ŠTÍTEK: národní knihovna

Národní knihovna v pražském Klementinu.
Národní knihovna předpokládá, že v pondělí otevře své služby veřejnosti v režimu, který měla před kybernetickým útokem. Knihovnu postihl v noci z pondělí na úterý a od té doby byla uzavřená pro čtenáře. V pondělí v 9.00 se tedy otevře Hala služeb, kde bude knihovna poskytovat výpůjční služby, registrace a další, řekla v sobotu ČTK mluvčí knihovny Irena Maňáková.
7 fotografií

Čtenáři se dočkají. Národní knihovna po hackerském útoku otevře v pondělí

Praha
Martin Kocanda.
Ministerstvo kultury v pondělí vyhlásilo otevřené výběrové řízení na místo generálního ředitele Národní knihovny. Uchazeči o tuto pozici mohou podat přihlášku do 13. listopadu. Ministerstvo konkurzem hledá nástupce Martina Kocandy, jehož ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) odvolal z funkce v červenci. Důvodem byly podle ministra nesrovnalosti v projektu, ve kterém šlo o dotaci z evropských fondů za 144 milionů korun. Nového ředitele chce ministerstvo mít nejpozději 1. dubna 2021.
7 fotografií

Ministerstvo kultury vyhlásilo konkurz na ředitele Národní knihovny

Volný čas
Ředitel Národní knihovny Martin Kocanda (na archivním snímku z 1. června 2020)
Ministr kultury Lubomír Zaorálek odvolal ředitele Národní knihovny Martina Kocandu kvůli nesrovnalostem v projektu e-knihovna. Výhrady má i k pomalému postupu rekonstrukce Klementina, pronájmům či některým neuskutečněným akvizicím. Vedením knihovny byl dočasně pověřen dlouholetý zaměstnanec Vít Richter. Kocanda posléze uvedl, že sporný e-projekt sám zastavil. Žádné právní kroky kvůli svému odvolání však nechystá. 
28 fotografií

Zaorálek odvolal ředitele Národní knihovny Kocandu. Měl k němu více výhrad

Česko
Lubomír Zaorálek při schůzce v Národním divadle.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) předloží vládě materiál, kterým po více než deseti letech úřad opět navrhne postavit novou budovu pro Národní knihovnu. Důvodem jsou stejně jako při předchozím neúspěšném pokusu nedostatečné prostorové kapacity knihovny. Ministr zároveň jedná s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) o vytipování možného místa pro stavbu knihovny.
8 fotografií

Zaorálka mrzí, že nevznikl Kaplického blob. Chce novostavbu Národní knihovny

Volný čas
Ředitel Národní technické knihovny Martin Svoboda.
Martin Svoboda vede Národní technickou knihovnu (NTK) nepřetržitě 22 let. Rád by si užíval důchodu, nástupce se ale zatím nehlásí. „Jsem trochu perfekcionista. Když se stavěla nová budova NTK v Dejvicích, tak jsem řešil věci od bankovních půjček až po kliky u dveří a záchodové štětky,“ vzpomíná Svoboda na dobu, která vyvrcholila na den přesně před deseti lety, kdy dům otevřel své brány. Budova s obvodem 263 metrů podle Svobody „drží skvěle pohromadě“, což ocenil hned po její dostavbě i jinak k novostavbám velmi přísný Klub za starou Prahu. Za hlavní předpoklad úspěchu označil ředitel architektonickou soutěž, která stavbě předcházela.
10 fotografií

Šéf Národní technické knihovny Martin Svoboda: Studenti stále preferují papír

Praha
Lubomír Zaorálek před novináři
Další rázný krok. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) napravuje spoušť, kterou v resortu napáchal jeho předchůdce Antonín Staněk. Anuloval jeho rozhodnutí, že šéfem Ústřední knihovnické rady bude automaticky ředitel Národní knihovny, v tomto případě Martin Kocanda. Poslední den ve funkci, tedy 31. července, tak odvolal doyena knihovnické profese Víta Richtera. Učinil tak oznámením v datové schránce. Odborníci to chápali jako facku všem knihovníkům.
12 fotografií

