ŠTÍTEK: peníze

Starosta Žatce Radim Laibl.
/ROZHOVOR/ Dlouhá a komplikovaná jednání vedla před rokem v Žatci ke vzniku široké koalice ANO, ODS a Volby pro město s podporou dalších subjektů, kterým podzimní komunální volby zajistily místa v zastupitelstvu. Ve městě, kde dlouhá léta proti sobě stály dva politické bloky, byla jasná čára mezi vládou a opozicí a zásadní věci se prosazovaly většinou jednoho hlasu, to je novinka.

Široká koalice má své výhody i nevýhody, ale funguje, tvrdí starosta Žatce

Žatecko a Lounsko
Celodenní stávka akademiků filozofické fakulty, fakulty humanitních studií a evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy kvůli mzdám a finanční situaci vysokých škol.
Takovou podporu stávky ve školách jsme zatím neměli, upozorňuje v rozhovoru pro Deník místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová. V pondělí 27. listopadu, na kdy Českomoravská konfederace odborových svazů vyhlásila Den protestů, budou stávkovat učitelé, školníci či kuchaři. Někde se zavřou celé školy, jinde se zapojí jen část zaměstnanců. „Lidem dochází, že není dobré škrtit rozpočet. Stávkou chceme předejít velkým komplikacím v budoucnu,“ zdůrazňuje Seidlová.  

Stávka učitelů? Je o budoucnosti. A to i důchodců, vysvětluje odborářka Seidlová

Česko
S internetovými podvodníky se lidé setkávají čím dál častěji. Dejte pozor, kam vyplňujete své citlivé údaje.
Počet kybernetických útoků na klienty tuzemských bank roste už několik let. Jen za prvních šest měsíců letošního roku jich bylo přes jednatřicet tisíc. Na policii bylo nahlášeno přes deset tisíc. To je o patnáct procent více než ve stejném období loňska. Celkové škody jdou do stovek milionů a navíc část klientů útok na své peníze ani nenahlásí. Deník.cz proto ve spolupráci s Českou bankovní asociací přichystal pokračování seriálu Digitální podvody – jak bránit své peníze.

Deník startuje pokračování seriálu o digitálních podvodech

O Deníku
K platbě přes internet už nebude pořeba znát číslo účtu příjemce, postačí to telefonní.
K zaslání peněz na cizí účet nebude ode dneška u největších bank nutné znát číslo účtu příjemce, bude stačit jeho telefonní číslo. Novináře o tom informovala Česká bankovní asociace, která s Českou národní bankou spolupracovala na projektu nové služby takzvaných plateb na kontakt, které zjednoduší posílání peněz mezi lidmi. Místo čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví bude stačit zadat mobilní číslo příjemce platby.

Platby bez čísla účtu: K zaslání peněz u některých bank postačí telefon příjemce

Ekonomika
Státní pohřeb obětí neštěstí v Čeperce 19. listopadu 1960. Rodina Jarušky Hlaváčkové.
/FOTO/ 14. listopadu uplynulo 63 let od největšího železničního neštěstí v české historii. U obce Stéblová na trati z Pardubic do Hradce Králové tehdy zahynulo 118 lidí. Někteří přišli hned o několik členů své rodiny. O vzpomínky na tragickou událost, která hluboce zasáhla celou její rodinu, se s Pardubickým deníkem před několika lety podělila paní Jaruška Hlaváčková. Co se tehdy na železnici stalo?
8 fotografií

Uplynulo 63 let od tragické srážky vlaků u Stéblové. Zahynulo 118 lidí

Pardubicko
Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve Frenštátě pod Radhoštěm - 8. listopadu 2023.
Služba je drahá a není tolik žádaná jako jiné sociální služby. Zhruba tak se dají shrnout argumenty vedení města Frenštát pod Radhoštěm, kvůli kterým se rozhodlo dále nepodporovat místní nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, které provozuje Armáda spásy. O osudu zařízení rozhodovali ve čtvrtek 9. listopadu frenštátští zastupitelé.
15 fotografií

