ŠTÍTEK: léto

Hokejista Petr Ulrych.
Hlavní trenér a sportovní manažer Martin Pešout o tom mluvil v nedávném rozhovoru, nyní se posila na jeden ze zmíněných postů stává realitou. Defenzivu Pirátů doplní zkušený obránce Petr Ulrych, jenž má za sebou šest sezón převážně ve slovenské extralize, více než sto startů mezi tuzemskou elitou a přes dvě stě utkání v Chance lize. Nová tvář naskočí už do duelu 23. kola základní části s pražskou Kobrou.

Zkušenosti pro Piráty, po šesti letech se do českých soutěží vrací Petr Ulrych

Hokej
Vlevo Ewerton, vpravo Abdullah Tanko.
/DENÍK ZAUJALO/ Fotbalový rok 2023 v Česku se chýlí ke konci, FORTUNA:LIGA odpočítává poslední zápasy, blíží se ale začátek přestupového období. Duo rozdílových hráčů, o kterých se na tuzemském trhu bude hodně mluvit, kope za ostravský Baník. O koho jde? O ofenzívní esa Ewertona a Abdullahiho Tanka. Jak situace kolem obou letních posil aktuálně vypadá?
80 fotografií

Budoucnost hvězd Baníku: okolo Ewertona nejistota. Jak to vypadá s Tankem?

FORTUNA:LIGA
V letošním prvním pololetí dokonce návštěvnost Královéhradeckého kraje překonala předcovidové statistiky.
Cestovní ruch v Královéhradeckém kraji šlape. Tento region byl během letošního léta čtvrtou nejnavštěvovanější turistickou destinací v zemi po Praze, jižní Moravě a jižních Čechách, v celoročním součtu je Královéhradecko v počtu ubytování dokonce druhým nejúspěšnějším regionem v Česku. Vyplývá to z dat agentury Czechtourism shrnujících turistickou návštěvnost českých krajů od června do září.
8 fotografií

Návštěvnost Královéhradeckého kraje roste. V létě byla čtvrtá nejvyšší v zemi

Čtenář reportér
Nikol Pinkasová s manželem Josefem už rok tvoří novou značku oversize módy na táborských základech.
S nápadem na vlastní oblečení přišla Nikol Pinkasová loni v létě. Původně bankovní úřednice s manželem Josefem, pojišťovacím školitelem, mají společnou zálibou v módě a minimalismu. Hledala oblečení pro sebe, ale nic, co bylo dostupné na trhu, jí nevyhovovalo. A tak postupně vznikla z látek od českých dodavatelů značka Protenpocit. Pro svůj online obchod šijí v táborské dílně.
22 fotografií

V táborské šicí dílně vzniká unikátní oblečení. Protenpocit prý sluší každému

Táborsko
Diana Cholenská se těší na sezonu
V nadcházející sezoně by závodění už mělo vypadat jinak. Loni v lednu se skikrosařka Diana Cholenská při Světovém poháru v kanadské Nakisce zranila koleno takovým způsobem, že se musela rozloučit s vidinou olympijského startem v Pekingu. Dvacetiletá reprezentantka si totiž přetrhla křížový vaz, a to znamenalo jediné - operaci. Po ní následovalo léčení a zdlouhavá cesta zpátky na lyže.
10 fotografií

Koleno je ready, hlásí skikrosařka Cholenská. Chce ukázat, na co má

Zimní sporty
Aleš Zach, bývalý trenér FC Viktoria Mariánské Lázně.
/FOTBAL/ Byla to taková fotbalová idylka. Mariánskolázeňská Viktoria totiž zažívá jeden z nejúspěšnějších podzimů mezi divizní smetánkou. Jenže skvělé výsledky dostávají v posledních týdnech pořádně hořkou pachuť. Důvod? Vedení lázeňského klubu společně s hlavním sponzorem klubu odvolaly během uplynulých týdnů trenéra Aleše Zacha, údajně kvůli neplnění podmínek, na kterých byli domluveni, o čemž jsme již v Deníku informovali.
100 fotografií

