ŠTÍTEK: organismus

Paní Straňáková s asistující sestřičkou
Sluneční žár nás již po několik týdnů vůbec nešetří. V nejvyšší možné míře chladíme tělo zevnitř i zvenčí, ale i přesto se zdá být horký vzduch mnohdy neúnavný přírodní element. Ruku na srdce…pakliže stoupající rtuť na teploměrech dlouhodobě atakuje hodnoty nad 30 stupňů a navozuje tak velmi nelibé pocity, co teprve tolerance organismu lidí důchodového věku.

Jak zvládají senioři tropické teploty? Horko těžko

Slovácko
Výstava v botanické zahradě je pro všechny smysly
Přivonět si k parazitické rostlině s největším květem na světě. Vnímat zvuky a osahat si exponáty. Pražská botanická zahrada připravila výstavu pro všechny smysly. Letos ji poprvé pořádá společně s botaniky ze Švédska, Polska či Maďarska. Jelikož i v říší rostlin a živých organismů jsou důležité různorodé vztahy a vazby, tématem letošní expozice se stala symbióza.
10 fotografií

Přičichnout si, ochutnat i osahat. Botanici připravili neobvyklou výstavu

Praha
Přístroj, který se objevil na hladině jezera v Sadské.
Sadská – Jezero na kraji městečka Sadská je už dlouhá léta oblíbeným místem ke koupání. Podobně jako další přírodní koupaliště v Čechách se ale i tato pískovna potýká s přemnoženými sinicemi. Radnice zkouší s těmito prastarými organismy bojovat pomocí ultrazvuku.

Sadská bojuje proti sinicím ultrazvukem

Nymbursko
Léčitelka Miroslava Netíková.
Karlovarský kraj - Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného. Přesto, že byly v minulosti i vědecky prokázané.

Geopatogenní zóny oslabují imunitu a ohrožují zdraví lidí

Chebsko
Léčitelka Miroslava Netíková.
/ROZHOVOR/ Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného. Přesto, že byly v minulosti i vědecky prokázané.

Geopatogenní zóny oslabují imunitu a ohrožují zdraví lidí, říká léčitelka

Zdraví
Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.
/ROZHOVOR/ Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.
12 fotografií

Alergoložka Jitka Rychnovská: Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce

Magazín
Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.
/ROZHOVOR/ Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí na jižní Moravě čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.
12 fotografií

Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce, říká alergoložka Rychnovská

Zdraví
Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.
Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí na jižní Moravě čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce, říká alergoložka Rychnovská

Brněnsko
Vladimír Klaban s odbornou publikací o mikroorganismech.
Sobčice - Nakladatelství Gaudeamus Univerzity Hradec Králové vydalo jedinečnou publikaci o životě mikroorganismů (zkráceně mikrobů) v přírodním prostředí. Autorem této knihy je doktor Vladimír Klaban ze Sobčic.

Překvapivý život mikrobů v knize

Jičínsko
Kapela Sabrage.
Pardubice – V netradičním prostředí Malé scény ve dvoře Východočeského divadla Pardubice dnes od 20 hodin oslaví sedmé narozeniny domácí kapela Sabrage.

Kapela Sabrage oslaví sedm let

Pardubicko
V úlu. Pro včely byla dlouhá zima náročná.
Berounsko – Zatímco na Kladensku a Rakovnicku včelaři řeší problém s nálezem možných ohnisek nebezpečné nákazy, a to původce Paenibacillus Larvae, který způsobuje onemocnění, známé jako mor včelího plodu, jejich kolegové na Berounsku mohou být zatím v klidu.

Včelaře mor na Berounsku netrápí, mají jiné problémy

Berounsko
Ilustrační foto
Benešovsko – Fotbalové jaro začíná. V minulém týdnu nahradil mrazy sníh, ale ten rychle roztál, teploty začínají šplhat nahoru a na neděli hlásí meteorologové 15 stupňů. To je pěkný záhul na organismus člověka, ale fotbalisté jsou trénovaní, tak by to měli zvládnout.

Fotbalové jaro se rozjíždí

Fotbal
Rozhodčí Zdeněk Grund byl hlavním zachráncem života sedmadvacetiletého Tomáše Macháčka.
Neveklov /ROZHOVOR/ – Rozhodčí Zdeněk Grund z Kolína zachránil v sobotu život na futsalovém zápase okresního přeboru Benešovska hráči OTS Tomáši Macháčkovi. „Udělal by to každý, ale někdo se bojí, že dotyčnému ublíží,“ říká 74 letý sudí zachránce, kterému pomáhali v oživování hráči OTS Pavel Vobecký a Dominik Vlasák.

