích a na platbě pojistného na sociální zabezpečení. Rozhodnutí padlo na zářijovém zasedání zastupitelstva a s návrhem nepřipojit se přišlo nové vedení města.

ANKETA: Souhlasíte? Ostrava se letos poprvé nepřipojí k akci Milostivé léto

Ostravsko
Camping Resort Frymburk.
Majitelům či provozovatelům hotelů a penzionů na Lipensku pomáhá letošní teplé září. Ve srovnání s rokem 2022, kdy byl tento měsíc o poznání chladnější, sledují nárůst hostů i provozovatelé kempů. Víkendy bývají velice často obsazené, hosté ale hojně využívají pestrou nabídku ubytovatelů na Lipensku i od neděle do čtvrtka.
5 fotografií

Teplé září pomáhá hoteliérům u Lipna

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Víte, co jsou to trombity a jak vypadá ovce valaška? Přijďte se v sobotu 16. září seznámit na akci Fajne léto. Koná se před budovou Národního zemědělského muzea (NZM) v Ostravě a vstup je zdarma. Druhý ročník opět nabídne program pro celou rodinu. Akci zahájí v 9 hodin Trhy, co se hledají a od 10 hodin budou připraveny ukázky zpracování ovčí vlny, kovářského řemesla, dřevěné dílny i zážitkové jízdy na vlečce. 
9 fotografií

Fajne léto v Ostravě a Trhy, co se hledají už tento víkend

Čtenář reportér
Eduards Tralmaks v dresu Kladna
Na prvním tréninku v Kladně absolvoval Eduards Tralmaks s týmem celý hodinový program a následně strávil ještě další hodinu v rozmluvě s trenérem Otakarem Vejvodou a majitelem Jaromírem Jágrem. S legendární osmašedesátkou lotyšský útočník piloval střelbu a pořádnými šlupkami rovnou pod horní tyč ukázal, že v něm Rytíři získali kvalitního kanonýra. „Cítil jsem se dobře, kluci mě skvěle přivítali,“ popisoval po tréninku šestadvacetiletý sympaťák, který si ve své kariéře zatrénoval s hráči jako David Pastrňák, Patrice Bergeron nebo Brad Marchand.

K nové smlouvě gratuloval i Swayman. Díky němu umím střílet góly, říká Tralmaks

Hokej
Eduards Tralmaks v dresu Kladna
Na prvním tréninku v Kladně absolvoval Eduards Tralmaks s týmem celý hodinový program a následně strávil ještě další hodinu v rozmluvě s trenérem Otakarem Vejvodou a majitelem Jaromírem Jágrem. S legendární osmašedesátkou lotyšský útočník piloval střelbu a pořádnými šlupkami rovnou pod horní tyč ukázal, že v něm Rytíři získali kvalitního kanonýra. „Cítil jsem se dobře, kluci mě skvěle přivítali,“ popisoval po tréninku šestadvacetiletý sympaťák, který si ve své kariéře zatrénoval s hráči jako David Pastrňák, Patrice Bergeron nebo Brad Marchand.

K nové smlouvě gratuloval i Swayman. Díky němu umím střílet góly, říká Tralmaks

Hokej
Sportovní ředitel Baníku Ostrava Luděk Mikloško
Zatímco zima byla v ostravském Baníku přestupově klidná, léto přineslo v kádru třesk. Jeho ideovým vůdcem byl šéf sportovního úseku Luděk Mikloško, který původně plánoval přivést okolo šesti hráčů. Nakonec skončil téměř na dvojnásobku. „Bylo to větší, do týmu se sáhlo víc, než jsme sami čekali a plánovali. Přestupů prostě vyšlo dost. A to i díky majiteli, který byl ochotný do toho dát peníze,“ říká v rozhovoru pro Deník bývalý gólman.
47 fotografií

Mikloško o přestupech Baníku i Kaločovi: Majitel byl ochotný do toho dát peníze

FORTUNA:LIGA
Brněnské kino Scala.
/FOTO/ S promítáním pokračujeme. Tak zní po úspěšné letní sezóně odpověď na otázku, zda oblíbené brněnské kino Scala zachová dosavadní provoz. Zatímco v létě promítali kinaři snímky na velkých plátnech v areálu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity nebo u brněnského Janáčkova divadla, čekají je na podzim mnohem stísněnější prostory. Vybrané počiny zhlédnou diváci v kavárně a Studiu Scala.
28 fotografií

Budoucnost kina Scala v Brně? Zatím v kavárně. Z města se nám neozývají, říkají

Brněnsko
Bílý los
Překvapilo chovatele a na konci léta se rychle stalo proslulé nejen v rodných Spojených státech amerických. Jedna ze žiraf v Brights Zoo v Tennessee porodila mládě, kterému na kůži chybí skvrny. Šestnáct tisíc návštěvníků mu vybralo jméno Kipekee. Abnormality ve zbarvení či podobě se ale v říši zvířat občas objevují u spousty dalších druhů. Deník přibližuje sedm zvířat, která takto vybočovala z řady.