Lumpárna, zlobí se bývalý kouč Viktorie. Má odpovědi na všechna nařčení

Fortuna divize
Aleš Zach, bývalý trenér FC Viktoria Mariánské Lázně.
Byla to taková fotbalová idylka. Mariánskolázeňská Viktoria totiž zažívá jeden z nejúspěšnějších podzimů mezi divizní smetánkou. Jenže skvělé výsledky dostávají v posledních týdnech pořádně hořkou pachuť. Důvod? Vedení lázeňského klubu společně s hlavním sponzorem odvolaly během uplynulých týdnů trenéra Aleše Zacha, údajně kvůli neplnění podmínek, na kterých byli domluveni, o čemž jsme již v Deníku informovali.
100 fotografií

Lumpárna, zlobí se vyhozený kouč. Má odpovědi na všechna nařčení sponzora

Fotbalové perličky
Ředitel českého zastoupení Chorvatského turistického sdružení Miodrag Mlačić
Vstup do schengenského prostoru, zavedení eura, vášnivé diskuze o drahotě. Chorvatsko letos i přes turbulentní změny navštívil podobný počet turistů jako v rekordní sezoně před pandemií. Více či méně pravdivé zkazky o extrémních cenách, přírodních katastrofách, žralocích, komárech či jedovatých pavoucích však patrně dopad měly. „Negativní kampaň ovlivnila část Čechů, aby netrávili léto v Chorvatsku,“ připouští v rozhovoru pro Deník ředitel českého zastoupení Chorvatského turistického sdružení Miodrag Mlačić.
4 fotografie

Zažili jsme nejlepší sezonu, hlásí Mlačić z chorvatského turistického sdružení

Státy EU
Staronový předseda Kocourů Daniel Rosenbaum.
Ve volejbalové Příbrami prožili hektické léto. Zatímco ostatní se už pilně připravovali na nadcházející sezonu. U Kocourů se měnilo vedení a stavěl se kompletně nový kádr. Nakonec se vše i díky cizincům povedlo. Do předsednického křesla usedl po letech opět Daniel Rosenbaum, tým povede trenér Lubomír Vašina. A cíle do sezony? Hrana play-off, ale hlavně stabilizace kádru do let nadcházejících.

Předseda Kocourů před extraligou: Nechceme hrát dole, ale stabilizovat tým

Ostatní sporty
Pokud je to možné, přesuňte v zimě květiny blíže k oknům, nejlépe na jižní stranu
Zimní období je náročné i pro pokojové rostliny. Může to znít zvláštně, protože odpočívají, zůstávají ve stálé teplotě a jsou chráněny před nepřízní počasí. Jenže suchý vzduch, méně světla i klidová fáze, do které pokojovky v zimě vstupují, vyžadují jinou péči, než jim poskytujeme na jaře a v létě. Jak se o ně starat v zimě? A co jim nejvíce škodí?

I pokojovky poznají, že už je zima. Co musíte vědět, abyste pomohli a neškodili

Domácnost
Zlínský primátor Jiří Korec
ROZHOVOR, VIDEO/ Berani zpátky do extraligy. Takové je přání zlínských hokejových fanoušků. Dovést by je tam mohl nový generální manažer Jan Pravda, který v létě nahradil v čele klubu Roberta Hamrlu. Nejen o této změně, ale také o přejmenování obou hokejových arén, možné stavbě nového stadionu či prodeji městského podílu v klubu hovořil v rozhovoru pro Deník primátor Zlína Jiří Korec (ANO).
7 fotografií

Primátor Korec o zimním stadionu: To nejhorší je vyměněno, ale v pořádku není

Zlínsko
Medvěd grizzly v době přípravy k zimnímu spánku. Právě toto období se stalo osudným Timothymu Treadwellovi a jeho přítelkyni
I když jste třeba nikdy neslyšeli jeho jméno, znáte patrně aspoň jednu z mnoha variací jeho nejoblíbenějšího snímku sama sebe: tedy fotografii mladého blonďáka v divočině hledícího bezstarostně do kamery, zatímco se někde za jeho zády vyskytuje velký medvěd grizzly. Před 20 lety však Timothyho Treadwella jeden takový grizzly zabil a stejně naložil i s jeho partnerkou. Poslední okamžiky páru zaznamenala nahrávka.
6 fotografií

