ŠTÍTEK: mýtus

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová.
Berlín – Pokud nezačne Řecko lépe střežit své hranice, přes něž do Evropy proudí každý měsíc desetitisíce migrantů, je třeba uvažovat o jeho dočasném vyloučení ze schengenského prostoru. V rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag, z nějž cituje agentura DPA, to řekla rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Podle ní je tvrzení Atén, že turecko-řeckou hranici v Egejském moři nelze řádně kontrolovat, mýtus.

Rakouská ministryně pohrozila vyloučením Řecka ze Schengenu kvůli migrantům

Svět
Santa Claus.
New York - Ještě před několika lety se američtí rodiče obávali, že se jejich dítě dozví pravdu o neexistenci Santa Clause rozvážejícího dárky na saních tažených čtyřmi soby od svých spolužáků ve škole či školce. Nyní ale mají nový problém – internet, napsal zpravodajský server Daily Mail.

Internet zabíjí Santa Clause, zjistil americký průzkum

Ekonomika
Českobudějovické  E.ON Poradenském centrum.
České Budějovice - Můžeme věřit reklamním sdělením výrobců spotřebičů? Nemáme při zateplování objektů přehnaná očekávání? Můžeme instalací termoregulačních hlavic na radiátory opravdu ušetřit? Na tyto i další otázky odpoví ve své přednášce Jaroslav Winkler, odborný poradce ECČB.

Seminář odhalí mýty a pověry o úsporách energií

Z okolí
Ilustrační foto.
New York – V polovině 19. století vědci tvrdili, že mohou poznat pohlaví jedince pouhým pohledem na mozek vyjmutý z jeho hlavy. Nová studie nicméně zjistila, že mozky nemusí jednoznačně zapadat do „mužské" nebo „ženské" kategorie. Tato zjištění by mohla pomoci změnit způsob, jakým vědci zkoumají mozek, a dokonce i to, jak společnost definuje pohlaví, napsal časopis Science.

Mozky žen a mužů nejsou až tak odlišné, tvrdí vědci

Svět
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Mezi nejrozšířenější mýty patří ten o vysokém počtu romských žáků ve speciálních školách s diagnózou lehkého mentálního postižení (LMP). Čerstvé šetření České školní inspekce prokázalo, že skutečnost je jiná. Ze všech žáků vzdělávaných podle programu pro speciální školy je 9,7 procenta Romů. Vyšší je jejich podíl ve školách, kde se učí podle programu základního vzdělávání s LMP, konkrétně 31 procent, tedy o půl procenta méně než v minulém školním roce. Potěšitelné je, že oproti minulému období se snížil počet dětí s nově připsanou diagnózou LMP o 11,5 procenta.

Vzdělávat žáky s mentální poruchou? Jen s pomocníky

Česko
Ilustrační foto
Chrudim  - Nejvyšší futsalová soutěž vstupuje do své druhé poloviny, Chrudimští se v úvodním střetnutí pokusí i podruhé srazit k zemi vysokomýtecký Nejzbach. Na vlastní palubovce chtějí zopakovat výsledek z prvního vzájemného střetnutí, kdy ERA-PACK vyhrál na půdě svého soka vysoko 8:0. Odvetné střetnutí startuje v pátek 4. prosince ve 20 hodin! 

Druhou polovinu základní části odstartuje Chrudim v derby s Vysokým Mýtem!

Ostatní sporty
Zuzančina studánka v Chřibech.
Slovácko – Je tomu již třináct let, co na stránkách předchůdce Slováckého deníku Slováckých novin začal vycházet celostránkový seriál Chřiby záhad a mýtů. Nejúspěšnější seriál těchto novin, oceněný v roce 2003 prestižní novinářskou cenou PRIX NON PEREANT, už sice dávno nevychází, ale jeho knižní verze má stálé příznivce v řadách početných chřibomilů.

Chřibské záhady na stránkách knih

Volný čas
Beseda s Pavlem Kracíkem o poustevníkovi u lodžie.
Jičín – Pavel Kracík je důkladný, a tak si povídání o poustevníkovi v Libosadu pečlivě připravil, podobně jako všechny akce Jičínské besedy. V pátek 30. října v Porotním sále jičínského zámku vedl ho ve třech liniích, které se protínaly a nakonec spojily.
5 fotografií

Poustevník u lodžie má dlouhou historii

Volný čas
FILM. Bond Daniela Craiga má i osobní traumata.
Praha /RECENZE/ - Dlouho očekávaná čtyřiadvacátá bondovka je tu. Opět se scénářem Johna Logana a v režii Sama Mendese a opět s odvážným konceptem, který navazuje na snímek Skyfall. Pokud někdo z příznivců starších sérií s Piercem Brosnanem doufal, že bude jiný, má smůlu. Spectre pokračuje v boření bondovských mýtů i stylizace, prezentované v těchto řadách. A opakuje důraz na psychologizaci postav, zejména agenta 007.

Spectre dál boří známé mýty, z nichž se stávají přízraky

Film a televize
Žlutice. Ilustrační foto
Žlutice - Publikace Po stopách čarodějů podél říčky Střely je dalším literárním dílem Otomara Dvořáka, jenž přítomné zavede do krajiny bizarních stolových hor, které jako by přímo vystoupily z pohádek. Kniha není typickým turistickým průvodcem, ale spíše osobitým cestopisem, protkaným autorovými vlastními zážitky z cest, odkazy na zajímavá a historicky významná místa a mýty a legendami. Slavnostní křest díla se koná dnes od 17:00 v Muzeu Žlutice.

