ŠTÍTEK: mýtus

Karel Vácha
Hluboká nad Vltavou – Zkrat bývalého fotbalového reprezentanta Radka Šírla, který při divizním utkání mezi Zbuzany a Vysokým Mýtem inzultoval rozhodčího a zápas byl následně předčasně ukončen (dostal za něj dvouletý trest zákazu činnosti), neunikl ani pozornosti historicky nejlepšího střelce českobudějovického Dynama Karla Váchy.

Karel Vácha Šírlův zkrat neomlouvá, ale na rozhodčí má svůj vlastní názor

Fotbal
Ilustrační foto
Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Pondělním dnem začíná v Zoo Dvůr Králové zimní sezona, mění se proto například otevírací doba. Pokladny jsou nyní otevřené od 9 do 16 hodin, v zoo je ale možné zůstat i déle. V provozu budou všechny vnitřní pavilony a expozice, ve venkovních výbězích ale budou zvířat pobývat kratší dobu než v létě.

Události týdne: Zahrada vstupuje do zimního režimu

Z okolí
Radek Šírl v dresu Zbuzan
Střední Čechy - Ve své bohaté sbírce má i prvenství v Poháru UEFA, sobotní zápas si ale bývalý reprezentant Radek Šírl za rámeček rozhodně nedá. Ve 36. minutě dopoledního duelu divize C mezi Zbuzany s Vysokým Mýtem inzultoval rozhodčího Matěje Cichru, načež bylo utkání za stavu 0:1 předčasně ukončeno!

Bývalý reprezentant Šírl běsnil v divizi, kde inzultoval rozhodčího!

Fotbal
O Českém lese si povídali odborníci i laici v refektáři Muzea Českého lesa v Tachově.
Tachov – Příznivci Českého lesa se sešli v refektáři muzea v Tachově, aby si vyslechli poutavá vyprávění o přírodních i historických zajímavostech. Schází se takto už od roku 2011 a organizátoři volí místo k setkání střídavě na Domažlicku a Tachovsku.

V Českém lese výrazně ubývá raků, zaznělo v muzeu

Tachovsko
Tenorista Titusz Tóbisz
Premiéru Verdiho opery Otello uvedl ve čtvrtek večer operní soubor Národního divadla moravskoslezského (NDM). V titulní roli se představí slovenský tenorista Titusz Tóbisz v alternaci s Gianlucou Zampierim.

Intrikán Jago řádí v Otellovi

Volný čas
Ilustrační foto
Pardubicko - Z hlediska předvolební kampaně s křížkem po funuse, totiž v pátek v první den voleb otevře pardubické Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obálky s nabídkami stavebních firem na stavbu prvních dvou úseků dálnice D35 z Opatovic nad Labem k Vysokému Mýtu.

Tendr na stavbu dálnice D35 k Vysokému Mýtu finišuje

Pardubicko
Ilustrační foto
Chrudim, Pardubický kraj - Z hlediska předvolební kampaně s křížkem po funuse, totiž v pátek v první den voleb otevře pardubické Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obálky s nabídkami stavebních firem na stavbu prvních dvou úseků dálnice D35 z Opatovic nad Labem k Vysokému Mýtu.

Tendr na stavbu dálnice D35 k Vysokému Mýtu finišuje

Chrudimsko
Tudy povede silnice R35. Vykolíkováno je, ale v trase u obce Časy jsou stále pozemky, o které se vedou spory.
Pardubický kraj - Z hlediska předvolební kampaně s křížkem po funuse, totiž v pátek - v první den voleb - otevře pardubické Ředitelství silnic a dálnic obálky s nabídkami stavebních firem na stavbu prvních dvou úseků dálnice D35 z Opatovic nad Labem k Vysokému Mýtu.

Tendr na stavbu dálnice D35 k Vysokému Mýtu finišuje

Orlicko
Františkovy Lázně - Celoevropsky jedinečná rehabilitační klinika by mohla do dvou let vzniknout ve Františkových Lázních. Zařízením se 150 lůžky by ročně prošlo až 2000 pacientů. Díky projektu by se navíc zachránily unikátní Luisiny lázně.
Františkovy Lázně - Celoevropsky jedinečná rehabilitační klinika by mohla do dvou let vzniknout ve Františkových Lázních. Zařízením se 150 lůžky by ročně prošlo až 2000 pacientů. Díky projektu by se navíc zachránily unikátní Luisiny lázně.

Nová klinika vrátí lidi zpět do života

Chebsko
Z utkání FK Kolín - Vysoké Mýto (2:3).
Kolín – Už to vypadalo, že zlomí prokletí domácích zápasů. Ale nezlomili. Přestože fotbalisté Kolína vedli po první půli nad Vysokým Mýtem o gól, nakonec v dalším kole divizní skupiny C prohráli 2:3. Na podzim na výhru před svými fanoušky stále čekají.
7 fotografií

Kolín doma prožil další kolaps

Fotbal
Policie. Ilustrační foto.
Poslední tři roky se počet nahlášených případů v metropoli drží nad hranicí stovky. Většina zneužívání se odehrává doma za zavřenými dveřmi. Měla vyzývavé oblečení a byla opilá. Říkala si o to. Problematiku znásilnění stále provází řada mýtů. Tím nejkřiklavějším zůstává, že si za to oběť může sama. V metropoli jen za letošek policie eviduje 76 případů. 

Pražské ženy hlásí asi jen pět procent znásilnění

Praha
Ilustrační foto
Hradec Králové - Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové si v rámci takzvaného Týdne knihoven, který nese podtitul Zločin v knihovně, připravila pro veřejnost ve středu od 18 hodin program pod vedením specialisty na forenzní genetiku Daniela Vaňka.

Na co kam: Kriminalisté odhalí tajemství DNA

Volný čas
Ilustrační foto.
Karlovarský kraj - Nová celostátní kampaň karlovarské Asociace Záchranný kruh s názvem Chodci nejsou nesmrtelní je zaměřená na nejčastější chyby chodců a řidičů ve vztahu k chodcům. Kampaň se skládá z deseti emotivních spotů a deseti instruktážních analytických videí.

Chodci nejsou nesmrtelní, varuje kampaň

Karlovarsko
Bartoloměj s maminkou, Hanou Kubíkovou
Nadání může paradoxně přinést špatný prospěch. Inkluze zaváděná do škol díky novele školského zákona může prospět i dětem, o kterých se v souvislosti s ní obvykle nemluví. Těm talentovaným. Názor, že se týká jen dětí se zdravotním postižením či ze sociálně slabých rodin, je jen hluboce zakořeněným mýtem. Rozvinutí schopností dětí často brání sama škola. 
4 fotografie

Nepozornost, zlobení a pětky. Inkluze má pomoci i nadaným dětem.

Česko