ŠTÍTEK: léto

Klatovy (na archivním snímku v červených dresech) zažívají těžké jaro. Dosavadní kádr se celý rozpadl a nové vedení musí hledat nové hráče.
Po sestupu do krajského přeboru došlo ve fotbalových Klatovech k velkým změnám. Zvolen byl nejen nový výkonný výbor, ale také přišel nový trenér, zároveň v kádru A týmu nezůstal kámen na kameni. Na lavičku usedl staronový kouč Luboš Vašica, který má v létě plnou hlavu starostí, s jakým týmem půjde do nové sezony.
13 fotografií

Klatovům se rozpadl kádr, zmizela celá jedenáctka

Fortuna divize
Výtvarné léto v galerii: tradiční akce pro 16 tvořivých dětí, podívejte se
Již po jednadvacáté se o prázdninách v karlovarské galerii umění konala tradiční akce pro 16 tvořivých dětí, které baví výtvarné aktivity. Galerie umění Karlovy Vary připravila formou příměstského letního tábora s denním docházením týdenní Výtvarné léto v galerii. Děti se seznámily s různými výtvarnými technikami, ke kterým je pod vedením Jitky Barochové motivovala výstava Theodora Pištěka.
12 fotografií

Výtvarné léto v galerii: tradiční akce pro 16 tvořivých dětí, podívejte se

Čtenář reportér
V Dolní Rovni to prostě žije na plný pecky a my Roveňáci kopeme za naši Dolní Roveň! Dycky!
V Dolní Rovni to v létě opravdu žije. Kdybych měl začít tak, jak začala sobota 20. 7. 2024, začal bych Dědečkovou výstavou v Doubravici u Pardubic. Jenže já jsem křtěný Lodrantkou, plavat jsem se naučil v požární nádrži Zbraň, kde se v té době brodili koně, fotbal jsem kopal jen za Roveň a já celý svůj život žiju a píšu svůj Roveňský poločas. Takže sorry.
100 fotografií

V Dolní Rovni to v létě opravdu žije! Po práci zbyl čas i na legraci

Čtenář reportér
Zvláště některá znamení si pobyt u vody vyloženě užívají.
Léto je v plném proudu a s ním přichází i extrémní horka, která mohou být pro mnoho z nás velkou výzvou, abychom je ve zdraví překonali. Jak ale zvládají vysoké teploty jednotlivá znamení zvěrokruhu? Někteří z nás si horké počasí užívají a vyhledávají venkovní aktivity, zatímco jiní hledají chladivý úkryt a vyhýbají se přímému slunci. Náš horoskop vám přinese užitečné tipy a zajímavé postřehy o tom, jak se jednotlivá znamení vyrovnávají s letním horkem.

Horoskop na léto 2024: Jak zvládnou jednotlivá znamení letošní vedra?

Ženy
Horská služba, prázdninový zásah.
Letní sezóna je mnohokrát vnímána jako oddechové období pro Horskou službu. Zásahů bylo vždy dost a v posledních letech práce ještě přibývá. Velice úzká spolupráce se ZZS v jednotlivých krajích a také rozvoj letních sportovních aktivit ve střediscích, kde bývalo doménou jen lyžování, přináší horským záchranářům mnoho zásahů.

Horská služba a letní sezóna. Zásahů už bylo více jak tisíc

Novojičínsko
Ilustrační foto
Letní sezóna je mnohokrát vnímána jako oddechové období i pro Horskou službu. Zásahů bylo však vždy dost a v posledních letech práce ještě přibývá. Velice úzká spolupráce se ZZS v jednotlivých krajích a také rozvoj letních sportovních aktivit ve střediscích, kde bývalo doménou jen lyžování, přináší horským záchranářům mnoho zásahů.

Od drobných poranění po boj o život. Horská služba zasahuje v plném proudu

Krkonoše
Na našem rybochovném zařízení v Chabařovicích byly sloveny sádky, ryby z nich přemístěny do chovných nádrží, jednalo se především o amury, ale také kapry a štiky. Výlovy v létě, především ty plánované, jsou opravdu spíše výjimkou, ovšem sádky bez problémů
/FOTO, VIDEO/ V létě ani rybáři nezahálejí, ač s ohledem na vysoké teploty probíhá zpravidla minimum distribucí ryb do revírů. I přesto byly například na rybochovném zařízení Severočeského územního svazu v Chabařovicích sloveny sádky (to umožnilo i přivedení dostatku studené vody z přivaděče), sloveni byli především amuři, nechyběli ovšem ani malé štiky či kapři, v chovných nádržích tyto ryby dorostou a následně budou například za rok či dva distribuovány do revírů.
13 fotografií

V létě rybáři nezahálejí. Vozí ryby do rybníků, aby byly na Vánoce

Čtenář reportér
Problémem pro zvířata jsou v letošním létě bouřky i vysoké teploty.
Letošní léto je specifické střídáním extrémního horka a bouřek. Toto proměnlivé počasí není příjemné pro lidi ani zvířata. V záchranných stanicích se proto zvyšují počty zraněných zvířat a dotazy na to, jak jim pomoci. Pomoc nejčastěji potřebují drobní ptáci, dravci anebo sovy. Často u nich totiž dochází k poraněním křídel nebo promočení, které jim znemožní vzlétnout.
8 fotografií