Nová kniha Otomara Dvořáka zavede čtenáře do světa mýtů a legend od řeky Střely

Karlovarsko
LÉKAŘ Filip Závada je primářem Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram od roku 2013. Je také místopředsedou České gastroenterologické společnosti.
Odjezd na dovolenou, příjezd domů, stres, vypětí. To všechno se může projevit nepříjemností v podobě zácpy. Když už trvá týden, je čas navštívit lékaře, radí v následujícím rozhovoru internista příbramské nemocnice MUDr. Filip Závada.

Projímadla jsou opředena řadou mýtů a pověr

Zdraví
„Hlavním cílem rotariánů je soustavná pomoc některým vybraným projektům,“ říká František Vorel, současný prezident Rotary Clubu České Budějovice a primář soudnělékařského oddělení českobudějovické nemocnice. Vyzpovídali jsme ho v českobudějovické Kavárně
České Budějovice - Po světě jsou jich stovky. Ve svých řadách mají právníky, lékaře anebo politiky. Jejich cílem je nejen služba svému povolání, ale i společnosti. Řeč je o rotariánech. Ti budějovičtí se scházejí každý týden na přátelských večeřích, kde debatují o všem možném. „Jen politika je pro nás tabu," říká František Vorel, prezident Rotary Clubu České Budějovice, primář soudnělékařského oddělení Nemocnice České Budějovice. V září klub oslavil 25 let od svého znovuobnovení po nucené přestávce v době minulého režimu.

ROZHOVOR: Rotariáni už mezi sebe přijímají i ženy

Českobudějovicko
Oblastní nemocnice Příbram, hlavní budova, kde se konají osvětové akce pro veřejnost.
Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Odjezd na dovolenou, příjezd domů, stres, vypětí. To všechno se může projevit nepříjemností v podobě zácpy. Když už trvá týden, je čas navštívit lékaře, radí v následujícím rozhovoru internista příbramské nemocnice MUDr. Filip Závada.

Projímadla jsou opředena řadou mýtů a pověr

Příbramsko
Ilustrační foto
Plzeňský kraj – Jedenácté kolo fotbalového krajského přeboru nabídne souboj dvou nováčků. Luby v něm přivítají poslední Mýto. Parta trenéra Jiřího Plecitého v posledním kole poprvé zvítězila, když na domácím hřišti porazila Bolevec 2:1.

Luby hostí poslední Mýto

Fotbal
Ilustrační foto
Chrudimsko - Základní kurzy tance a společenského chování známé jaké taneční jsou v těchto dnech v plném proudu. Mladé dámy a pánové se v nich učí nejen správným tanečním krokům, ale i vhodnému chování ve společnosti. Nedílnou součástí kurzů je pochopitelně i móda, která je především pro dívky velmi důležitá. Chrudimský deník proto přináší nový podzimní seriál. V něm se zaměříme nejen na to, jak se správně obléknout, abyste vyhověli požadavkům kurzů, chybět nebudou ani rady ohledně líčení nebo účesů.

Rady (nejen) do tanečních: Koktejlové šaty sluší každé postavě

Chrudimsko
Hrušová. Ilustrační foto.
Vysokomýtsko – Konečně! Staveniště budoucí cyklistické stezky v úseku mezi Vysokým Mýtem a Hrušovou převzala stavební společnost první říjnový den. Stezka odvede cyklisty z velmi frekventované silnice I/35 mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem. První cyklisté se k Hrušové projedou v květnu.

Pryč z pětatřicítky! Úseky stezky se spojí v Cerekvici

Orlicko
Ilustrační foto
Praha – Obětí domácího násilí se v Česku podle průzkumu společnosti SocioFactor stala každá šestá žena a každý dvaadvacátý muž. Za devět let se ze čtyř pětin na nynější dvě třetiny snížil počet případů fyzické formy domácího násilí. Nejčastěji domácí násilí trvalo více než tři roky. Vyplývá to z prvních výsledků v úterý představeného průzkumu, který si zadala Asociace pracovníků intervenčních center (APIC) v rámci kampaně Mlčení bolí.

Průzkum: Obětí domácího násilí je každá šestá žena

Česko
SPOLUORGANIZÁTORKA festivalu Být spolu Mirka Valašíková Křížová
Cheb - Dvoudenní akce se koná 9. a 10. října. „Smyslem festivalu Být spolu je dostat do povědomí veřejnosti informace o tom, proč je důležité být miminkům nablízku a jak nejsnadněji to provést," uvedla Mirka Valašíková Křížová, jedna z organizátorek.

Festival Být spolu poradí, vysvětlí, ale i osvětlí mýty

Chebsko
Cvičení, ale i zajímavé přednášky čekají na návštěvnice pravidelné akce Změňte svůj život v IGY.
České Budějovice - I tentokrát se v pátek večer sešla v IGY Centru více než třicítka žen, aby se zúčastnily pokračování projektu „Změňte svůj život v IGY". Z pětice vybraných účastnic „reality show" dorazily čtyři, které prozradily, jak se jim večer tentokrát líbil.

V IGY si zacvičily i popovídaly o jídle

Českobudějovicko
Plán objektu restaurace v Bažantnici.
Lázně Bělohrad – Už jen pamětníci vzpomínají na proslavenou restauraci v parku Bažantnice. Dnes zařízení, které bylo srovnáno se zemí, připomínají jen základy. Přesto se jeden z nejvýraznějších atributů Bělohradu se bude zřejmě znovu hřát na výsluní. Stvrdilo to v minulém týdnu svým hlasováním zastupitelstvo města.
19 fotografií

Vrátí se zašlá sláva bělohradské Bažantnice?

Jičínsko