ŠTÍTEK: peníze

Ilustrační foto.
Kvalitně a rychle. Taková byla představa lidí, kteří si domů objednali řemeslníka na různé rekonstrukce v bytech a domech. Narazili ale na nepoctivce. Čtyřiatřicetiletý muž z Chomutova prováděl renovace neodborně, v řadě případů je nedodělal, někdy bral peníze i za materiál, který nenakoupil nebo za práci, kterou neudělal. Navíc podle policie „podnikal" načerno, od zákazníků takto zinkasoval více než 1,1 milionu korun.

Podnikal načerno, podváděl lidi. Za zakázky zinkasoval muž z Chomutova milion

Zločiny a soudy
Nový standard. Převod peněz bez čekání.
Inzerát vypadal lákavě. Sliboval vysoké zhodnocení investovaných peněz do známé energetické společnosti. Dva důchodci z Rakovnicka tedy zareagovali na internetový inzerát a okamžitě se jim ozval člověk, který se vydával za investičního poradce. Pro lepší komunikaci oběma navrhl, aby si do svých počítačů nainstalovali program umožňující vzdálený přístup. Tím však získal přístup on do jejich internetového bankovnictví. Ve chvíli, kdy jim z účtu zmizely peníze, uvědomili si, že něco nehraje. Stali se obětí takzvaného investičního podvodu, přičemž každý ze seniorů přišel o více než dvě stě tisíc korun.

Lživá investice: S výhledem rychlého zisku lidé zlodějům odevzdají statisíce

Ekonomika
Součástí opravy lázní jsou i náročné restaurátorské práce. Díky nim má Jindřichův dvůr opět svou věžičku. Foto: Obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka
Lázně Kyselka, které se už několikátým rokem probouzejí k životu, se dočkají další finanční injekce od Karlovarského kraje. Zastupitelé schválili na listopadovém zasedání individuální dotaci ve výši 350 tisíc korun pro obecně prospěšnou společnost, jež se zabývá jejich postupnou obnovou. Peníze budou využity na zajištění objektu Jindřichova dvora.
4 fotografie

Obnova lázní Kyselka pokračuje, budou peníze na zajištění Jindřichova dvora

Karlovarsko
Taneční skupina Wolf Family z Tábora jde za svým snem.
/VIDEO/ Každý z nás někdy měl životní sen. Ten svůj si nyní plní šestnáctiletá dvojčata Pepa a Dežo Kováčovi. Bratři si společně založili taneční skupinu Wolf Family, která má za sebou řadu vystoupení. Jednou by chtěli tančit profesionálně. V jejich snu jim pomáhá nezisková organizace Cheiron i Fondy Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norska (tzv. Norské fondy.)
12 fotografií

Dvojčata z Cheironu tančí za svým snem. Pomáhají jim Norské fondy

Táborsko
Školy zůstaly v pondělí zavřené také v Jindřichově Hradci.
Pondělní stávka ochromila školství také na Jindřichohradecku. Do lavic některých základních i středních škol v Jindřichově Hradci žáci vůbec neusedli a užili si tak prodloužený víkend. Ze šesti základek ve městě se kompletně uzavřely dvě, další podpořily protest alespoň symbolicky. Zapojily se také střední školy. Školské odbory upozorňují, že hlavním důvodem stávky není zvýšení platů učitelů, ale odvrácení plánovaného snížení přídělu peněz školám.
19 fotografií

Škrty se odrazí v kvalitě výuky, varují hradecké školy. Stávku podpořila většina

Jindřichohradecko
Ilustrační foto
Zralá žena naletěla podvodníkovi. Falešný americký lékař na misi v Jemenu kontaktoval na Facebooku devětačtyřicetiletou ženu z Přerovska. Komunikovali spolu od září, až se mu ji podařilo přesvědčit, aby mu poslala finanční hotovost. Následně se po něm slehla zem a žena je chudší o 410 tisíc korun.

Podvodný lékař z USA vylákal z ženy téměř půl milionu

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Pokud se o stavu našeho školství – a především jeho středoškolského segmentu, když školy vysoké a školy základní s povinnou školní docházkou jsou samostatnou kapitolou - chceme vyjádřit velice diplomaticky, můžeme použít termín - neutěšený. Pokud si ale nechceme nic nalhávat a nazvat věci pravým jménem, můžeme celkem s klidným svědomím prohlásit, že je v rozvratu. 