Žirafa bez skvrn, zebra s puntíky? Zvířata s nezvyklým vzhledem udivují svět

Zvířecí deník a chovatelství
Tisková konference hokejistů HC Olomouc před extraligovou sezonou 2023/24. Kapitán Jiří Ondrušek
/ROZHOVOR, GALERIE/ Těžko byste v extralize hledali podobný unikát. Je mu už sedmatřicet, v mužském áčku Mory se objeví v neuvěřitelné devatenácté po sobě jdoucí sezoně a stále je klíčovým a nepostradatelným bekem týmu. Kapitán HC Olomouc Jiří Ondrušek je nicméně na start soutěže natěšený jako malý kluk. „Čím jsem starší, tím víc mě to baví a mám větší chuť,“ usmívá se hrající legenda kohoutů.
53 fotografií

Ondrušek cílí na dvacet sezon. Návrat Krejčího? Budeme doufat

Hokej
Hrnčířské trhy v Berouně.
/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Kouzelné počasí na sklonku léta láká vyrazit za zábavou pod širým nebem. Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, dožínky, historické a pivní slavnosti, ale také na hrnčířské trhy, přehlídku traktorů nebo výstavu kvetoucích jiřin. 
79 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Babí léto nabízí na Rakovnicku i u sousedů řadu akcí

Cestujeme
Dny města Kladna 2022.
/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Kouzelné počasí na sklonku léta láká vyrazit za zábavou pod širým nebem. Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, dožínky, historické a pivní slavnosti, ale také na hrnčířské trhy, přehlídku traktorů nebo posvícení a musherské závody. 
205 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Babí léto nabízí na Kladensku i u sousedů řadu akcí

Cestujeme
Citát Komenského v noci nesvítí a dvě lípy ze tří uschly. Přerovská radnice reklamuje repliku studny na Horním náměstí, která byla zhotovena teprve loni.
Repliku historické studny, která od loňského roku zdobí Horní náměstí v Přerově, muselo město reklamovat. Přerované už delší dobu upozorňovali na to, že se dvěma ze tří zasazených lip nedaří a usychají. Tropická vedra v létě zasadila dřevinám poslední ránu a už na první pohled je zřejmé, že se nevzpamatují. Není to ale jediný šlendrián - protože je nefunkční osvětlení nápisu na studni a město zjistilo i další závady, rozhodlo se stavbu reklamovat.
14 fotografií

Lípy uschly, citát Komenského nesvítí. Přerov reklamuje repliku studny

Přerovsko
Happening na starém mostě mezi Veltrusy a Nelahozevsí.
/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Kouzelné počasí na sklonku léta láká vyrazit za zábavou pod širým nebem. Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Mělnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, dožínky, historické a pivní slavnosti, ale také na hrnčířské trhy, přehlídku traktorů nebo výstavu kvetoucích jiřin. 
7 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Babí léto nabízí na Mělnicku i u sousedů řadu akcí

Cestujeme
Hrnčířské trhy v Berouně.
/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Kouzelné počasí na sklonku léta láká vyrazit za zábavou pod širým nebem. Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Berounsku i na dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, dožínky, historické a pivní slavnosti, ale také na hrnčířské trhy, přehlídku traktorů nebo výstavu kvetoucích jiřin. 
79 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Babí léto nabízí na Berounsku i u sousedů řadu akcí

Cestujeme
Během léta fungoval s úspěchem také nový bazén s tobogány pro děti s názvem Tutti Frutti.
/FOTO, VIDEO/ Více než čtvrt milionu lidí navštívilo Aqualand Moravia v Pasohlávkách během letní sezony, která skončila o prvním zářijovém víkendu. Návštěvnost tak mírně převýšila i tu loňskou. Pětinu tvořili zahraniční hosté, a to především z Rakouska, Slovenska a Polska. Téměř plnou obsazenost hlásil během léta také blízký hotel Aqualand Inn. Lidé v něm trávili nejčastěji dovolenou o délce v průměru dva a půl dne. Další návštěvníky naláká Aqualand na výhodnější vstupenky, které nabízí s podzimní sezónou.
27 fotografií

Rekordní návštěvnost Aqualandu Moravia: na podzim láká výhodnějšími vstupenkami

Brněnsko
Podle ministerstva práce a sociálních věcí by se letošní šance na oddlužení mohla týkat celkem 715 tisíc fyzických osob a 262 tisíc právnických osob, od nichž se už dluhy vymáhají. Ilustrační foto
Mnozí živnostníci, kterým se v minulých letech v podnikání příliš nedařilo, neměli dost peněz na zaplacení odvodů na sociální pojištění. Někteří už v začátcích svého soukromého „byznysu“ v 90. letech. Od té doby jim ale dlužná částka vzhledem k penále výrazně vzrostla. Nyní mají až do konce listopadu výjimečnou šanci se těchto dluhů na penále a placení odměny pro exekutory zbavit. Umožňuje jim to další kolo „odpouštěcí“ akce Milostivé léto. 

Milostivé léto: Živnostníci se zbavují dluhů na pojistném, jde o stamiliony

Podnikání
Cuketa se sice tváří skromně, ale je plná vlákniny, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.
5 fotografií

Přerostly vám cukety? Zkuste cuketové zelí. Vařte, sterilujte, fermentujte

Hobby
Když je v první školní den hezké počasí, dodá dětem, rodičům i učitelům optimismus.
První den nového školního roku je vždycky malým přelomem pro děti, učitele i rodiče. Je hezké, když jim na cestě do školy svítí sluníčko, protože uvolňuje atmosféru a dodává zúčastněným optimismus. Ale není od věci, ani když prší, protože tím příroda říká: „Konec švandy, kamarádi, je čas pustit se do učení.“ Letos půjdou děti poprvé do školy v pondělí 4. září. Jaké počasí přivítá začátek školního roku? A jaké počasí bude celé září?

Půjdou děti první školní den do školy v dešti? Jaké počasí nás čeká v září

Magazín