ŠTÍTEK: mýtus

Břetislav Jakubík. Ilustrační foto.
Slovácko – Nápoj bez chemické konzervace, přírodní a plný vitaminu B, právě to je burčák, který příznivě působí na pleť i celý organismus. Provází ho ale také spousta mýtů, jaké to jsou, prozradil vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík v dalším díle seriálu Škola burčáku.

Vyměnit krev burčákem? Je to mýtus, říká vinař

Podnikání
Minipřehlídka her pražského Divadla Na zábradlí.
Brno – Hamleti, Požitkáři, Posedlost a Korespondence V+W. Celkem čtyři inscenace charakterizující režijní styl Jana Mikuláška mohou už od úterý zhlédnout Brňané. Minifestival aktuálních her pražského Divadla Na zábradlí hostí Divadlo Bolka Polívky.

Zábradlí zahraje o životě, smrti i hereckých mýtech

Volný čas
Ilustrační foto.
Kolín – Potřetí v řadě dospěl divizní duel fotbalistů Kolína do penaltového rozstřelu. A potřetí ho nezvládli. Naposledy doma proti Vysokému Mýtu. V normální hrací době gól nepadl. Na penalty vyhráli hosté 5:3.

Kolín prohrál třetí penaltový rozstřel v řadě

Fotbal
Ilustrační foto
Vsetínská nemocnice připravila nový projekt pro středoškoláky, kteří se zajímají o vysokoškolské studium lékařských oborů. Valašský Medik Klub rozšiřuje výuku na středních školách, představuje jednotlivá pracoviště, odbornosti a zdravotníky, první setkání se jmenovalo Patologie bez mýtů. Jde o jeden ze způsobů, jak přilákat studenty k oboru, řekla mluvčí nemocnice Lenka Plačková. Ve Zlínském kraji chybí desítky lékařů i zdravotnického personálu, stejný problém mají i jiné nemocnice v republice.

Vsetínská nemocnice přibližuje obor studentům, má Medik Klub

Zdraví
Ilustrační foto
Rokycansko - Mezi Mýtem a Rokycany se jízda po dálnici zase trochu zkomplikovala. V úseku zhruba od 48. do 45. kilometru a 200 metrů ubyly v obou proudech, tedy ve směru na Prahu i Plzeň, rychlé pruhy. Z bezpečnostních důvodů jsou uza- vřené. V oblasti cekovského katastru je tedy třeba jezdit nejen pomaleji, ale i hodně opatrně. Na předělu tras se totiž pohybují dělníci.

Dálniční cestování komplikuje výměna svodidel

Cestujeme
Ilustrační foto
Jilemnice – Florbalisté Skutče vstoupili v sobotu 1. 10. do nového ročníku regionální ligy mužů neúspěšně. K prvním zápasům nové sezóny zajížděla Skuteč až do daleké Jilemnice. Nejen kvůli široké marodce týmu odcestovalo do podkrkonošského města pouze sedm hráčů a z toho tři hráči juniorky.

Florbalisté Skutče začali sezónu bez získaného bodu

Ostatní sporty
Prostor, kde by podle studie měl být nový dopravní terminál.
Karlovy Vary - Takový zájem o rozvoj města Karlovy Vary už dlouho nezažily. Na prezentaci studie Integrovaného dopravního terminálu přišlo do Národního domu přes dvě stě lidí a primátor i jednatelé studia Hangár, kteří ji zpracovali, měli co vysvětlovat.

Terminál: Fakta a mýty

Karlovarsko
Alžběta Bublanová.
Praha - S psaním povídek o každodennosti obyčejného člověka začala Alžběta Bublanová na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze. Její tvorba se rozprostírá přes vztahové problémy a nedostatek porozumění mezi lidmi, milenci i generacemi. Vydala soubor povídek Čtyři stěny a letos také novelu V Tichu.

Alžběta Bublanová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha
Ilustrační foto
Karlovy Vary - Představit veřejnosti připravovaný dopravní terminál a současně s tím vyvrátit řadu mýtů, které v této souvislosti kolují, hodlá karlovarská radnice. A to 4. října od 17 hodin v Národním domě. Právě některé nepodložené spekulace podle primátora Petra Kulhánka projektu na vybudování nového dopravního terminálu škodí. Přitom by měl řešit současnou nepříliš ideální situaci.