Zaorálek změnil příkaz ohledně knihovnické rady. Vyznamená odvolaného Richtera

Česko
Věž Jana Kaplického před Salmovským palácem v Praze.
/FOTOGALERIE/ V Česku se zatím návrhy slavného architekta Jana Kaplického nerealizovaly, i když projekt Národní knihovny na Letné z roku 2007 - známý jako blob - vyvolal mnoho povyku. Jako připomínku deseti let od Kaplického náhlého úmrtí Národní galerie Praha alespoň postavila na nádvoří Salmovského paláce zmešeninu věže, které vznikla o pět let dříve než pražská zelená „chobotnice“ jako ideový projekt pro benátské bienále architektury.
8 fotografií

Když člověk letí, přemýšlí volněji. Národní galerie připomíná Kaplického

Volný čas
BLOB V PRAZE. Architektonické studio Future Systems Jana Kaplického představilo nové vizualizace projektu Národní knihovny. Na nich se můžete přesvědčit, jak by byla stavba viditelná z různých míst metropole. Výška budovy je na nich 47 metrů.
Ačkoliv se celostátní vláda usnesla, že se nová budova Národní knihovny (NK) stavět nebude, i když také pražstí radní letos v lednu zastavili přípravu projektu budovy knihovny podle plánů zesnulého architekta Jana Kaplického, takzvaný blob ještě nebyl definitivně pohřben. Ředitel státní instituce Martin Kocanda a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) v úterý podepsali s Eliškou Kaplicky Fuchsovou memorandum o převodu autorských práv.
8 fotografií

Blob ožívá? Vdova po Kaplickém dala autorská práva Národní knihovně

Volný čas
Národní knihovna představila 10. června 2019 v Praze vzácný notářský instrument z roku 1406, který získala v aukci a zaplatila za něj včetně aukčních poplatků 18,2 milionu korun.
Národní knihovna brzy vystaví v Klementinu svůj nový vzácný přírůstek. Notářský zápis na pergamenu z roku 1406 získala v neděli v aukci a zaplatila za něj včetně aukčních poplatků 18,2 milionu korun. Podle odborníků jde o vzácný právní doklad, který si nechávali vyhotovit jen účastníci sporu a často po jeho vyřešení pozbyl platnosti, tedy se málokdy dochoval. Ředitel Národní knihovny (NK) Martin Kocanda řekl, že se historikové pokusí zrekonstruovat, kde se dokument v uplynulých 600 letech nacházel.
5 fotografií

Notářský zápis z roku 1406. Národní knihovna předvede dokument za 18 milionů

Praha
Klementinum.
Národní knihovna (NK) pracuje na rekonstrukci historické budovy Klementina za miliardu korun. „Blob“, jak se přezdívalo přes deset let starému návrhu zesnulého architekta Jana Kaplického, vedení hlavního města definitivně pohřbilo na začátku letošního roku. Přesto v těchto dnech myšlenku na novou budovu knihovny oživili členové české pobočky mezinárodního PEN klubu, který sdružuje spisovatele a novináře.
8 fotografií

Potřeby Národní knihovny nezmizely. Spisovatelé prosazují novou budovu

Volný čas
Klementinum.
Někteří vedoucí pracovníci Národní knihovny (NK) kritizují podobu poslední etapy rekonstrukce Klementina, která má stát přes miliardu korun. Měla by zakončit desetiletou obnovu rozsáhlého barokního areálu, hlavního sídla Národní knihovny. Prohlášení, pod kterým je podepsáno osm ředitelů odborů knihovny, uvádí, že po opravách se zhorší provozní podmínky knihovnických služeb a ochrana knihovních fondů.
3 fotografie

Takhle ne! Knihovníci kritizují opravu Klementina, jejich šéf ji hájí

Praha
Ilustrační foto
Kralupy – Přesně před rokem se do kralupské Poděbradovy ulice přestěhovala knihovna Českých drah. Nový domov tu našlo tisíce knih, časopisů i jiných dokumentů, včetně mnoha map, zabývajících se převážně tematikou železniční dopravy. Studovna je přístupná pro veřejnost třikrát týdně.

