ŠTÍTEK: peníze

Lékaři na operačním sále. Ilustrační snímek.
Očekávaná změna postoje významné části lékařů sloužících v nemocnicích, kteří odmítají přesčasovou práci, se zatím nedostavila. Omezení provozu, které kvůli nedostatku personálu nemocnice naplánovaly na prosinec, zůstává z podstatné části beze změn. A jakkoli v době kolem přelomu listopadu a prosince zazněly různé výzvy či vyjádření, zřejmě další týdny potvrdí listopadové předpoklady: pokud se nemocnicím, kde museli sáhnout k omezením (neplatí to totiž o všech) podaří brzy nastartovat standardní provoz, nebude to dřív než v lednu.
5 fotografií

K běžnému provozu bez omezení by se nemocnice mohly začít vracet v lednu

Praha
Simon Römer a Judith Krulišová.
/FOTO, VIDEO/ Na koncertu na podporu Ukrajiny roztančila česká kapela Rajtaraj v sobotu 2. prosince v německém Annabergu stovku lidí. Spolu s drážďanským uskupením Die Ukrainians tak podpořili projekt Judith Krulišové a Němce Simona Römera z Kutné Hory. Společně usilují o shromáždění dostatku prostředků na zakoupení sanitky, kterou chtějí věnovat konkrétním zdravotníkům v Chersonu. Třetinu peněz se jim už podařilo shromáždit.
4 fotografie

Dva přátelé z Kutné Hory vybrali už třetinu peněz na sanitku pro Ukrajinu

Čtenář reportér
Zasedání kutnohorských zastupitelů. Ilustrační foto.
Na svém letošním posledním řádném zasedání schválili zastupitelé Kutné Hory rozpočet se schodkem 111 milionů korun. Velká část peněz zamíří v roce 2024 do městské dopravní infrastruktury, dále do škol a školních jídelen. Počítá se mimo jiné například i se zahájením stavby sportovního hřiště Průmyslováku a rekonstrukcí Zelenkovy vily pro potřeby Pečovatelské služby Kutná Hora.

Zastupitelé schválili rozpočet. Nejvíc peněz dá město do dopravní infrastruktury

Kutnohorsko
Ilustrační snímek
Stát uvolní na pomoc energeticky náročným firmám s cenami energií 3,5 miliardy korun. Peníze použije na snížení plateb firem na hladině vysokého a velmi vysokého napětí za obnovitelné zdroje energie, a to v průměru o dvě třetiny. Pomoc je určena téměř pro 25 tisíc odběrných míst. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Zástupci opozičního hnutí ANO se vyslovili pro plošnou pomoc firmám a domácnostem s platbami za energie. Stát by mohl použít peníze z emisních povolenek, řekl v České televizi (ČT) předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček.
7 fotografií

Stát pomůže energeticky náročným firmám. Uvolní na to 3,5 miliardy

Energie
Je to horší, než kdyby mě stěhovali z baráku. Vzkazuje podnikatel Pavel Bratránek (54) z motocentra u D3 v Táboře.
/ROZHOVOR/ Podnikatel Pavel Bratránek (54) má vyklidit provozovnu motocentra u D3 v Táboře, termín mu uplyne 7. ledna příštího roku. Podle svých slov se nechá vyvést jen pod nátlakem, protože nemá kam jít a nedostal za nemovitost zaplaceno. Svůj příběh poslal se žádostí o pomoc formou otevřeného dopisu i prezidentovi Petru Pavlovi, avšak zatím mu nepřišla odpověď.
38 fotografií

Nemám ani peníze, ani jinou nemovitost. Odejdu z motocentra jen pod nátlakem

Táborsko
V chomutovském Globusu přepadl lupič směnárnu. Vyhrožoval bombou, policisté museli z objektu evakuovat 500 lidí.
Čtyřiadvacetiletý muž z Jirkova, který ve čtvrtek 7. prosince přepadl směnárnu v chomutovském Globusu, je vyšetřovaný na svodobě. Policisté lupiče, jež se na přepadení vybavil latexovou maskou, umělým břichem, rouškou a dopisem, kde vyhrožoval výbuchem, když nedostane peníze, brzy po činu zatkli. Jejich podnět na vazbu ale nebyl akceptován. Kvůli výhružce výbušninou museli policisté evakuovat z obchodu 500 lidí.

Lupič, který hrozil bombou v Globusu, není za mřížemi. Vyšetřovaný je na svobodě

Zločiny a soudy
Robert Šlechta, útočník HC Baník Sokolov.
/OSOBNOST DENÍKU/ V probíhající sezoně zasáhli do hry v hokejové Chance lize i dva odchovanci Baníku Sokolov, kteří momentálně nastupují za karlovarskou Energii v extralize juniorů. Obránce Matyáš Beran zatím odehrál za Sokolov čtyři utkání, útočník Robert Šlechta jich má na svém kontě již deset.

První gól? Za tisícovku! Moc rád tyto peníze dám, prozradil Šlechta

Hokej
Lehátka v Alma Mater v Novém Strašecí potřebují obměnu.
Domov Alma Mater v Novém Strašecí o.p.s. poskytuje již deset let služby klientům trpícím Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou, stařeckou demencí a jinými chorobami. Obměna vybavení ovšem není jednoduchou záležitostí, neboť organizace nespadá do sítě poskytovatelů sociálních služeb Středočeského kraje, do které se snaží již několik let marně dostat. Jednou z mála možností vedle sponzorských darů je například pořádání sbírek.
3 fotografie

Lehátka v Alma Mater v Novém Strašecí potřebují obměnu. Domov pořádá sbírku

Rakovnicko
Pro posílání peněz z mobilní aplikace si nově lidé již nemusí pamatovat číslo účtu příjemce, stačí jim znát jeho telefonní číslo. Ilustrační snímek
Šestice tuzemských bank nabízí od poloviny listopadu svým klientům využívajícím bankovnictví v mobilním telefonu novou službu – platbu na kontakt. Pro posílání peněz z mobilní aplikace si lidé již nemusí pamatovat číslo účtu příjemce, stačí jim znát jeho telefonní číslo. Platba je přitom stejně rychlá a bezpečná jako běžné posílání peněz z účtu na účet. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější související otázky.