Peníze samy o sobě školství nespasí

Čtenář reportér
Dejte nám na podporu zaměstnávání postižených více peněz, vyzývají firmy vládu. Ilustrační snímek
Lidé se zdravotním postižením se snaží udržet si práci, pokud je to jen trochu možné. Nejen proto, že si mohou vydělat více peněz oproti pouhému invalidnímu důchodu. Zejména neztrácejí mezilidské kontakty a zaměstnavatelé jim často pomáhají při jednání s úřady. Nyní v Česku pracuje přes 70 tisíc takových lidí u zhruba 3,7 tisíce zaměstnavatelů. Firmy zaměstnávající lidi s postižením sice dostávají státní příspěvek, ten však činí maximálně 14 200 korun, s příspěvkem na režijní náklady o tisícovku více. Minimální mzda, kterou musí vyplácet, však letos dosahuje 17 300 korun a v příštím roce se ještě zvýší.

Práce pro handicapované? Podpora státu je nízká, musíme propouštět, tvrdí firmy

Ekonomika
Prázdná třída. Ilustrační foto.
INTERAKTIVNÍ MAPA/ Na pondělí 27. listopadu školské odbory vyhlásily celostátní výstražnou stávku. Netýká se peněz pro učitele, ale jedná se o boj o poměry ve školství. Mimo jiné jde o asistenty pedagogů poskytující podporu dětem, které to potřebují, či o finanční ohodnocení provozních zaměstnanců - zvláště kuchařek, školníků či uklízeček. Jde ale třeba i o počty hodin nebo postavení školních psychologů. V mapce na konci článku se můžete podívat, které školy v regionu se ke stávce připojily.

Pondělní stávka. Podívejte se, které školy na Vsetínsku zůstaly zavřené

Valašsko
Prázdná třída. Ilustrační foto.
INTERAKTIVNÍ MAPA/ Na pondělí 27. listopadu školské odbory vyhlásily celostátní výstražnou stávku. Netýká se peněz pro učitele, ale jedná se o boj o poměry ve školství. Mimo jiné jde o asistenty pedagogů poskytující podporu dětem, které to potřebují, či o finanční ohodnocení provozních zaměstnanců - zvláště kuchařek, školníků či uklízeček. Jde ale třeba i o počty hodin nebo postavení školních psychologů. V mapce na konci článku se můžete podívat, které školy v regionu se ke stávce připojily.

Pondělní stávka. Podívejte se, které školy na Uherskohradišťsku zůstaly zavřené

Slovácko
Prázdná třída. Ilustrační foto.
/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Na pondělí 27. listopadu školské odbory vyhlásily celostátní výstražnou stávku. Netýká se peněz pro učitele, ale jedná se o boj o poměry ve školství. Mimo jiné jde o asistenty pedagogů poskytující podporu dětem, které to potřebují, či o finanční ohodnocení provozních zaměstnanců - zvláště kuchařek, školníků či uklízeček. Jde ale třeba i o počty hodin nebo postavení školních psychologů. V mapce na konci článku se můžete podívat, které školy v regionu se ke stávce připojily.

Pondělní stávka. Podívejte se, které školy na Zlínsku zůstaly zavřené

Zlínsko
Prázdná třída. Ilustrační foto.
/INTERAKTIVNÍ MAPA/ – Na pondělí 27. listopadu školské odbory vyhlásily celostátní výstražnou stávku. Netýká se peněz pro učitele, ale jedná se o boj o poměry ve školství. Mimo jiné jde o asistenty pedagogů poskytující podporu dětem, které to potřebují, či o finanční ohodnocení provozních zaměstnanců - zvláště kuchařek, školníků či uklízeček. Jde ale třeba i o počty hodin nebo postavení školních psychologů. V mapce na konci článku se můžete podívat, které školy v regionu se ke stávce připojily.

