ŠTÍTEK: organismus

Plíseň v bytě
Plísně v bytě představují velké zdravotní riziko, neboť uvolňují do okolí nebezpečné spory, které způsobují nevysvětlitelný kašel, rýmu, dráždí oči a vedou k jejich slzení a mohou také způsobovat řadu alergických reakcí našeho organismu.

Plíseň v bytě - jak ji zlikvidovat?

Domácnost
Zapálená zábavná pyrotechnika. Ilustr. foto.
Liberecký kraj – Silvestrovské oslavy s sebou přinášejí zvýšené riziko požárů, a to zejména kvůli používání zábavní pyrotechniky. V tento den jsou častější požáry ve venkovním prostředí, kde hoří keře nebo tráva zapálená právě od pyrotechniky. V Libereckém kraji jsou pak časté požáry odpadkových košů, popelnic a kontejnerů.

Hasiči varují před novoroční pyrotechnikou

Liberecko
Zeměžluč okolíkatá.
Problémy se žlučníkem patří k běžným civilizačním chorobám. Příčiny můžete nalézt ve špatné stravování – zařazováním příliš tučných jídlech do jídelníčku a také v každodenním stresu. Zklidnit žlučník můžete také vhodnými bylinami, které slouží jako preventivní a podpůrná léčba.
5 fotografií

Zelená lékárna: Byliny pro zdravý žlučník

Zdraví
Ozbrojený muž přepadl banku v Příbrami
Ozbrojený mladý muž přepadl v pátek odpoledne pobočku UniCredit Bank na náměstí T. G. Masaryka v centru Příbrami. Vzal přitom devět rukojmí, sedm zákazníků a dva zaměstnance banky. Jednoho ze zákazníků však propustil ještě před příjezdem policie. Na místo byla přivolána zásahová jednotka a policejní vyjednávač. Poté, co se nepodařilo pachatele přesvědčit, aby se sám dobrovolně vzdal, vnikli policisté do budovy a zadrželi ho.
43 fotografií

Ozbrojený muž přepadl banku v Příbrami a držel rukojmí. Policie je osvobodila

Krimi
Ilustrační foto.
Střední Čechy – Velmi smutné svátky mělo kvůli řádění chřipkových virů hned několik rodin ze středních Čech. Zatímco v posledním předvánočním týdnu hygienici v kraji zaznamenali první výskyt chřipky potvrzený laboratorními testy – v tomto případě šlo o typ B – aktuální povánoční údaje jsou ještě daleko méně příznivé: ukazují, že udeřila také chřipka typu A – a to plnou silou.
10 fotografií

Sotva chřipka dorazila, už zabíjela

Z okolí
Tomáš Martinec.
Hradec Králové - Semifinále nestačilo. „Nesplnili jsme cíl,“ uznal Václav Sýkora, trenér, jenž vedl hradecké hokejisty v minulé extraligové sezoně.

Z galácticos je tým bojovníků

Hokej
Kořeny pampelišky lékařské
Zadržování vody v těle je stále častějším jevem. Souvisí s nedostatkem pohybu, civilizačními nemocemi, užíváním antikoncepce, přemírou solení, ale i příjmem vyššího množství cukru a přemírou nevhodné stravy, ale také s narůstajícím věkem.

Zelená lékárna: Osm nejlepších bylin na odvodnění

Zdraví
Ilustrační foto
Kladensko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Kladensko
Ilustrační foto.
Plzeň – Lobezský botokros patří v Plzni ke koloritu Štědrého dne. Letos pořadatelé z Klubu orientačních sportů Slavie VŠ a USK CS Plzeň chystají 32. ročník závodu. Znovu jako memoriál Štěpána Kodedy.

Lobezský botokros

Ostatní sporty
Ředitel Policie ČR Benešov Pavel Havránek.
Benešov - Nespáchali trestný čin. Právě takový je zatím nepravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, který se zabýval obžalobou ředitele Policie ČR Benešov Pavla Havránka a dalších pěti lidí. Všichni se měli v letech 2009 a 2010 podílet na manipulaci několika výběrových řízeních. Havránkovi hrozilo až 12 let vězení.