Věděl jsem, co mám dělat, říká sudí zachránce

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Chřipkové období přichází každoročně a snad každý se snaží o nějakou prevenci, aby se mu chřipka vyhnula. Existuje celá řada lidových doporučení, co dělat, abychom získali větší imunitu a nemuseli řešit zdravotní problémy, které chřipku doprovázejí. Máme pro vás pár zaručených tipů.

Jak se chránit před chřipkou

Zdraví
Ilustrační foto.
Královéhradecko, Náchodsko - Rybník Brodský u Červeného Kostelce je doslova rájem pro rybáře. Pod hladinou se prohánějí kapři, amuři, jeseteři, líni, štiky, candáti i okouni. Vodní plochu nyní pokrývá asi patnácticentimetrová vrstva ledu a ryby, které přes zimu odpočívají, potřebují dostatek kyslíku.

Ryby mají dostatek kyslíku, tuhou zimou zatím netrpí

Z okolí
Výstava Zkamenělý život.
Ve čtvrtek 22. února se veřejnosti poprvé otevře nová výstavní síň Muzea Těšínska v Orlové. Ta byla z dosavadního sídla v tamním Domě dětí a mládeže přestěhována do areálu Gymnázia a Obchodní akademie Orlová na Polní ulici.
9 fotografií

Výstavní síň v novém

Karvinsko
Přednáška na téma Tabák a jeho vliv na zdraví v Nemocnici Pelhřimov.
Pelhřimov - V úterý zamířili do areálu Nemocnice Pelhřimov lidé závislí na tabáku nebo ti, kteří se o této problematice chtěli dozvědět víc. V salonku tamní jídelny totiž odstartovala přednáška na téma Tabák a jeho vliv na zdraví, kterou pelhřimovská nemocnice uspořádala ve spolupráci se Společností pro léčbu závislosti na tabáku.
13 fotografií

V nemocnici se bavili o škodlivosti tabáku

Pelhřimovsko
Už třetí Iron Fight Night se koná ve čtvrtek 22. února v jablonecké sportovní hale U přehrady.
Jablonec nad Nisou – V ringu už třetí Iron Fight Night se v jablonecké sportovní hale představí ve čtvrtek 22. února za domácí tým Martin Valenta. Prozradil na sebe, jak se na významnou akci připravoval a co všechno musel zvládnout než nastoupí do ringu.

Soupeři letos hodím stopku, rozhodl Martin Valenta

Ostatní sporty
kotvičník zemní
Již od pradávna jsou byliny spojované s čarovnou mocí, jak přivábit lásku. Třeba se věřilo, že pár lístků bazalky, které budeme mít neustále při sobě, přivolají lásku té správné osoby. V současnosti jsou potvrzené účinky řady přírodní afrodiziak, stačí je jen vyzkoušet. Bylinná afrodiziaka zvyšují sexuální touhu a prožitek pohlavního aktu, umocňují sexuální pud a fantazie.

Bylinné elixíry lásky

Zdraví
Takzvaná šestiočka vidlozubá z čeledi šestiočkovitých se vyskytuje v řídkých doubravách v teplých oblastech jižní Moravy a východních Čech, nejdále na západ pak na teplých stráních u obcí Hradčany a Žehuň u Poděbrad. Ohrožuje ji ale zahušťování lesů.
V České republice byl objeven nový druh pavouka. Takzvaná šestiočka vidlozubá z čeledi šestiočkovitých se vyskytuje v řídkých doubravách v teplých oblastech jižní Moravy a východních Čech, nejdále na západ pak na teplých stráních u obcí Hradčany a Žehuň u Poděbrad. Ohrožuje ji ale zahušťování lesů.

V Česku objevili nový druh pavouka. Ohrožují jej však husté lesy

Česko
Speciální přístroj na ambulantní vyšetření děložního čípku, takzvaný kulposkopquot. Ilustrační snímek.
Když se část buněk organismu vymkne kontrole a začne nekontrolovatelně růst, je tady rakovina. Jen diagnózu nádoru děložního čípku si v České republice ročně vyslechne zhruba tisíc žen a každá čtvrtá na ni zemře. Častěji už lékaři ženám sdělují pouze diagnózu rakoviny prsu. U mužů jsou zase nejčastějšími formami zhoubného bujení kožní nádory či rakovina prostaty, jež každoročně postihne až sedm tisíc českých pacientů.
5 fotografií

Rakovina děložního čípku a prostaty. Shodně jsou druhými nejčastějšími

Zdraví