ŠTÍTEK: mýtus

Autisté doputují do kraje, přidat se může kdokoli
Karlovarský kraj - Většina lidí má autismus spojený s Dustinem Hoffmanem a filmem Rain Man. Mýty o této nemoci už popáté vyvrátí akce Putování Návrat k pramenům. Dospělí autisté se tentokrát vydají na putování po západních Čechách.

Autisté doputují do kraje, přidat se může kdokoli

Chebsko
Ilustrační foto
Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad společnosti SkyToll, firma Kapsch tak může plnit smlouvu s ministerstvem dopravy na další provoz mýtného systému v Česku. Stížnost slovenského výběrčího mýta zamítl ÚOHS již v prvoinstančním rozhodnutí vloni v listopadu, v závěru minulého týdne pak předseda úřadu Petr Rafaj zamítl i následný rozklad.

SkyToll kvůli mýtu u antimonopolního úřadu neuspěl ani napodruhé

Ekonomika
Futsalisté Sparty.
Praha - Utichnou posměšky? Dva a půl roku mají fanoušci sparťanského futsalu jednu jistotu. Pokud hledají v tabulce umístění úhlavních rivalů, musí se dívat vzhůru. „Už si ani nepamatuji, kdy jsme byli před Slavií," přiznává trenér rudých David Frič. V úterý večer se dost možná dočká. Stačí „maličkost", mužstvo z Podvinného mlýna musí zvítězit ve Vysokém Mýtu.

Střídání stráží? Sparťanští futsalisté stíhají slávisty

Ostatní sporty
Model doda alias blbouna nejapného.
Vysoké Mýto – Regionální muzeum ovládli ptáci. Od 7. 2. je veřejnosti přístupná výstava Atlas ptáků neobyčejných, která představuje skutečné ptáky, ale i ty, kteří žijí jen v naší fantazii.

Vystavují model blbouna nejapného

Orlicko
8. ročník Vysokomýtského souznění.
Vysoké Mýto - Strhující finále měl 8. ročník Vysokomýtského souznění, které ve čtvrtek 26. ledna večer společně pořádala Základní škola a Praktická škola Svítání se Základní uměleckou školou ve Vysokém Mýtě. Akce, jejímž cílem je propojit děti i dospělé lidi se zdravotním postižením a nadané žáky ze „zušky", vyvrcholila energií nabitým vystoupením muzikoterapeutického sboru školy Svítání Mlima Jua.

Vysokomýtské souznění nabídlo spoustu pozitivní energie

Orlicko
Václav A. Černý.
Praha - Ve věku 85 let zemřel v sobotu 21. ledna lingvista a překladatel Václav A. Černý. Ve své vědecké práci se zaměřoval na čerkeštinu a další kavkazské jazyky. Do češtiny překládal klasické i moderní kavkazské autory a věnoval se popularizaci lidových pohádek, bájí a mýtů z těchto oblastí. Byl také autorem řady učebnic a slovníků. Úmrtí Černého ve čtvrtek potvrdila jeho manželka.

Zemřel odborník na kavkazské jazyky Václav A. Černý

Volný čas
česká příroda
To, že člověk na přírodu působí, je známá věc. Ohledně jejich vztahu však existuje mnoho zkreslených představ. Věděli jste například, že takový tankodrom může být pro přírodu požehnáním? A že některé druhy se zcela přizpůsobily životu ve městě? Třeba takový městský kos považuje za významný ukazatel svého postavení to, jak jasně svítí lampa pouličního osvětlení v jeho teritoriu.

Pravdy a mýty o české přírodě

Cestujeme
Česká komora architektů vyhlásila druhý ročník soutěže Česká cena za architekturu
Praha - Česká komora architektů ve středu vyhlásila druhý ročník soutěže Česká cena za architekturu. Hlásit se do ní mohou autoři staveb postavených v České republice v posledních pěti letech. Pětileté období podle předsedy ČKA Ivana Plicky umožňuje vytvořit si širší a zevrubnější přehled o české architektonické produkci. Soutěžní podmínky také nahrávají i dílům, která od svého vzniku teprve "dozrávají", řekl ve středu Plicka novinářům. V prvním ročníku soutěže, do kterého se přihlásilo 475 děl, ale byla celá třetina z roku 2015, tedy z posledního možného roku

Cena za architekturu chce ukazovat kvalitní,ale méně známé stavby

Volný čas
Scéna Národního divadla marionet.
Praha - Ve čtvrtek 12. ledna vystoupí v pražském Národním divadle marionet v Žatecké ulici dvojice korejských loutkoherců z divadla Puzzle s představením nazvaným Kamarád z ostrova Sindol. Příběh putování dvou kamarádů po mytickém ostrově je určen dětem od sedmi let, originálním zpracováním a poetikou potěší ale i starší diváky. V pondělí to sdělil zástupce divadla Jan Blinka.

Korejští loutkoherci vystoupí v Národním divadle marionet

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha – Lidé si stále častěji mohou koupit některé léky mimo lékárny, například na benzínových pumpách, v samoobsluhách či drogeriích. V Česku se zvyšuje počet těchto prodejců, od roku 2010 vzrostl čtrnáctinásobně. V loňském roce si lidé mohli pořídit některé léky na bolest či střevní potíže na více než 2200 těchto místech.

Léky se stále více přesouvají do prodejen

Ekonomika
Burčák. Ilustrační foto.
Slovácko - Nápoj bez chemické konzervace, přírodní a plný vitaminu B, právě to je burčák, který příznivě působí na pleť i celý organismus. Provází ho ale také spousta mýtů, jaké to jsou, prozradil vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík.