Skončí děti a mládež na ulici? Město Frenštát už nízkoprahové centrum nepodpoří

Novojičínsko
Ilustrační foto.
Sedmadvacátého listopadu jdeme do celodenní stávky! Na mateřských, základních i středních školách, mají jasno školské odbory. Odboráři usilují o více peněz pro školství na příští rok. Už dříve kritizovali, že má podle návrhu vlády o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství. Například kuchařů, školníků, hospodářů a ekonomů škol nebo IT pracovníků. Vše je zatím ale otevřené, vláda bude dál jednat. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Stávka ve školách na Blanensku? Jasno bude nejpozději tři dny předem

Blanensko
Ilustrační foto.
Část mateřských, základních a středních škol na Vyškovsku zvažuje, že se zapojí do stávky, kterou odboráři naplánovali na sedmadvacátého listopadu. „Zástupci škol v regionu budou o podobě stávky jednat v pátek na oblastní konferenci,“ informoval jihomoravský předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Vladislav Krčál.

Stávka škol na konci listopadu: někteří ředitelé na Vyškovsku ji zvažují

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Podmínka na jeden rok. Takový trest si vyslechla ve středu 8. listopadu u Okresního soudu v Lounech 51letá Slovenka Slávka J. Žena bydlící v Lounech čelila obžalobě ze zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti, přes svůj bankovní účet nechala „protéct“ peníze pocházející z trestné činnosti ve virtuálním prostoru internetu. Rozsudek je pravomocný, žena se k činu přiznala a vzdala se, stejně jako státní zástupce, práva na odvolání.

Žena z Loun poskytla svůj účet podvodníkovi. Od soudu odešla s podmínkou

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Zdražování, což je v této době snad nejskloňovanější slovo, se nevyhnulo ani pohřbům. Podle majitelů pohřebních služeb zdražily o tisíce. Za pohřeb blízkého tak rodina zaplatí od pětadvaceti do pětatřiceti tisíc korun. Podle toho, jaký obřad pozůstalí zvolí, tedy například s řečníkem, hudbou a květinami.

Drahota si nevybírá, lidé v Karlovarském kraji si připlatí i za pohřby

Chebsko
Patrik Kincl
Oktagon v minulém týdnu prozradil, čím završí rok 2023 na turnaji v pražské O2 areně. Mnozí fanoušci doufali ve třetí souboj Patrika Kincla s Karlosem Vémolou, ale úřadující šampion si jako soupeře pro další obhajobu nakonec zvolil Slováka Vlasta Čepa. Podle promotéra organizace Ondřeje Novotného ztroskotala možná trilogie na Kinclových přehnaných finančních podmínkách, které se blížily penězům za titulový zápas v UFC.
12 fotografií

Peníze jako v UFC? Chtěl jsem jen stejnou smlouvu jako Vémola, odmítá Kincl

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Úplatek v řádu stovek euro se snažil policii vnutit cizinec, kterého hlídka zastavila v přetížené dodávce na dálnici D1 nedaleko Velkého Beranova. Když mu policisté dali najevo, že úplatek nepřijmou, vysypal jim muž bankovky rovnou na sedačku služebního auta. Řidič ze Srbska tak skončil před soudem kvůli podplácení. Bránil se tím, že chtěl údajně jen zaplatit pokutu.

Cizinec chtěl podplatit policisty u Velkého Beranova. Peníze jim hodil do auta

Zločiny a soudy
Patrik Kincl
Oktagon v minulém týdnu prozradil, čím završí rok 2023 na turnaji v pražské O2 areně. Mnozí fanoušci doufali ve třetí souboj Patrika Kincla s Karlosem Vémolou, ale úřadující šampion si jako soupeře pro další obhajobu nakonec zvolil Slováka Vlasta Čepa. Podle promotéra organizace Ondřeje Novotného ztroskotala možná trilogie na Kinclových přehnaných finančních podmínkách, které se blížily penězům za titulový zápas v UFC. Co k celé situaci říká sám čtyřiatřicetiletý zápasník z Hradce Králové?
12 fotografií

Peníze jako v UFC? Chtěl jsem jen stejnou smlouvu jako Vémola, odmítá Kincl

Ostatní sporty
Sbírka v pokladničkách pod vánočním stromem na Velkém náměstí letos opět pomůže dětem.
Pod vánočním stromem na Velkém náměstí v Kroměříži bude i letos umístěna pokladnička. Do ní budou moci po celé čtyři adventní týdny a vánoční svátky Kroměřížané i návštěvníci města přispět libovolnou částkou. Výtěžek tradiční vánoční sbírky bude poté rozdělený napůl a stejnou částku získají dvě neziskové organizace působící ve městě – spolek Korálky a Dětský domov Kroměříž.