Peníze už jde poslat na telefonní číslo: Jak služba funguje, které banky to umí

Ekonomika
V chomutovském Globusu přepadl lupič směnárnu. Vyhrožoval bombou, policisté museli z objektu evakuovat 500 lidí.
Pečlivě se na přepadení směnárny v chomutovském Globusu připravoval. Měsíce. Vybavil se latexovou maskou, umělým břichem, rouškou a dopisem, kde vyhrožoval výbuchem, když nedostane peníze. Pokladní mu ale žádné nedala, spustila alarm a začala křičet. Muž se dal na útěk, jenže nedaleko byla policistka v civilu na manikůře. A i když se jí lupič nakonec vysmekl, pomohla k jeho rychlému dopadení. Čtyřiadvacetiletému muži z Jirkova nyní hrozí až 10 let za mřížemi.

Maska, umělé břicho, výhružka bombou. Směnárnu v Globusu přepadl muž z Jirkova

Zločiny a soudy
Nový předseda SK Kladno Petr Brabec.
/FOTOGALERIE/ Valná hromada fotbalového SK Kladno si zvolila nového předsedu klubu. Místo Vladimíra Lemona, který už nekandidoval, nastoupil na jeho místo dosavadní sportovní manažer klubu Petr Brabec. „V podstatě se pro mne ale nic nemění, možná mám jen víc zodpovědnosti než jako sportovní manažer,“ říká čtyřiapadesátiletý bývalý prvoligový hráč a pro drtivou většinu lidí co ho znají slušný člověk.
17 fotografií

Novým předsedou SK Kladno je Petr Brabec: Podzim nás štve, ale klub jde nahoru

Fotbal
Korunka pomáhá především rodinám s hendikepovanými dětmi a v poslední době i seniorům.
Dvacet let existence mají za sebou letos spolky Korunka Luhačovice a Korunka Velké Losiny. Korunka od začátku podporuje handicapované, nemocné či jinak znevýhodněné děti, ale také seniory. Působení Korunky směřuje do Zlínského a Olomouckého kraje. Už tuto sobotu 9. prosince se koná další velká akce Korunky, kterou je charitativní koncert. Ten se uskuteční od 19. hodin v sále Kulturního domu Elektra v Luhačovicích. 
5 fotografií

Emoce jsou hnací motor. I po dvaceti letech nás žene dál, říká šéfka Korunky

Společnost
Fotbalisté Břeclavi přivítali v listopadu roku 2006 v poháru Spartu.
Tatran Poštorná, Slovan, Lokomotiva a MSK. Fotbal v Břeclavi zažil zlaté časy, když Tatran měl ze druhé ligy nakročeno dokonce mezi českou elitu, následoval však pád a zánik Poštorné, Lokomotivy i Slovanu. Novodobou éru v Břeclavi tak píše jediný klub - MSK. „Všechno je v dnešní době o penězích, ale nastavili jsme si určitou cestu a pokračujeme v naší práci,“ řekl současný předseda MSK Břeclav Alexandr Hrabal.
10 fotografií

Historie fotbalu v Břeclavi: Éra Poštorné, pohár se Spartou i slavní odchovanci

Fortuna divize
Spisovatelka Irena Obermannová
Připadá mi, že lidé se rozhodli, že se chtějí do ráje vrátit. Že to je jednodušší, než by se mohlo zdát.

Ráj jsme my

Hlasy Deníku
Margareta Křížová (vlevo), vedoucí NEWTON Business Accelerator
Ty si vůbec neumíš představit, kolik to stojí! Otřepaná fráze, kterou často používáme, když dětem nechceme koupit to, oč žádají. A umíme jím vysvětlit proč? „Moje dcera a syn chodili pomáhat do mé firmy a pak jako starší dostávali plat. Viděli, co máma dělá, že to je docela náročné, že jsem tam mnohdy byla dlouhé hodiny, a tak se naučili vážit si peněz a své hodnoty. Byli pyšní na to, že chodí do práce a že dostávají odměnu, se kterou si můžou dělat co chtějí,“ říká v rozhovoru Margareta Křížová, vedoucí Newton Business akcelerátoru, mentorka a poradkyně v oblasti obchodních strategií fúzí a akvizic.

Šikanu a sociální nerovnost dětí ve školách by vyřešila uniforma, říká Křížová

Česko
Starší lidé jsou na internetu zranitelnější, obětí podvodu se ale může stát každý z nás
Šéf oddělení karetních služeb a prevence podvodů Komerční banky Pavel Šašek detekuje se svým zhruba 20členným týmem sedm dní v týdnu 24 hodin denně podvody, které zástupy útočníků zkoušejí na karty jejich klientů. A zkoušejí je vytrvale a stále novými způsoby. Nejenže tradičně sbírají data karet, které zneužívají, útočí na databáze e-shopů, kde zcizují přihlašovací údaje klientů, ale vymýšlejí stále něco nového a hlavně účinného. Nutno dodat, že majitelé karet a účtů jim to bohužel nijak výrazně nekomplikují.

Podvodníci nás každý den učí odhalovat nové karetní podfuky, říká expert z banky

Příběhy a rozhovory