ŠTÍTEK: peníze

Martínek může díky vybraným penězům podstoupit potřebnou léčbu.
Příběh malého Martínka, na jehož léčbu v září lidé přispěli ve sbírce více než 150 milionů korun, všichni dál napjatě sledují. Jak se Martínek v tuto chvíli cítí? A jak bude pokračovat jeho léčba? Chlapec, jehož rodině lidé poslali na pomoc neuvěřitelně vysokou částku, trpí genetickým onemocněním zvaným syndrom AADC. A pouze nákladná léčba ho může zachránit od pravděpodobné smrti.
7 fotografií

Kdy malý Martínek podstoupí stomilionovou léčbu? Nyní bojuje s virózou

Zdraví
Ilustrační foto.
/AUDIO, VIDEO/ Policisté napříč Moravskoslezským krajem ve vzrůstající míře stále přijímají a řeší oznámení o podvodných jednáních a kybernetických útocích. Modus operandi se sice někdy liší, ale výsledek je stejný - důvěřivé osoby přišly o peníze. Aktuální případ z Ostravy měl díky pohotovému zásahu policistů šťastný konec…
6 fotografií

Žena chtěla podvodníkům poslat 700 tisíc. Ostravští policisté naštěstí zasáhli

Zločiny a soudy
Mimořádné jednání zastupitelstva, které se konalo v pondělí 9. října v Městském domě
Místní části Přerova podle šéfů svých výborů zápasí s nedostatkem peněz na opravy chodníků, cest či běžnou údržbu. Ani v budoucnu se neblýská na lepší časy. Návrh na zvýšení takzvaného příspěvku „na hlavu“ ze dvou tisíc na dva tisíce tři sta korun na obyvatele a rok na pondělním jednání zastupitelstva neprošel. Vedení města tvrdí, že na místní části nezapomíná a putují do nich nemalé finanční prostředky.

Příspěvek „na hlavu“ pro místní části Přerova se nezvýší. Lidem se to nelíbí

Přerovsko
Preferujete platbu v hotovosti, nebo raději platíte kartou?
Vždy u sebe nosí nějakou hotovost. Dokonce vyhledává obchody nebo restaurace, kde by platební kartou nezaplatil. „Nemám nic proti používání platebních karet, využívám je roky tam, kde mi to dává smysl. Ale stejně tak hotovost, řekl bych v poměru 60:40 ve prospěch hotovosti,“ srovnává devětatřicetiletý Roman Bradáč z Lubné na Rakovnicku.

Jsou symbolem anonymity a svobody, říká příznivce plateb v hotovosti

Ekonomika
Policista Daniel Kocián musel muže dlouho přesvědčovat.
Já vám nevěřím. Nejste policisté. Ty uniformy jsou falešné, stejně jako vy. Nikam s vámi nepůjdu. A nevidím jediný důvod, proč bych se měl s vámi bavit o tom, co tu dělám se svými penězi. Možná mě o ně chcete připravit. Do podobných situací se stále častěji dostávají policisté u bitcoinmatů, do kterých vyděšení a vystresovaní lidé vkládají své úspory. Děje se to i v Ostravě.
3 fotografie

VIDEO: Policisté v Ostravě zachránili muži 200 tisíc. Vděku se však nedočkali

Zločiny a soudy
Kardiolog Jan Beneš s rodinou
Jan Beneš pracuje jako lékař na Klinice kardiologie v pražském IKEMu. V roce 2019 si vzali s manželkou Evou hypotéku, koupili v Ústí nad Labem malou garsonku a pronajali ji člověku v bytové nouzi. Když se první pokus osvědčil, založili Fond dostupného bydlení a vybírali peníze na koupi dalších sociálních bytů. Z osmdesáti procent jde o půjčky s tříprocentním úrokem. Fond vlastní deset bytů a další dva má v přímé správě. Půjčky splácejí z vybraného nájmu.

Nakupují byty pro lidi v nouzi. Máme to s manželkou jako hobby, říká český lékař

Česko
Libor Kucharski v dílně.
/FOTO, VIDEO/ Když v roce 1977 přijel tehdy pětiletý Libor Kucharski s rodiči a sestrou poprvé na chalupu v Soběhrdech, koupenou ten rok na inzerát, nikdo z nich netušil, že se tohle místo u Benešova stane jednou Liborovým domovem. Na chalupu rodinu z pražského Smíchova vozil Trabant 601, kterého Liborově mamince v roce 1968 koupila její matka. A nejspíš právě to byl základ celoživotní vášně pro auta obecně - a k těm z východního bloku zejména.
5 fotografií

Libor Kucharski má rád auta. Postavil repliku Lotusu 7 a založil Retroautomuzeum

Benešovsko
Dům ve Stonařově na Jihlavsku
/VIDEO/ Dům hrůzy, v němž by nebydleli ani zadarmo. Tak vnímá rodina z Jihlavy situaci kolem domu ve Stonařově na Jihlavsku, který si chtěla původně koupit. Letos na jaře podepsali rezervační smlouvu na 210 tisíc korun. Když ale zjistili, že se v domě vraždilo, okamžitě od koupi domu upustili. Realitní kanceláři vyčetli, že jim o krvavých událostech v roce 2001 neřekla. Když chtěli zpět své peníze, setkali se s odmítnutím.