O novém terminálu se povede veřejná debata. Město chce vyvrátit mýty

Karlovarsko
Mýtický červ Olgoj chorchoj
Chrudim – Regionální muzeum v Chrudimi otevírá od pátku zbrusu novou výstavu věnovanou největší asijské poušti a zároveň zemi s nejmenší hustotou osídlení na světě – poušti Gobi.

Muzeum se změní na poušť

Chrudimsko
Ilustrační foto.
Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s ministerstvem dopravy kvůli prodloužení smlouvy se společností Kapsch na provoz mýtného systému bez soutěže. Posoudí, zda byl postup resortu v souladu se zákonem. Dnes to řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Úřad tak reaguje na podnět, který dostal před několika dny od hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Ministerstvo dopravy, které dohodu s dosavadním provozovatelem mýtného sytému v Česku podepsalo koncem srpna, dnes jakékoliv pochybení odmítlo.

ÚOHS zahájil správní řízení s ministerstvem dopravy kvůli mýtu

Ekonomika
Moderní trend bydlení vyžaduje inovaci nejen ve vytápění, ale nově i v chlazení. Nalezení vhodného systému vytápění, tvoří prioritní volbu při stavbě či rekonstrukci vašeho bytu a domu. Již není třeba kompromisů – ideální řešení při hledání ekonomických, designových, elegantních, ale zároveň i úsporných chladících a topných těles ztvárňují konvektory.

Bořiči mýtů ve vytápění – konvektory KORADO

Reklama
Ilustrační foto
Prostějov – Konec prázdnin a začátek nového školního roku je vždy ve znamení zvýšeného provozu na silnicích, čehož si všímají i prostějovští a olomoučtí policisté. Ti od 29. srpna do 4. září v rámci akce Bezpečný návrat domů kontrolují na silnicích řidiče více, než je běžné.

Řidiči pozor, policejní hlídky mají na silnicích napilno

Prostějovsko
První rok ve žďárské škole Komenského 6, kterou chce víc propagovat, má před sebou její nový ředitel Ivo Kuttelwascher.
Žďár nad Sázavou - První společný školní rok začíná dnes školákům, učitelům a novému řediteli žďárské základní školy Komenského 6. Jak se těší? „Pro mě je to velká výzva, něco nového, a tak se na to těším a doufám, že si navzájem ‚sedneme'," říká s úsměvem ředitel školy Ivo Kuttelwascher.

Škola dá o sobě víc vědět, říká nový ředitel

Žďársko
Hrad Litoměřice patří nyní lidem z Filipín
Litoměřice - Přednáškou litoměřické cestovatelky Jany Štefanikové bude v Hradu Litoměřice zakončena zhruba měsíc trvající výstava fotografií Zdeňka Thomy, která přibližuje život lidí na Filipínách.

V hradu začne nová výstava Jiřího Pergla

Volný čas
Na druhém ročníku festivalu Neleň! ve Slavičíně zahraje také skupina Monokino Kino.
Slavičín – Druhý ročník multižánrového festivalu Neleň!, který představí nejen inspirující příběhy místních osobností, se uskuteční od 16. do 18. září ve Slavičíně na Luhačovsku. Programu se letos koná na pěti scénách v prostorách Sokolovny, městské knihovny a Orlovny. Zde se návštěvníci dočkají jak přednášek, workshopů, tak i koncertů, divadla, výstavy i autorského čtení.

Festival Neleň! představí talenty. Návštěvníci nahlédnout do molekulárního baru

Volný čas
TYPICKÝ ROLKO. Doménou více než dva metry vysokého stopera jsou vzdušné souboje.
Náchod – Proti Vysokému Mýtu si odbude domácí premiéru nejzářivější náchodská letní posila, ADRIAN ROLKO. Odchovanec královéhradecké kopané, jenž kromě dresu svého mateřského oddílu oblékal sedm sezon i dres mladoboleslavský, přichází do Náchoda z hradecké Olympie, které v uplynulé sezoně pomohl postoupit do České fotbalové ligy. „Náchod mě oslovil jako první, a to i přesto, že jsem teď půl roku nehrál, takže nebylo nad čím přemítat," říká o svém přestupu dvoumetrový stoper.

