ŠTÍTEK: mýtus

Společnost Ruah pomáhá v posledních chvílích života.
Benešovsko - Aby lidé umírali doma ve společnosti rodiny na místo v nemocnicích či jiných zařízeních, o to se snaží společnost Ruah. Většina nemocných či starých lidí stále umírá v nemocnicích či jiných zařízeních. Postupně se ale tento stav mění, a i obyvatelé Benešovska si přejí prožít poslední chvíle života v kruhu nejbližších, ve svém domově.
3 fotografie

Společnost ulehčí poslední chvíle umírajícím

Benešovsko
Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Ilustrační foto.
V Praze začíná Týden dánské literatury. Přijíždí na něj slavný spisovatel Peter Hoeg, autor románu Cit slečny Smily pro sníh, který dnes bude svým čtenářům podepisovat své knihy. Týden nabídne i filmové projekce, gastronomický pořad, literární salon či poetický večer s básníkem Knudem Steffenem Nielsenem. Hoeg do Česka přijede vůbec poprvé.

Do Prahy přijíždí slavný dánský spisovatel Peter Hoeg

Volný čas
Ilustrační foto.
Benátky nad Jizerou /ROZHOVOR/ – Polovinu zimní přípravy na ČFL mají za sebou. Fotbalisté z Benátek nad Jizerou během ní stihli odehrát čtyři přípravné zápasy. Po vysoké výhře nad Chrastavou přišly dvě remízy s Čáslaví a Vysokým Mýtem a naposledy dokonce porážka od Hostouně. Vrásky na čele tak přibývají trenérovi Pavlu Jíchovi.

Jícha: Výsledky jsou pro nás alarmem

Fotbal
Ilustrační foto
Rozvodovost v Česku v posledních letech klesá. Prodlužuje se také doba, kterou spolu manželé stráví, než se rozejdou. Průměrné manželství, které nevydrželo, trvalo v roce 2016 přes 13 let. Od počátku tisíciletí se tak protáhlo o dva roky. Předloni se rozpadlo 45 procent svazků. Bylo to nejméně za posledních 15 let. 
2 fotografie

Rozvodů ubývá. Manželství také vydrží déle

Česko
Rozvod. Ilustrační foto.
Rozvodovost v Česku v posledních letech klesá. Prodlužuje se také doba, kterou spolu manželé stráví, než se rozejdou. Průměrné manželství, které nevydrželo, trvalo v roce 2016 přes 13 let. Od počátku tisíciletí se tak protáhlo o dva roky. Předloni se rozpadlo 45 procent svazků. Bylo to nejméně za posledních 15 let. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tradiční soužití má podpořit kampaň Národní týden manželství, která začíná v pondělí. Koná se její dvanáctý ročník.

Rozvodovost v posledních letech klesá, manželství trvá déle

Praha
Rudolf Burkert
Příběhy Jiřího Rašky, Kateřiny Neumannové či naganské party bezesporu vstoupily mezi sportovní mýty českého národa. Tyto a další nezapomenutelné okamžiky zimních olympiád rychle přerostly ryze sportovní rozměr. Důkaz? Vedly ke vzniku oslavných knih, jásavých dokumentárních filmů a dokonce – alespoň v případě Nagana – i ironické opery. K Čechům to tak nějak patří. Jak patetické vlastenectví davů na náměstích, tak i schopnost udělat si z něj legraci.
10 fotografií

Hrdina z hor. Burkert vyskákal první medaili

Olympiáda v Koreji
Koncert jihlavské Filharmonie Gustava Mahlera.
Jihlava – Spolu se svými věrnými diváky slavila Filharmonie Gustava Mahlera během první únorové neděle své patnáctileté výročí. V jihlavském domě kultury (DKO) v rámci galakoncertu zahrál nejen početný orchestr, ale i smyčcový kvartet a zpívali sólisté. Do budoucna chce jihlavská filharmonie hrát více hudební skladatele z Vysočiny a bořit mýty o díle Gustava Mahlera.

Filharmonie oslavila patnácté narozeniny. Jejich koncerty léčí

Jihlavsko
Hradecká diakonie se snaží o integraci cizinců.
Hradec Králové - Především vzájemné sblížení lidí a boření hranic či předsudků, to je projekt Doma v Hradci Králové, který probíhá od března roku 2017 a je realizován Diakonií českobratrské církve evangelické.

Projektem bourají zažité mýty o cizincích

Hradecko
Ilustrační foto
Tábor – V úterý od 18 hodin se v táborské městské knihovně koná přednáška překladatele a cestovatele Zdeňka Lyčky o knize Grónské mýty a pověsti. Knihu ilustroval Martin Velíšek, jehož výstava je v knihovně k vidění.