Horka a bouřky trápí i divoká zvířata. Pomáhají pítka, krmivo i vyšší tráva

Pardubicko
Utkání 25. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - FC Slovan Liberec, 1. dubna 2023, Ostrava. Jiří Letáček z Ostravy.
/VÝČET UVNITŘ/ Přes čtyřicet milionů korun okamžitě, další mohou přitéct na bonusech. Ačkoli z balíku, který dostane fotbalový Baník Ostrava od španělského Getafe za přestup Jiřího Letáčka ještě poputuje deset procent z rozdílu mezi pořizovací a prodejní sumou (cca čtyři miliony korun) do Pardubic, zařadil se dvoumetrový brankář k nejhodnotnějším odchodům v historii slezského klubu. Jak si Letáček stojí v porovnání se jmény jako Milan Baroš, Václav Svěrkoš, Matěj Vydra, Marek Heinz, či Jan Laštůvka? Deník při sestavení žebříčku využil data renomovaného webu transfermarkt.com a přihlédl ke kurzu eura v dané době.
58 fotografií

Nejdražší odchody z Baníku: milionová třináctka, suverén Baroš. Kde je Letáček?

Chance Liga
Staroměstská radnice v Praze je vyhledávanou turistickou památkou
Prázdninové dovolené rozhýbaly turismus a i když se zrovna nechystáte na letiště, davy lidí a fronty hrozí i jinde. A nejde jen o lázeňská města, zoologické zahrady, zábavní aquacentra a hrady či zámky. Na masy turistů narazíte i v přírodě. Přírodní památky v posledním roce zaznamenávaly rekordy v návštěvnosti, podle trendů se na tom nic nezmění ani letos. Pokud si ani vy nechcete v létě odpírat výletování, Deník přináší několik tipů, jak se vyhnout frontám a užít si návštěvnické perly v co největším pohodlí. A možná i ušetříte.
15 fotografií

Davy turistů v Česku? Víme, jak vyzrát na dlouhé fronty a kde ušetřit

Česko
Cestování autem je nejčastější variantou přepravy se psem.
Doba letních dovolených je tady. Mnoho majitelů zvířat si ji bez svého čtyřnohého parťáka neumí představit, a tak jej berou na cestu s sebou. Cestování v horkých letních dnech ale bývá pro zvířata mnohem náročnější než pro lidi, mazlíček se totiž může velmi snadno přehřát. Ať už se vypravíte autem nebo vlakem, myslete na to, aby vašemu psovi byla cesta co nejpříjemnější.
10 fotografií

Dovolená se psem? Cestování v létě je náročné, pozor i na klimatizaci

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační foto.
Pro školáky sice začaly prázdniny, ne tak ale pro zaměstnance technických služeb Hradce Králové. Jim s létem naopak začalo nejpernější období. Pustili se totiž do oprav komunikací. V červenci čeká Hradec Králové hned několik důležitých oprav, které teprve započnou, nebo na nich už pracuje těžká technika a silničáři. Podívejte se kde.

Léto ve znamení oprav. Podívejte se, které komunikace se dočkají rekonstrukce

Hradecko
Společné hlídky policistů a strážníků ve Znojmě. Ilustrační snímek z minulých let.
Pracovní jednání zastupitelů ve Znojmě k otázkám bezpečnosti se neuskuteční. O svolání požádal opoziční zastupitel Jakub Malačka starostku města Ivanu Solařovou. Důvodem bylo projednání navrhovaných deseti bodů, které Malačka sestavil společně s kolegy z hnutí Naše Znojmo. Mohly by přispět ke zlepšení situace ve městě. Města chystá setkání expertů a koncepci, která bude hotová do konce léta.

Bezpečí ve Znojmě. Pracovní schůzka zastupitelů nebude, město svolá experty

Znojemsko
V Přerově odstartoval v úterý večer tradiční festival Hudební léto na hradbách. Posluchači si mohli užít koncert polské bluesové kapely ONUS Blues.
Devátý ročník oblíbeného přerovského festivalu Hudební léto na hradbách, který nabízí každý týden na parkánu v historické části města koncert jiného žánru, odstartovala v úterý polská kapela ONUS Blues. Přestože kvůli tropickým vedrům, která nepolevila ani ve večerních hodinách, přišlo o něco méně návštěvníků, užili si energické vystoupení a skvělou muziku.
24 fotografií

Přerovské Hudební léto na hradbách začalo. Na co vše se letos můžete těšit

Přerovsko
Pití ledových nápojů může zhoršit stav lidí trpících migrénou.
„Nepijte tu studenou vodu, jste přehřátí a dostanete angínu!“ Také jste to jako děti slýchávali od maminky nebo od babičky? Pokud ano, možná dodnes považujete pití ledové vody ve vedrech za škodlivé. Problémem se zabývala i řada odborníků. Všeobecná shoda, že studené nápoje jsou v létě „příčinou všeho zlého“, však neexistuje. Ano, s chladnou vodou buďte v horku opatrní, ale i pití teplé vody má svá rizika. A někdy je ledová voda dokonce prospěšná.

Kdo nemá pít studené nápoje? Rizikovou skupinou jsou nejen lidé s bolestí hlavy

Zdraví