ŠTÍTEK: organismus

Iniciativa Bystřická obloha, která sdružuje amatérské astronomy, pořádá také pozorování pro veřejnost.
Bystřice nad Pernštejnem – Memorandum o zachování tmavé noční oblohy na Bystřicku se v pátek 26. května bude v rámci astronomického odpoledne podepisovat v aule bystřického gymnázia. Iniciátorem počinu je iniciativa Bystřická obloha, což je spolek amatérských astronomů, akce se mimo jiné za Českou astronomickou společnost zúčastní známý astronom a astrofyzik Jiří Grygar.
9 fotografií

V Bystřici podepíší memorandum za zachování tmavé noční oblohy

Žďársko
Dopravní kontrola. Ilustrační foto.
Pětkrát soudně trestaný šestačtyřicetiletý řidič z Otrokovic má kvůli drogám znovu problém. Policisté známého recidivistu během pouhých tří týdnů zastavili v Otrokovicích celkem třikrát. A pokaždé s pozitivním výsledkem.

Pod vlivem drog jel i s dítětem

Zločiny a soudy
Kastelán bítovského hradu Jan Binder připravil pro návštěvníky svátečně laděné velikonoční prohlídky.
Bítov – Na tisíc návštěvníků zavítalo o velikonočním víkendu na bítovský hrad. Jen v sobotu bylo nádvoří plné čekajících skupinek výletníků. Rodiče a prarodiče lákala historie, děti zase především zoologické sbírky a vycpaní psi, kterými je Bítov známý. „Baron Jiří Haas byl velkým milovníkem zvířat. Hrad proměnil v jednu z největších soukromých zoologických zahrad u nás své doby. Nejraději měl baron své psy, kterých choval asi dvě stě. Hradní bránu hlídala šestice dog. Psi měli na hradě kromě velkého psince také svoji vlastní kuchyni," přibližuje historii průvodce.
17 fotografií

OBRAZEM: Hradní kuchyně na Bítově voněla uzeným a plackami

Znojemsko
Špuntomat v nemocnici v Ostravě-Vítkovicích.
Chrápání, hluk na chodbách, zvuk televizního přijímače či telefonování pacientů a z toho vyplývající nedostatek spánku. To zažívají hospitalizovaní pacienti na lůžkových odděleních nemocnic. V té vítkovické instalovali pět automatů na špunty do uší, a je klid.

Ticho léčí. Pacientům slouží v nemocnicích špuntomaty

Ostravsko
Ilustrační foto.
Bítov – Milovníci památek a zároveň dobrého jídla se mohou o víkendu vypravit třeba do Bítova. Kastelán tamního hradu Jan Binder se svou rodinou opět připravil oblíbenou sezonní akci. Kromě prohlídky svátečně nazdobených komnat čekají na návštěvníky lahůdky v hradní kuchyni.

Velikonoce na Bítově? Hrách, čočka i pohanka v kuchyni

Znojemsko
Léčitelka Miroslava Netíková.
Karlovarský kraj - Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného.

Geopatogenní zóny oslabují i imunitu

Chebsko
Společnost Nemos otevřela v Karlových Varech nové centrum praktického lékařství
Karlovy Vary – Jdete k lékaři, a přesto se ocitnete v prostorách, které navozují pocit relaxace a příjemného odpočinku. Tak působí Centrum preventivní medicíny se zaměřením na interní lékařství, endokrinologii a diabetologii, kterou na poliklinice Nemos Čankovská otevřela společnost Nemos Ambulance.
6 fotografií

K lékaři bez čekání a beze strachu

Karlovarsko
Nehoda na Kaňku
Osmadvacetiletý řidič vozidla Audi řídil 31. března ve večerních hodinách vozidlo ve směru od Kutné Hory na Kaňk. "Zde došlo k situaci, kdy řidič najel levým kolem na vyvýšený ostrůvek na středu komunikace a následně sjel do levého silničního příkopu," řekla mluvčí kutnohorské policie Vendulka Marečková.
2 fotografie

Řidič nadýchal 2,76 promile

Nehody
Kopřiva
S nástupem jara ze země vyrostou první květiny. Mezi nimi bude hromada malých výhonků kopřiv. Je to strašný plevel, který ale je dobré neopomíjet, protože je to úžasná léčivka.

Kopřivy léčí

Zahrada
Investice do očkování není zanedbatelná, ale vyplatí se.
 Vědci přišli s překvapivým zjištěním: poruchu spánku zvanou narkolepsie může způsobit očkování proti chřipce. Na jedné z přednášek, která se konala v rámci Týdne mozku, o tom informoval profesor neurologie Karel Šonka.

Očkování proti chřipce může způsobit narkolepsii

Česko
Jiří Vondrák
Královéhradecko, Rudník - Jiří Vondrák z Rudníku vyhrál světově proslulý a mimořádně obtížný desetietapový závod psích spřežení La Grande Odyssée ve Francii. Povedlo se mu to již podruhé. V Krkonoších nejraději trénuje před východem slunce.

Zootechnik světovým králem musherů, má padesát psů

Z okolí
Ilustrační foto.
Praha - Měla před dvěma roky pravdu tisková zpráva pražské policie hovořící o tom, že 35letý muž, který zemřel při policejním zákroku u budovy pražského policejního ředitelství, podlehl celkovému vyčerpání organismu? I na tohle zřejmě dojde řeč v jednací síni, až na sklonku března začne Městský soud v Praze posuzovat vinu velitele eskorty a jednoho z policistů.

Smrt muže pod rukama policistů bude řešit soud

Zločiny a soudy
Ladislav Janda (v modrém) nastoupil s Frýdkem-Místkem uprostřed zálohy, což mu vůbec nevadilo a vstřelil první jarní gól Vlašimi.
Vlašim – Prvním jarním střelcem druholigových fotbalistů Vlašimi se stal paradoxně jediný Vlašimák v týmu, Ladislav Janda, který otevřel skóre s Frýdkem-Místkem při výhře 3:1. „Dal jsem si za cíl nastřílet, co nejvíc gólů, protože dřív jsem jich moc nedával. Teď již jsem starší a cítím, že bych měl tým vést výkony i góly. Gól mě velmi těší a doufám, že budu pokračovat," měl radost po zápase sedmadvacetiletý záložník.

Jako pokladník si gól nezaúčtuju, směje se Janda

Fotbal
Národní park Šumava, ilustrační foto
Když jsem se ve svém minulém článku vyjádřil o erudici prof. Kindlmanna, tak jsem tušil, jaké emoce mé nesouhlasné stanovisko s jeho zeleným kázáním vyvolám. Dokonce se prý nemáme setkat v učené disputaci, ale u soudu. No, materiálu ke svým vývodům mám stohy, tak to třeba zvládnu.

Šumava už jen fantastická?

Z okolí