ŠTÍTEK: organismus

Jednatřicet zimních a šestnáct ploutvových plavců se vrhlo na druhý svátek vánoční do vln řeky Dyje v Břeclavi. Při akci Vánoční kilometr.
Břeclav – Teplota vzduchu šest stupňů Celsia, teplota vody dva stupně. A otužilci se vrhají na Štěpána do břeclavské Dyje. Při tradičním Vánočním kilometru, který opět uspořádal Klub sportovního potápění Nautilus Břeclav, se jich sešlo v areálu Slováckého veslařského klubu celkem sedmačtyřicet. „V Dyji si zaplavalo jednatřicet zimních plavců a šestnáct ploutvových," vyčíslil dlouholetý organizátor akce Milan Vojta.
12 fotografií

Otužilci plavali ve dvoustupňové Dyji. Jeden přecenil síly, odvezla ho záchranka

Břeclavsko
Ilustrační foto
Polští chirurgové z fakultní nemocnice ve Vratislavi dnes oznámili, že jako první na světě provedli transplantaci části ruky po zápěstí dospělému pacientovi, který se bez této části horní končetiny narodil a prožil bez ní více než 30 let. Tým pod vedením Adama Domanasiewicze operoval více než 13 hodin, informovala televize TVN 24.

Polští chirurgové přišili ruku muži, který se bez ní narodil

Zdraví
ALEXANDR POVĚTKIN
Moskva (Rusko) - Ruský profesionální boxer Alexandr Povětkin neprošel podruhé v tomto roce dopingovou kontrolou. Olympijský vítěz z Atén se měl dnes utkat o titul mistra světa v těžké váze organizace WBC s Kanaďanem Bermanem Stivernem, ale kvůli pozitivnímu dopingovému testu byl zápas v Jekatěrinburgu na poslední chvíli zrušen.

Po dalším dopingovém nálezu boxer Povětkin znovu přišel o zápas

Ostatní sporty
Miroslav Baláž na chodbě soudu.
Za předávkování přítelkyně pervitinem, po kterém žena zemřela, dnes Krajský soud v Ostravě poslal do vězení na pět let recidivistu a dealera drog Miroslava Baláže. Smrtící dávku drogy ženě muž píchl v době, kdy byl její organismus čtyři dny po potratu značně oslabený.

Pět let za předávkování ženy pervitinem, ta zemřela

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Zimní virózy a chřipkové epidemie jsou spojeny především se zimním obdobím. Zkracují se dny, ubývá světla a my se cítíme stále více unavení. V zimě navíc nemáme tak nutkavý pocit žízně jako v letním období ani zpravidla nedochází k nadměrnému pocení. Ve skutečnosti však organismus potřebuje mnohem více vody, než jaký je náš pocit žízně, a tak tělo bývá často dehydrované. To vede k řadě obtíží, mezi něž spadá i snížená obranyschopnost vůči různým nemocem. A to je živná půda pro chřipku.

Voda. Obyčejný, ale účinný pomocník proti chřipce

Zdraví
Cukroví. Ilustrační foto.
Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Za jídlem
Káva s mlékem. Ilustrační foto.
Řím - Po šálku espresa někdo hned usne, zatímco druhý je několik hodin čiperný. Je tomu tak proto, že citlivost na kofein je velmi individuální a každý reaguje jinak. Když však vypijeme příliš mnoho kávy, organismus to zjistí a vysílá signály, jimž je dobré věnovat pozornost, abychom zmírnili případné negativní účinky nápojů na bázi kofeinu, napsal italský deník Corriere della Sera.

Tělo si řekne, kdy má dost kávy

Svět
Ilustrační foto.
Praha - V ping-pong argumentů se změnila zpráva středočeských záchranářů o domácím porodu, který taktak neskončil tragédií. Před týdnem náměstek ředitele středočeské záchranky pro léčebně preventivní péči Jiří Knor informoval o domácím porodu za přítomnosti asistentky, který podle něj neskončil tragédií jen díky nasazení přivolaných záchranářů.

