ŠTÍTEK: organismus

Ilustrační foto
Rakovník /FOTOGALERIE/ -  Zlatavý med je od pradávna považován za všelék. Není ale med jako med. Pro ten opravdu kvalitní a poctivý se proto vyplatí zajít si přímo ke včelaři. Zeptali jsme se proto čtyř regionálních včelařů, jak jsou na tom s letošní medovou snůškou.  
20 fotografií

Medu je málo, včelaři zvyšují jeho cenu

Rakovnicko
lesní plody
Čas léta je spojen s obdobím zrání drobných plodů - jahod, malin, borůvek, ostružin, angreštu a rybízu. Mají nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu vitamínů, minerálních látek, a také obsahují esenciální mastné kyseliny. Všechny zmiňované rostliny jsou nabité antioxidanty, které tělo ochraňují před slunečními paprsky. Abychom posílili organismus pro zimní období, měli bychom jich sníst v letní sezoně jeden a půl kila.
4 fotografie

Antioxidanty v drobném ovoci chrání i proti slunci

Zdraví
Ilustrační foto
Na infekční oddělení opavské nemocnice dorazili pacienti například s průjmovými onemocněními, žloutenkou B a C, mononukleózou anebo akutními záněty mozku a mozkových blan.

Nemocnice jsou plné pacientů

Opavsko
Na borůvkový koláč si lidé musí letos nechat zajít chuť.
Žďársko – Na oblíbené borůvkové knedlíky si budou muset letos lidé na Žďársku nechat zajít chuť. Sladkých modrofialových plodů je v lesích poskrovnu, jsou dokonce i místa, kde nelze najít ani jednu jedinou kuličku.

Borůvky nejsou, květy pomrzly

Žďársko
Dopravně bezpečností akce Řídím, piju nealko.
Planá nad Lužnicí - Nejen řidiči motorových vozidel, ale i cyklisté obstáli v Plané nad Lužnicí při kontrolách na alkohol na výbornou. Ani jeden ze 40 řidičů, z nichž sedm bylo cyklistů, alkohol před jízdou nepil.

Planou projížděli vzorní řidiči i cyklisté

Nehody
Sada nebezpečných sklenic
Ministerstvo zdravotnictví varuje přes sadou půldecilitrových skleniček, z nichž se uvolňují toxické kovy - kadmium a olovo, které se mohou dostat do organismu. Na nebezpečných skleničkách je obrázek tří třešní s lístkem. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Pozor na toxické skleničky, varuje Ministerstvo zdravotnictví

Česko
Ilustrační foto.
Nedostatek tekutin může v současném horkém počasí způsobit malátnost, bolest hlavy a sníženou výkonnost. Při ztrátě vody na úrovni pěti procent lidské váhy hrozí oběhové selhání. V tiskové zprávě to dnes uvedla Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Podle předpovědi meteorologů dnes teploty vystoupí k 35 stupňům Celsia.
18 fotografií

Nedostatek tekutin může způsobit malátnost i selhání oběhu

Zdraví
Apidomek na zahradě Jenoty bratrské v Ústí nad Orlicí.
Ústí nad Orlicí - Jedinečnou příležitost vyzkoušet terapii dýcháním vzduchu ze včelích úlů budou mít přes celé léto vyznavači přírodních léčebných metod v Ústí nad Orlicí. Na zahradě jednoty bratrské byl v neděli otevřen apidomek.
15 fotografií

Včelí vzduch léčí. Nově i v Ústí

Orlicko
Ilustrační foto.
Letní dovolené lákají k výjezdům za hranice všedních dní. Při pobytu v zahraničí se čeští turisté občas stávají kořistí různých bacilů a virů. Domácí jsou už proti nim imunní, ale organismus Evropana jim podléhá. To je pro našince důvod pro očkování před každým výjezdem do exotických zemí a v některých je i povinné.

Ne každý dovezený suvenýr je milý

Opavsko
Alergie řádí, podílí se na tom nejen řepka „Babišovka“
Chrudimsko – Třiatřicetiletý Mirek z malé vesničky u Chrudimě už neví, kudy má jezdit do práce. „Tohle období, kdy kvete řepka, je pro mě naprosto nesnesitelné. Nejhorší je, že to kvete všude a moje alergie má čím dál větší intenzitu," nadává mladý muž, který hojně rozšířenou plodinu nazývá „Babišovkou".

Alergie řádí, podílí se na tom nejen řepka „Babišovka“

Chrudimsko
Ilustrační foto.
Slaný – Personální krize v Nemocnici Slaný sice ještě úplně překonána nebyla, nicméně dětské oddělení už funguje bez omezení. Kladenskému deníku to v pátek dopoledne potvrdili primář oddělení Oldřich Doubravský i ředitel nemocnice Jiří Šimák.

Kritická personální situace ve slánské nemocnici trvá

Kladensko
Ilustrační foto
V západní polovině Česka budou v úterý tropické teploty i bouřky. V nižších a středních polohách Čech v tento den vystoupají teploty nad 30 stupňů Celsia, odpoledne a večer se pak s příchodem studené fronty mohou ojediněle objevit silné bouřky s krupobitím, nárazovým větrem a přívalovým deštěm, sdělil v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
10 fotografií

Čechy v úterý zasáhnou tropické teploty, doprovodí je bouřky

Česko
Letní počasí v Praze.
Praha - Západní polovinu Česka v úterý zasáhnou tropické teploty i bouřky. V nižších a středních polohách Čech v tento den vystoupají teploty nad 30 stupňů Celsia, odpoledne a večer se pak s příchodem studené fronty mohou ojediněle objevit silné bouřky s krupobitím, nárazovým větrem a přívalovým deštěm, sdělil v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
19 fotografií

V Čechách budou v úterý tropické teploty, doprovodí je bouřky

Praha
Ilustrační foto.
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varuje před nákupy přípravků, které jsou na internetu uváděny jako léčivé, ale nemají ověřenou účinnost, složení a není znám jejich výrobce. Na webu SÚKL zveřejní stránky, které takové přípravky nabízejí. Jde například o preparáty slibující rychle vyléčit cukrovku či detoxikovat organismus, řekl dnes novinářům ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.
9 fotografií

"Šmejdi" opět útočí. Na internetu nabízejí neověřené přípravky

Krimi