Rád se fotil s medvědy. Jeden ho i s přítelkyní zabil, útok zachytila nahrávka

Svět
Prodej vánočních kaprů v Lochovicích v loňském roce
Rybářství Třeboň očekává, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 korun. Je to stejně jako loni. Ryb pro český trh bude dost, přestože jich bude celkově letos méně, zčásti kvůli chladnému jaru a letním teplotním výkyvům. ČTK to dnes při výlovu rybníka Rožmberk řekl předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek. Rybářství Třeboň prodává kilogram kapra na sádkách v Třeboni za 119 korun, v Praze to bude 129 korun, tedy stejně jako loni. V Praze je cena vyšší kvůli dopravě.
19 fotografií

Dobrá zpráva v době drahoty: Třeboňský kapr bude stát na Vánoce stejně jako loni

Ekonomika
Krmelec u Kraví hory v Malé Úpě vyhrál soutěž o nejlepší horskou polévku Maloúpská vařečka.
Čepují vlastní borůvkové pivo, provozují řízkovnu v Temném Dole a legendární Lysečinskou boudu ve východních Krkonoších. Teď se můžou pyšnit i tím, že vaří nejlepší polévku. Krmelec u Kraví hory dominoval letošnímu ročníku Maloúpské vařečky. Horská bouda z Malé Úpy zabodovala s krémovou česnečkou, které dali lidé nejvíce hlasů. Po složitém létě se tam chystají na zimní sezonu, stejně jako další boudaři v Krkonoších.
18 fotografií

Bez kvalitní kuchyně a surovin na horách neuspějete, tvrdí autor polévky roku

Krkonoše
Teplotu, tlak, sílu a směr větru, srážky a jiné poznámky (třeba že začaly růst houby) už více než čtyři desítky let každodenně zaznamenává do vlastnoručně nadepsané a nalinkované tabulky Zdeněk Weinhauer.
Nadprůměrně teplé počasí, které panuje na našem území od začátku září, bude pokračovat i po většinu října, čímž měsíc jako celek skončí teplotně nadprůměrný. Informace Českého hydrometeorologického ústavu, který k měření a předpovědi počasí využívá nejnovější technologické možnosti, se v podstatě shodují s prognózou amatérského meteorologa Zdeňka Weinhauera z Meziměstí, který už 44 let sleduje a zaznamenává počasí. Stačí mu k tomu pár měřících přístrojů na zahrádce, letité zkušenosti a občasný pohled k obloze.
5 fotografií

Již 44 let zapisuje počasí, letošní léto i září se prý teplotně vymyká srovnání

Náchodsko
Náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.
Horská služba na Šumavě se rozhodně během letní sezony nenudila. Zaměstnávaly ji především pátrací akce, zraněných bylo nejvíce mezi cyklisty. Některé výjezdy měly bohužel i smutný konec. O letní sezoně, přípravě na zimní i nešvarech, které návštěvníci Šumavy dělají nejčastěji, jsme si povídali s náčelníkem Horské služby Šumava Michalem Janďurou.
12 fotografií

Výrazně přibylo pátracích akcí, zraněných je nejvíce cyklistů, říká náčelník

Klatovsko
Letošním vánočním trendem jsou opět trpaslíci a kombinace černé a bílé.
Ačkoliv začal říjen, venku to rozhodně na počátek podzimu rozhodně nevypadá. Počasí je nyní lepší než v srpnu. A i když venku spíše stále panuje léto, obchody už se začaly připravovat na Vánoce. Například v řetězci KiK, který působí hned v několika prodejnách v Karlovarském kraji, mají vánoční výzdobu zaměřenou na stále oblíbenější trpaslíky už od poloviny září. A jak je v tomto obchodě dobře patrné, i letošní Vánoce budou ve znamení konkrétních barev. Letošním vánočním hitem je kombinace překvapivě černé a bílé.
18 fotografií

Vánoce jsou tady! Venku je léto, ale obchody na Karlovarsku už myslí na svátky

Karlovarsko