ŠTÍTEK: mýtus

Klíště
Orlickoústecko – Mezi lidmi často přežívá mýtus, že klíšťata útočí jen v létě. Opak je pravdou, sucho a parno jim nesvědčí. Stačí ale sedm stupňů a malí černí broučci opět ohrožují životy a zdraví nejen lidí, ale i domácích mazlíčků.

Klíšťata útočí. A počasí jim přeje

Orlicko
ilustrační foto
Orlickoústecko - Jak vypadá typický klient organizace Laxus, která v rámci svého terénního programu pracuje s drogově závislými v okrese? Je to muž, kolem devětadvaceti let, se základním nebo středoškolským vzděláním, který už několik let bere pervitin. Jen zřídka to bývá opium nebo heroin.

Typický narkoman: je mu devětadvacet a bere pervitin

Orlicko
ilustrační foto
Orlickoústecko - Jak vypadá typický klient organizace Laxus, která v rámci svého terénního programu pracuje s drogově závislými v okrese? Je to muž, kolem devětadvaceti let, se základním nebo středoškolským vzděláním, který už několik let bere pervitin. Jen zřídka to bývá opium nebo heroin.

Typický narkoman: je mu devětadvacet a bere pervitin

Pardubický kraj
Rozštěp. Ilustrační foto.
Operaci rozštepu v Brně podstupují už několikadenní děti. Tým z dětské nemocnice v Černopolní ulici specializovaný na tuto vývojovou vadu operuje novorozence už jedenáct let. U příležitosti výročí pořádá nemocnice setkání pacientů a jejich rodin s odborníky. Přednášky a rozhovory si zájemci poslechnou v sobotu v kinosále Fakultní nemocnice Brno v Jihlavské ulici.

Rozštěp operují brněnští specialisté u novorozenců už jedenáct let

Zdraví
Rozštěp. Ilustrační foto.
Brno – Operaci rozštepu v Brně podstupují už několikadenní děti. Tým z dětské nemocnice v Černopolní ulici specializovaný na tuto vývojovou vadu operuje novorozence už jedenáct let. U příležitosti výročí pořádá nemocnice setkání pacientů a jejich rodin s odborníky. Přednášky a rozhovory si zájemci poslechnou v sobotu v kinosále Fakultní nemocnice Brno v Jihlavské ulici.

Rozštěp operují brněnští specialisté u novorozenců už jedenáct let

Brněnsko
Ilustrační fotografie.
Východní Čechy – Pro většinu nevěst je nejzásadnějším bodem plánování svatby výběr svatebních šatů. V dnešní době neexistují pro svatební šaty žádné limity z hlediska etikety, přípustné je téměř cokoli – libovolná délka šatů, střih, barva, zvolit můžete i jinou variantu než šaty, např. kalhotový kostým.

Svatební šaty dnes nemají žádné limity, nosí se všechno

Volný čas
Pardubice – Mrazivým dnům už zdá se definitivně odzvonilo, stupnice teploměrů začínají ukazovat příjemná jarní čísla. Řidiči řeší každoroční otázku – už přezout na letní? Kdy je ten správný čas a jak si včas zajistit místo v pneuservisu?

Téma týdne: Přezutí na letní pneumatiky

Reklama
Ilustrační foto
Chrudimsko - Pro většinu nevěst je nejzásadnějším bodem plánování svatby výběr svatebních šatů. V dnešní době neexistují pro svatební šaty žádné limity z hlediska etikety, přípustné je téměř cokoli – libovolná délka šatů, střih, barva, zvolit můžete i jinou variantu než šaty, např. kalhotový kostým.

Svatební šaty dnes nemají žádné limity, nosí se všechno

Volný čas
Hrad Roštejn.
Ačkoliv turistická sezóna začne naplno až v dubnu, hrad Roštejn otevře své brány návštěvníkům už o Velikonocích. Historické prostory zpřístupní nejen o víkendu, ale také v pátek 25. a v pondělí 28. března. Návštěvníci budou moci navštívit všechny klasické prohlídkové trasy historickými obytnými interiéry i výstavu strašidel z bájí a mýtů.

Hrad Roštejn se pro návštěvníky otevře už o Velikonocích

Cestujeme
Ilustrační foto
Praha - Domácí násilí se může týkat každého. Zbourat mýty a prolomit tabu o něm má nyní kampaň Mlčení bolí pořádaná Asociací pracovníků intervenčních center ČR (APIC). Právě ta se snaží i o to, aby orgány České republiky zavedly profesní specializace, které by řešení případů domácího násilí pomohly zkvalitnit.

Domácí násilí. Žalobci se specializují

Česko
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Přesně týden je v platnosti novela silničního zákona, která kromě reflexních pásek pro chodce či odebírání „malého techničáku" policisty, zavedla i některá vylepšení pro cyklisty.

Cyklisté mají přednost jen někde

Česko
Výživové konzultace. Pozor na drastické diety, radí ve specializovaných poradnách.
Praha - Zimu za chvíli vystřídá jaro, a proto odborníci doporučují připravit se na něj nejen obměnou šatníku, ale i ztrátou kilogramů navíc. Cíl zhubnout a navíc si novou váhu dlouhodobě udržet si splní kupříkladu se sítí výživových poraden Naturhouse celých 90 procent z nich.

Připravte své tělo na jaro s Naturhouse

Podnikání
Do listiny střelců se v utkání proti Mýtu zapsal i kapitán Tomáš Vnuk (vlevo).
Plzeň – Další cenný skalp mají na svém kontě futsalisté Interobalu Plzeň. Nováček nejvyšší domácí soutěže porazil v utkání 18. kola Chance futsal ligy před vlastními fanoušky Vysoké Mýto vysoko 7:0 a v tabulce stáhl náskok svého posledního soupeře na čtvrtém místě na jediný bod.