Spor kolem domácího porodu jitří emoce

Praha
Ředitel Slezské nemocnice v Opavě Milan Cvek.
/ROZHOVOR/ Radiologickému oddělení Slezské nemocnice vládl dvaatřicet let primář Milan Cvek, který koncem roku svůj primariát opustí. Patří k vyhlášeným odborníkům svého oboru.

Milan Cvek: Nuda mě rozhodně nečeká

Opavsko
Rawfoodisté nejsou odkázáni pouze na syrovou zeleninu, ořechy    a luštěniny. V jídelníčku mají třeba i koláče.
Třebíč - Osobně mě fenomén raw stravy velmi zaujal. I když se řadím k velkým milovnicím masa, rozhodla jsem se po zimě podstoupit rozsáhlou detoxikaci organismu. A to ne ledajakou, rovnou jsem se na týden stala raw jedlíkem.

Můj týden s raw stravou. Hlad jsem neměla

Třebíčsko
Břetislav Jakubík. Ilustrační foto.
Slovácko – Nápoj bez chemické konzervace, přírodní a plný vitaminu B, právě to je burčák, který příznivě působí na pleť i celý organismus. Provází ho ale také spousta mýtů, jaké to jsou, prozradil vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík v dalším díle seriálu Škola burčáku.

Vyměnit krev burčákem? Je to mýtus, říká vinař

Podnikání
Jitka Soukupová představuje svou novou kuchařku Zdravé talíře.
Beroun – V Jiné kávě se ve čtvrtek od 18 hodin koná další křest nové knihy z nakladatelství Machart. Autorkou horké novinky, která může potěšit milovníky dobrého a zdravého stravování třeba pod vánočním stromečkem, je sympatická Berouňačka Jitka Soukupová.

Jitka Soukupová se pustila do zdravých talířů

Berounsko
Budova Úřadu městské části Praha 10.
Praha - Městská část Praha 10 odmítá železniční překladiště v Malešicích, se kterým počítá návrh metropolitního plánu. V oblasti chce raději bytovou zástavbu. Radnice proto podává k rozpracovanému plánu připomínky, informovala o tom ve středu v tiskové zprávě.

Praha 10 odmítá železniční překladiště v Malešicích

Praha
Ilustrační foto.
Berlín - Ibuprofen i některá antibiotika se z Česka přes odpadní vody a řeky dostávají až do moře. Odtud zase v tělech ryb putují na jídelní stůl Čechů, řekl v Berlíně Miroslav Brumovský z Masarykovy univerzity v Brně, který se měřením těchto látek zabývá. Jejich množství by sice nemělo pro lidi představovat nebezpečí, dlouhodobý dopad na další organizmy zatím ale není známý.

Ibuprofen putuje z Česka až do moře, a pak v rybách zpátky

Svět
Ilustrační foto
Detoxikace slibuje vyčistit organismus od škodlivých látek a zároveň rychle zhubnout. Faktem ale je, že organismus už se čistí sám, a to díky ledvinám a játrům. I kilogramy, které rychle shodí, se brzy vracejí. Detoxikační nápoje nečistí organismus a navíc zpomalují metabolismus, upozorňují vědci, kteří se problematikou zabývají.

Detoxikační kúry jsou zbytečné až škodlivé, upozorňují vědci

Zdraví
Dechová zkouška. Ilustrační foto.
Praha - Při napití se podle všeho neodbývali mladíci ve věku 16 a 17 let, které hlídka městské policie z Prahy 14 zastihla pod vlivem alkoholu. Původně byli strážníci přivoláni do Bryksovy ulice kvůli tomu, že tři mladí muži močili poblíž kašny. Na udaném místě sice hlídka nikoho nezastihla, ale jeden z kolemjdoucích jí ukázal správný směr: skupinka prý zamířila směrem k metru; na odjezdové nástupiště.