Pondělní stávka. Podívejte se, které školy na Kroměřížsku zůstaly zavřené

Kroměřížsko
Čerpací stanice EuroOil. Ilustrační foto
Společnost ČEPRO vlastněná státem si upevní svoji pozici na trhu s čerpacími stanicemi. Nyní jich vlastní pod značkou EuroOil přes dvě stovky, v budoucnu by to mohlo být o zhruba sedm desítek víc. Koupit by měl za blíže nespecifikovanou sumu čerpací stanice Robin Oil. Transakci nyní prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zaplatí akvizici Česká republika ze svého rozpočtu a co tím stát získá? Deník připravil odpovědi na stěžejní otázky.

PŘEHLEDNĚ: Koupě čerpacích stanic Robin Oil. Peníze nepůjdou ze státní pokladny

Ekonomika
Pokud záměr dopadne, projekt za dvacet milionů korun může být během pár týdnů zahájen. Podpořily ho i známé osobnosti.
/FOTO, VIDEO/ Záchranná stanice hendikepovaných zvířat Pasíčka v Boru u Skutče na Chrudimsku je třetí největší v Česku a ročně ošetří 1800 poraněných tvorů. Na rozdíl od jiných stanic má k dispozici velkou rozletovou voliéru pro dravce, která slouží i pro "přespolní" opeřence. Ale její kapacita už nestačí, zranění ptáci do azylu Pasíček totiž míří ze všech koutů republiky. Aby mohla záchranná stanice dál bez omezení fungovat, potřebuje postavit nové rehabilitační voliéry. K realizaci projektu za 20 milionů korun jí chybí milion korun. Na konto veřejné sbírky platfotmy donio.cz však peníze přibývají pomalu.
23 fotografií

Záchranná stanice Pasíčka shání peníze na rozletovou voliéru. Ta v Česku chybí

Chrudimsko
Ilustrační foto.
/ANKETA/ Pondělní stávka škol se nevyhne ani Pardubicím. K protestu se připojí i některé školy, gymnázia a školky. Někde přeruší provoz ve škole, družině, školce i jídelně na celý den, některé školy nabídnout rodičům hlídání a jinde se zapojí pouze symbolicky. Zaměstnanci škol poukazují na snižování počtu odučených hodin, platů nepedagogických pracovníků nebo redukci asistentů.

MAPA ŠKOL: Učitelé, uklízečky i jídelny. Stávkovat se bude i v Pardubicích

Pardubicko
Peníze na stromě nerostou. Ví to i vaše děti?
Menší dcera se mě často ptá, proč musím chodit do práce a nemůžu být doma. Nesnáší totiž školku. Ta starší občas utrousí „chtěla bych vyhrát a být bohatá“. „To já někdy taky,“ pomyslím si. Jenže bez práce nejsou koláče. Tato věta mě provází od chvíle, kdy jsem si řekla o první peníze rodičům. A tak mě napadá, umíme s dětmi mluvit o penězích a proč je to důležité? Jak moc děti peníze ovlivňují ve škole a proč jim dávat kapesné? Nejen na tyto otázky odpovídala Margareta Křížová, vedoucí Newton byznys akcelerátoru, mentorka a poradkyně v oblasti obchodní strategie, fúzí a akvizic.

Děti zaměstnala ve své firmě. Našly v ní hodnotu peněz i sebe, říká Křížová

Česko
V případě e-shopů přicházejí zloději s inovacemi. Novým trendem je kupříkladu otevření či propagace falešného e-shopu na sociálních sítích. Ilustrační snímek
Nízká cena, žádné komplikace. Jenom peníze předem. Tak často vypadá vábení podvodných e-shopů a nyní se blíží období, kdy jejich aktivita bude stoupat. Blíží se totiž Vánoce. Škody nemusejí být sice velké, přesto člověka, který podvodníkům naletí, zamrzí. Nebude mít jak objednané zboží, tak peníze, kterými za ně zaplatil. Přečtěte si druhý díl seriálu Digitální podvody – jak bránit své peníze.

Pozor na nekalé e-shopy, podvodů přibylo čtyřnásobně. Přečtěte si, jak nenaletět

Krimi
Stávka škol. Ilustrační foto
Děti mají radost. Alespoň ty, které nepůjdou v pondělí 27. listopadu do školy. V ten den totiž proběhne v mnoha vzdělávacích institucích stávka, která má upozornit na škrty ve školství a riziko snížení kvality výuky. Podle návrhu rozpočtu na rok 2024 totiž chybí peníze na téměř 17 tisíc pracovních míst nepedagogických pracovníků. Vrásky na čele to dělá ale rodičům, kteří se budou muset o své děti postarat.