Interobal nedal Vysokému Mýtu žádnou šanci

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Brno – Ještě víc než půl roku zbývá do referenda, ve kterém Brňané rozhodnou, jestli chtějí do vlaků stále nastupovat v Nádražní ulici nebo v takzvaném Jižním centru. Město plánuje pro lepší posouzení ještě před podzimním referendem zveřejnit studie obou variant. Proti odsunu se chtějí opět ozvat lidé z koalice pro nádraží v centru.

Třetí varianta nádraží není. Jen ta v centru, nebo odsunutá, tvrdí aktivisté

Brněnsko
Odbornice na náhradní rodičovskou péči Petra Winnette.
Praha /ROZHOVOR/ - To nejhorší, co se malému dítěti může stát. Tak popisuje přední česká odbornice na náhradní rodičovskou péči ztrátu rodičů. Současná věda mluví jasně. Následky provázejí dítě, které vyrůstá v ústavní péči, celý život. Problémy ve škole jsou pouze začátek. Dětí v ústavech je přitom podle Petry Winnette stále příliš.

Ztráta rodičů? Pro dítě větší trauma, než se myslelo

Praha
Přední česká odbornice na náhradní rodičovskou péči a zakladatelka institutu rodinné péče Natama Petra Winnete
Praha /ROZHOVOR/ - To nejhorší, co se malému dítěti může stát. Tak popisuje přední česká odbornice na náhradní rodičovskou péči ztrátu rodičů. Současná věda mluví jasně. Následky provázejí dítě, které vyrůstá v ústavní péči, celý život. Problémy ve škole jsou pouze začátek. Dětí v ústavech je přitom podle Petry Winnette stále příliš. Proč Česko oproti světu zaostává? Se zakladatelkou institutu rodinné péče Natama jsme se bavili o radostech i úskalích náhradní rodičovské péče, o vysokém počtu dětí bez rodičů i o důvodech, proč stojí věda v otázce adopcí na straně homosexuálních párů.

Odbornice Petra Winnete: Ztráta rodičů? Pro dítě větší trauma, než se myslelo

Česko
Ilustrační foto
Praha – O svoji tradiční svařákem provoněnou atmosféru české zimní trhy nepřijdou. Tato i některé další obavy se ukazují jako přehnané.Návrh zákona o zákazu kouření a zpřísnění regulace podávání alkoholu v Česku vyvolal bouřlivé diskuse. K jeho projednávání se v příštích dnech vrátí poslanci parlamentního zdravotního výboru a očekává se, že jej – ač s několika pozměňovacími návrhy – podpoří. Daleko složitější ale bude situace ve sněmovně.

Zmizí svařák z trhů a pivo ze stadionů? Je to mýtus

Česko
O myslivosti bez mýtů
Lysá nad Labem - Myslivecká latina je nevyčerpatelným zdrojem pravdě nepodobných loveckých příhod, které vždy baví. Ale podívejme se na muže v zelených kamizolách z jiného, serióznějšího úhlu pohledu. O některých mýtech, 
o myslivecké kynologii i etice vyprávěl Radomír Koňák, předseda Mysliveckého spolku Lysá nad Labem - Doubrava na Nymbursku.

O myslivcích, honech, loveckých 
psech i o zvěři bez mýtů

Středočeský kraj
Ilustrační foto
Praha - Změny v pravidlech pro společné vzdělávání, které nastanou do září, neznamenají násilné posílání všech dětí do běžných škol. V dnešním otevřeném dopise tak rodiče uklidňuje ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Reaguje mimo jiné na informace deníku Blesk, který zveřejnil příběh třináctiletého handicapovaného dítěte, jehož matka se obává nuceného přestupu do běžné školy.

Všechny děti nebudou násilím posílány do běžných škol, slibuje ministryně

Česko
Fanoušci sci-fi filmů Star Wars, Star Trek nebo Stargate se sešli v brněnském Vida centru.
Brno – Program v brněnském Vida! science centru navštívil v úterý také zloduch Darth Vader. Večer inspirovaný filmovými a seriálovými světy Hvězdných válek, Star Treku a Hvězdné brány zavedl příchozí do dálek mezihvězdných prostor. „Návštěvníci si mohli vyzkoušet výrobu světelného meče nebo se vyfotit zaliti v karbonitu," popsala mluvčí centra Hana Laudátová.
12 fotografií

OBRAZEM: Star Wars v Brně. Fanoušci si vyzkoušeli i výrobu světelného meče

Brněnsko
Ilustrační foto.
Hořice – Snadné vítězství nad předposledními Pardubičkami a prohra se SŠB. To je vizitka dvou utkání basketbalistek Jiskry Hořice ve městě perníku.Díky těmto výsledkům si hořické basketbalistky nadále drží střed tabulky Východočeské basketbalové ligy žen.

Vítězství a prohra Jiskry v Pardubicích

Ostatní sporty
Šampionem prestižní soutěže Salon vín je červené víno z Chateau Valtice. Titul slavil za společnost Marek Šťastný.
Valtice /ROZHOVOR/ – Letitá nadvláda bílých vín skončila. Titulem nejlepšího vína v České republice pro rok 2016 se poprvé pyšní červené víno. Konkrétně Merlot, výběr z hroznů 2012, barrique z Chateau Valtice. Cenu pro šampiona Salonu vín převzal v pátek ve Valticích ředitel společnosti známé také pod starším názvem Vinné sklepy Valtice Marek Šťastný.

Umíme světové červené víno, říká šéf Chateau Valtice po ovládnutí Salonu vín

Břeclavsko