Drážní knihovna už rok nabízí tisíce historických svazků

Mělnicko
Ke Dnu dětí ulice.
Linec - „Světec mladých“ Johannes „Don“ Bosco, italský katolický kněz, vychovatel, zakladatel řádu Salesiánů, zemřel 31. ledna 1888 v Turíně.

Den dětí ulice u sousedů

Z okolí
Křest knihy o historii Svobody nad Úpou a rozsvícení vánočního stromu.
Svoboda nad Úpou - Ve Vídni v Rakouské národní knihovně, Rakouském státním archivu či v Českém Krumlově ve Schwarzenberském ústředním archivu bádali autoři nové knihy o Svobodě nad Úpou, nahlédnutí do historie města pod zlatými Rýchorami. Upřesňuje první písemnou zmínku, vypráví o dolování zlata, ukazuje císařské listiny a přibližuje také Medvědí jeskyni, místo nálezu kostí prehistorického jeskynního medvěda.
18 fotografií

První kniha o Svobodě v češtině ujasnila první písemnou zmínku

Krkonoše
Prezident Miloš Zeman během projevu během slavnostního otevření opraveného Národního muzea v Praze.
Prezident Miloš Zeman svůj projev při otevírání budovy Národního muzea po opravě soustředil jen na otázky péče o historické památky. Vzdal hold jeho autorům a vyzval současné politiky, především budoucí vedení pražského magistrátu, aby měli odvahu nechat stavět současné architekty, kteří by město obohatili. Kritizoval ministerstvo kultury za to, že z některých staveb, které jsou prohlášeny za kulturní památky, tuto ochranu snímá.
18 fotografií

Zeman: Je špatné, když ministerstvo stahuje památkovou ochranu z budov

Česko
Městská knihovna Loket se zapojila i do mezinárodního projektu Bookstart – S knížkou do života.
Loket – Ocenění za mimořádně zdařilý interiér knihovny se samostatnou expozicí umělecké knižní vazby, atraktivní a promyšlenou nabídku programů a za služby pro všechny věkové kategorie uživatelů získala Městská knihovna Loket. Ta byla nominovaná za Karlovarský kraj na celostátní cenu Knihovna roku 2018.

Loketská knihovna uspěla v celostátní konkurenci

Sokolovsko
Z prezentace developerského projektu společnosti Penta u Masarykova nádraží v Praze. Na snímku Craig Kiner.
/INFOGRAFIKA/ Do konečné podoby oživení okolí pražského Masarykova nádraží bude moci promluvit veřejnost. V týdnu od 22. října se mohou lidé účastnit veřejné konzultace o návrhu, a ovlivnit tak podobu veřejných prostranství a občanské vybavenosti. Na stránkách projektu bude také možné k návrhu podat komentář, který projektový tým následně zpracuje. Uvedla to firma Penta Real Estate, která je investorem projektu. Na pozemcích plánuje postavit administrativní čtvrť s obchody a restauracemi, ale také park podle projektu studia zesnulé britské architektky Zahy Hadidové.
18 fotografií

Masaryčka spojuje. Do obnovy nádraží se může zapojit veřejnost

Podnikání
Autor grafické úpravy Richard Truhlář s novou knihou Moje Milevsko.
Milevsko - Moje Milevsko je název nové knihy, kterou vydalo Milevské muzeum z pověření rady města. Podílelo se na ní několik autorů. Pro Milevské muzeum to byl nelehký úkol, protože obsáhlá kniha o Milevsku vyšla před čtyřmi lety. Nese název 830 let Milevsko.

Milevsko má novou knihu

Písecko
Národní galerie.
Větší náklady na udržení stálého klimatu nutného pro přechovávání vzácných uměleckých děl bude mít po současných teplých dnech Národní galerie v Praze. Uvedla to mluvčí instituce Tereza Ježková. Národní galerie má mezi stovkami tisíc exponátů vzácná historická díla, která musejí mít stálé klima. Přehřívají se i depozitáře Národní knihovny, ta využívá ke chlazení vodu z Vltavy.
8 fotografií

Galerie i Národní knihovna musejí víc chladit vzácné exponáty

Volný čas