Soud: Policejní ředitel Pavel Havránek trestný čin nespáchal

Zločiny a soudy
Florbalista Jan Petrmichl (99) byl vyhlášený nejlepším hráčem utkání z řad Králova Dvora.
Praha - Při prvním utkání po reprezentační přestávce se trenérské duo Lucernu v utkání proti pražským Panthers muselo vyrovnat s početnou hráčskou absencí. Michal Kubert byl kritický: „Ve třinácti lidech se špatně vyhrává. Repre pauza nám moc nepomohla. Pokud se nezačne pořádně trénovat, nemůžeme pomýšlet na úspěch.“

V Hostivici florbalisté Králova Dvora marně dotahovali

Ostatní sporty
Cukr, ilustrační foto
Někdo sáhne po sladkém, jiný zase po slaném. Potravinami plýtváme a čas od času jsme mlsní. Dříve lidé takové hojnosti neužívali, ale neměli ani potravinové intolerance, cukrovku a jiné civilizační neduhy. Diabetici vědí své, cukr přináší příjemné chvíle, ale ve vysoké koncentraci je to téměř jed.
8 fotografií

Cukr může být sladký ničema

Zdraví
Kulturista Fitness Ave Jan Páleníček se stal absolutním mistrem světa v games klasické kulturistice nad 175 centimetrů.
Doslova díru do světa udělal v neděli 11. listopadu kulturista přerovského oddílu Fitness AVE Jan Páleníček. Po loňském třetím místě na mistrovství světa kategorie games klasická kulturistika mužů nad 175 centimetrů vybojoval letos ve španělském Benidormu zlato. A nejen to. Stal se dokonce absolutním mistrem světa! To vše přírodní cestou bez zakázaných látek, jejíž je velkým vyznavačem a propagátorem, navíc v nejprestižnější federaci IFBB. „Myslím, že jsem tam předvedl životní formu,“ prozradil devětadvacetiletý rodák ze Šternberka.
10 fotografií

Tenhle sport je i o drogách, říká mistr světa v kulturistice

Ostatní sporty
V jihlavské zoo se zabydluje velice vzácná kočka Palawanská.
Jihlava - V jihlavské zoo se zabydluje velice vzácná kočka, jedna z nejmenších na světě. Kočka palawanská do zahrady připutovala ve středu 21. listopadu. Mladá samice se narodila v roce 2014 v Tierparku Berlin. Stejně jako ostatní zvířata tohoto druhu v Evropě, je i ona stále v majetku berlínského Tieparku, který také pro kočky palawanské vede chovný program.
4 fotografie

OBRAZEM: V Jihlavě se zabydluje velice vzácná kočka palawanská

Jihlavsko
Nová přírodní učebna, v níž se budou moci školáci vzdělávat v oblasti ekovýchovy u Křižánek na Novoměstsku.
Křižánky – Novou přírodní učebnu, v níž se budou moci školáci vzdělávat v oblasti ekovýchovy, v úterý slavnostně otevřeli u Křižánek na Novoměstsku. V lokalitě s názvem Hliníky v Přírodní rezervaci Meandry Svratky u Milov se dříve těžila cihlářská hlína. Po ukončení těžby však místo zarostlo náletovými dřevinami a vznikla tam dokonce skládka.
24 fotografií

OBRAZEM: Přírodní učebna bude sloužit školákům

Žďársko
Na toaletě se teoreticky mohou vyskytovat mračna nebezpečných bakterií. Jenomže záchod zpravidla poctivě čistíme agresivními prostředky, které veškeré nežádoucí organismy spolehlivě zlikvidují. Největší výzkyt bakterií je proto zaznamenáván na těch místech domácnosti, kde bychom nebezpečí nečekali, a tak je při úklidu odbýváme.
5 fotografií

Kde se v domácnosti drží nejvíce bakterií? Toaleta to není

Domácnost