ŠTÍTEK: mýtus

Zdeněk Svoboda z Blanska našel kolem čtyřiceti hřibů kovářů.
Blanensko – Zhruba čtyřicet hřibů kovářů a několik babek našel Zdeněk Svoboda u Blanska už koncem května. Následovaly další úlovky. „Člověk musí vědět, kam jít," řekl vášnivý houbař. Podle znalců je nyní možné najít hříbky i v okolí Bukovinky nebo Žďárné, ještě v červnu rostly i u Lipovce. Na houby je ale dost sucho. Houbaři radí hledat na chladnějších místech a v okolí potoků.

Na houby je zatím sucho. Znalci je ale najdou i na Blanensku

Blanensko
Bývalý ministr dopravy Dan Ťok
Praha - Vláda projedná budoucnost mýtného systému až na svém příštím zasedání. Ministři dnes bod z programu odložili, řekl novinářům ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Odpoledne se bude správou mýtného na dálnicích a silnicích vyšších tříd zabývat koaliční rada. ČSSD a KDU-ČSL začátkem týdne kritizovaly Ťokův návrh na tříleté prodloužení smlouvy se současným provozovatelem, společností Kapsch.

Vláda se dnes mýtem nezabývala, probere ho příští týden

Česko
Ministr vnitra Milan Chovanec
Neschopnost ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) zajistit fungování výběru mýta i na příští léta koaliční sociální demokraté nehodlají dál tolerovat. „Řešení se musí najít nejpozději do několika týdnů," říká místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že nevylučuje podat kvůli mýtu trestní oznámení.

Chovanec: Kvůli mýtu zvážím i trestní oznámení

Česko
Ilustrační foto.
Praha - Koaliční rada se bude ve čtvrtek zabývat návrhem ministerstva dopravy na prodloužení smlouvy se společností Kapsch o správě mýtného systému. Sociální demokracie není s postupem ministerstva, které spravuje ANO, spokojena. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák řekl, že situace je vážná a hrozí velké škody. Bod týkající se mýta tak bude pravděpodobně stažen ze čtvrtečního jednání vlády.

Koalice bude jednat o mýtu, ČSSD není spokojena s vývojem

Ekonomika
Ilustrační foto.
Břežany II – Obec si v sobotu připomene výročí svého vzniku. Akce startuje v 15 hodin za starou mateřskou školou. Připraveno je vystoupení šermířů spolu se školou šermu, odhalení a představení pamětní desky, vystoupení dětí z místní školky, odhalení doplněného pomníku padlých a od 18 hodin bude hrát na hřišti k tanci a poslechu kapela Sendražanka.

Chystají se Břežany II přepsat svou historii?

Kolínsko
Ilustrační foto.
Žďár nad Sázavou – V posledních dvou letech se Gymnázium Žďár nad Sázavou účastnilo výzkumného projektu Škola dotykem. Ve dvanácti školách v České republice ho provedla nezisková organizace Edulab (edukační kancelář).

Digitální třída ve Žďáře uspěla

Žďársko
Ilustrační foto.
Praha – Základní problém? Nedostatek vůle a přílišná důvěřivost. Se znalostmi 
o zdravém životním stylu 
a stravování na tom nejsme 
v porovnání s vyspělými zeměmi nejlépe. Navíc 
i z toho mála, co o něm víme, máme tendenci si vybírat jen to, co je nám pohodlnější.

Stravování: Čechům často chybí zdravý rozum

Česko
Ilustrační foto
Ministerstvo vnitra stále neví, jak budou od roku 2018 v Česku fungovat datové schránky. Jde přitom o elektronický informační systém, jehož prostřednictvím téměř tři čtvrtě milionu občanů a firem komunikuje s veřejnými institucemi. Ročně jsou takto odeslány desítky milionů zpráv, které nahrazují papírové doporučené poštovní zásilky s dodejkou.

Ministerstvo vnitra netuší, co s datovými schránkami. Hrozí průšvih jako s mýtem

Česko
Řecká sobota na hradě Veveří. Lidé viděli i svádění mezi mužem a ženou v podání tanečníků tradičních tanců.
Brno /FOTOGALERIE/ – Svádění mezi mužem a ženou v podání tanečníků tradičních tanců mohli vidět v sobotu diváci a hradě Veveří. Nejen to ale nabídl tanec susta a další. „Párový tanec má erotický podtext, oba se v něm navzájem svádí," prozradil tanečník Vasiliadis Paris ze souboru Antigoni. Jiný tanec připomínal řecké mýty o narození Dia. Některé z předvedených tanců jsou zaznamenané v historii už v patnáctém století.
23 fotografií

Erotika a řecké mýty? Spojily se v tancích na hradě Veveří

Brněnsko
Jakub Čech při on-line rozhovoru
Prostějov – V úterý večer byly v pražském kině Lucerna již potřetí předány ceny společnosti Člověk v tísni s názvem Gratias Tibi (Děkuji tobě) pro mladé lidi, kteří pozitivně ovlivňují své okolí. Letos je získaly iniciativy proti rakovině, světelnému smogu a mýtech o migraci. Zvláštní cenu poroty převzal také patnáctiletý Jakub Čech za své občanské aktivity v Prostějově.