Rolko: Jsem přesvědčen, že je tady dobrý mančaft

Fotbal
Božena Němcová. Ilustrační snímek.
Praha - V centru DOX v pražských Holešovicích na dnešek připravili komponovaný večer věnovaný spisovatelce Boženě Němcové. Jmenuje se Archeologie jednoho mýtu a zaměří se na různorodost obrazů Boženy Němcové v české kulturní paměti. Nabídne k diskusi různé výklady života a díla slavné české autorky a představí současné pokusy o umělecké ztvárnění odkazu Boženy Němcové.

DOX nabízí večer o Boženě Němcové s tvůrci nových děl o ní

Ostatní
Ilustrační foto.
Blud první - Nikdo byt nedostane ani za peníze, ani zadarmo. Systém sociálního bydlení má podpořit pouze nájemní bydlení, nikoliv bydlení v osobním vlastnictví. Účelem návrhu je podpora nájemního bydlení pro mladé rodiny s dětmi, seniory, zdravotně postižené nebo osoby bez domova. Pro lidi, kteří nedosáhnou na běžný tržní nájem, a končí proto zbytečně v ubytovnách nebo na ulici. Sociální bydlení bude záchranná síť, která lidem pomůže najít střechu nad hlavou za přiměřený měsíční nájem. A jelikož v těchto bytech budou lidé platit sociální nájemné, bude i stát doplácet na dávkách na bydlení méně, než je tomu nyní.

Společností kolují mýty: osm bludů o sociálním bydlení

Bydlení
Archivní fotografie z okupace v srpnu 1968.  Sovětské okupační tanky v Luhačovicích.
Kroměříž – Už za dva roky to bude rovné půlstoletí, kdy se také na Kroměřížsku navždy rozplynul mýtus o tom, že socialismus může fungovat takzvaně s lidskou tváří. Ideály rozmetala 21. srpna 1968 okupace „spřátelených" vojsk v čele s těmi sovětskými. A zatímco pro dnešní mladé lidi už jde pouze o jedno z historických dat v učebnicích, pro pamětníky představuje bolestnou ránu.

48 let. Vzpomínky na srpen 1968 jsou ale pro mnohé pamětníky stále živé

Kroměřížsko
Spermie. Ilustrační foto
Plodnost českých mužů je na dobré úrovni. Letošní výzkum nepotvrdil dřívější varování o klesající plodnosti mužů. Naopak naznačil, že se i díky zdravějšímu životnímu stylu a zlepšování životního prostředí plodnost Čechů mírně zlepšuje. Novinářům to dnes řekl přednosta Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice Michal Pohanka.

Plodnost českých mužů je na dobré úrovni, varování se nepotvrdila

Zdraví
Traktor. Ilustrační foto.
Orlickoústecko – „Když jsem si podal přihlášku na zemědělku, od vrstevníků jsem si to vyslechl," vzpomíná Josef Papáček na své rozhodnutí pokračovat v rodinné zemědělské tradici. Po střední následovala škola vysoká a dnes je tento mladý zemědělec majitelem farmy Kaliště. Protože se specializuje na chov skotu francouzského plemene Limousine, ví, že generační výměna není problém jen v Čechách.

Hnůj a vidle. Zemědělství mladé neláká

Orlicko
Ilustrační foto.
Řím – Psychologové a vědci z dalších oborů se pokoušeli zjistit, zda a jak pořadí, v němž se sourozenci narodili, ovlivňuje charakter. Dvě dosud největší studie v podstatě dospěly k závěru, že v růstu dětí a formování jejich psychických charakteristik hraje pořadí narození sourozenců okrajovou roli, píše italský deník Corriere della Sera.

Určuje pořadí narození sourozenců osobnost?

Svět
Pohled na budovu Národního muzea a magistrálu.
Praha - Magistrát chce začít s přípravou podkladů pro zpoplatnění vjezdu do centra města prostřednictvím mýta. V tomto volebním období se zavedením ale nepočítá. S mýtem souhlasí i dotčené městské části a odborníci. Klíčové je podle nich ale nejprve dokončit městské okruhy.

Praha oprašuje nápad zavést v centru mýto

Praha