MAPA ŠKOL: Stávkovat bude na Ústecku většina škol. Bojí se o kvalitu výuky

Ústecko
Dobrým nástrojem finanční gramotnosti je týdenní a později měsíční kapesné, postavené na výchovných požadavcích rodičů. Ilustrační foto
Rodiče jsou pro děti vzor. Řešíme, jestli být direktivní, nebo tolerantní. Vštěpujeme jim do hlavy, jak se chovat a jak žít. Ale umíme s nimi mluvit i o penězích? Vědí, že bankomat není tiskárna na peníze a že nic není zadarmo? Totiž to, jak děti budou nakládat s penězi v dospělosti a jestli budou úspěšné, záleží hlavně na tom, co se od nás rodičů naučí a co od nás uslyší.

Bankomat není tiskárna na peníze. Dětem chybí finanční gramotnost

Ekonomika
Ilustrační foto.
Dalším, kdo naletěl internetovým podvodníkům, je starší muž z Prostějova. V pátek ho kontaktovaly muž a žena s tím, že má nevyzvednuté peníze z investic Bitcoinu v hodnotě 331 tisíc korun. Po přihlášení do osobního bankovnictví se řídil radami vykutáleného páru a postupně přišel téměř o půl milionu korun.

Prostějovan chtěl bezpracně 300 tisíc a přišel o půl milionu

Zločiny a soudy
Národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa
V Česku může být až sedmdesát tisíc bezdomovců, odhaduje národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa. Předpokládá přitom, že jak se mění demografická struktura, bude přibývat těch v seniorském věku. „Největší počet je těch, kteří na té ulici zestárli,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Bezdomovectvím jsou ohroženy statisíce lidí, říká Krupa z Armády spásy

Česko
Policejní leták varující před podvody falešných bankéřů.
Čtení varovných letáků zachránilo 25letou ženu z Jilemnicka před nástrahami falešného bankéře. Kdyby ho poslechla, byla by chudší o téměř půl milionu korun. Nedávno jí totiž zavolal neznámý muž, který se představil jako pracovník banky, u níž má založený účet. Podvodník si nejdříve ověřil její totožnost prostřednictvím jejího data narození, přičemž sám znal ženiny důvěrné informace jako číslo občanského průkazu či rodné číslo.

Žena málem přišla o 400 tisíc. Varoval ji leták u bitcoinmatu v Liberci

Liberecko
TJ Sokol Bernartice
Jestli se dá říci, že byl někdo v A skupině olomoucké I. A třídy skutečným překvapením podzimu, byly to určitě Bernartice. Nováček soutěže z obce o ani ne 1000 obyvatelích z okresu Jeseník se do toho totiž opřel naplno a byť v prvním kole prohrál v Plumlově 0:4, od dalšího kola už začal vyhrávat a až do posledního kola se držel na druhém místě. Podruhé prohrál až právě v něm, když se doma střetl s lídrem a největším favoritem z Olešnice. Po prohře 1:3 se před něj dostala ještě Paseka a přezimuje tedy jako třetí. O situaci před sezonou, v sezoně i o následující zimní pauze se rozpovídal hlavní trenér Ondřej Žiga.

Kouč Bernartic: Stále je cílem hlavně záchrana. Na postup by ale klub peníze měl

Kraje
Takto fotbalisté Zálezlic slavili na jaře 2022 historický postup do okresního přeboru, dnešní realita tolik veselá není.
Po období až neuvěřitelného obrození zažívají v poslední době to méně povedené. Fotbalové Zálezlice si v rapidně obměněném složení na podzim sáhly v okresním přeboru na body pouze ve dvou zápasech. Po jejich nedělní dohrávce se Mšenem, ke které nedaly dohromady ani základní jedenáctku hráčů a výsledkem tak byl debakl 0:9, přišli s dalším políčkem jejich bývalí hráči. Někteří z celkem desítky s odstupem téměř půl roku ze svého pohledu objasnili, proč během posledního okna volných přestupů zamířili pryč, většina do sousedních Vojkovic.
55 fotografií

Bývalí hráči Zálezlic o odchodu: Nejsme žoldnéři, fotbal tam zabíjí někdo jiný

Kraje