Mladý prostějovský aktivista Jakub Čech získal cenu Člověka v tísni

Prostějovsko
Boty dolů, sednout na zem a houpat se v rytmu písní. I tak se dá vychutnat Korzo Obora.
Příbram /FOTO, VIDEO/ – Jestli jste své známé dlouho nepotkali, tak v sobotu na příbramském nábřeží zřejmě ano. Říká se, že Korzo Obora je bezva akce a kdo se přijde podívat, musí jen souhlasit. Když se počasí vydaří tak, jako tentokrát (tedy než malinko sprchlo a slunce zakryly mraky), můžete se klidně zout, sednout si na zem nebo do trávy a nechat se houpat hudbou a všeobecnou pohodou.
15 fotografií

Boty dolů, sednout na zem a nechat 
se houpat. I tak lze prožít Korzo Obora

Volný čas
Děti v mateřské škole.
Náchodsko - „Projekt Školka hrou je správnou cestou k pojetí předškolního vzdělávání jako prvního článku vzdělávacího systému, shodují se pedagogové, kteří absolvovali školení v rámci metodických dnů," uvádí Miluše Vondráková, vedoucí metodička pro primární a preprimární edukaci neziskové organizace EDUkační LABoratoř (EDULAB).

I ve školkách na Náchodsku se vyučuje hrou

Náchodsko
Kněz Jan Bula
Jihlava, Rokytnice nad Rokytnou – Páter Jan Bula, jedna z hlavních obětí babického procesu, byl oběšen 20. května 1952 v Jihlavě. Po 64 letech jeho smrt tento pátek 20. května připomene Den Jana Buly.

Kněze Bulu popravili v Jihlavě před 64 lety

Jihlavsko
Noc literatury ve Vyškově. Ilustrační foto.
Vyškov - Vyvrátit mýtus, že čtení knih je pouze doménou žen. To je aktuální snaha vyškovské Knihovny Karla Dvořáčka. Právě proto nese projekt Noc literatury ve Vyškově podtitul Muži (nejen) čtou. „Cílem je představit literaturu na netradičních místech. Pro letošní rok jsme tak zvolili kapli svaté Anny v Dukelské ulici. Výběr knih autorů z celé Evropy představí Vyškované Petr Muzikář, Alexandr Novák, Jan Řezníček a Dalimil Ševčík. Kromě nich k nám dorazí předčítat i herec Národního divadla v Praze Igor Bareš. Navíc jejich přednesy úryvků obohatíme hudbou," lákala za knihovnu její pracovnice Zdeňka Adlerová.

Herec Igor Bareš bude číst ve vyškovské kapli. Dorazí na Noc literatury

Volný čas
Vladimír Just
Teatrolog Vladimír Just, který 6. května oslaví sedmdesátiny, je znám jako divadelní a literární kritik, který se často věnuje i celospolečenským tématům. Jeho hlavním zájmem je však divadlo, je například odborníkem na tvorbu Vlasty Buriana či na divadla malých forem.

Divadelní kritik Vladimír Just oslaví životní jubileum

Divadlo
Workshop Stříhání a úprava videa v Lightworks.
Praha - Čtveřice studentek Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT) založila skupinu wITches of ČVUT (Čarodějnice z ČVUT). Ta pořádá pro zájemce, zejména však pro zájemkyně, workshopy o informačních technologiích, robotice a dalších technických oborech.

Studentky ČVUT pořádají workshopy hlavně pro své nástupkyně

Praha
Ilustrační foto
Praha – „Kdyby se můj syn dožil 100 let, byl by normální," řekla před lety maminka chlapce, který byl předlohou filmového Rain Mana. Snímku popisujícího soužití dvou bratrů, z nichž jeden je autista. Ačkoli se informovanost o autismu pomalu zlepšuje, jen málokdo si uvědomuje, že dospělí s autismem se s věkem zlepšují a rozvíjejí. Přístupni vzdělávání jsou v době, kdy my ostatní začínáme mít problémy s pamětí a nejsme už tak přizpůsobiví a flexibilní. Potřebují k tomu ale naši pomoc.

Mýty o autismu přežívají. I mezi odborníky

Česko
Ilustrační foto
Praha – I když odpůrců očkování je v Česku podle vědeckého sekretáře vakcinologické společnosti Romana Chlíbka necelých pět procent, prostřednictvím internetu a médií ovlivňují mnoho těch, kteří neví, na jakou stranu se přiklonit. „V poslední době vzniká pocit, že očkování je zbytečné a že je zdrojem komplikací, a proto je lépe neočkovat," uvádí Vilma Marešová, přednostka II. infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce. Výskyt řady infekcí v minulosti výrazně poklesl a dnešní generace téměř nezná klasické infekční, zejména dětské choroby.

Lékaři: Mýty hlásané aktivisty přispívají k šíření infekcí

Česko
Ve věku 85 let dnes zemřela význačná česká malířka Jindra Husáriková.
Praha – Ve věku 85 let dnes zemřela význačná česká malířka Jindra Husáriková, oznámil to její syn Petr Husárik. Díla Husárikové jsou zastoupena v mnoha veřejných i soukromých sbírkách doma i v zahraničí. Malířka, která byla známá zřejmě více za hranicemi své vlasti, často ztvárňovala cirkusové dění, ale také staré báje, mýty i niterné lidské pocity. Oleje, laděné většinou do různých tónů jedné barvy, „dokreslovala" nožem, který jemným plátnům dodával konkrétní výraz.

Zemřela význačná malířka Jindra Husáriková, bylo jí 85 let

Ostatní
Zlatý most v roce 2016.
České Budějovice - Most u divadla byl radnicí označován hovorově jako zlatý most, až z toho byl název Zlatý most oficiální. Most přes Malši na pohlednici ze 30. let 20. století je však z roku 1916, kdy již radnici a překupníkům tolik „zlata" nepřinášel. Navíc právě byla 1. světová válka.

Zlatý most byl kvůli mýtu pro Budějovické zlatým dolem

Českobudějovicko