Zdeněk Lyčka představí Grónské mýty a pověsti

Táborsko
Muslimská modelka v hidžábu v reklamě značky L´Oréal na vlasovou péči
/VIDEO/ Francouzská značka L´Oréal prolomila bariéry a jako první obsadila ženu v hidžábu – tedy muslimské pokrývce hlavy – do reklamy na vlasovou péči. Britská kosmetická blogerka Amena Khanová se tak na obrazovkách ukazuje ve světle růžovém šátku na ostře růžovém pozadí a říká, že „ať už jsou vaše vlasy vidět nebo ne, nemá to vliv na vaši péči o ně“.
4 fotografie

Modelka v hidžábu v reklamě na vlasovou péči? L´Oréal boří mýty

Svět
Restaurátor a jeho kráska.
Linec - „Mladý muž chronicky trpící nedostatkem peněz, malíř Egon Schiele, opouští křeslo a říká vídeňskému zubaři Hermannu Engelovi: ,Mohl bych vás poprosit, abyste odhlédl od zaplacení? Mohl bych místo toho portrétovat vaši dceru Trude…´“

Soused na stopě „mýtů“ Schieleho obrazu

Z okolí
Spisovatel Pavel Brycz.
„Ženská, kvůli které jsem musel vypít obrovského turka, aby mi věštila z lógru, řekla, že mi štěstí přinese spojení s koňmi,“ vyprávěl spisovatel Pavel Brycz na křtu své knihy. „Naštěstí jsem si na to vzpomněl jako na metaforu, když jsem zjistil, že můj kamarád a vydavatel Tonda Kočí dělá v Euromedii…“ A tak „legionářské romaneto“ s názvem Největší muž na světě vyšlo v Knižním klubu.

Ukradené a splacené hrdinství v romanetu Pavla Brycze

Ostatní
Domažlické seniory poučili o stravě i cvičení
Domažlice – Základy zdravé stravy, mýty v potravě i návody na zdravý pohyb včetně cviků vhodných pro seniory – to vše se dozvěděli účastníci minulého bloku Domažlické senior akademie na téma Senior v kondici, kterou vedla výživová poradkyně Monika Anderlová.

Domažlické seniory poučili o stravě i cvičení

Domažlicko
Trenér Martin Steinbrücker.
Domažlice – V minulé sezoně fotbalisté rezervy domažlické Jiskry atakovali postupové příčky do divize. Po letním odchodu několika opor se s napětím čekalo, nakolik se jim podaří úspěch zopakovat. Začátek nové sezony byl hodně složitý, ale Benfika nakonec přezimuje na páté příčce krajského přeboru, což je slušný výsledek. 

Po složitém začátku jsme s pátou příčkou spokojeni

Fotbal
Ostrov Spinalonga a jeho okolí jsou turisty vyhledávaným a atmosférou neopakovatelným místem. V minulosti jej obývali lidé zasažení nevyléčitelnou nemocí. I oni se snažili důstojně žít.
/CESTOPIS MILANA ČEJKY, DÍL 2./ V sousední vesnici nesoucí jméno Anatoli jsme navštívili typickou krétskou tavernu. Tady nás čekal příjemný pozdní oběd. V nabídce se objevila řada místních jídel. Například sem patřilo souvlaki, což je grilované skopové maso okořeněné dobromyslí, pepřem a saturejkou. Skvělá byla i musaka, tedy zapečené brambory s lilkem, mletým hovězím masem a zalité hustou bešamelovou omáčkou. Na přípitek nechyběl kalíšek rakije nebo anýzového ouza a dobré řecké víno.
9 fotografií

I nemocní na smrt dokázali bojovat s osudem

Nymbursko
Byt. Ilustrační foto.
Téměř polovinu veškeré nabídky krátkodobého ubytování v Praze už údajně ovládá internetová platforma Airbnb. Vyplývá to alespoň z vládní Analýzy sdílené ekonomiky a digitálních platforem. Podle ní nabízeli Pražané v polovině letošního roku prostřednictvím Airbnb přes 71 tisíc lůžek. Ubytování „v soukromí“ se tím dostalo před hotelové služby.
8 fotografií

Kolem Airbnb je řada mýtů, ubytování v soukromí se zbytečně démonizuje

Společnost
Noc venku ve Dvoře Králové
Dvůr Králové - Výjimečný zážitek má za sebou starosta Dvora Králové Jan Jarolím. Společně s rekordními 68 dobrovolníky se zapojil do charitativní akce Noc venku, která ve čtvrtek ve Dvoře Králové přibližovala veřejnosti problémy lidí bez domova a snažila se bořit mýty o jejich životě.

Královédvorský starosta Jarolím spal s bezdomovci

Krkonoše
čokoládový koláč s hruškami
Mýtu, že bez lepku znamená bez chuti, už dávno nikdo nevěří. Přesvědčte se sami a upečte si doma moučníky bez použití mouky. Zjistíte, že skvěle chutnají, a navíc jsou i zdravější, než ty klasické.
5 fotografií

Pečte zdravěji! Bez lepku

Za jídlem