Vyměnit krev burčákem? Je to mýtus, říká vinař

Zdraví
Vesna se představí v Divadle Stará střelnice.
Hranice – Patricii je teprve 25 let, ale napsala už více než sto písní, a může se pyšnit spoluprací s Ewou Farnou či Václavem Neckářem. V rámci sólové kariéry aktuálně představuje ambiciózní projekt Vesna, se kterým vyráží na turné. A jednou ze čtyř exkluzivních koncertních zastávek bude v neděli 18. prosince také Divadlo Stará střelnice v Hranicích. Začátek koncertu je stanoven na 18:30.

Otextovala Boky jako skříň pro Farnou, nyní Patricie rozjíždí projekt Vesna

Hranicko
Trenér hodonínských futsalistů Marian Berky se pokusí mužstvo probudit ještě do konce letošního roku.
Hodonín – Kolem něj lítala silná slova a nadávky, on však jako jeden z mála domácích činovníků zachoval dekorum a nadhled. Kouč Tanga Marian Berky se po další zbytečné porážce nevymlouval na rozhodčí ani na nepřízeň štěstěny. Hodonínského trenéra ztráta s Třincem pořádně štvala. I v emocích však správně pojmenoval problémy a odhalil nedostatky utrápeného mužstva. „Hráči si po porážce s Vysokým Mýtem přestali věřit. Nyní se ukáže charakter týmu," říká slovenský odborník.

Nyní se ukáže charakter týmu, říká trenér Tanga Berky

Ostatní sporty
Zástupci knihoven v Hodoníně i Kyjově ocenili autory nejlepších prací v krajské literární soutěži. K tomu si připravili také doprovodný program. Kyjovští při této příležitosti uvedli novou knihu Blanky Pokorné Kyjovské proměny.
Hodonínsko /FOTOGALERIE/ – Zapojili svou fantazii, sebrali odvahu a prokázali, že umějí myšlenky a pocity předat druhým. Na papíře. Krajská soutěž Mýty a legendy mého kraje, do níž se z Hodonínska přihlásilo devět knihoven, má vítěze. Autory nejlepších prací vyhlásili zástupci knihoven u příležitosti Dne pro dětskou knihu.
18 fotografií

Hamadryády z Dúbravy zaujaly literární porotu

Hodonínsko
Čtyřiadvacetiletý fotbalista Patrik Levčík (na snímku vpravo) se do Tanga Hodonín dostal díky kamarádům a spoluhráčům z malé kopané.
Hodonín – Dlouhých třicet minut seděl pouze mezi náhradníky. Ze střídačky sledoval počínání nových spoluhráčů a čekal na svoji šanci, která přišla až za nepříznivého stavu 3:4. Slovenský kouč Marian Berky věřil, že nová hodonínská akvizice mužstvo probudí. Nestalo se. Ani Patrik Levčík, který si v pátečním duelu s Vysokým Mýtem připsal premiéru v dresu Tanga, třetí porážku v řadě neodvrátil.

Fotbalistu Levčíka do Tanga přivedli kamarádi. Při premiéře prožil ale zklamání

Ostatní sporty
Obraz Václava Rabase.
Jihlava – Oblastní galerie Vysočiny (OGV) v Jihlavě připravuje výstavu Václav Rabas a mýtus hnědé. Akce připravená ve spolupráci s Národní galerií v Praze s podtitulem Země, chléb a hmota na periferii avantgardy by měla zpřístupnit vnímání české krajiny v komplexnějším měřítku.

Galerie otevírá výstavu obrazů Václava Rabase

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha - Případům znásilnění má pomoci předcházet nová kampaň s názvem Když to nechce, tak to nechce. Jejím cílem je vyvrátit mýty a předsudky a upozornit na nepřijatelnost násilného chování. Roční projekt, který má poučit hlavně chlapce a muže, pořádá spolek Konsent. Zahájí ho 25. listopadu, na který připadá mezinárodní den boje proti násilí na ženách. V Česku se denně ohlásí jedno až dvě znásilnění.

Případům znásilnění má pomoci předcházet kampaň, cílí na muže

Česko
Ilustrační snímek.
Praha - Za vraždu muže a pokus o vraždu druhého před klubem ve Vysokém Mýtu půjde bývalý strážník Pavel Koblížek na 15 let do vězení. Dnes o tom rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze. Zrušil tak rozsudek hradeckého krajského soudu, který původně Koblížkovi za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví uložil podmínku. Muž vinu odmítá, tvrdí, že jednal v sebeobraně. Dnešní verdikt soudu je pravomocný. Koblížkův advokát uvedl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Dovolání však nemá odkladný účinek.

Za vraždu před klubem ve Vysokém Mýtu uložil soud bývalému strážníkovi 15 let

Česko
Jan Hísek
Praha - Téma legend, mýtů, snů a pohádek spojuje obrazy, které jsou od pondělka k vidění v pražské Pelléově vile. Výstava nazvaná Zeptej se spánku představuje výběr děl výtvarníka Jana Híska. Její základ tvoří ilustrace k více než dvěma desítkám knih, ukazuje ale i umělcovu volnou tvorbu.

V Pelléově vile začala výstava ilustrací Jana Híska

Volný čas
Ivan Hoffman
O všech historických událostech platí, že je lze vyprávět a převyprávět podle vlastního gusta a nějakou dobu trvá, než se v názoru na ně národ sjednotí. Vidíme to i na včerejším svátku dne boje za svobodu a demokracii. Pokud jde o odkaz roku 1939, sdílí ho veřejnost společně. Než budou všichni takto kompletně zajedno i ohledně odkazu listopadu 1989, ještě to těch padesát let potrvá.
0 fotografií

Společný svátek

Hoffmanův deník