Dům hrůzy ve Stonařově: rodina se s makléři dohodla na vrácení části peněz

Zločiny a soudy
Jako vetešnictví vypadají některé sklady Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Některé věci, jež se různými cestami dostanou do majetku státu, jsou určeny k prodeji, jiné, třeba ty, s nimiž byl spáchán zločin nebo se předmětem trestného činu samy staly, může čekat i likvidace. Či také nemusí. I tyhle poznatky si v závěru září odnesli návštěvníci dne otevřených dveří na ministerstvu financí. Představily se i podřízené organizace, k nimž patří třeba instituce s dlouhým názvem: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.
17 fotografií

Hever na psychiatrii, palička zničená. Kam mizí předměty českých zločinců?

Praha
Učitelé v Česku by si na odměnách v průměru měli polepšit o 2500 korun. Ilustrační foto
Objem peněz na platy učitelů bude odpovídat zákonnému závazku navýšení na 130 procent průměrné mzdy v zemi. Tarify, tedy základ výdělku v platových tabulkách se ale navyšovat nebudou. Přidáno by učitelé měli dostat v odměnách. V průměru by si měli polepšit o 2500 korun. Pro dodržení platového růstu by se ale dál neměl zvedat počet učitelů, který v posledních letech rostl. Zvyšoval se rychleji než počet žáků. Masové propouštění se nechystá. Novinářům to tento týden řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Plat učitelů 2024: Zvýší se o 2500 korun. Tabulky se ale měnit nebudou, řekl Bek

Česko
Zubaři, zubní ordinace, ilustrační foto
Marná snaha sehnat stomatologa dovedla zoufalé Čechy k radikálnímu kroku: dojíždějí k polským zubařům. Ti většinou nemají smlouvu se zdravotní pojišťovnou, a tak je běžné, že se v ordinaci platí hotově nebo kartou. Ceny jsou ale při dnešním příznivém kurzu na úrovni těch, které si účtují české soukromé stomatologické ordinace. Když se u polských sousedů pořídí velký nákup a levný benzin, lze za hranicemi strávit příjemný výlet se zdravotním a finančním bonusem.
5 fotografií

Nejen potraviny. Češi už v Polsku objevili i zubaře, doma je neseženou

Chrudimsko
Dalibor Dědek, majitel společnosti Jablotron.
Podle časopisu Forbes je Dalibor Dědek s majetkem kolem 7,7 miliardy 56. nejbohatším Čechem. Je nepřehlédnutelnou postavou nejen Jablonecka. Pro někoho je tajemný boháč a podnikatel, pro spousty ostatních člověk, který výrazně pomáhá ostatním, a to především v sociální a zdravotní sféře. Na rozhovor s ním se redaktor Deníku vydal přímo do jeho bydliště ve vesničce u Železného Brodu.

Blázen z Jizerských hor? Dalibor Dědek je úspěšný podnikatel, který pomáhá

Jablonecko
Pes v útulku. Ilustrační snímek
Na Mezinárodní den zvířat, který každoročně připadá na 4. října, opět odstartuje největší celorepubliková sbírka pro opuštěné mazlíčky v útulcích. Částka, která se vybírá, je každým rokem vyšší. Loni dobrosrdeční dárci spojili síly a přispěli přes dva a půl milionu korun. Akci stejně jako každý rok podpoří známé osobnosti.
5 fotografií

Padne rekord? Opuštěným zvířatům opět pomůže největší sbírka pro české útulky

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační snímek
Časně ráno kolem páté hodiny si zatím neznámý pachatel počíhal v kladenských autobusových garážích na řidiče autobusu, který se připravoval na první jízdu dne. Sebral mu brašnu s penězi a dal se na útěk. Následovalo pronásledování a bitka o tašku, kterou řidič prohrál. Podle stejného scénáře proběhlo před měsícem i přepadení řidiče autobusu v Berouně.

Drsný začátek ranní směny řidiče autobusu. Boj o brašnu s penězi zloděj vyhrál

Zločiny a soudy