KRIMI MIX: Mladiství měli upito. Poměrně dost

Zločiny a soudy
Kukuřice ilustrační foto
Praha - Stát dostane od příštího roku možnost zakázat v Česku pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO), které jsou v Evropské unii povolené. Tuto možnost členským státům dala evropská směrnice, Česká republika ji ale zatím nemohla využít. Mění to až novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Stát bude moci zakázat pěstování GMO povolených v unii

Ekonomika
Ilustrační foto
Zlín – To, že známá zlínská výtržnice Olina miluje veřejné akce, kde se většinou pod vlivem alkoholu může předvádět, ví v krajském městě snad každý. A právě sobotní odpoledne v parku Komenského ve Zlíně, kde se sešly děti se svými rodiči k heloweenskému programu Dýňobraní, přilákalo i nezbednici Olinu. Ta, dvěma promilemi alkoholu posilněná, musela být dokonce odzbrojena, protože jak se strážníci od ní dozvěděli, měla u sebe tři nože.

Olina tančila na Dýňobraní opilá s reproduktorem, navíc vybavena několika noži

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Rychlé životní tempo a požadavek na čím dál vyšší výkonnost často vytlačí čas na relaxaci a i tak někteří během relaxace nevydrží odpočívat bez chytrého telefonu či tabletu. Stejně jako příroda se chystá k zimnímu spánku, aby a čerpala sílu na jaro, tak podobně by měl i jednat člověk. Pro relaxaci a odpočinek můžete využít například, kvalitní masáže, saunování, aj. dbejte na dostatek spánku, optimální pitný režim.

Vliv relaxace na regeneraci organismu

Zdraví
Ilustrační foto.
Mnozí rodiče se ptají, proč má jejich osmiletý potomek náhle špatnou náladu, hádá se s kamarády a při sebemenším konfliktu propuká v pláč. Podle nového australského výzkumu za tím vším vězí hormony, píše italský deník La Repubblica.

Proč má váš osmiletý synek špatnou náladu?

Zdraví
Ilustrační foto.
Česká republika/ Východní Čechy /PRO A PROTI/ - Těžká podzimní vstávání vykoupená hodinou světla při letních večerech. Stojí nám to za to? Každoroční posuny běžného času na letní a zpět nám způsobují problémy.

Bylo by lepší zrušit posun na letní čas?

Z okolí
Ilustrační foto.
Česká republika/ Východní Čechy /PRO A PROTI/ - Těžká podzimní vstávání vykoupená hodinou světla při letních večerech. Stojí nám to za to? Každoroční posuny běžného času na letní a zpět nám způsobují problémy.

Bylo by lepší zrušit posun na letní čas?

Z okolí
Změna času. Ilustrační foto.
Praha - Těžká podzimní vstávání vykoupená hodinou světla při letních večerech. Stojí nám to za to? Každoroční posuny běžného času na letní a zpět nám způsobují problémy. V noci na zítřek si to zažijeme znovu a určitě ne naposledy, minimálně se tak bude dít dalších pět let. Podle jednoho z posledních výzkumů mají změny prokazatelný negativní vliv na zdraví lidí, nehodovost, dopravu i hospodářská zvířata. Nová studie navíc potvrdila minimální úspory spojené s letním časem, které vyčíslila na hodnotu pouhé jedné minuty práce ročně. Ale bojovníků za zrušení letního času je jen pár, alespoň těch hlasitých. Proč? Zvykli jsme si…

DVA POHLEDY: Bylo by lepší zrušit posun na letní čas?

Praha
Ilustrační foto
Epidemie žloutenky zasáhla v Libereckém kraji zatím jen Jablonec nad Nisou a nejbližší okolí. V ostatních částech kraje nemají hygienici aktuálně hlášené žádné případy. Řekl to zástupce ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jaroslav Harman. "Nemáme v tomto období jinde problém," uvedl.

Epidemie žloutenky zasáhla v Libereckém kraji zatím jen Jablonec

Zdraví