Sbírka pod vánočním stromem v Kroměříži opět pomůže dětem

Kroměřížsko
Odvolaný starosta Holešova Rudolf Seifert.
Deník v dubnu informoval o zemětřesení na radnici v Holešově. Zastupitelstvo tam odvolalo starostu, místostarosty i celou radu. Starostu Rudolfa Seiferta (KPH) nahradil v čele města Milan Fritz (ANO). Server iDnes nyní upozornil na to, že "výměnu provázely zvláštní okolnosti". Bývalý starosta Rudolf Seifert měl získat problematické odstupné ve výši 244 tisíc korun.

Vzal bývalý starosta právem odstupné? V Holešově se rozhořel spor

Kroměřížsko
Mariánské Lázně i přes aféru s odvolaným trenérem stále kralují Fortuna divizi A.
Vlna nevole pohltila v závěru uplynulého týdne mariánskolázeňskou Viktorii. Negativní reakce odšpuntoval překvapivý vyhazov Aleše Zacha, tedy kouče prvního týmu Fortuna divize A. A to na popud vedení Viktorie a hlavního partnera klubu Robstavu. Za trenéra se postavili nejen hráči, ale také veřejnost. Což následně spustilo debatu, co se v Mariánských Lázních opravdu stalo a jak to bude dál.
100 fotografií

Anketa o fotbale v lázních, vyhazovaný trenér. Sponzor vrací úder: Je to podvod

Fortuna divize
Mariánské Lázně i přes aféru s odvolaným trenérem stále kralují Fortuna divizi A.
Vlna nevole pohltila v závěru uplynulého týdne mariánskolázeňskou Viktorii. Negativní reakce odšpuntoval překvapivý vyhazov Aleše Zacha, tedy kouče prvního týmu Fortuna divize A. A to na popud vedení Viktorie a hlavního partnera klubu Robstavu. Za trenéra se postavili nejen hráči, ale také veřejnost. Což následně spustilo debatu, co se v Mariánských Lázních opravdu stalo a jak to bude dál.
100 fotografií

Anketa o fotbale v lázních, vyhazovaný trenér. Sponzor vrací úder: Je to podvod

Fotbalové perličky
Vstup do Zoo Hodonín v době rekonstrukce vstupního objektu.
/VIDEO/ Pro mnohé pro překvapivě poslední vůli se rozhodl rodák z Hodonína. V rozhodování, komu odkáže v testamentu dva své byty, zřejmě sehrálo roli právě jeho jihomoravské rodiště. Jeden byt je sice v Praze a druhý v Jindřichově Hradci, avšak přesto jej poslal do rukou zoologického zahrady ze svého rodného města. Ta svůj vděk plánuje přiblížit důstojnou připomínkou.
7 fotografií

Dědictví pro zoo v Hodoníně. Peníze z prodeje bytů pomohou rekonstrukci

Hodonínsko
Vítězný návrh podoby parku bývalých Jezdeckých kasáren v Prostějově. Foto: Magistrát města Prostějova
Velké projekty v podobě severního obchvatu, rekonstrukce Plumlovské, Wolkerovy či Vrahovické ulice nebo autobusový terminál Lázně, změnily v uplynulých letech výrazně tvář Prostějova. Aktuálně vedení města obdobně megalomanské projekty neplánuje, i když například rekonstrukce fotbalového stadionu, stejně jako plánovaný autobusový terminál Újezd veřejnost zajímají. 
49 fotografií

TOP 5 developerských projektů, které změní tvář Prostějova. Podívejte se

Prostějovsko